Témata
Reklama

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o autosklu (ale báli jste se zeptat)

Dnešní člověk už se v životě neobejde bez auta. A žádný výrobce automobilů (ani v případě, že jde o kabriolety) se zase neobejde bez skla. Konkrétně bez neuvěřitelného množství nejrůznějších výrobků, jejichž základem je právě tento, původně především křehký materiál. Pokud však nepatříte k výrobcům automobilů, ale k jejich uživatelům, neumíte si asi ani představit, co vše pojem „autosklo“ může obnášet.

MM Průmyslové spektrum pro vás získalo odpovědi na mnoho otázek kolem výroby autoskel, a to ze zdroje nejrenomovanějšího. Koncem loňského roku jsme totiž navštívili jednoho z největších evropských výrobců automobilových skel – AGC Automotive Czech v Chudeřicích na Teplicku. Měli jsme zde možnost seznámit se s celou škálou sklářských řešení určených pro kompletní zasklení automobilu.

Zdejší, už dříve velký závod právě otvíral novou výrobní halu. V ní je nainstalována nejmodernější výrobní linka v celém závodě, která slouží k výrobě bočních kalených skel. Především její řezací část je vybavena řadou vylepšení. „Právě tady probíhá výrobní fáze přípravy skla, tedy řezání, broušení a vrtání otvorů,“ ukazuje přímo v hale Luděk Steklý, generální ředitel AGC Automotive Czech. Ročně se na lince zpracuje na 2,5 milionu autoskel, což znamená, že každých 24 hodin se vyrobí 20 tisíc kusů. Vybudování haly firmě vyřešilo nedostatek kapacit na řezacích linkách výroby bočních kalených skel a zdejší výroba bočních skel se tak meziročně navýšila o 10 procent. Nebo ještě jinak: každých 80 sekund jsou zde vyrobeny dvě kompletní sady oken… A každé šesté auto, které v Evropě sjede z výrobní linky, je kompletně osazeno skly z Chudeřic.

Reklama
Reklama
Reklama
Novou výrobní halu slavnostně otevřeli (zprava) Jean-Marc Meunier, Pavel Šedlbauer, Zdeněk Frelich a Luděk Steklý.

Když už jsme v Chudeřicích byli, navštívili jsme samozřejmě nejen novou halu, ale i ostatní části zdejšího závodu. A opravdu bylo na co se dívat a také na co se ptát…

Každý rok opustí brány chudeřického závodu na 32 milionů automobilových skel. Putují ke všem velkým evropským automobilkám.

Od floatu k Wonderlite

Na své cestě od písku až po zpracování do podoby finálního výrobku prochází sklo řadou výrobních procesů. Na počátku je výroba floatu. Při jeho dalším zpracování dochází k nanášení povrchových vrstev, kompletaci do izolačních dvojskel nebo do vrstvených skel, tepelnému nebo chemickému tvrzení, nanášení stříbrné vrstvy a k dalším úpravám.

Abychom si udělali úplný obrázek, prošli jsme v podstatě celou továrnu, a to v pořadí: nová linka, výroba bočních skel, výroba čelních skel. Ve zdejších provozech vznikají skla všech kategorií – kalená i lepená, čelní skla standardní a vyhřívaná, střešní skla standardní a verze s automatickým zatmavením Wonderlite.

Následuje aplikace a kompletace všech přídavných dílů, aby automobilka dostala konečný produkt před montáží do auta. S tím souvisí i AVO operace, při nichž dochází k osazování skla dalšími přidanými díly. Autoskla totiž dnes už nemají cestující jen chránit před venkovním prostředím. Výrobci k nim přidávají čím dál více funkcí, například různé typy antén, kamer a vyhřívání.

Při procházení halami, kde se vyrábějí boční a čelní skla, vytanula také otázka: Jak se vlastně liší proces výroby bočních skel od procesu výroby skel čelních? Naštěstí nás po jednotlivých provozech prováděli místní manažeři, odborníci na jednotlivé typy výroby. Bylo tedy koho se zeptat.

Opracování float skla je stejné pro čelní a boční skla (řez, hrana, otvor, tisk),“ vysvětlil nám Petr Schubert, šéf výroby bočních skel. „Rozdíly spočívají v procesu tvarování. Boční sklo se po tvarování prudce zchladí tlakovým vzduchem, čímž nabývá bezpečnostních charakteristik. Čelní sklo nabývá bezpečnostních charakteristik až složením dvou skel do jednoho kusu pomocí fóolie.“

Rozměry skel, která se zde vyrábějí, se pohybují od 20 x 30 cm u bočních skel, až po 115 x 150 cm u skel čelních.

Dodáváme však i rozměrové speciality, například pro autobusy nebo nákladní vozy,“ upřesňuje Petr Schubert. „Síla skla 1,6 mm a více se používá pro lepená čelní a boční skla, síla 3–5 mm pro kalená boční skla. Použití se řídí požadavkem zákazníka – čím silnější sklo, tím lepší zvuková izolace, ale zároveň vyšší váha automobilu.“

Vyhřívání dvakrát jinak

Vývoj stále pokračuje, přičemž cílem je, aby skla řidičům zajistila optimální komfort.

Máme k dispozici řešení umožňující zlepšit vidění za všech povětrnostních podmínek,“ říká Zdeněk Holcepl, zodpovědný za AVO. „Naše skla umějí být vodoodpudivá, nabízíme technologie schopné odmlžit kondenzát na okně a zbavit skla námrazy. Head-up displeje pomáhají řidiči, aby nespustil oči z cesty před sebou. Autoskla AGC také poskytují ochranu cestujících a majetku díky vrstvenému čelnímu sklu nebo filtrům zabudovaným ve sklech a umožňujícím blokovat UV paprsky, které představují nebezpečí pro pokožku.“

Standardem je dnes už také vyhřívání skel, přičemž existuje dvojí způsob. Výhřev čelního skla pomocí drátku, což znamená, že na fólii se aplikuje rastr drátků propojených sběrnami do elektrického obvodu, který po sepnutí ve skle hřeje. Dalším způsobem pak je tzv. coating.

Výhodou prvního zmíněného řešení je rychlý výhřev, nevýhodou, že drátky jsou ve skle za určitých podmínek viditelné,“ vysvětluje Josef Janšta, vedoucí výroby čelních skel. „Dá se říci, že když si jich jednou všimnete, pak už je vidíte neustále, což každému nemusí vyhovovat. Naproti tomu coating je pokovená vodivá vrstva, která pod napětím také hřeje, ale s nižší výhřevností, je to spíše rozmražení. Výhodou je, že v průhledu není nic vidět, sklo je transparentní.“

Další vymoženost dnešní doby, kdy lidé mají pocit, že musejí být neustále „online“, představují vozidla ve stále větší míře propojená s okolním světem. Konektivita však vyžaduje stále výkonnější antény, které by se vždy nemusely dobře doplňovat s designem vozu. Díky konstrukci vysoce výkonných antén zabudovaných do automobilových skel je však dnes možné, aby progresivní technologie nijak nenarušovala linie automobilů.

Když už hovoříme o designu: zasklení samozřejmě významně přispívá k celkovému estetickému dojmu z konkrétního vozu. Například donedávna ještě ne zcela běžná tmavě zbarvená skla dodávají automobilům elegantní a stylový vzhled, přičemž také zajišťují soukromí a v létě zabraňují pronikání tepla do interiéru. Tím výrazně zvyšují komfort cestujících, a to nejen v autech, ale i v prostředcích hromadné dopravy. Konečné rozhodnutí ohledně barvy skel je však na výrobci konkrétního vozu.

K výrobě čelního skla je nutné použít vždy dvě samostatná skla. Mezi ně se vkládá bezpečnostní fólie.

Ruce a mozky – lidské i umělé

Při procházení zdejšími provozy nás nemine ani průchod kolem kalicích pecí bočních skel. Zdejší prostředí tak trochu připomíná jinou planetu – panuje zde poměrně vysoká teplota, a hlavně neustávající hluk. Návštěvníci před vstupem dostávají žluté plastové špuntíky do uší. Ačkoli ty hluk dokážou slušně utlumit, jsme rádi, když halu opouštíme – i přesto, že tato část výroby patří k nejzajímavějším.

Výroba moderních produktů se samozřejmě nemůže obejít bez používání moderních technologií a strojů. Mezi ně patří i dnes ve výrobě obecně velmi populární roboty. Ke zdejší výrobě autoskel se využívají konkrétně roboty ABB a Kuka, a to především k manipulaci s materiálem. Nově na společném pracovišti s lidmi funguje i kooperativní robot. Jeho úkolem je zajistit jemnější a přesnější operace, než by to dokázali sami lidé.

Nová výrobní hala na zpracování bočních skel. Důležitou část výrobního procesu zajišťují roboty.

Také bez softwaru se zdejší provoz neobejde. Materiálové hospodářství řeší informační systém SAP, pro řízení výroby je využíván software z produkce IBM.

Technologické vychytávky zde však uvidíte téměř na každém kroku. Jedna z nich se týká i aplikace laseru k obroušení pokovené vrstvy, která je u moderních autoskel nezbytností.

Pokovená vrstva má své specifické vlastnosti, které ovlivňují funkci kamer, vysílačů nebo přijímačů signálu ve voze apod.,“ vysvětluje Josef Janšta. „Současně tvar a rozložení kovové vrstvy na skle ovlivňuje samotné tvarování skla. Pro dosažení optimálního výsledného tvaru skla při zachování funkcí podle požadavku zákazníka je v určitých případech lokální obroušení vrstvy nejlepším technickým řešením. Laser odstraní nános kovů, tedy ,sklo očistí‛.“

Suroviny pro následné AVO operace, kdy se na automobilová skla přidávají např. okrasné lišty.

A sklo se může vydat na cestu

Blížíme se ke konci celého výrobního cyklu. Před námi je finální kontrola, balení a transport.

„Poslední kontrola před odesláním výrobku k zákazníkovi probíhá také přímo na lince,“ říká Petr Schubert. „Ve většině případů jde o kosmetické, ale okem viditelné vady. Součástí kontroly však může být i automatická revize konkrétního parametru.“

Pro skladování hotové výroby zde využívají externí sklady v okolí závodu, v závodě je pouze nezbytné množství výrobků připravených právě pro expedici. Balení dílů je specifické podle druhu skla, většinou jde o kovové kontejnery přizpůsobené k převozu.

Celková investice do vybudování nové haly činila 6 976 700 eur (asi 180 milionů korun). Z toho technologie přišly na 4 421 700 eur (asi 114 milionů korun) a budova na 2 555 000 eur (asi 66 milionů korun). V nové hale pracuje 14 zaměstnanců, přičemž v celém zdejším závodě jich je zaměstnáno na dva a půl tisíce.

Co znamená, když se řekne…

… 2K dvoukomponentní technologie?
Do formy jsou ve stejném čase na bezpečnostní automobilové sklo vstřikovány dva odlišné materiály PP (polypropylen) a TPE (termoplastoelastomer). Po odformování je součástí výrobku funkční nosná část z PP a pohledová část z TPE. Díky tomu dochází k úspoře kapacit a snížení počtu nakupovaných komponentů. Výsledkem je finální výrobek splňující požadavek zákazníka pro přímou montáž do vozu. V současné době se s použitím této technologie vyrábějí skla pro Volvo a Mercedes.

… AVO?
Added Value Operation – přidaná hodnota, v tomto případě pro sklo. Na sklo se aplikují další přídavné díly, například antény, alarmy, vyhřívání, držáky senzorů deště, držáky kamer, okrasné lišty, emblémy a samozřejmě montážní systémy pro upevnění našich výrobků v karoserii vozů.

… float?
Plavené sklo, tedy technologie výroby plochého skla, které se plaví na roztaveném cínu. (Ploché sklo se vyrábí v sesterské společnosti AGC Flat Glass Czech, která jej dodává do Chudeřic z nedalekých Teplic.)

Zákazníky AGC jsou prakticky všechny velké automobilky v Evropě – například Porsche, Mercedes, Audi, BMW, Toyota, Volkswagen, Škoda, GM, FORD, Renault, Peugeot, Citroën, Suzuki, Fiat a další.

Hana Janišová ,Chudeřice

hana.janisova@mmspektrum.com

Reklama
Související články
Obráběcí stroje pro produkční výrobu

Po sérii článků v minulém vydání se v posledním poohlédnutí po letošním hannoverském veletrhu EMO věnujeme důležité oblasti, a to jednoúčelovým strojům. I v letošním ročníku byla část expozic věnována této komoditě pro produkční výrobu a my se podíváme, co trh zákazníkům nabídl. Proč? Menším dílem proto, že se jim dlouhá léta autor (nejen) profesně věnuje, dílem podstatným proto, že jsou na nich „bytostně“ závislé veškeré obory nejen strojírenské či technické, ale i stavebnictví, telekomunikace, zdravotnictví a další.

Nové technologie osvětlení vozidel

Získat zkušenosti s novými zdroji světla bylo cílem jednoletého projektu Ideag, do něhož se na konci roku 2017 pustila mladoboleslavská společnost EDAG Engineering CZ. Výsledný prototyp zadní lampy navržené pro model Škoda Superb ukazuje možnosti využití tří moderních technologií: elektroluminiscenční fólie, OLED panelu a COB LED destiček.

Důraz na udržitelnost, digitalizaci a 3D tisk

Japonsko je zemí, kde se rodí nejmodernější technologie a kde se dbá na udržitelný způsob života. Je kolébkou průmyslu a domovem největších průmyslových firem. Každé dva roky mají návštěvníci z celého světa možnost nahlédnout prostřednictvím veletrhu Jimtof (Japan International Machine Tool Fair) pod pokličku nejnovějších inovací v oboru obráběcích strojů a jejich příslušenství. Díky pozvání Japonské asociace výrobců obráběcích strojů JMTBA jsme měli možnost zúčastnit se tohoto veletrhu osobně. V následující reportáži se vám pokusíme zprostředkovat alespoň pár nejzajímavějších témat, která zde zazněla.

Související články
V nejisté době je univerzálnost řešením

Automatizace průmyslových procesů řeší problémy s nedostatkem kvalifikované pracovní síly, nahrazuje fyzicky namáhavou či zdravotně škodlivou činnost, snižuje chybovost lidského faktoru, zkracuje výrobní časy a v konečném důsledku přispívá ke zvýšení kvality a zisku. Nejen toto je pro ředitele společnosti Acam Solution Ing. Pavla Bortlíka a jeho tým motivace, ale i zábava. Za relativně krátkou dobu na trhu se firma stala, ať už napřímo, či přes své obchodní partnery, dodavatelem společností jako Volkswagen, Toyota, Olympus, Škoda Auto, Edwards, TE, BOSH, Heinze Gruppe, Woco STV či Fanuc a nyní přichází s řešením vhodným nejen pro velké výrobce, ale také pro malé a střední podniky – s univerzální robotickou buňkou HXG. Důležitým komponentem v této buňce je mimo jiné systém pro upínání nulového bodu VERO-S od společnosti Schunk.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Nový pomocník do nástrojárny

Rodinný podnik Lukov Plast z Českého Dubu je profesionální firma s dynamickým vývojem a mnohaletými zkušenostmi. Zaměřuje se na vývoj a výrobu vzhledových i technických plastových dílů a elektro dílů pro automobilový průmysl. Jeho hlavní činností je výroba komponentů či celých sestav slunečních clon. Vlastní výrobu plastových dílů zajišťuje včetně výroby sériových nástrojů. V současné době disponuje 34 vstřikolisy a zhruba 550 vstřikovacími formami a několika montážními linkami.

Transparentní továrna usnadňuje přístup k datům z výroby

Před pěti lety prošel vrchlabský závod Škoda Auto kompletní proměnou z výroby automobilů na výrobu high-tech automatické dvouspojkové převodovky DSG. Samozřejmě musel být vymyšlen zcela nový layout všech jednotlivých výrobních úseků, důkladně byl navržen tok materiálu až do posledního centimetru a myšleno bylo již od počátku také na přicházející digitalizaci a éru Průmyslu 4.0. Postupné zavádění prvků moderní výroby později pomohlo k vyšší efektivitě. Dnes se namísto původního 1 000 převodovek denně vyrábí více než dvojnásobek.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Přidaná hodnota v technologii obrábění

V tomto příspěvku bych se rád vrátil ke své návštěvě japonské firmy Kyocera. V jednom z mých minulých textů (viz www.mmspektrum.com/170111) jsem představil unikátní systém řízení pomocí takzvaných améb, který vyvinul zakladatel firmy Kyocera Dr. Kazuo Inamori. Díky tomuto systému a japonské píli a umu se firma dostala na světovou špičku v řadě oborů. Na základě osobních zkušeností pak mohu prohlásit, že to platí také pro divizi řezných nástrojů. Například rychloposuvové frézy Kyocera vysoce překračují produktivitu, která je u nás i v Evropě standardní.

Motorový surf z Moravy spustil tsunami

Česko nemá moře, a přece patří mezi velmoci surfování. Strůjci paradoxu jsou konstruktéři z Moravy, kteří se před čtrnácti lety zaměřili na vývoj surfu poháněného spalovacím motorem. Dnes je společnost JetSurf o „parník“ před konkurencí, se svými surfy pořádá světové poháry, mezi VIP uživatele prkna se řadí fotbalista Neymar, motozávodník Jakub Kornfeil, zpěvák Justin Timberlake nebo šampion F1 Lewis Hamilton. Navštívili jsme čerstvě otevřenou továrnu JetSurfu, know-how firmy nám poodhalil jeden z otců zakladatelů Zbyněk Bureš.

Perspektivy asijských trhů

Čína se v roce 2009 stala největším výrobcem obráběcích a tvářecích strojů na světě a o dva roky později dosáhla své dosavadní největší produkce v historii v hodnotě 29,5 mld. dolarů. Od té doby tři roky po sobě dochází k postupnému poklesu až na loňský objem 23,8 miliardy dolarů v poměru 6:4 ve prospěch obráběcích strojů. Vzhledem k povaze čínského trhu obráběcích strojů a ochazování jeho hospodářství lze očekávat další pokles v produkci a spotřebě i v letošním roce 2015.

Kovový 3D tisk v průmyslové praxi

Výroba složitějších dílů technologií slévání či tváření a následným obráběním lze zvlášť ve fázi prototypování úspěšně nahradit technologií kovového 3D tisku. Šetří se čas, finance a v neposlední řadě lze získat konstrukčně složité díly, které by konvenčním způsobem nebylo prakticky možné vyrobit.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit