Témata
Zdroj: Siemens

3D tisk kovů přináší revoluci do leteckého průmyslu. Firma Morf3D zabývající se aditivní výrobou chce vyhovět rostoucí poptávce zákazníků, a proto nově v Kalifornii postavila závod s vyšší kapacitou. Plánování zařízení měli mj. na starost konzultanti společnosti Siemens Advanta. S pomocí nástrojů, jakými jsou Tecnomatix Plant Simulation nebo NX Line Designer, vytvořili optimální uspořádání závodu s ideálním nastavením výrobních procesů.

Reklama

Výroba komponent se složitou geometrií, které jsou lehké a zároveň splňují přísné tepelné, fluidně-technické nebo jiné náročné požadavky, není vůbec jednoduchá a letecký průmysl se s tímto problémem potýká snad již od svého vzniku.

V posledních letech se však zdá, že jim se snadnějším řešením může pomoci aditivní výroba kovů neboli 3D tisk.

Tato technika se nejen dokonale hodí k vytváření složitých dílů, ale přináší i další výhody: krátké výrobní série a možnost dále snižovat hmotnost. Proto by nemělo být překvapením, že letecký průmysl představuje pro aditivní výrobu nejrychleji rostoucí segment.

Potřeba tištěných dílů otevřela trh firmám, které se specializují na aditivní výrobu. Jednou z nich je Morf3D, jež ze svého nového zařízení v kalifornském Long Beach dodává nejrůznější komponenty, například palivové trysky, antény a tepelné výměníky, velkým hráčům v leteckém a kosmickém průmyslu. (Zdroj: Siemens)

Aditivní výroba pomáhá růst

Potřeba tištěných dílů otevřela trh firmám, které se specializují na aditivní výrobu. Jednou z nich je Morf3D, jež ze svého nového zařízení v kalifornském Long Beach dodává nejrůznější komponenty, například palivové trysky, antény a tepelné výměníky, velkým hráčům v leteckém a kosmickém průmyslu.

Vzhledem k rostoucí poptávce se manažeři společnosti rozhodli, že je načase se dále rozrůstat.

Ivan Madera, generální ředitel společnosti Morf3D, k tomu uvádí: „Naším cílem bylo vytvořit integrovaný výrobní systém, který bychom mohli rozšířit do celého světa.

Ivan Madera a jeho spolupracovníci k této spolupráci přibrali odborníky ze společnosti Siemens Advanta. Přesvědčily je především jejich zkušenosti s plánováním a realizací továren na aditivní výrobu po celém světě.

Morf3D
Společnost Morf3D poskytuje ze svého závodu v Long Beach v Kalifornii komplexní řešení aditivní výroby pro významné hráče v leteckém průmyslu. Jejich služby zahrnují také výzkum, vývoj a inženýrskou činnost. Společnost věří, že aditivní výroba navždy změní konstrukční procesy i způsoby a lokality pro výrobu komponent.

Rychlé dodací lhůty

Pouhých šest měsíců pracovali konzultanti společnosti Siemens Advanta se svými kolegy z Morf3D na plánování a definování nového závodu na aditivní výrobu. Rychlou dodací lhůtu ovlivnily dva faktory.

Za prvé: software Siemens, tj. Tecnomatix Plant Simulation a NX Line Designer. Ty umožnily provést virtuální testy bezpočtu variant a nalézt tu nejlepší konfiguraci.

Složitý 3D tištěný díl: držák antény pro satelit. (Zdroj: Siemens)

Za druhé: sada výrobních strojů Siemens Advanta, která v současné době zahrnuje přibližně 50 strojů pro aditivní výrobu od nejrůznějších výrobců OEM a pravidelně přibývají další. Díky této knihovně mají konzultanti na dosah ruky potřebné informace, jako jsou kapacity strojů a požadavky na instalaci, takže mohou rychle vybírat správné zařízení pro daný úkol.

Trendy v aditivní výrobě

Na generálního ředitele Ivana Maderu zapůsobila zejména skutečnost, že pracovníci Siemens Advanta se nesoustředili pouze na aktuální problém, ale že nezapomínali ani na budoucí vývoj.

Když stavíte tak velký závod, jako je ten náš, chcete mít jistotu, že bude sloužit vašim potřebám i v budoucnosti,“ konstatuje.

Siemens Advanta
Siemens Advanta je strategická obchodní jednotka společnosti Siemens, která díky nabídce komplexní podpory zákazníků na jejich unikátní cestě k digitalizaci poodkrývá firmám tajemství digitální budoucnosti. Siemens Advanta nabízí bezkonkurenční kombinaci hlubokých znalostí, silného technologického know-how Siemens a výkonného ekosystému partnerů po celém světě. Díky jednotkám Siemens Advanta Consulting, Solutions and Development zahrnuje služby od strategického a provozního poradenství přes návrh a prototypování, platformová řešení a datové služby, vývoj softwaru a aplikací až po implementaci a provoz. Siemens Advanta poskytuje individuální přístup k zákazníkům a vytváří pro ně digitalizační řešení na míru, která splňují specifické i komplexní potřeby každého klienta z jednoho zdroje. Jako člen silné rodiny Siemens může Siemens Advanta čerpat z více než 20 let zkušeností v oboru IT & OT a inovací, díky čemuž si získala dobrou pověst jako strategický konzultant a důvěryhodný implementační partner na různých trzích a v rozličných odvětvích. Siemens Advanta spojuje více než 9 000 zaměstnanců v 19 zemích a 89 pobočkách v globální síti multifunkčních týmů a vysoce kvalifikovaných odborníků.

Odborníci ze Siemens Advanta proto doporučili i stroje schopné zpracovávat větší díly. V současné době se většina komponent vytištěných v Morf3D vejde do krychle o velikosti 40 cm.

V blízké budoucnosti však očekáváme výrobu větších dílů a společnost Morf3D je nyní pro tento nový trend dokonale vybavena,“ říká Karsten Heuser, viceprezident pro aditivní výrobu ve společnosti Siemens.

Dalším očekávaným vývojem je nárůst počtu slitin, které se budou tisknout. Dnes se většina komponent vyrábí jen z několika málo slitin. Brzy se jich však pravděpodobně bude používat až 100 různých druhů. I tento trend byl zohledněn při plánování továrny v Long Beach. Některé práškové slitiny totiž musí být v závislosti na svém složení odděleny jedna od druhé v souladu s předpisy o požární ochraně a zákony o bezpečnosti práce.

Odborníci ze Siemens Advanta doporučili i stroje schopné zpracovávat větší díly. V současné době se většina komponent vytištěných v Morf3D vejde do krychle o velikosti 40 cm. (Zdroj: Siemens)

Plán pro další fázi růstu

Výrobní systém společnosti Morf3D v Long Beach je nyní zaveden a zákazníci jsou s komponenty, které se zde tisknou a obrábějí, velice spokojeni. Tím však jejich příběh nekončí. Závod v Long Beach je rovněž součástí plánů další expanze, která by například mohla zahrnovat provozovnu v jiné geografické oblasti, jež by byla blíže tamním zákazníkům.

Morf3D a Siemens Advanta také navázaly další spolupráci, která spočívá v podpoře dalších firem v oblasti 3D tisku kovů. Morf3D poskytne schopnosti a zkušenosti s navrhováním a výrobou vysoce kvalitních a složitých kovových dílů, zatímco Siemens Advanta nabízí odborné znalosti v oblasti plánování a simulace aditivní výroby. Výsledkem je bezprecedentní přidaná hodnota pro zákazníky.

Společnost Morf3D aktuálně využívá své nové zařízení k výrobě dílů, které splňují všechny požadavky na složitost geometrie, nízkou hmotnost a tepelné či jiné náročné vlastnosti. Tento segment je však otevřen čemukoli, co může budoucnost přinést.


Umístění expozice firmy Siemens na MSV 2022:
pavilon F přízemí, stánek 101

Související články
Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Související články
Strojírenské fórum 2018: Inteligentní výroba

Další z již tradičních setkání odborníků (nejen) z oblasti výroby – podzimní Strojírenské fórum – se odehrálo 8. listopadu, tentokrát v prostorách Ústavu výrobních strojů a zařízení a RCMT FS ČVUT v Praze.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Jak se transferuje know-how

„Pokud někde postavím pět strojů a budou z nich padat šrouby, které budu odesílat do zahraničí, tak to je samozřejmě jiná přidaná hodnota, než když vybuduji vývojové centrum, kde mám devadesát procent vysoce sofistikovaných pozic, spojené s výrobním závodem,“ říká programový ředitel GE Aviation pro Českou republiku Milan Šlapák, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra rozhovor.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Jsou smíšené konstrukce dočasně za svým zenitem?

Nikdo nenamítá proti oprávněné potřebě lehkých konstrukcí v dopravě, aeronautice, obalové technice a u pohyblivých částí strojů, systémů a zařízení. Avšak jsou smíšené konstrukce s plasty vyztuženými vlákny v současnosti opravdu za svým zenitem?

O strojích a hologramech

Cílem následujícího textu je informovat o novinkách a trendech v oblasti hologramů v průmyslu a také situaci zpřehlednit. Výrazem „hologram“ je totiž označováno téměř nepřeberné množství nástrojů a technologií, které v podstatě spojuje vlastně jen to, že pracují s nějakou formou optické iluze. Takové hologramy je možné využívat nejrůznějším způsobem, totéž platí o způsobech jejich vytváření. Navíc je dění v oboru hodně dynamické. Téměř neustále se objevují nové průmyslové aplikace a vedle nich vzniká řada zajímavých inovací, které jsou předváděny na výstavách, ale fakticky ještě nebyly uvedeny do praxe.

Když se výroba CNC strojů automatizuje

Grob-Werke je rodinná firma, která je předním producentem výrobních zařízení a CNC strojů pro automobilový průmysl - od univerzálních obráběcích strojů až po plně automatizované výrobní a montážní systémy.

Digitální transformace
ve výrobě ložisek

Závod SKF na výrobu ložisek v italském městě Airasca zahájil ve spolupráci se společností Siemens digitální transformaci. Nyní chtějí obě firmy uplatnit získané poznatky i v dalších lokalitách.

Aditivní výroba velkých dílů

Porto patří k největší průmyslové oblasti Portugalska. Od roku 1956 zde sídlí přední světový výrobce strojů technologie tváření – společnost Adira.

Přestaneme vyrábět a budeme tisknout?

3D tisk (AM – Additive Manufacturing) je obor, který přes svou krátkou historii překvapuje v mnoha ohledech – efektivitou, praktičností, flexibilitou... Jeho využitelnost jako technologie roste téměř exponenciálně, a přitom ale trochu utajeně.

Kompozitní materiály z přírodních zdrojů

Veřejnost se stále více snaží být environmentálně odpovědnou. Ani napříč odvětvími průmyslu tomu není jinak. V oblasti kompozitních materiálů můžeme v posledních letech sledovat stále častější tendence využívat přírodní materiály jako náhradu konvenčních syntetických produktů. Roste poptávka po vláknech na rostlinné bázi (například vláknech ze lnu, konopí nebo sisalu) a tyto materiály získávají významný podíl na celkové produkci kompozitních výrobků.

Made in Česko: Bezpečné bezdrátové spojení pro všechny

Prognózy, které se týkají internetu věcí (IoT) a průmyslového internetu věcí (IIoT), se mění stejně rychle jako možnosti této technologie samy. Už v roce 2008 bylo na světě víc připojených zařízení než lidí a odborníci ze Světového ekonomického fóra (WEF) tvrdí, že do roku 2025 bude 41,6 miliardy zařízení zachycovat data o tom, jak žijeme, pracujeme, pohybujeme se, jak fungují naše zařízení, stroje.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit