Témata
Reklama

Cesty ke zvýšení konkurenceschopnosti ruského strojírenství

Viceprezident Svazu strojírenství Ruské federace profesor Vladimír Vladimírovič Gutěnjov byl v nedávné době zvolen poslancem Státní dumy Ruské federace a jmenován prvním náměstkem předsedy Výboru Státní dumy Ruské federace pro průmysl. Nejen z tohoto důvodu jsme ho požádali o rozhovor. Jeho podstatnou část přinášíme nyní a v některém z příštích vydání MM Průmyslového spektra pak budeme prezentovat jeho další myšlenky.

MM: Domníváte se, že výsledky voleb v Rusku budou mít vliv na změny v dlouhodobé koncepci rozvoje průmyslu a na rozšíření možností dalšího rozvoje strojírenství ve vaší zemi?

Prof. Gutěnjov: Pevně doufám, že budou mít pozitivní dopad na vývoj domácího průmyslu. Kdybych si to nemyslel, nekandidoval bych do Státní dumy s vyhlídkou na další práci ve Výboru pro průmysl.

Reklama
Reklama
Reklama
„Investiční a inovační spolupráce mezi našimi zeměmi může být rozsáhlejší a hlubší. Především by měla být zaměřena na rozvoj a realizaci unikátních technologických a výrobních procesů, výměnu licencí, know-how a na společný vstup na trhy třetích zemí,“ říká v rozhovoru pro MM Průmyslové spektrum viceprezident Svazu strojírenství Ruské federace profesor Vladimír Vladimírovič Gutěnjov.

Počet členů Dumy, kteří mají technické vzdělání a pracovní zkušenosti v průmyslu se výrazně zvýšil v porovnání s jejím předchozím složením. Bezesporu to přispívá k rozšíření činnosti našeho Výboru. Hlavní snaha podvýboru pro odvětví vyspělých technologií v průmyslu a vojensko-průmyslového komplexu, který jsem byl pověřen vést, je soustředěna na otázky zlepšení konkurenceschopnosti domácího strojírenství.

Je třeba vzít v úvahu, že mnoho problémů tuzemského průmyslu má nejen svou technickou stránku. Značná část z nich pramení ve finanční oblasti – ve sféře rozpočtu, daní, tarifů a také v personální politice. Nutnost změn ve strategii rozvoje průmyslu – to je objektivní faktor, který bude z velké části určovat místo Ruska v budoucím světovém společenství.

Poté, co to pracovníci ruského Svazu strojírenství pochopili, vstoupil tento do politického prostoru, aby se aktivně zapojil do činnosti Všeruské národní fronty, vytvořené na popud Vladimíra Vladimíroviče Putina. Dnes můžeme s jistotou prohlásit, že náš Svaz dokázal vyrůst z odvětvového sdružení ve významnou veřejně-politickou sílu federální dimenze, která důsledně hájí zájmy domácího průmyslu.

MM: Ruské strojírenské firmy jsou dnes perspektivními partnery celé řady českých podniků a Rusko zaujalo druhou příčku na žebříčku nejvýznamnějších exportních destinací z hlediska České republiky. Jak vy osobně hodnotíte úroveň rusko-české obchodní spolupráce? V jakých směrech se daří, kde byste přivítal větší aktivitu?

Prof. Gutěnjov: S umístěním na 21. příčce z hlediska obratu zboží za rok 2011 patří Česká republika mezi významné obchodně-ekonomické partnery Ruska ve střední a východní Evropě. Rusko je také jedním z hlavních zahraničněobchodních partnerů České republiky, neboť zaujímá 6. místo mezi zeměmi světa z hlediska obratu zboží.

V současné době jsou v Rusku vytvořeny a úspěšně fungují společnosti s českým kapitálem. Mezi nimi zmíním společnost vyrábějící vozy značky Škoda v regionu Kaluga, společnost Brisk na výrobu automobilových zapalovacích svíček ve městě Ozersk v Kaliningradské oblasti a v Moskvě, zavedení výroby automobilových komponentů v Elabuze, firmu Sibel v Novosibirsku vyrábějící elektrické motory pro kolejová vozidla (tramvaje, lokomotivy) a trolejbusy, ARB-Moravan, která vyrábí automobilové komponenty v Samarské oblasti, firmu Pilana Start Instrument Sankt Petěrburg, která se specializuje na výrobu řezných nástrojů na kov a dřevo a mohl bych jmenovat další a další podniky.

České firmy s ruským kapitálem jsou zastoupeny strojírenskými společnostmi Škoda-JS a Škoda Steel se 100% kapitálem ruské společnosti OMZ, dále pak hutním závodem Vítkovice Steel se 100% kapitálem ruské společnosti Evrazholding, závodem těžkého strojírenství Škoda Machine Tool se 100% základním kapitálem ruské společnosti Stanko-Impex.

To znamená, že bilaterální spolupráce je velmi aktivní. Když chci nicméně situaci hodnotit skutečně objektivně, musím souhlasit s ředitelem Svazu strojírenské technologie Ing. Petrem Zemánkem, že v současnosti lze od česko-ruské spolupráce očekávat mnohem více. Například český export obráběcích a tvářecích strojů do Ruska by mohl už v blízké budoucnosti tvořit kolem 30 % celkového strojírenského vývozu.

MM: Bývá tradicí, že se MSV v Brně účastní i ruská delegace. Nejinak tomu bude i letos. Jak bude zaměřen její program a jaká problematika bude na veletrhu projednávána především?

Prof. Gutěnjov: Ruská delegace se připravuje na účast na letošním MSV Brno. Akce takových rozměrů poskytuje účastníkům jedinečnou příležitost prezentovat investiční projekty, které budou v budoucnu tvořit základ nadějných smluv mezi ruskými a českými obchodními partnery. My považujeme právě tento cíl za nejzajímavější. Letos jsou připravena svůj ekonomický a exportní potenciál demonstrovat velká průmyslová centra Ruska.

Za zásadně důležité považujeme zaměření ruské ekonomiky na spolupráci v oblasti vyspělých technologií a my pokládáme Českou republiku v tomto směru za jednoho ze spolehlivých a důvěryhodných partnerů. MM: Je známo, že se osobně zasazujete o optimalizaci podmínek pro rozvoj vědy a aplikovaného výzkumu v oblasti strojírenství a také o podporu technického školství a formování nové mladé generace techniků.

MM: Jaké akce chystá v nejbližším období Svaz strojírenství Ruska právě na tomto poli?

Prof. Gutěnjov: Dnes naše strojírenské podniky více než kdy jindy potřebují kvalifikované inženýry a vědecké odborníky. Systém přípravy technických pracovníků však zatím není dokonalý. Proto je pro ruský Svaz strojírenství otázka vzdělávání inženýrů a techniků pro reálné sektory ruské ekonomiky prioritou.

Právě jsem se vrátil z druhého mezinárodního průmyslového fóra mládeže Inženýři budoucnosti 2012, které se konalo na břehu jezera Bajkal a jehož se zúčastnilo více než 1 500 ruských odborníků, vědců, aspirantů a studentů, kteří reprezentovali 355 průmyslových podniků a více než 50 předních technických univerzit v zemi. Fórum bylo zorganizováno Svazem a správou Irkutské oblasti a mělo mimořádný ohlas u veřejnosti. Lze jen litovat malé účasti České republiky v porovnání s početným zastoupením delegací z ostatních zemí.

Svaz strojírenství Ruské federace se také stal iniciátorem a projektantem Všeruského programu Ty jsi inženýrem budoucnosti, který je zaměřen na praxe a stáže pro studenty technických vysokých škol v podnicích strojírenského průmyslu. Pro absolvování praxí a stáží nabídly tuzemské průmyslové podniky studentům a absolventům technických vysokých škol více než 800 míst a 500 specializací v 27 různých povoláních. Posláním programu je přilákat absolventy technických vysokých škol do průmyslových podniků v Rusku, oživit systém mentoringu mladých odborníků v továrnách, zvýšit prestiž a společenské postavení inženýrského povolání. Dnes už se k účasti na projektu připojilo 41 regionů země, což představuje účast 60 ruských vysokých škol a 101 podniků strojírenského průmyslu.
Chtěl bych zdůraznit, že Svaz připravil balíček návrhů na zdokonalení ve sféře vzdělávání, který byl posuzován na různých úrovních Všeruské národní fronty a byl schválen. Prezident Putin rovněž vyjádřil přání, aby se řada našich iniciativ realizovala.

MM: V jakých oborech má Ruská federace perspektivu být na světové špičce a ve kterých mají české firmy potenciál pro vzájemnou spolupráci?

Prof. Gutěnjov: V současnosti jsou potenciální lídři nové industrializace Ruska jasně patrní. V nejširším měřítku to jsou následující obory – výzkum vesmíru, letectví, pozemní doprava, stavba lodí, energetika, speciální chemie, telekomunikace, letecké a informační technologie, biotechnologie, mikroelektronika a speciální strojírenství pro vojensko-průmyslový komplex. V těchto oblastech má Rusko své vlastní vědecké školy a úroveň základních znalostí se v porovnání se světovou konkurencí odhaduje na 70–80 %.

Ve větší míře se očekává také rozšíření činnosti při získávání nových zdrojů energie, především obnovitelných, a také při racionalizaci využití zdrojů tradičních. Rýsují se zajímavé projekty vícepalivového motoru s rotačním pístem návazným hybridním systémem využívajícím superkondenzátorů pro rekuperaci brzdicí energie pro následný rozjezd. Velká pozornost bude také věnována využití zemního plynu k pohonu všech druhů motorových vozidel, počínaje městskými autobusy, a vytvoření hybridních vozidel fungujících na principu jak spalovacího motoru, tak i ukládání elektrické energie v akumulátorech a superkondenzátorech.

V použití zemního plynu jako pohonné hmoty bylo Rusko průkopníkem a získalo už v tomto směru značné zkušenosti. Již v roce 1990 vlastnilo největší vozový park automobilů na plynový pohon na světě.

Zvláštní pozornost je třeba věnovat tuzemské výrobě obráběcích strojů jako materiálně-technologické základně průmyslu a samotného strojírenství. V této oblasti považuji za perspektivní založení výroby moderních obráběcích strojů s CNC řízením jak pro náš vlastní trh, tak i na vývoz do jiných zemí ve spolupráci s našimi partnery. V této souvislosti podotýkám, že ruské továrny na výrobu obráběcích strojů produkují konkurenceschopné výrobky, z nichž se většina vyváží.
Pokud budeme hovořit o stavbě lodí, pak mi dovolte připomenout, že naše země byla průkopníkem ve vývoji vznášedla. Pokračováním těchto projektů jsou ekranoplány, které mohou výrazně změnit tvář budoucího námořnictva na celém světě. V Nižném Novgorodu se nachází CKB (Centrální konstruktérské byro) pro plavidla na podvodních křídlech a místní podniky jsou připraveny postavit ekranoplány jak pro obranné účely, tak i pro přepravu cestujících a nákladů. Kromě toho Rusko zaujímá jedno z vedoucích postavení v konstrukci plavidel pro arktické loďstvo.

Ve vesmírném výzkumu budou mít v příštím desetiletí přednost tyto oblasti: globální systém telekomunikací a monitoring životního prostředí, vesmírné navigační systémy, vesmírné biotechnologie, výroba nových materiálů pro použití ve stavu beztíže, vytvoření komunikačních systémů pro mezinárodní dopravní koridory atd.
Potenciálně může ruské strojírenství rychle rozvinout celou řadu průlomových technologií. Ovšem ne za každou cenu všechny, zvláště, kdyby se mělo v daném oboru začínat zcela od nuly. Mnohem smysluplnější a efektivnější je zajistit rychlou implementaci dovážených technologií.

Prezident naší země stanovil úkol zvýšit do roku 2020 podíl podniků zavádějících technologické inovace 2,5krát – z 10,5 % na 25 %, a tím dosáhnout dnešního středoevropského průměru. K řešení tohoto úkolu přispěje i účinná oboustranná spolupráce mezi Svazem strojírenství Ruska a českým Svazem strojírenské technologie.

Za rozhovor pro MM Průmyslové spektrum poděkovala
Blanka Markovičová

markovicova@sst.cz

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 120959
Datum: 04. 09. 2012
Rubrika: Servis / Rozhovor
Autor:
Firmy
Související články
Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

Stroje rostou se zákazníkem, říká pamětník českého obrábění Miroslav Otépka

Česká republika si v letošním roce připomíná 100 let od svého vzniku. Mezinárodnímu strojírenskému veletrhu v Brně je 60 let. Redakce MM Průmyslového spektra se rozhodla také zavzpomínat a k rozhovoru pozvala Miroslava Otépku, který stál u zrodu konstrukce a výroby českých obráběcích strojů. Miroslav Otépka se z profese dělníka vypracoval na respektovaného majitele jedné z největších českých strojírenských firem. Aktivita, optimismus a dobrá nálada ho neopouštějí ani ve věku, kdy se jiní věnují odpočinku. Možná je to jeho filozofií a jak sám říká: „Práce mi nikdy nic nevzala, vše, co jsem dělal, dělal jsem rád.“

Život podle profesora Kassaye

Profesor Štefan Kassay se řadí mezi klíčové osobnosti podnikatelského a vědeckého života, a to nikoliv pouze na Slovensku, ale i v okolních evropských zemích. Vyučil se jako soustružník a díky své neskonalé touze po poznání se vypracoval mezi evropskou elitu a nenašli byste zde jemu rovnému, který by dokázal v takové míře integrovat podnikatelské, ekonomické, vědecké, pedagogické a diplomatické znalosti, jako právě profesor Kassay. V oblasti vědy a vzdělávání vidí zásadní impuls pro rozvoj jednotlivce a společnosti a proto mj. založil svoji nadaci, která tyto kroky podporuje.

Související články
České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Výzkum rozděluji pouze na dobrý a špatný, říká Libor Kraus

Prezident Asociace výzkumných organizací Libor Kraus se pohybuje v oblasti výzkumu a vývoje 30 let. Jaká vidí pozitiva, úskalí a rezervy v této důležité součásti našeho ekonomického růstu? Na to jsme se ho zeptali v rozhoru, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra.

Jak se transferuje know-how

„Pokud někde postavím pět strojů a budou z nich padat šrouby, které budu odesílat do zahraničí, tak to je samozřejmě jiná přidaná hodnota, než když vybuduji vývojové centrum, kde mám devadesát procent vysoce sofistikovaných pozic, spojené s výrobním závodem,“ říká programový ředitel GE Aviation pro Českou republiku Milan Šlapák, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra rozhovor.

O budoucnost českého průmyslu strach nemám říká prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák

Při příležitosti konání MSV v Brně oslovila redakce MM Průmyslového spektra výraznou osobnost českého byznysu – prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka.Povídali jsme si s ním o tom, žese našemu průmyslu mimořádně daří, jaká jsou největší rizika pro další růst tuzemské ekonomiky, jak vnímá státní podporu v oblasti podnikání a proč fandí Evropské unii, přestože si myslí, že je to byrokratický moloch.

Jak budeme podnikat v roce 2017?

Bude světová, potažmo česká ekonomika navzdory turbulentním geopolitickým změnám a nejistým trhům dále růst? Obstojí český podnikatel v těžké světové konkurenci? Měl by přidat? A v čem? Jaké jsou trendy zdravého podnikání? Doplácejí ženy na genderové stereotypy? O tom všem a dalších aspektech světového a českého podnikání jsme si povídali s vedoucí partnerkou EY v České republice Magdalenou Souček.

Slasti a strasti rodinného podnikání

Strojírenská rodinná firma Komfi je předním světovým výrobcem polygrafických strojů. Téměř před 25 lety ji v třípokojovém panelákovém bytě založil konstruktér Ing. Karel Matějček. V současné době firma vyváží své stroje do celého světa a byla vyhlášena Rodinnou firmou roku 2015.

Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Knižní tipy

Knižní tipy pro čtenáře MM Průmyslového spektra

Pavel Sobotka: Příležitost je nutné v pravý čas chytit za pačesy

Píšeme první kapitolu knihy příběhů, v níž chceme představit úspěšné české podnikatele, kteří něco dokázali a kteří se za svou práci rozhodně nemusejí stydět. I když v České republice má slovo „podnikatel“ spíše pejorativní význam – a zasloužili se o to tzv. „rychlí podnikatelé“, kteří ostrými lokty dokázali rychle zbohatnout na úkor ostatních –, tento seriál ukazuje druhou stranu mince. Nápad, záměr, tvrdá práce, stanovení filozofie firmy, vztah k lidem. Pro mnohé to nebylo jednoduché a my chceme představit právě ty, kteří svou usilovnou prací dokázali, že Česká republika má stále na to, aby se pohybovala na špičce nejen v technologiích, ale i v managementu. Nechť vám tento seriál slouží jako příklad toho, jak nelehká cesta na samotný vrchol v určitém oboru mnohdy vede.

Fórum výrobních průmyslníků

Jakým způsobem řešíte nedostatek pracovníků ve výrobě, aby tento aspekt nebyl limitujícím faktorem pro přijímání nových zakázek a neovlivnil realizaci stávajících?

Výrobce & zákazník = spolupráce2

Více než tři roky uplynuly od naší poslední návštěvy strojírenské firmy STT Servis v Dlouhé Loučce u Uničova. V rodinném podniku vedeném sourozenci Šárkou a Tomášem Ticháčkovými, jehož specializací je zakázkové CNC obrábění, se čas rozhodně nezastavil a my jsme s překvapením stanuli před výrobními prostorami, které za uplynulá léta prošly velkou změnou.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit