Témata
Reklama

Chytrou továrnu představili v Jažlovicích

Setkání s názvem Mazak iSmart Factory uspořádala pro své zákazníky ve dnech 24. a 25. dubna společnost Yamazaki Mazak ČR. V technologickém centru v Jažlovicích poblíž Prahy měli návštěvníci možnost zhlédnout novinky z produkce firmy, ale především získat informace o řešení souvisejícím se zaváděním Průmyslu 4.0.

Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

V obou návštěvních dnech prošlo technologickým centrem více než 120 lidí. Měli možnost v reálu zhlédnout při práci šest vybraných strojů, a především novinku pro inteligentní práci s daty ve výrobě – Mazak Smart Box, což je platforma pro vysoké zabezpečení síťového rozhraní.

Součástí každého návštěvního dne byl i seminář na téma iSmart Factory, který představil praktická řešení pro pokročilou výrobu. Součástí semináře bylo také video z japonského závodu Oguchi firmy Mazak, kde jsou principy Průmyslu 4.0 již dnes implementovány. Právě odsud přicházejí do Evropy stroje i řešení, už odzkoušená v praxi.

Základem iSmart Factory je práce s daty, včetně jejich dokonalého zabezpečení,“ vysvětlil Damien Cleugh, generální ředitel společnosti Yamazaki Mazak Central Europe. „K tomu slouží například oddělení vnitřní datové sítě ve výrobní firmě od sítě veřejné, a to prostřednictvím Smart Boxu.“

Reklama
Reklama
Reklama
V obou nkávštěvních dnech prošlo technologickým centrem více než 120 lidí.

Přes tablet z Čech až do Japonska

Součástí řešení je také například Smooth Monitor AX, tedy software k monitorování výroby a k analýze dat, díky němuž lze prostřednictvím tabletu sledovat kteroukoli z výrobních prostor v libovolném závodě firmy. Návštěvníci se tak sami mohli podívat například na plně robotizované pracoviště, kde se vyrábějí právě stroje Mazak.

V rámci semináře zazněly i další zkušenosti z praxe závodu Oguchi, například, že se zde díky sofistikované práci s informacemi podařilo během jednoho roku snížit počet alarmů o 37 procent.

Důležitý je také fakt, že na software Smooth Monitor AX lze napojit nejen nové stroje značky Mazak, prostřednictvím Senzor Boxů, ale také staré stroje nebo stroje jiných výrobců.

Viděli jsme například…

Integrex i 200S – pětiosé multifunkční obráběcí centrum s plynule řízenou osou B. Stroj je vybaven systémem Mazatrol SmoothX. Prostřednictvím dotykové obrazovky umožňuje operátorovi řadu inteligentních funkcí.

Variaxis i-600 – pětiosé frézovací centrum. Zde byl především představen modul Smooth Gear milling, který umožňuje frézování ozubení pomocí dialogu, tedy není potřeba žádný CAM.

Quick Turn 200MSY – soustružnické centrum, kde M označuje poháněné nástroje, S značí protivřeteno a Y je další řízená osa. Stroj je také vybaven systémem Smooth G pro inteligentní funkce. Bylo zde prezentováno inteligentní kapsování a gravírování. Stroj byl vybaven funkcí API pro komunikaci s měřicím zařízením firmy Renishaw.

VTC-530 C – opět jde o stroj vybaven systémem Mazatrol SmoothG. Zajímavostí je možnost přepážky, díky níž je prostor uvnitř možno rozdělit na dvě části, tím je stroj dvoupaletový. V jedné pak je možné obrábět a v druhé části je možno zakládat nový polotovar.

Vnitřní firemní datová síť je oddělena od sítě veřejné prostřednictvím Smart Boxu.

Digitalizovat procesní řetězec

V prostorách technologického centra bylo možné zhlédnout i prezentace čtyř partnerů společnosti Mazak – firem t-support, Walter, Seco Tools, Sandvik a Renishaw. Společnost Walter zde například představila své novinky, mezi něž patří destičky Tiger-tec Gold, které jsou na trhu teprve od roku 2016. Všechny společnosti se v rámci prezentací shodly, že Průmysl 4.0 znamená nutnost digitalizace celého procesního řetězce v rámci firmy.

„Velmi mě těší velký zájem, který naši zákazníci projevili jak o naši akci, tak i o konkrétní součásti všech prezentací,“ řekl na závěr Damien Cleugh. „Proto pro ně již nyní připravujeme další Open House. Odehraje se letos v červnu, ale jeho zaměření si zatím necháme jako překvapení.“

Společnost Yamazaki Mazak byla založena v roce 1919. Vyrábí nejen sofistikované obráběcí stroje, jako jsou multifunkční centra, CNC soustružnická centra, obráběcí centra a laserové stroje, ale také automatizační systémy.

Technologické centrum Yamazaki Mazak Central Europe, Česká republika sídlí na okraji Prahy u D1, čímž je zajištěna snadná dostupnost pro všechny zákazníky. Kromě českého trhu poskytuje podporu také zákazníkům ze Slovenska, Bulharska a Slovinska.

Hana Janišová

hana.janisova@mmspektrum.com

Reklama
Související články
CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Stroje a technologie pro závod s časem

VSC 600 M+C. Tak se jmenuje sofistikovaný vertikální soustruh, který vznikl ve výrobních halách brněnské rodinné firmy TDZ Turn. Letos na jaře jsme byli pozváni přímo do centra dění této firmy, abychom stroj mohli vidět na vlastní oči.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Související články
Intertool 2014 spojen s automatizací procesů

Tradiční vídeňský veletrh Intertool, letos pořádaný od 6. do 9. května, získal spojením se Smart Automation Austria na dynamice a bezesporu i zájmu návštěvníků.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Úspěch webových aplikací

Průmyslové organizace potřebují silnou digitální strategii, která bude splňovat online očekávání technicky erudovaných zákazníků.

Měřicí technologie pro Průmysl 4.0 v Nitře

Průmysl 4.0 závisí na propojení systémů schopných spolu komunikovat, schopných získávat, vyhodnocovat a sdílet data a na takto zpracované informace reagovat v reálném čase. Údaje z měření jsou nezbytné pro shromažďování informací, které mají být použity při inteligentním rozhodování za účelem zabránit nežádoucím procesním změnám.

Kvalitnější data, lepší myšlení a správnější rozhodnutí

Inteligentní informace o nástrojích v podobě digitálních dat uložených v cloudu pro systémy řízení výroby, zásobování, elektronický obchod a další systémy umožňují zvyšovat produktivitu strojírenských provozů. NOVOsphere je služba určená pro provozy, které se snaží o skutečné zlepšení výrobních procesů.

Lidé a stroje se setkali v Jažlovicích

Open House at Mazak a Student Day at Mazak. To byly dvě části velmi zajímavé akce, při níž se ve dnech 14. a 15. listopadu setkali lidé a chytré stroje v prostorách Technologického centra pro Česko, Slovensko, Bulharsko a Slovinsko společnosti Yamazaki Mazak ČR v Jažlovicích u Prahy.

Stroje (nejen) pro dvě generace

Obráběné dílce dle výkresové dokumentace zákazníků, ale i mnohé další produkty v sériích od 30 kusů. To je letmý pohled na produkci v pravém slova smyslu rodinné firmy Strojírna Vehovský. Společnost totiž dnes řídí již druhá generace Vehovských – sourozenci Lucie a Matěj, děti zakladatelů, Miroslava a jeho ženy Petry, kteří dosud ve firmě aktivně působí.

Práce je pak těší...

Dokonale přesné CNC díly. To je stručná charakteristika produktu, na který je právem hrdá zlínská, plně česká firma ACE TECH. Aby však bylo možné vyrábět skutečně dokonalé díly, musí firma využívat dokonalých strojů. V ACE TECHU vsadili na pověstnou japonskou kvalitu, přičemž tři největší, sofistikované stroje, které ve zdejších dílnách uvidíte, nesou značku Mazak.

Dny automatizace

Další z řady technologických seminářů uspořádala ve svém sídle v polovině dubna ve spolupráci s partnery společnost Mazak, tentokrát na téma automatizace se zaměřením na robotizaci, paletizaci, inteligentní výrobu a další řešení zvyšující efektivitu a produktivitu. Na cyklus dopoledních přednášek po obědě navázaly ukázky strojů v předváděcí hale v Jažlovicích u Prahy.

Technologický den HSC obrábění

Společnost Mazak pro své zákazníky uspořádala šest hodin plných technického poznání a osobních setkání. Pomyslně tím zahájila maraton open houses výrobců a dodavatelů obráběcích strojů, které si v tomto prezentačním konceptu drží stále velkou oblibu mezi technickou veřejností.

Novinky značky IMAO pro upínání obrobků

V dnešní době je velká poptávka po efektivní produkci různorodých výrobků v malém objemu a klíčem k vyšší produktivitě je použití přípravků, které lze flexibilně přizpůsobit mnoha různým obrobkům. Upínací prvky ONE-TOUCH se vyrábějí v mnoha různých provedeních, snadno z nich lze vybrat prvky vhodné pro upnutí požadované součásti. Upnutí a odepnutí součásti je jednoduché, bez použití dalšího nářadí a rychlé, zkracuje se čas potřebný pro manipulaci s obrobkem a tím i celkové náklady na výrobu.

Vize pokročilé výroby na EMO 2023

Po čtyřech letech se na hannoverské výstaviště vrátil přední světový veletrh výrobních technologií EMO a s ním i společnost Yamazaki Mazak, aby na svém výstavním stánku představila celkovou vizi moderního obrábění, a to prostřednictvím 19 strojů a 12 integrovaných automatizačních řešení. Koncepce stánku zahrnovala technologie obráběcích strojů i laserů, živé ukázky obrábění, pokročilá softwarová řešení a nejnovější vývoj v řídicím softwaru. Redakce našeho časopisu opět dostala pozvání k prohlídce expozice a následnému společenskému setkání za účasti nejvyšších představitelů společnosti Yamazaki Mazak Corporation.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit