Témata
Reklama

Intertool 2014 spojen s automatizací procesů

Tradiční vídeňský veletrh Intertool, letos pořádaný od 6. do 9. května, získal spojením se Smart Automation Austria na dynamice a bezesporu i zájmu návštěvníků.

Tento článek je součástí seriálu:
Světové veletrhy obráběcí techniky
Díly

Strojírenská výroba v podání veletrhu Intertool se zaměřením především na obráběcí stroje a nástroje, přesné měření a strojírenskou logistiku, je dnes už natolik spjata s automatizací procesů, že spojení obou dříve samostatných veletrhů mělo svou logiku a exponáty obou částí se tu i vzájemně prolínaly. Celkem se veletrhu zúčastnilo 488 vystavovatelů. Česká republika tu měla čtyři zástupce – firmy Bomar, s. r. o., s programem průmyslových pásových a kotoučových pil, GSP – High Tech Saws, s. r. o., se speciálními pilovými kotouči, kotoučovými pilami a kotoučovými noži, HaS Lanškroun, s. r. o., s výrobou čipových rezistorů a Jirka a spol., s. r. o., s digitální měřicí technikou. Taková účast je jistě dobrým počinem, ale vzhledem k tematice veletrhu by stálo za úvahu prezentovat se tu více i českým výrobcům obráběcích strojů. Obě země mají mnoho společného, hospodářský růst Rakouska se odhaduje pro letošní rok na 1,7 %, ale vzájemný obchod představuje oboustranně jen 3,7 %, jak na celkovém exportu Rakouska, tak i České republiky.

Reklama
Reklama
Reklama
Vídeňské výstaviště v době konání veletrhu Intertool 2014 a Smart Automation Austria

Uživatelské prostředí pro zjednodušení a urychlení procesu

Pokud už jsme vyzvali k účasti na veletrhu české výrobce obráběček, podívejme se alespoň na jednom příkladu, s čím přišla na veletrh firma DMG Mori Seiki, která je na veletrhu Intertool tradičně největším vystavovatelem. Po světové premiéře vertikálních obráběcích center třetí generace DMC 850 V a 1150 V se v její expozici objevila celá desítka obráběcích center s komerčním zaměřením, kde u tří z nich už bylo možné využít nového uživatelského prostředí Celos - uživatelského prostředí pro zjednodušení a urychlení procesu od myšlenky až k hotovému provedení s dialogem přes dotykový displej. Jeho zaváděním se uživateli poskytuje i možnost jednotné správy, dokumentace a vizualizace zakázek a průběhu procesů. Celos je kompatibilní se systémy PPS a ERP a lze ho propojit s produkty CAD/CAM. Přitom ale zůstává otevřený pro budoucí rozšíření aplikací.

K úkolům DMG Mori Seiki patřilo seznámit veřejnost i s uživatelským prostředím Celos

„Smart“ technologie pro dálkovou kontrolu výrobního procesu

Jiným pravidelným vystavovatelem na veletrhu je např. i rakouské zastoupení firmy Trumpf s programem tvářecích strojů a laserové techniky. Její expozici vévodila třímetrová ohýbačka plechu TruBend 3100 se silou 100 t. „Smart“ technologie, ostatně užívané v určité podobě u řízení každého svého systému, tu Trumpf předvedl i prostřednictvím atraktivního mobilního „iPadu“, užívaného pro dálkovou kontrolu výrobního procesu, např. u laserových řezacích strojů. Způsob vyžaduje u mobilu využití programu MobileControl App. Tablet iPadu tak doplňuje standardní ovládací panel stroje a vedle dálkové kontroly procesu dovoluje jeho uživateli i zásahy do řízení stroje, včetně změny výrobního programu. Svůj význam má taková kontrola navíc při obsluze vícero zařízení v blízkém okolí, kdy dává možnost sledování procesů z libovolného místa provozu.

Trumph využívá systém iPadu i k dálkovému řízení několika laserových pracovišť.

Zdůraznění průmyslové automatizace přivedlo na veletrh i většinu výrobců průmyslových robotů a komponentů. Novinky ve svém letošním programu tu představily např. Fanuc, KUKA, Yaskawa Motoman, Mitsubishi Electric, ABB, Stäubli nebo Denso a obdobně se prezentovali i výrobci systémů pro průmyslové zpracování obrazu a senzorové techniky. Trend ve vývoji průmyslových robotů, který vede k větší flexibilitě a modulové stavbě, se odrazil na nabídce i jednotlivých komponentů.

Nový lehký šestiosý robot Stäubli TX 90 s hlavou robotu osazenou dvěma chapadly

Inovace uchopovacích prvků

Expozice známé firmy Schunk se do současného trendu vývoje průmyslových robotů strefila hned od počátku svého vstupu do tohoto oboru – jak v lehkých robotech, tak i v modulech jejich mechanismů. Na veletrhu představila inovaci i u úchopových prvků. Z původních, především pneumatických systémů se tu vlivem mechatroniky stále více prosazují systémy s elektrickým ovládáním. Tím není řečeno, že by se pneumatické zatracovaly. Oba tyto systémy mají své přednosti a svá uplatnění. Systémy s elektrickým ovládáním chapadla dosahují větší přesnosti, citlivosti uchopení, dávají možnost nastavit rozevření čelistí a velikost síly a nezanedbatelné u nich nejsou ani nižší provozní náklady a čistší provoz. Ale pro jejich větší hmotnost a menší sílu uchopení je Schunk zavádí zatím spíše pro menší a citlivější typy chapadel. Při přechodu na odlišné médium vychází Schunk vstříc dosavadním uživatelům zachováním funkce dosavadní senzorické výbavy.
Schunk na veletrhu představil i vývoj speciálních chapadel pro humanoidní roboty v provedení ruky se třemi a pěti prsty a dvaceti stupni volnosti. Přesto, že jsou chapadla už teď dostatečně spolehlivá a citlivá pro uchopení objektu, ubírá se další vývoj jejich dotykových plošek k aplikaci i takových senzorů, které posunou citlivost uchopení až na úroveň lidské ruky.

Kloubové mechanismy od mbo Osswald mohou být už od průměru čepu 4 mm.

Kloubové mechanismy

Pro konstruktéry pohybových mechanismů byla jistě zajímavá nabídka mechanických úhlových kloubových systémů od mbo Osswald. I tato firma má už svou tradici v přesné výrobě jemných dílů, kterou rozšiřuje o provedení kloubových mechanismů, jednotlivých kloubů i doplňků pro jejich kompletaci. Ke standardnímu převodu z lineárního pohybu na pohyb pod úhlem tu patří dvě základní varianty – vidlicové a kulové systémy, přičemž vedle kvality je tu rozhodující i flexibilita nabídky. K tomu má trvale Osswald k dispozici více než 12 tisíc komponentů v provedení z korozně odolné oceli, oceli s odolností vůči mořské vodě, oceli se zaručenou pevností i při vyšších teplotách a vysokopevné a duplexní oceli v rozsahu průměru čepu 4 až 65 mm při celkové délce až 650 mm.

Tyto profily s přesností na µm vyhodnotil a zobrazil profilový projektor MI Keyence už za 2 s.

Školení reprezentativní průvodci

A na závěr ještě malá poznámka k organizaci veletrhu a zvláštnosti, která se jinde tak výrazně neprojevuje. Vídeňské veletrhy svým rozsahem a architekturou výstavních pavilonů přímo vybízejí vystavovatele k upoutání pozornosti návštěvníka hned po jeho vstupu do areálu. Zřejmě si je toho dobře vědom i pořadatel veletrhů Reed Exhibitions Messe Wien. Dobře a hlavně aktivně tu fungovala služba komunikativních hostesek s reprezentativním vystupováním, ale i s dobře nastudovanou problematikou. Tato služba se vyplatila např. i společnosti Keyence Corp. s působností v oblasti senzorů a měřicích mikroskopů, kde co exponát nebo skupina exponátů, tam i úvodní zaškolený průvodce. Můžeme si to předvést mezi jiným i u digitálního měřicího mikroskopického profilprojektoru modelové řady IM s rozsahem 100 mm, který v tomto směru představuje obrovský skok kupředu. Konvenční profilový projektor potřebuje 300 s nebo i více na zhodnocení třeba jen 10 parametrů. Mikroskopický IM vyhodnotí a zobrazí až 99 parametrů během 5 s či ještě v kratší době. Údaje se získávají pomocí systému založeného na stejné optické technologii, jakou poskytují digitální mikroskopy s nejvyšším rozlišením. Měřené hodnoty jsou v µm, snímače obrazu typu CMOS. Výhodou přístroje je i jednoduchost základního ovládání. To ale neznamená, že by přístroj neměl ještě jiná kombinovaná využití. Program mu umožňuje celou řadu analytických a grafických prací, zpracování dat a propojení s výpočetní technikou v sítích LAN.

A stručné zhodnocení veletrhu na závěr z úst Matthiase Limbecka, generálního ředitele pořadatele veletrhu Reed Exhibitions, po vysoké účasti vystavovatelů i návštěvníků: „Je to znovuzrození klasiky mezi veletrhy.“ Z odezvy na veletrh a jeho praktickou stránku lze tomu jen dát za pravdu.

Jiří Šmíd

iia.smid@gmail.com

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 140621
Datum: 11. 06. 2014
Rubrika: Servis / Veletrhy a výstavy
Autor:
Seriál
Firmy
Související články
MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Evropskou veletržní sezónu 2019 opět zahájí Lipsko

Lipské průmyslové veletrhy Intec a Z otevřou brány výstaviště pro svůj další ročník již ve dnech 5. až 8. února 2019. Výhodný termín konání hned na začátku roku znamená pro vystavovatele a návštěvníky z České republiky ty nejlepší předpoklady pro navázání či prohloubení obchodních kontaktů na mezinárodní strojírenské a subdodavatelské scéně.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Související články
Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Měřicí technologie pro Průmysl 4.0 v Nitře

Průmysl 4.0 závisí na propojení systémů schopných spolu komunikovat, schopných získávat, vyhodnocovat a sdílet data a na takto zpracované informace reagovat v reálném čase. Údaje z měření jsou nezbytné pro shromažďování informací, které mají být použity při inteligentním rozhodování za účelem zabránit nežádoucím procesním změnám.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Novinky značky IMAO pro upínání obrobků

V dnešní době je velká poptávka po efektivní produkci různorodých výrobků v malém objemu a klíčem k vyšší produktivitě je použití přípravků, které lze flexibilně přizpůsobit mnoha různým obrobkům. Upínací prvky ONE-TOUCH se vyrábějí v mnoha různých provedeních, snadno z nich lze vybrat prvky vhodné pro upnutí požadované součásti. Upnutí a odepnutí součásti je jednoduché, bez použití dalšího nářadí a rychlé, zkracuje se čas potřebný pro manipulaci s obrobkem a tím i celkové náklady na výrobu.

Na evropské trhy s finanční podporou

První celoevropsky významná akce v oblasti strojírenství a subdodavatelské branže se v příštím roce koná na lipském výstavišti v termínu 2. až 5. března: veletrhy Intec a Z 2021. Také a možná právě v současných obtížných časech zde čeští vystavovatelé a návštěvníci mohou navázat důležité obchodní kontakty a informovat se o nejnovějších trendech a vývoji v oboru. Vystavovatelé z Česka navíc se státní podporou.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

První významná evropská strojírenská akce v roce 2017

Od 7. do 10. března 2017 se mezinárodní kovozpracující a subdodavatelská branže opět sejde na výstavišti v Lipsku. Úspěšná kombinace veletrhů Intec a Z (mezinárodní veletrh strojů pro nástrojárny, obráběcích strojů a automati-zační techniky a mezinárodní veletrh subdodávek, komponentů, modulů a technologií) nabízí vystavovatelům a odborným návštěvníkům z České repub-liky prostor pro navázání či další prohloubení dlouhodobých obchodních vztahů s partnery z Německa a dalších evropských zemí.

Další veletržní postřehy z EMO 2019

Z pohledu technika lze veletrh EMO v roce 2019 považovat za zdařilý, protože byl více o invenci, kreativitě, vylepšování stávajícího i hledání nových cest. Na veletrhu bylo možné vysledovat několik řekněme fenoménů, které se objevovaly napříč veletrhem. Přitom bych je přímo nepovažoval za trendy, protože obdobné počiny, technika, software i smýšlení byly (u asijských výrobců) k vidění o šest měsíců dříve na veletrhu obráběcích strojů v Pekingu. Nedávám tímto záminku k mezikontinentální diskusi o tom, kdo trendy určuje. V tomto textu zazní několik dalších veletržních postřehů.

Cena MM Award na EMO 2019

Také v roce 2019 došlo na udílení cen MM Award. Jedná se o oficiální a jediné ceny udělované na veletrhu EMO. Porota i letos vybírala z mnoha přihlášených exponátů, nejen německých výrobců. Do užšího výběru se jich dostalo jen pár, a nakonec bylo rozdáno pět hlavních cen v pěti kategoriích. S prázdnou neodešly ani firmy, jejichž produkty se ocitly na druhém a třetím místě. I v tomto roce došlo k jistému „posunu“ ve vnímání obsahu jednotlivých kategorií, a tedy i oceněných produktů. Pojďme se podívat na vítězné exponáty podívat jednotlivě. Je to lehký nástin toho, jak EMO vidí němečtí kolegové.

Formárenský veletrh se blíží

Již třetí ročník formárenského veletrhu Moulding Expo v druhé polovině května bude hostit výrobce forem a nástrojů a dodavatelé potřebných technologií ve Stuttgartu. Pořadatelé sezvali novinářskou obec do slovinské Lublaně, kde prozradili několik detailu o blížícím se veletrhu. Součástí tiskové konference byla také návštěva místních nástrojáren a výzkumného centra pro formárenství.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit