Témata
Reklama

Employer Branding I: Jak na firmu, kde chce pracovat každý?

Někdo říká, že je to jen pro velké firmy, někdo, že to nepotřebuje. Někdo tomu říká HR marketing, někdo personální marketing a někdo employer branding. To hlavní ale je, že tím lze získat ty nejkvalitnější pracovníky pro vaši společnost.

Buďte jiní

Dnešní doba žádá využívání nejrůznějších forem zviditelnění kariérních možností ve firmě. Kandidáti jsou si dobře vědomi, že jsou žádaným zbožím a mají na výběr. Pokud se již rozhodnu práci změnit, často je hlavní hnací silou výše platu a první dojem z firmy. Ukažte jim důvody, proč pracovat právě u vás.

Reklama
Reklama
Reklama

Co je employer branding?

Employer branding je souhrn marketingových aktivit, které mají za cíl vytvořit pozitivní obrázek o společnosti, a to jak v očích potenciálních uchazečů, tak i v očích již stávajících zaměstnanců. Jelikož jsou tyto dvě skupiny zcela rozdílné, rozlišujeme dva druhy employer brandingu – interní a externí. Interní employer branding (směřující k současným zaměstnancům) má za cíl zlepšit firemní kulturu a zvýšit loajalitu zaměstnanců k firmě. Vhodným nástrojem na jeho podporu může být stanovení vnitrofiremních hodnot za účasti všech zaměstnanců a následná prezentace těchto hodnot například na informačních plochách ve výrobě. Externí employer branding je soubor aktivit, které vedou potenciální uchazeče k tomu, aby zaslali svůj životopis do vaší společnosti. Dobrým začátkem může být samostatný kariérní web, který se osvědčil již mnoha společnostem. Dává možnost představit kandidátům nejrůznější informace o společnosti a zejména kariérní možnosti. Forma obsahu záleží jednak na samotné podstatě podnikání společnosti, ale hlavně na lidech, kteří již ve firmě pracují, a na typu lidí, jaké chce firma svou nabídkou oslovit. Například: strojírenská firma s mnohaletou tradicí a věkovým průměrem 55 a více let chce svůj věkový průměr razantně snížit, jelikož většina zaměstnanců odejde do pěti let do důchodu. Kariérní web by měl v takovém případě působit mladě a svěže. Ideálně pokud využije moderních prvků, jako je napojení na sociální sítě nebo virtuální prohlídka po pracovišti. Samotné vytvoření kariérního webu výsledky nepřinese. Důležité je návštěvníky na tento web přivést. Nyní je cest několik a opět záleží na tom, jací jste a jaké zaměstnance chcete zaujmout. Obecně by se dalo říci, že způsob, jakým můžeme přivést návštěvníky na web, je dvojí. Online nebo offline cestou. Online znamená po internetu, tedy formou reklamy ve vyhledávání, bannerové reklamy či reklamou na sociálních sítích. Offline, tedy bez internetu. Příkladem může být třeba plakát v místním obecním zpravodaji, billboard, plakát na vozidle hromadné městské dopravy. Každá z těchto aktivit má svá specifika a nelze předem říct, která bude nejefektivnější. Výhodou u online reklamy je její měřitelnost, možnost zjistit, z jakých webů se lidé dostali na váš kariérní, jak dlouho na něm byli, co je zaujalo, a v neposlední řadě, jaký byl poměr návštěv k počtu zaslaných životopisů. Tuto možnost offline kanály nemají. Tato data, stejně jako data, která firma zjišťuje před zahájením aktivit, jsou však nesmírně důležitá a je nutno je sledovat a průběžně vyhodnocovat.

Firemní kultura

Směrodatným materiálem pro váš obsah v kampaních by měla být vaše firemní kultura, kterou tvoří vaši současní zaměstnanci. Správně definovat firemní kulturu je tvrdý oříšek. Není jednoduché definovat něco, co se nám zdá na první pohled jako samozřejmost, jelikož ve specifickém ekosystému, jako je firma, ve které pracujeme, fungujeme minimálně čtyřicet hodin týdně. Tato skutečnost nám nasadila klapky na oči, přes které nevidíme to, čím se odlišujeme a co je u nás dobré. Bývá tedy vhodnější pozvat nezávislého odborníka, který potřebnou analýzu provede. To má hned několik výhod: jde o nezaujatého člověka, lidé ve firmě mu mohou důvěřovat a otevřít se mu. Disponuje metodikou, která je maximálně efektivní a tím pádem nebere lidem čas, který musejí věnovat své práci. Nevýhodou je nutnost velké důvěry, kterou v tohoto člověka nebo společnost musíte mít, doporučujeme tedy maximálně dbát na smluvní závazek mlčenlivosti.

O tom, jak by měla vypadat analýza firemní kultury, budeme informovat příště.

EmBrand

Jáchym Důjka

jachym.dujka@embrand.cz

Reklama
Vydání #1,2
Kód článku: 170102
Datum: 08. 02. 2017
Rubrika: Servis / Management a řízení
Autor:
Firmy
Související články
Strojaři na hrad prostě patří!

Strojírenství je páteří průmyslu. Dokazuje to i skutečnost, že na podzim loňského roku si ve Španělském sále Pražského hradu významné strojařské firmy převzaly ocenění v rámci vyhlášení 26. ročníku Českých 100 nejlepších.

Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Metody a techniky pro inovační projekty

V mnoha podnicích se snaží o inovace, avšak výtěžnost nápadů od zaměstnanců je nízká. Proč?

Související články
Soutěž Manažer roku vyhlíží vítěze

Nejlepší manažeři, podnikatelé, lídři, účastníci 27. ročníku soutěže České manažerské asociace Manažer roku se sejdou 21. října v pražském Paláci Žofín. Předcházet mu bude panelová diskuze autorů knihy Návrat k prosperitě.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Předpoklady a bariéry inovační tvořivosti vývojářů

Při výběru vývojáře do firmy by měl jeho budoucí vedoucí zkoumat, zda má předpoklady pro tuto práci (uvedené v předchozím článku MM 6&7,8/200635) a potom, zda nemá nějaké bariéry tvořivosti. Má je kdekdo.

Válka technologií a myšlení v krabici

Strategické myšlení předchází strategickému řízení, které je jen nástrojem. Bez skvělého strategického myšlení (proč a kam jdeme) nemůže být skvělé strategické řízení. Poučíme se z minulosti i ze slabých signálů budoucích trendů?

Osobnost vývojáře

Není jedno, koho přijmete za vývojáře. Patrně již nehledáte překreslovače výkresů pro přípravu výroby a technologie. Nejspíš ale hledáte člověka, který vám má vymyslet nový produkt. A zřejmě to nebude obyčejný produkt, ale např. o 10 % lepší než ten předchozí. V posledních letech se určité funkcionality u výrobků stávají standardem. Mají je všichni - rozdíly jsou v nuancích. Dnes se více soutěží v konceptech a designu.

Skutečně efektivní pomoc v krizi?

Krize poukazuje na lidský charakter, správnost chodu společnosti, možnosti firem zefektivnit svou produkci nebo poskytované služby. Je na jedné straně nebezpečnou výchylkou, která ručičku vah profitability nakloní do červeného pole, na druhé představuje příležitost.

Výběr nejlepšího vývojáře

V mnoha strojírenských firmách, které jsem navštívil, mají inovace rozděleny na dvě části: CI (Continual Improvement) - kontinuální zlepšování, a R&D (Research and Development) - výzkum a vývoj. Oddělení CI se obvykle stará o drobnější technická a organizační zlepšování v procesech a v provozech. Souvisí s lean managementem, metodou Six Sigma a metodou kaizen (každý den na každém pracovišti jedno malé zlepšení). Oddělení R&D má za úkol, často ve spolupráci se strategickým marketingem, vyvíjet nové produkty - výrobky nebo služby. Strategický marketing ve spolupráci s topmanagementem zase vymýšlí nové obchodní modely. Zřejmě v podnicích nenajdete oddělení, které by nemuselo něco zlepšovat a inovovat. Které aktivity jsou nejnáročnější? Asi změna konceptu - skoková inovace. Ale jak na trhu práce najít člověka, který to bude umět?

Česká manažerská asociace slaví třicátiny

Co všechno se pojí s 30 lety, která má letos za sebou Česká manažerská asociace? Jsou to její členové, příznivci, finalisté a vítězové soutěže Manažer roku, který ČMA pořádá již 27. rok. Tedy osobnosti, které tvořily a tvoří její profil. Patří k nim i Ing. Ivo Gajdoš, výkonný ředitel asociace, který s ní prožil kus svého života.

Jak má být organizován úspěšný R&D?

Jaké modely řízení R&D se osvědčily? Alfou omegou pro výzkum a vývoj jsou rychlost, správnost bádání, produktivita výzkumníků a rozumné náklady. V této době je tím hlavním kritériem čas, protože když konkurence vyjde s novou inovací o čtvrt roku dříve, může na sebe strhnout trh. Uvádí se, že když přijdete s inovací jen o 10 % lepší než konkurence, můžete získat o 50 až 100 % vyšší tržby i ziskovost. Jak tedy řídit R&D, aby to vše fungovalo a nedocházelo ke ztrátám?

Jak organizovat inovace v podniku?

Dnešní turbulentní doba převrací vše dřívější naruby. Fiktivní umělý lineární svět se boří a skutečný nelineární svět se etabluje. Paradigmata se mění, vznikají nová, padají dogmata, některé axiomy i tabu. Všechny tyto změny se pochopitelně dotýkají i práce oddělení R&D.

Manažer roku: lídři nových technologií

Manažeři, podnikatelé, leadeři mají do poloviny března možnost přihlásit se do soutěže Manažer roku, vyhlašované Českou manažerskou asociací. Novou kategorií je pro nynější 27. ročník Manažer digitálního věku.

Moderní vědecké řízení podniku, 6. díl. Závěrečný

Nasazení informačního systému PPROI do praxe s cílem maximálního zhodnocování kapitálu obnáší pochopení jeho základních vědeckých stavebních kamenů. To si klade za cíl toto edukační desatero, které na stránkách časopisu postupně publikujeme. Dnes vám předkládáme závěrečnou desátou tezi.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit