Témata
Reklama

Hnací síla pro hygienický řez

Bez rohů nebo skrytých hran - to jsou jen některé z požadavků na komponenty, které se používají v potravinářských strojích. Firma Der Span takové komponenty vyrábí a spoléhá se při tom na obráběcí centra od společnosti Hermle. Díky automatizaci HS flex se část těchto strojů používá nepřetržitě a vytváří perfektní povrchy i přes noc.

Reklama
Reklama
Reklama
Stroj C 42 U MT je dimenzován pro kombinované frézování/soustružení – velmi dynamicky a simultánně až v pěti osách. (Zdroj: Hermle)

Hipsterské brýle, kšiltovka a seprané džíny – když uvidíte Matthiase Reha, na první pohled netušíte, že sedíte před úspěšným zakladatelem společnosti. Jako 32letý začal svou kariéru u přední mezinárodní technologické společnosti. Zde dokončil své učňovské vzdělání jako průmyslový mechanik a pracoval ve výrobě nástrojů. V roce 2013 se Reh rozhodl podniknout krok k samostatné výdělečné činnosti. Nakoupil malý strojový park pro třískové obrábění kovů a přestěhoval se do prázdné průmyslové haly ve Waltenhofenu u Kemptenu. Úplně nezkušený nebyl. „Můj otec provozoval dlouhou dobu vlastní výrobu speciálních strojů – od malička jsem věděl, jaký je život samostatně výdělečného člověka,“ vysvětluje Reh. Kromě jeho otce mu dnes pomáhají tři zaměstnanci. Na otázku, jak přišel na název firmy Der Span, ukazuje na velkou fotografii jedné třísky. „Během vymýšlení názvu jsem si vzpomněl, že jsem tento obrázek viděl na firemní výstavě Open House Hermle a došel jsem k názoru, že je velmi vhodný,“ usmívá se mladý podnikatel.

Ergonomická práce na C 400 U: Výšku ovládacího pultu a sklon monitoru lze optimálně přizpůsobit obsluze. Navíc lze pult snadno natáčet z místa nakládání nástrojů k pracovnímu prostoru. (Zdroj: Hermle)
„Velmi důležité je správné upnutí dílů, jinak při soustružení vznikají nebezpečné nevyváženosti,“ vysvětluje Matthias Reh. (Zdroj: Hermle)

Zpočátku mu pomohly kontakty s jeho bývalým zaměstnavatelem. Pro něj vyráběl jednoduché obrobky, například úhelníky. „Díly 08/15,“ jak je Matthias Reh označuje. „Měli jsme jen starší stroje, s nimiž jsme stále byli daleko od vysoce přesného obrábění.“ To se změnilo v roce 2015, když se Reh rozhodl vysloužilý stroj C 1200 U nahradit novým strojem C 42 U od společnosti Maschinenfabrik Berthold Hermle.

Manipulační systém HS flex se dvěma moduly zásobníku zvyšuje kapacitu a flexibilitu.

Přesvědčivé argumenty

„Samozřejmě jsme se nejprve rozhlíželi po různých výrobcích strojů. Co však jednoznačně mluvilo pro Hermle, byly moje zkušenosti a servis,“ vypráví Reh. Již během své učňovské přípravy pracoval na obráběcích centrech výrobce strojů z Gosheimu a k pořízenému stroji C 1200 U musel stále častěji volat servisního technika. „Nasazení servisu i dostupnost náhradních dílů byly vždy skvělé, i když náš stroj byl starý již téměř 20 let. To nám rozhodování usnadnilo.“ Už ne tak snadné bylo jednání s bankou: „Pro tak malou společnost je to velmi velká investice. Větší opatrnost ze strany banky pramenila z toho, že jsme byli na trhu pouze dva roky,“ dodává Reh. Tato jednání už v budoucnu vést nemusel. Dokonce ani zakladatel firmy nečekal, jaký obrat přinese nové pětiosé obráběcí centrum. Možnost frézovat různé materiály do složitých tvarů změnila jak spektrum dílů, tak i zákaznickou základnu. „Stroj přišel v listopadu 2015 a přes Vánoce jsme již vyráběli první komplexní nosiče nástrojů pro potravinářský průmysl,“ vzpomíná Reh, „takže jsem se dostal do špičkového sektoru.“

Část pouzdra z ušlechtilé oceli pro lékařskou techniku. (Zdroj: Hermle)Požadavky na díly jsou podstatně odlišné, než tomu bylo u jednoduchých dílů v mých začátcích: Aby mohly být stroje použity pro zpracování potravin, musejí splňovat nejvyšší hygienické standardy. Jednotlivé komponenty proto nesmějí mít po obrobení žádné drážky, ostré rohy ani skryté hrany. Obvykle se vyrábějí z austenitické nerezové oceli třídy 1.4301. Tento materiál, také nazývaný VA ocel, se snadno čistí, ale klade vysoké nároky na frézování.

„Je mimořádně tuhý a velmi rychle se deformuje kvůli napětí v surovém materiálu,“ vysvětluje Matthias Reh. „Pokud je například potřeba z jedné strany odstranit hodně materiálu, tak se jen s odpovídajícím know-how podaří působit proti deformaci způsobené napětím a nakonec získat rovnou část.“

Přesvědčivý strojový park: Matthias Reh úspěšně investoval do tří obráběcích center Hermle. (Zdroj: Hermle)V následujících dvou letech se firma Der Span stala pravidelným dodavatelem strojních součástí od velikosti šarže 1 pro potravinářský průmysl a rychle dosáhla svých kapacitních limitů.



Výzva je v materiálu: Ušlechtilá ocel 1.4301 je velmi tuhá a vykazuje napětí. „S odpovídajícím know-how se nám podařilo působit proti deformaci způsobené napětím a nakonec získat rovnou část,“ vysvětluje Matthias Reh. (Zdroj: Hermle)

Vstup do automatizace

V dubnu 2017 rozšířil Matthias Reh svůj strojový park o stroj C 400 U se systémem HS flex. „Cíleně jsme hledali zařízení s automatizací, protože jsme museli vyrábět obrobky s velmi dlouhými dobami chodu.“ Manipulační systém od Hermle přesvědčil svým intuitivním použitím a logikou. Dva moduly zásobníků s místem pro šest palet o velikosti 500 x 400 milimetrů a devět palet o velikosti 400 x 400 milimetrů poskytují dostatečnou rezervu a umožňují osazování paralelně s hlavním časem.
Co řekla banka o nové investici po pouhých dvou letech? „Díky stroji C 42 U se naše tržby zvýšily natolik, že banka již neměla žádné námitky proti stroji C 400 U,“ říká Reh s úsměvem. Mezitím je obráběcí centrum zakoupené v roce 2017 vytížené na sto procent: Hrubování probíhá během směny s obsluhou, protože by se mělo provádět pouze pod dohledem. Dokončování se pak provádí přes noc a o víkendu. „Samotné jemné obrábění jednoho obrobku trvá 10 až 14 hodin. Proto jsme cíleně hledali spolehlivé řešení automatizace,“ vysvětluje Matthias Reh. Tato očekávání byla plně splněna, potvrzuje Reh a označuje pětiosý stroj jako hnací sílu společnosti.
Centrální monitorovací nástroj HIMS mu dává jistotu, že proces poběží hladce. Kromě živého stavu a podrobného vyhodnocení historie stavu jej software upozorní e-mailem, pokud dojde k chybě nebo neočekávané události. „Stroj je produktivní a já mám volný víkend,“ říká šéf společnosti.

Kontrolní zařízení z hliníku, vyrobené na C 42 U. (Zdroj: Hermle)

Koncepce pouhého soustružení dosloužila

Doposud pozoruhodný vývoj, který ovšem automatizačním řešením zdaleka neskončil. Když chtěl Matthias Reh nahradit starý soustruh z doby založení své firmy, obrátil se přímo na Hermle. „Naše soustružené části musely často ještě do frézovacích strojů, protože chybělo minimálně jedno vrtání nebo drážka. Bylo nám jasné, že potřebujeme stroj, který dokáže obojí,“ vypráví. Soustředil se tedy na obráběcí centra řady High-Performance-Line s funkcí Mill-Turn (MT). Od prvního kontaktu do kupní smlouvy neuplynulo mnoho času: Začátkem roku 2019 dostal nabídku na předváděcí stroj C 42 U MT, který byl k dispozici po výstavě Open House konané o dva týdny později. „Vyjasnili jsme financování s bankou, na výstavě Open House v Gosheimu jsme si ještě důkladně prohlédli toto frézovací centrum a podepsali jsme smlouvu. Bylo to tak rychlé, že jsme ani nepomysleli na možné alternativy,“ vzpomíná Matthias Reh. Nelitoval toho.

Perfektní výsledky navzdory těžko obrobitelné ušlechtilé oceli: „Pro tyto materiály potřebujete prvotřídní stroje a kompetentní zaměstnance,“ zdůrazňuje Matthias Reh. (Zdroj: Hermle)

S novými možnostmi výroby přišli i noví zákazníci z oborů zdravotnické techniky a energetiky. Výzvou je přitom rozmanitost materiálů. Reh a jeho tým obrábějí na C 42 U MT jak ocelovou litinu, tak i titan. Například tvary ventilů jsou často podobné nebo dokonce identické. Pouze materiál je přizpůsoben účelu použití. Geometrie jsou méně problematické: „Na stroji Hermle vlastně není nic složitého, pokud znáte správnou strategii obrábění,“ říká průmyslový mechanik.

Úplně tak jednoduché to však není. „Ze začátku jsem technologii podcenil. Velmi důležité je například to, jak je díl upnutý. Jinak během procesu soustružení vzniknou nebezpečné nevyváženosti.“ Doba zaučení proto trvala o dva až tři týdny déle než u čistě frézovacích center. „Nyní již stroj běží stejně spolehlivě a stabilně jako ostatní.“

I když se frézovací a soustružnické centrum používá u firmy Der Span teprve od září 2019, investice se mladé společnosti již vyplatila. „Díky skutečnosti, že vyrábíme na strojích Hermle, je často zbytečná otázka, zda danou zakázku z kvalitativního hlediska zvládneme,“ říká Reh a vypadá téměř překvapeně, že Hermle je unikátním prodejním argumentem.

Matthias Reh, majitel firmy Der Span, a jeho zaměstnanci. Zleva: Christian Kößler – programátor a frézař, Pia Wachter – frézařka, Matthias Reh, Guido Dornach – frézař. (Zdroj: Hermle)


Všechny tři stroje z Gosheimu jsou plně vytíženy. Samozřejmě se zvýšila produktivita, přičemž je třeba vzít do úvahy i jiná hlediska. „Začínali jsme s prastarými zařízeními,“ relativizuje Reh a vyvozuje zcela pozitivní závěr: „Nikdy jsem nelitoval nákupu strojů Hermle. Kromě kvality a přesnosti nás už na samém začátku přesvědčil servis, který měl vždy řešení pro každý problém.“ Uběhly méně než dva roky – co bude dál? „Samozřejmě usilujeme o další růst. Zatím není jasné, kdy přijde další investice. Avšak není pochyb o tom, že přijde,“ slibuje Matthias Reh.

Barbara Hermann

www.hermle.de

Reklama
Související články
Co funguje, to neměňme

S Pavlem Němečkem, obchodním manažerem společnosti Hermle pro Českou republiku hovoříme o výzvách, které předchozí období do jejich firmy přineslo, o aktivitách na tuzemském trhu a v neposlední řadě o trendech, které jednak mění zákaznické chování, ale zároveň se propisují do konstrukčního přístupu.

Flexibilta v obrábění plastů

Rakouská společnost faigle Industrieplast se původně zabývala obchodováním s technickými polotovary, a rozvíjela si tak znalosti materiálového inženýrství. Technologii jejich opracování nikoliv. To se změnilo, když zákazníci začali požadovat zpracování a kompletní díly. Firma nyní na zakázku frézuje ozubená kola, sady těsnění, pouzdra výhybek nebo celé konstrukční celky.

Automatizace pro ziskovost

Švýcarská společnost BWB-Betschart je specialista na povrchové úpravy. K obrábění se firma dostala zhruba před 20 lety v reakci na poptávku po hliníkových komponentech pro výrobu nábytku. Avšak pokles tržeb ve zdejším nábytkářském průmyslu způsobil „revoluci“. Místo výrobců nábytku se na firmu obraceli zákazníci se zájmem o povrchovou úpravu, kterým chyběla kapacita ve vlastním třískovém obrábění. Nábytkářský průmysl dnes již nehraje v jejich portfoliu téměř žádnou roli.

Související články
CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Na cestě ke zrození stroje, část 5: Zakázka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Automatizace již od jednoho kusu

Tvarové frézování je jedním z posledních a nejnáročnějších procesních kroků při výrobě vstřikovacích forem a nástrojů. Výrobce forem a nástrojů Werkzeugbau Siegfried Hofmann spoléhá na výrobní buňku se čtyřmi frézovacími stroji typu C 42 U včetně čisticího a měřicího systému, připojeného pomocí robota.

Manipulační systém HS flex heavy

Firma Hermle se již téměř dvacet let zabývá automatizací svých obráběcích center a jako pokračování tohoto vývoje nyní uvádí na trh výkonný, kompaktní a rovněž cenově mimořádně atraktivní automatizační nástroj - manipulační systém HS flex heavy.

Vytvářet nové kapacity

Andreas Bruns nalézá argumenty pro obráběcí centrum Hermle velmi snadno: "Zařízení nás přesvědčují svojí vysokou spolehlivostí a přesností." Ví, o čem mluví, protože od roku 2014 rozšířil svůj strojový park již o dva pětiosé stroje řady High-Performance-Line – jeden z nich s přídavnou funkcí soustružení.

Kompaktní robotický systém

Od doby, kdy Hermle-Leibinger Systemtechnik, 100% dceřiná společnost firmy Maschinenfabrik Berthold Hermle, vyvinula první kompaktní robotický systém, došlo k vývoji mnoha dalších variant. Robotický systém RS 05 lze nyní připojit k více modelům strojů, individuální řešení modulů zásobníků systému uvítají nároční zákazníci. Četné instalace dokládají úspěšnost tohoto automatizačního řešení pro obrobky do 10 kg.

Vysoká automatizace pro přesné díly

S flexibilní výrobní buňkou od Hermle, kterou tvoří tři pětiosá vysokovýkonná CNC obráběcí centra C 42 U a jeden robotický systém RS 2-L s dvojitým zásobníkem pro sto osmdesát palet obrobků a dvě stě přídavných nástrojů, útočí firma Kappler, specialista na přesnou techniku, na nové dimenze produktivity.

Síťově propojeno a mimořádně zabezpečeno

Společnost Jung Werkzeugbau rozšiřuje své kapacity v oblasti strojírenské výroby: Automatizovaný stroj C 42 U od společnosti Hermle rozšíří třísměnný provoz o bezobslužné směny. Přídavné bezpečnostní prvky pak zajistí, že se stroj bude monitorovat sám.

Víc než na chlup přesný

Díky strojům od firmy Hermle může být společnost SK Technology opravdu puntičkářská – a to doslova a do písmene. Tento odborník na třískové obrábění je totiž v přesnosti vynikající. Je to dáno nejen strojovým parkem, ale také pochopením, že o dobrém výrobku, nebo zmetku rozhodují nenápadné drobnosti.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit