Témata
Zdroj: GrapheneUP SE

Inkousty na bázi grafenu pro funkční textilie

Růst populace, zvyšující se životní úroveň a měnící se potřeby uživatelů vyžadují vývoj textilií splňující nové funkce. Velice zajímavým materiálem pro tyto požadavky je grafen. Ten lze vzhledem k jeho vlastnostem a rozměrům začlenit do různých materiálů ke zlepšení jejich mechanických, elektrických a tepelných vlastností. Tkaniny potažené grafenem lze uplatnit v řadách aplikací jako jsou tzv. chytré textilie, nositelná elektronika a senzory, textilie pro hasiče, vysoce výkonné chladicí/topné pláště nebo textilie pro elektromagnetické stínění.

Jakub Horník

Absolvent a odborný asistent Ústavu materiálového inženýrství Fakulty strojní ČVUT v Praze.  Spolupracuje s průmyslem především v oblasti diagnostiky materiálů, je vedoucím skupiny kovových materiálů.

Elena Čižmárová

Vystudovala FMMR TUKE obor materiálové inženýrství. Od roku 2004 působí v Ústavu materiálového inženýrství Fakulty strojní ČVUT v Praze. Věnuje se spolupráci s průmyslem a výuce v oblastech kovových materiálů, plastů a kompozitů. 

Vladimír Mára

Absolvent a odborný asistent Ústavu materiálového inženýrství Fakulty strojní ČVUT v Praze. Věnuje se elektronové mikroskopii a mikroanalýzám převážně v oblasti železných a neželezných kovů.

Reklama

Nositelná elektronika na bázi textilu představuje nové možnosti pro výrobu flexibilních obvodů, monitorování životních funkcí ve zdravotnictví, sběr informací v oblastech životního prostředí, přeměn energie a mnoha dalších. Grafen je krystalická forma uhlíku, která se skládá z jedné vrstvy čistého uhlíkového monokrystalu grafitu. Tvoří ji jediná vrstva atomů uhlíku, které jsou hustě uspořádány do hexagonálního tvaru voštinové sítě. Grafen byl poprvé samostatně izolován na univerzitě v Manchesteru profesory Andre Geimem a Konstantinem Novoselovem, kteří objevili a popsali mnoho z jeho unikátních vlastností.

Možnosti využití grafenu jsou široké a jeho potenciál je natolik vysoký, že dokáže do budoucna změnit celou řadu průmyslových odvětví. Jeho omezení jsou však svázána s představivostí vlastníků společností, vedoucích pracovníků a vizemi chemiků, inženýrů a fyziků. Pokud je grafen aplikován formou povlaku nebo přímo integrován do textilních přízí, získáváme široké spektrum vlastností, mezi které patří např. nárůst tepelné účinnosti, snížení tělesné teploty o více než 4 °C, zvýšená ochrana proti UV záření nebo zabránění dermatologickým onemocněním. Grafen lze také použít ke zlepšení užitných vlastností různých textilií, jako jsou např. okenní závěsy, venkovní stany, přístřešky, antistatické koberce, případně je možné jej využít ke zlepšení izolace budov a výrobě tzv. chytrých textilií.

Reklama
Reklama
Reklama

Náhrada drahých kovů

Možností úprav textilií existuje celá řada, nelze však opomenout, že aplikace nanočástic přímo do tkaniny nebo na její povrch vyžaduje odlišné postupy od těch, které jsou standardně využívány. Technika potisku je jednodušší a z hlediska nákladů efektivní a je ideální pro širokou škálu textilií a textilních materiálů o vysoké hodnotě. Grafenem potištěné textilie jsou odolnější proti opotřebení, otěru a roztržení, ale také mají větší tepelnou a elektrickou vodivost, a to z nich dělá ideální kandidáty pro tzv. nositelné technologie. To otevírá nové možnosti pro chytré textilie, což dává prostor pro vznik různých nositelných senzorů a aplikací pro přenos měřených dat. Většina používaných vodivých inkoustů je na bázi drahých kovů, jako je například stříbro, které činí výrobu velmi nákladnou a dlouhodobě neudržitelnou, zatímco grafen je nejen levnější, chemicky kompatibilní, ale také šetrný k životnímu prostředí. Elektromagnetické stínění, antibakteriální a antivirové vlastnosti, odolnost proti opotřebení a trvanlivost, ochrana proti UV záření, elektrická vodivost a zpomalení hoření jsou některé z vlastností, které lze zlepšit pomocí grafenu nejen v textilním průmyslu.

Společnost GrapheneUP SE se zabývá výzkumem a vývojem grafenu a možnostmi jeho využití. Jedním z vyvinutých produktů je inkoust pro potisk textilií označený INKGUP Fabric, který je založen na vodní bázi a grafenu GUP obsahujícím částice složené pouze z několika grafenových vrstev. Potisk na bázi GUP pak tkanině dodává zvýšenou odolnost proti praní a zároveň je šetrný k životnímu prostředí. Lze jej aplikovat na více druhů tkanin pomocí standardních průmyslových procesů, jako je potahování nožem, přímé potahování válečkem, paddy-vytvrzovacím nátěrem, stříkáním nebo kalandrováním, což výrazně zjednodušuje aplikaci grafenu. GUP tvořený jen několika vrstvami grafenu má velmi nízký obsah kyslíku, což je ideální pro dosažení nízké elektrické vodivosti a dobré tepelné disperze, a to díky jejich velkým laterálním rozměrům, nízkému množství vad a  vysokému poměru tloušťky ku šířce. GUP se vyrábí inovativním jednokrokovým procesem přímé oxidační exfoliace grafitu, jehož výsledkem je vznik pouze několika grafenových vrstev, obvykle ne více než pěti.

Obr. 1. Makrosnímek hydrofobní GUP směsi na bázi INKGUP společně s detailem několika grafenových vrstev pořízený elektronovým mikroskopem.
(Zdroj: GrapheneUP SE)

Mechanická a antivirová odolnost

INKGUP Fabric byl analyzován a testován primárně z hlediska elektrické a tepelné vodivosti, antivirových vlastností a mechanických vlastností s důrazem na odolnost proti otěru. Testy byly provedeny na bavlně, polyesteru a denimu. Z hlediska elektrické vodivosti se naměřené hodnoty elektrického odporu pohybují v rozmezí od 3 do 7 Ω.m, což z látek dělá ideální kandidáty pro chytré textilie pro výrobu koberců do místností s počítači, běžecké pásy, textilie pro nemocnice a další aplikace. Odolnost tkaniny proti otěru byla ověřována na polyesterové textilii Martindale testem (EN ISO 12947-1/2), který prokázal až šestinásobné zvýšení odolnosti u grafenem upravené tkaniny (viz obr. 2).

Obr. 2. Povrch textilie s INKGUP Fabric potiskem po Martindale testu zkušebního vzorku – 210 000 cyklů se zátěží 12 kPa.
(Zdroj: GrapheneUP SE)

Koronavirové onemocnění je jednou z nejintenzivnějších globálních epidemií, kterým lidstvo v moderních dějinách čelí. Vysoký počet obětí a negativní dopady šíření nemoci se promítly do celosvětového ekonomického útlumu. Vzhledem k tomu, že stále neexistuje žádný definitivní lék na covid-19, se aplikace grafenu jeví s přihlédnutím k jeho antibakteriálním a antivirovým vlastnostem jako potenciální kandidát na to, aby snížil riziko nákazy. Díky tomu se otevírají možnosti pro výzkum interakcí virů a bakterií s textiliemi ošetřenými grafenem a jejich možného využití v boji proti pandemii koronaviru. Jedním z předpokladů je, že antivirové mechanismy materiálu na bázi grafenu mohou souviset s inaktivací viru a/nebo receptoru hostitelské buňky, elektrostatického zachycení a následné fyzikálně-chemické destrukce samotného viru. Tyto účinky mohou být zesíleny funkcionalizací uhlíku činiteli, které zlepšují interakci mezi grafenem a virem. Za tímto účelem byly také testovány INKGUP textilie infikované virovým kmenem SARS-CoV-2 dle normy ISO 18184: 2019. Testováno bylo 12 vzorků o rozměru 20 x 20 mm vyrobených z bavlněné textilie a stejný počet vzorků z textilie povlakované INKGUP Fabric. Všechny vzorky byly sterilizovány při teplotě 121 °C po dobu 15 minut, objem testovacího roztoku byl 200 µl a doba kontaktu dvě a šest hodin.

Reklama

Výsledky ukázaly, že antivirový index vzorků původní textilie byl menší než 1 po dvou i šesti hodinách, zatímco antivirový index vzorku potažený INKGUP Fabric byl 3,54 a 3,75 po dvou a šesti hodinách. V rámci normy ISO 18184:2019 se považuje jako dobrý antivirový výsledek hodnota indexu vyšší než dva a vynikající výsledek jako index vyšší než tři. Dle dostupných informací se tak stalo poprvé, co povlak s grafenovými nanočásticemi vykazuje tak vysoké antivirové vlastnosti. Tímto se tak otevírají nové možnosti pro využití inkoustu INKGUP Fabric např. pro filtry pro dopravní vozidla nebo různé roušky a masky. Nošení roušky je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak se chránit proti aktivním, vzdušným, virovým a bakteriálním patogenům. Je tedy předpokladem, že pokud bude INKGUP Fabric aplikován např. na masku, tak nejenom že se infekční aktivita na povrchu výrazně omezí, čímž se výrazně zvýší ochrana před infekcí jinou osobou, ale také může současně docházet k zabíjení patogenu, který ulpívá na povrchu masky.

Teplotní komfort

Pozornost byla dále věnována také teplotní vodivosti tkanin s potiskem INKGUP Fabric, a to zejména s ohledem na absorpci tepla různými druhy textilií. Výsledky ukázaly, jak může inkoustem modifikovaná textilie odvádět tělesné teplo, což vede ke zlepšení komfortu a nižším nárokům na regulaci teploty (viz obr. 3).

Obr. 3. Rozložení teploty bavlněného textilu potaženého INKGUP Fabric zahřátého na teplotu 51 °C (měřeno termokamerou FLIR). V oblastech šestiúhelníků potažených inkoustem je parný nárůst teploty až na cca 73 °C.
(Zdroj: GrapheneUP SE)

Fyziologické reakce na krátkodobé a dlouhodobé vystavení nadměrnému teplu jsou poměrně dobře popsány mnoha studiemi, kdy po opakovaném vystavení dochází v těle ke zlepšení adaptace celého kardiovaskulárního systému. Schopnost jednotlivce odvádět teplo má zásadní význam např. při cvičení, nebo pokud se pohybujeme ve vyšší nadmořské výšce. Vlivem přehřátí dochází k pocení a odpařování vzniklého potu je nejefektivnější cestou pro odvod přebytečného tepla zářením, kterému náš oděv obvykle zabraňuje. Grafen záření absorbuje a následně dochází k jeho disipaci pomocí FIR záření (Far Infrared) a odvodu tepla prouděním (konvekcí). Tím je možné zajistit zahřívání nebo chlazení různých textilních materiálů. INKGUP Fabric lze tak využít například k rozptýlení tělesného tepla a jeho regulaci, čímž se výrazně sníží pocení (viz obr. 4).

Obr. 4. Regionální medián rychlosti pocení při cvičení atleta v oblastech torza a rukou před a po aklimatizaci.
(Zdroj: Gavin Williams)

Grafenový potisk absorbuje teplo produkované tělem, rozvádí ho uvnitř oděvu a interakcí s okolním prostředím dochází k jeho disipaci. Ventilační zóna na hrudi a na zádech umožňuje rychlý odvod potu a účinnou cirkulaci vzduchu. Struktura umožňuje rychlé odpařování potu, takže nedochází k pocitu vlhkosti, a současně se tak zvyšuje celkový komfort, včetně snížení či neutralizace tělesného zápachu. Schopnost grafenu absorbovat tělesné záření a vyzařovat infračervené záření zvyšuje tepelně izolační vlastnosti zimních oděvů, pokud jsou umístěny co nejblíže k pokožce.

Pro zajištění optimální intenzity a efektivity lokálního odvodu tepla je v rámci inteligentní textilie nezbytné zajištění správné tloušťky grafenového potisku, a případně jeho vhodné strukturování v závislosti na použité tkanině. Na základě získaných znalostí byl pro optimalizaci tepelné disperze vytvořen funkční vzorek chytrého trička lokální aplikací potahu grafenovou pastou s obsahem 1,3 % hm. grafenu metodou sítotisku na vnitřní straně.


Článek vznikl jako výstup projektu FV40159 Inteligentní textilie na bázi grafenu, který byl realizován za finanční podpory z prostředků státního rozpočtu prostřednictvím MPO ČR v programu TRIO.

Vydání #1,2
Kód článku: 220120
Datum: 09. 02. 2022
Rubrika: Servis / Vývoj a inovace
Firma
ČVUT v Praze, FS, Ústav materiálového inženýrství

Ústav materiálového inženýrství Fakulty strojní ČVUT v Praze má rozsáhlou spolupráci s vysokými školami, výzkumnými organizacemi i průmyslem na národní úrovni i v zahraničí. V rámci expertní činnosti, grantů a projektů řeší řadu aktuálních problémů. V souvislosti s projektem Výzkumné a inovační centrum diagnostiky a aplikace materiálů ( ICDAM) došlo k výrazné modernizaci a rozšíření experimentálního vybavení ústavu o moderní přístrojovou techniku. Centrum zastřešuje laboratoře ústavu a technicky tak zajišťuje vědecké a výzkumné práce v rámci projektů a spolupráci s průmyslem.

Špičkové  laboratorní vybavení umožňuje nejen přímý kontakt ústavu s praxí, ale také zapojení do vědeckých projektů, rozvoj zahraniční spolupráce a participaci v nových oblastech materiálového výzkumu. Příkladem mohou být funkční povlaky připravené duplexním povlakovacím zařízením a moderní kompozitní materiály. Studenti se v průběhu studia mohou aktivně zapojit do řešení  výzkumně-vývojových projektů ústavu. Mají tak možnost získat cennou zkušenost týmové práce v laboratořích.

Číst dál
Související články
Lesk a bída českých obráběcích strojů

Česká republika, resp. tehdejší Československo, mělo bohatou historii ve výrobě obráběcích strojů. Kde v období největší slávy byli ve svých inovačních počinech současní světoví lídři, když např. kovosviťácký konstruktér Ladislav Borkovec se již v roce 1977 začal zaobírat myšlenkou multifunkčního soustružnicko-frézovacího stroje? Přes dřevěný kinematický model, který si vytvořil doma v dílně, vedla dlouhá cesta až k prototypu prezentovanému  na EMO v Paříži v roce 1980. Po vyrobení 45 strojů řady MCSY, které nenazval nikdo jinak než „Boháro“, byla z ekonomických důvodů a nedostupnosti kvalitní řídicí elektroniky bohužel výroba v tehdejším Kovosvitu ukončena. Dva bývalé kovosviťáky, srdcem i duší, Jiřího Mindla a Vladislava Čítka, jsem díky jejich letitým zkušenostem celoživotního zasvěcení oboru obráběcích strojů požádal o rozpravu nad současným stavem tuzemského oboru výrobních strojů a nad tím, jaké jsou jeho případné perspektivy.

Výzkum rozděluji pouze na dobrý a špatný, říká Libor Kraus

Prezident Asociace výzkumných organizací Libor Kraus se pohybuje v oblasti výzkumu a vývoje 30 let. Jaká vidí pozitiva, úskalí a rezervy v této důležité součásti našeho ekonomického růstu? Na to jsme se ho zeptali v rozhoru, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra.

Soumrak strojírenských bohů

Až do nedávné doby, dalo by se říci před covidem, bylo jednání některých tradičních firem vyrábějících obráběcí stroje bez pokory, a někdy hraničilo až s arogancí. Jednání bez úcty nejen vůči zákazníkům (což zní přímo drze), ale také vůči partnerům dodávajícím subdodávky, vysokým školám a také spolupracujícím partnerům. Mají za sebou přeci tradici desítek let, kdo jim bude co radit, jak mají jednat a dělat. Nikdo přeci. A nyní? Padla kosa na kámen a otupila se, možná se i pokřivilo ostří.

Související články
Budoucnost české výroby

Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Štěstí přeje připraveným!

Cesta antivirového řešení Avast od prvních nápadů ve Výzkumném ústavu matematických strojů k firmě o 1 700 zaměstnancích Avast Software obývající několik pater nové budovy na Pankráci, byla dlouhá a někdy trnitá. Zakladateli a tvůrci myšlenky na vytvoření vlastního antivirového programu, ze kterého se postupem doby stal ochranný systém bránící napadením, jsou Pavel Baudiš a Eduard Kučera.

Role technické univerzity v udržitelné společnosti, Prof. David Tuček, UTB Zlín

Smyslem nové série podcastů je představit současnou roli univerzity a hledat její skutečné postavení a poslání ve vztahu k vývoji konkurenceschopnosti tuzemské ekonomiky a společnosti jako takové. Hovoříme s rektory a děkany technických univerzit a fakult o jejich denní operativě, o realizaci dlouhodobé strategie, jejich pohledu na ukotvení vzdělávací instituce ve společnosti a dalších tématech. Tentokráte jsme o rozhovor požádali profesora Davida Tučka, děkana Fakulty managementu a ekonomiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Kompozitní materiály z přírodních zdrojů

Veřejnost se stále více snaží být environmentálně odpovědnou. Ani napříč odvětvími průmyslu tomu není jinak. V oblasti kompozitních materiálů můžeme v posledních letech sledovat stále častější tendence využívat přírodní materiály jako náhradu konvenčních syntetických produktů. Roste poptávka po vláknech na rostlinné bázi (například vláknech ze lnu, konopí nebo sisalu) a tyto materiály získávají významný podíl na celkové produkci kompozitních výrobků.

Důraz na udržitelnost, digitalizaci a 3D tisk

Japonsko je zemí, kde se rodí nejmodernější technologie a kde se dbá na udržitelný způsob života. Je kolébkou průmyslu a domovem největších průmyslových firem. Každé dva roky mají návštěvníci z celého světa možnost nahlédnout prostřednictvím veletrhu Jimtof (Japan International Machine Tool Fair) pod pokličku nejnovějších inovací v oboru obráběcích strojů a jejich příslušenství. Díky pozvání Japonské asociace výrobců obráběcích strojů JMTBA jsme měli možnost zúčastnit se tohoto veletrhu osobně. V následující reportáži se vám pokusíme zprostředkovat alespoň pár nejzajímavějších témat, která zde zazněla.

Na cestě ke zrození stroje: Závěrečné ohlasy

Série 10 článků konstruktéra Michala Roseckého během celého roku popisovala proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku se autor snažil čtenáře provázet tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Na cestě ke zrození stroje, část 7: Realizace

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Na cestě ke zrození stroje, část 5: Zakázka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Na cestě ke zrození stroje,
část 2: Koncepce

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit