Témata
Reklama

Jaká ekonomika? Stará, nová, nebo nová nová?

Poslední dobou se hodně hovoří o tom, že ve světě probíhá zápas mezi firmami "staré ekonomiky" a "nové ekonomiky", který nachází svůj odraz v proměnlivém zrcadle akciových trhů.

Leckdo tvrdí, že ti "noví" zhruba do loňského roku vedli různorodé žebříčky úspěšnosti a že nyní "staří" opět přebírají žezlo do svých rukou. Jak tomu rozumět? Je vůbec možné takto stavět problematiku soudobého ekonomického vývoje? Nejedná se v podstatě pouze o chaos v pojmech, když se do vzájemné interakce firem, které se zabývají například výrobou elektřiny nebo nábytku (tzv. stará ekonomika), a firem, které mnohostranně využívají nejmodernější komunikační a informační technologie (tzv. nová ekonomika), zanášejí teze o tom, že někdo patří minulosti a jiný zase budoucnosti? Když se totiž provede důkladný rozbor, lze zjistit, že i tato nová ekonomika je ve svém samotném základu vlastně rovněž tradiční ekonomikou - například využívá internet jako obchodní instrument, ovšem s tím, že na rozdíl od klasické společnosti je cílem jejích firem většinou krátkodobý zisk a bleskové ovládnutí trhu, a to i za cenu obrovských nákladů na marketing a reklamu.
Reklama
Reklama
Reklama

Lesk a bída nové ekonomiky

To hlavní, co lze označit za charakteristický rys nové ekonomiky, je bezesporu skutečnost, že byla až donedávna silně nadhodnocována, a to z onoho jistě podnětného důvodu, že její reálné kurzy byly kalkulovány pouze podle toho, co makléři očekávali, a nikoliv podle skutečné hodnoty. A tak se stávalo, že firmám ve sféře nové ekonomiky sice v řadě případů skutečně narůstal počet klientů, ale zároveň nedokázaly dostát zvýšeným očekáváním a smluveným závazkům, které z nárůstu zákazníků a tržního podílu vyplývaly. Takováto firma (byť by byla ve svých inovacích nejprogresivnější) prostě už neměla "dost dechu" a její zdroje pro širokou komerční aktivitu - produkce, distribuce, servis a další logistické služby - doslova vyschly.
Jistě není bez zajímavosti, že známý americký miliardář Warren Buffett napsal akcionářům své společnosti Berkshire Hathaway, že investoři do informačních technologií "... jsou partou, která se poněkud zapomněla na večírku". Ano, měl pravdu, protože z iluzorního nadšení, které vyvolával burzovní byznys v posledních letech kolem odvětví zmiňovaných špičkových světových firem informační technologie, se stala nafouklá bublina, jejíž prasknutí zůstávalo jen otázkou času. A jak je dnes známo, ceny akcií zmiňovaných firem, do nichž investoři nemilosrdně ze všech sil a ze všech stran pumpovali finanční prostředky, už vskutku spadly na pouhé zlomky svých dříve uměle navršených hodnot. Především se to týkalo známého amerického akciového trhu Nasdaq, který sdružuje akcie převážně podniků informační technologie a který během loňského dubna zaznamenal povážlivý pokles o 75 procent. Vezměme si například americkou firmu Yahoo!, která byla až dosud považována za jakousi vlajkovou loď internetového podnikání, neboť měla asi 55 milionů návštěvníků, což ji řadilo na velmi pěkné třetí místo, hned za společnostmi AOL Time Warner a Microsoft (se kterými tvořila celých 80 % zisků z internetových služeb). Nyní je firma v těžké krizi. Stačí jen dodat, že jestliže hodnota její jedné akcie byla vloni ještě neuvěřitelných 205 dolarů, pak letos na jaře to bylo zhruba kolem 17 dolarů. Jak vtipně Warren Buffett poznamenal, "... modely byznysu pro tyto společnosti byly sotva více než cosi jako staromódní řetězové dopisy, které každý opisoval a posílal dále."

Síla staré ekonomiky

Přibližně na počátku letošního roku se opět prokázala síla staré ekonomiky - myšleno ve fyzických potenciálech bank, pojišťoven, farmaceutických firem a společností s diverzifikovanými aktivitami typu General Electric. Svědčí o tom i přehledy nejprestižnějších světových společností podle tržní kapitalizace. Například z analýzy specialistů uveřejněné v britském listu Financial Times z 11. května 2001, která obsahuje žebříček největších 500 společností světa k 30. dubnu 2001, vyplývá, že v první desítce je šest společností náležejících ke staré ekonomice v čele se vzpomínanou General Electric, třetí je Exxon Mobil (petrochemie), čtvrtý Pfizer (léčiva), pátá Citigroup (bankovnictví), šestý Wal Mart Store (obchodní domy) a osmý britsko-nizozemský Dutch Shell (petrochemie). Opětovně se tak prokázalo, že nejodolnější a nejpružnější jsou přece jen akcie takových oborů, jako bankovnictví, pojišťovnictví, farmacie a diverzifikovaná průmyslová produkce, které mají dlouhou tradici a patří k nejlépe likvidním. Samozřejmě že k nejdůležitějším momentům zde patří fakt, že firmy, které představují tato tradiční odvětví, jsou schopny produkovat reálné peníze. Všimněme si, že jednička mezi těmito tradičními, zmíněná společnost General Electric (založená už v roce 1892), se jako konglomerát celé řady diverzifikovaných aktivit dostala opět před Gatesovu firmu Microsoft nejen výší dosaženého obratu (128 miliard dolarů, resp. 20 miliard dolarů), ale zejména svojí tržní hodnotou (482 miliardy dolarů, resp. 362 miliardy dolarů).

Téma dne - fúze!

Je tedy možno jen tak s lehkým srdcem vše odbýt větou, že je rozhodnuto a stará ekonomika je opět na trůnu? Určitě nikoliv. Fakta dokazují, že ačkoliv uměle nafouklá bublina hodnoty akcií firem nové ekonomiky skutečně splaskla, zdaleka nelze hovořit o jejich odchodu ze scény, nebo že by snad jejich odborné zaměření mělo být vůbec odepsanou záležitostí. Ano, je sice pravda, že firmy nové ekonomiky v žebříčku hodnoty akcií celkově poklesly - Microsoft z 1. na 2. místo, Cisco Systems (známý producent technologie internetu) z 2. na 21. místo, Intel ze 6. na 9. místo, NTT DoCoMo z 3. na 16. místo, IBM z 13. na 18. místo, British Telecommunications z 22. na 81. místo a tolik propagačně vyzdvihovaná Yahoo! ze 40. až na 324. místo, přičemž vůbec největší propad postihl japonskou firmu Softbank, působící jako "inkubátor" ve službách informační technologie, která se doslova zřítila ze 44. na 447. místo. Ale na druhé straně je také nutno vidět, že k pozitivnímu hodnocení nejedné firmy staré ekonomiky do jisté míry pomohly fúze nebo akvizice. Například farmaceutické firmě Pfizer k jejímu obrovskému vzestupu ve zmíněném žebříčku z 37. na 4. místo jistě prospěla informace o splynutí s jiným americkým výrobcem léčiv Warner-Lambert - stejně jako skutečnost, že se Exxon Mobil dostal z 8. na 3. místo, určitě podpořilo zvýšení ceny za barel ropy o 10 centů. Není bez zajímavosti, že se v celkovém kolotoči onoho procesu vzájemného prolínání problematiky tradičních a moderních společností stále častěji vyskytují případy posilování akciových firem staré ekonomiky zvýšeným nákupem slabších firem, a to mnohdy pod cenou s tím, že výslednou firmou je pak firma soukromá. Mimochodem právě fúze a akvizice představují velkou šanci zejména pro firmy staré ekonomiky, jak o tom svědčí i takový jistě zajímavý údaj, že celková hodnota převodu z akciových společností staré ekonomiky v soukromé subjekty činila v roce 2000 přes 10 miliard dolarů oproti 3 miliardám dolarů v roce 1999.

Čas běží dál

Jaké poučení si lze vzít z uplynulého období, které bylo naplněno obrovským propadem jedněch a návratem na výsluní druhých? Je možné předvídat, co se asi bude vyvíjet dál? Altrnativ je určitě hodně včetně takové, že se vlastně nedá nic stoprocentně předvídat. Ale každopádně by bylo chybou domnívat se, že nová ekonomika leží v troskách, nad nimiž vlaje vítězný prapor starých firem. Nejsou snad svojí povahou mnohé staré firmy vlastně novými, alespoň v tom smyslu, že náleží k průkopníkům? Cožpak samotná General Electric nebo Wal Mart - údajně klasičtí reprezentanti starého pojetí - nejsou zejména stylem svého managementu a organizací práce právě názorným příkladem nového pojetí vedení podniku speciálně a velké ekonomiky obecně? Nepatří právě oni do čela nové ekonomiky, i když zrovna neprodukují mobilní telefony nebo software?
Současně vidíme, že mnohé společnosti informačních technologií se z otřesu na akciovém trhu vzpamatovaly. Stále ještě mají zastoupení čtyř firem v první desítce (americké společnosti Microsoft, AOL Time Warner, a Intel a japonská NTT DoCoMo). Stále dobré jsou pozice zejména producentů hardwaru. Více než padesát společností z tohoto odvětví se pohybuje mezi prvními pěti sty světovými společnostmi. V úvahu je třeba brát především takový objektivní fakt, že nikdo a nic - žádný propad akcií ani zdánlivá převaha jednoho odvětví ekonomiky nad druhým - nemůže zastavit pohyb kupředu. To platí zejména o výzkumu a vývoji nových technologií, které se dříve či později opětovně prosadí v samotné masové produkci a masové spotřebě.

Opětný vzestup nové ekonomiky

Někteří analytikové zastávají názor, že není daleko doba, kdy se nová ekonomika opět velmi důrazně přihlásí o slovo. Z jejich publikovaných úvah lze vyčíst, že investoři v jistém okamžiku budou opět věnovat většinu pozornosti společnostem, od jejichž akcií se bude čekávat rychlý růst. Otázkou ovšem zůstává, zda to musí být jen vysloveně firmy vyspělé informační technologie. Názory na to se různí. Za všechny se můžeme seznámit s tím, co o celé této záležitosti soudí muž, který je dosud příznivcem staré ekonomiky, ale přesto si ponechává střízlivou rezervu. Jde o Thomase S. Bagleye, generálního ředitele společnosti Pfingsten Partners v Deerfieldu z amerického státu Illinois, jenž říká: "Firmy informační technologie už ztratily lesk a lidé se vracejí k firmám, které tvoří fundament ekonomiky. Ale dejte na mne, do dvou let se celý cyklus může zvrátit a náš rozhovor pak bude probíhat úplně jinak."
Ale nemusíme chodit tak daleko. Již nyní se znovu začala projevovat Bagleyova prognóza, a to konkrétně v případě společnosti Microsoft. O co jde? Fakta totiž ukazují, že tato společnost se s příchodem roku 2001 jakoby znovu vzchopila ke staré slávě, když se jí podařilo vytáhnout svůj podíl na trhu operačních systémů pro osobní počítače o dalších 5 bodů na velmi vysokou hodnotu 92 procent, takže jinak řečeno, Gatesovy Windows používá již 92 osobních počítačů ze 100. Firma Microsoft má očividné úspěchy i v oblasti internetových prohlížečů, když společně s Internet Explorerem ovládla 87 % trhu. Akcionáři si vůbec nemohou stěžovat, protože od začátku letošního roku jejich majetek zhodnotila o dvě třetiny a vrátila své cenné papíry zpět nad hladinu 70 dolarů za kus. A do toho ještě uvádí dva nové bezkonkurenční projekty - Windows XP a Office XP, které mají firmu přivést na další trhy gigantických rozměrů, kde i ti nejlepší soupeři nebudou mít šanci.
K dispozici jsou ještě i další údaje o renesanci síly firmy Microsoft. Jak uvádí časopis amerických podnikatelů Fortune (11. června 2001), situace Microsoftu je v současné době natolik dobrá, že zisky zde realizované jsou třikrát i vícekrát vyšší než u špičkových společností staré ekonomiky. Konkrétně řečeno: Microsoft se může za první čtvrtletí roku 2001 vykázat hotovostí, respektive volnými finančními prostředky použitelnými pro krátkodobé investice ve výši 30 miliard dolarů, zatímco společnost Exxon Mobil má ke stejnému účelu k dispozici 10,9 mld. dolarů, General Electric 8,2 mld. dolarů a General Motors 7,9 mld. dolarů.

Nová nová ekonomika

A pak je zde ještě jedna zajímavá novinka: Někteří průkopníci informační technologie, poučeni z minulého debaklu, razí názor, že se musí zrodit takové systémové uspořádání, pro nějž se bude hodit pojem "nová nová ekonomika". Nejde o překlep, slovíčko "nová" je zde vskutku dvakrát. Protagonista této koncepce Hasso Plattner, předseda německé společnosti SAP (software pro řízení podniků), k tomu říká: "Zatímco v nové ekonomice šlo pouze o co nejvyšší kapitalizaci firmy, zejména prostřednictvím finančních injekcí od investorů s cílem uvést firmu co nejrychleji na burzu, nová nová ekonomika je internetová ekonomika, jež plně přejímá principy standardních ekonomických postupů - tedy ziskovost, snahu o co nejlepší podnikatelský plán, návratnost investic, konkurenceschopnost produktů, efektivitu nákladů a zejména maximální spokojenost zákazníka."
Je to jistě řečeno tak, že většina veřejnosti - odborné i konzumní - s tím může klidně souhlasit. Avšak i v tomto případě se vyskytuje obvyklé "ale". Uveďme si opět Gatesovu společnost Microsoft, která dnem 25. října spouští shora uvedený software nové generace Windows XP. A právě v této souvislosti se znovu objevují spekulace, podle nichž opět hrozí nebezpečí přeceňování i nové nové ekonomiky, neboť její kurzy mohou být opět vypočítávány spíše z očekávání a přání, než z reality. Například v odborném magazínu BusinessWeek (18. červen) v článku o souboji mezi softwarovou firmou Microsoft (software) a American On Line (poskytovatel služeb internetu) stojí teze: "Každá společnost teď spěchá, aby se stala dominantním hráčem příští generace sítí, kdy se očekává, že spotřebitelé budou vynakládat miliardy na takové služby, jako je přístup k nové hudbě a k on-line hrám."
Závěrem snad lze zdůraznit, že ani novou ekonomiku, ani novou novou ekonomiku není třeba za každou cenu jen kritizovat. Určitě má perspektivu, ať již se jmenuje tak či onak, ale mělo by se reálně posuzovat tempo jejího vzestupu a obezřetně sledovat její kurzy na akciovém trhu.
Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 10714
Datum: 11. 07. 2001
Rubrika: Servis / Ekonomika
Autor:
Firmy
Související články
Jaké má české strojírenství potenciál?

Analytická a výzkumná společnost CEEC Research opět po roce realizovala průzkum, který se zabýval mapováním potenciálu českého strojírenství. Vznikla Studie českého strojírenství 2017/H2, která přináší výsledky 101 uskutečněných osobních a telefonických interview realizovaných s klíčovými představiteli vybraných strojírenských společností. Studie byla slavnostně představena opět v prostorách Pražského hradu, tentokrát v Míčovně, za účasti generálních ředitelů českých firem, zástupců profesních svazů a organizací a politické sféry.

Investiční plán pro Evropu představen v Praze

Na pražském Žofíně se uskutečnila mezinárodní konference pod názvem Investiční plán pro Evropu, jež byla realizována Zastoupením Evropské komise ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR a Evropskou investiční bankou (EIB). Cílem setkání bylo přiblížit tzv. Junckerův balíček určený k posílení investic a tvorbě nových pracovních míst v Evropě. Konference se konala při příležitosti slavnostního otevření pražské kanceláře Evropské investiční banky, která chce posilovat svou přítomnost ve všech členských zemích EU.

Silný výkon českého zpracovatelského sektoru

Od začátku roku na internetových stránkách www.mmspektrum.com ve speciální sekci přinášíme ve spolupráci se společností IHS Markit měsíční reporty indexu nákupních manažerů (PMI), který je nejvíce sledovaným obchodním průzkumem na světě a je pro svou schopnost poskytovat aktuální, přesné a často jedinečné měsíční indikace ekonomických tendencí oblíben mezi zástupci relevantních institucí a firem. Tento text přináší shrnutí prvního pololetí a výhled na další období.

Související články
Variabilní produkt a zkušená pojišťovna

Každý, kdo někdy zkusil podnikat, potvrdí, že to mnohdy není nic pro slabé povahy. Nástrah, rizik a komplikací čeká na podnikatele mnoho, přitom univerzální recept na úspěch neexistuje. S vhodně zvoleným pojištěním, které se přizpůsobí přesně potřebám podnikatele, se však dá spolehlivě předejít celé řadě problémů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Finance pro podnikání - Aby byly krásné a lesklé

Dokonalé povrchové úpravy kovů. Tak lze stručně charakterizovat činnost společnosti Seven-K se sídlem ve východočeských Králíkách. Jde o společnost poměrně mladou, ale velmi úspěšnou. Za jejím úspěchem však, kromě samotné kvality její práce, kterou oceňuje více než 400 aktivních zákazníků ze všech oblastí průmyslu, stojí i spolupráce s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou.

Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Nevyléčitelná nemoc českého průmyslu

V současnosti je realita České republiky, jako malé exportní země, která nemá mnoho domácích firem se svými vlastními finálními výrobky prodejnými do celého světa velmi nebezpečná, neboť zkrachují-li naši odběratelé, zkrachujeme s nimi. Jsme pouze zemí nádeníků a hrozí nám novodobé nevolnictví. Z pozice subdodavatele je dnešní výše přijímaného státního dluhu nesplatitelná.

Finance pro podnikání - Prostory, v nichž můžeme růst

Průmyslové lepení. Tak se nazývá oblast, bez které se dnes neobejde prakticky žádné odvětví. Přitom lidí, kteří mu opravdu rozumí, u nás není mnoho. O těch, kteří patří k západočeské firmě Kaletech, působící v této oblasti již 16 let, se však bez váhání dá říci, že jsou skutečnými odborníky. A o zakladateli firmy a jejím jednateli, kterým je Ing. Martin Kaše, to platí dvojnásob. I to bylo důvod, proč růst této firmy opakovaně podpořila Českomoravská záruční a rozvojová banka.

Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Finance pro podnikání - Když pomoc přijde včas

Psal se rok 2007, když byla ve východočeské obci Sloupnice založena soukromá česká strojírenská firma Šimůnek. Jejího zakladatele a majitele Jana Šimůnka vedl k jejímu založení prostě zájem o strojařinu, a hlavně - víra v budoucnost tohoto oboru.

Finance pro podnikání - Pomoc při poklesu odbytu

Českomoravská záruční a rozvojová banka – ČMZRB – je první institucí, která začala podnikatelům, jejichž aktivity byly negativně ovlivněny koronavirovou infekcí nebo opatřeními s nimi spojenými, reálně vyplácet podporu. K 8. dubnu 2020 schválila bezúročné úvěry v objemu 500 mil. Kč. Žádosti, u nichž bude možné úvěr poskytnout, pak plánuje schválit v průběhu dubna.

Finance pro podnikání - Když firma vyrůstá z dětských botek

Menší, rodinná firma, z níž okamžitě vycítíte profesionalitu, soudržnost i úctu k zákazníkovi. To je, v kostce řečeno, Elektra Týn - společnost, která se zabývá výrobou kabelových svazků, akumulátorových připojovacích kabelů a ovládacích panelů. Firma disponuje strojovým vybavením, ale především padesátkou šikovných lidí, včetně dvou dcer majitelů a zakladatelů Milana Pavlíčka a Lenky Pavlíčkové. Nyní Pavlíčkovi, díky záruce od ČMZRB, snáz dosáhli na prostředky od své komerční banky a zainvestovali do nového sídla.

Ne solidarita. Trendem je relokalizovaná síť

V posledních letech došlo k výjimečnému povědomí a upřednostňování kultury na pracovišti ze strany zaměstnavatelů i zaměstnanců. Kultura je „osobností“ společnosti, včetně očekávání, chování, praktik a dalších norem, které ovlivňují interní interakce lidí i jejich jménem. Ignorovat tento fakt je možné jen na vlastní nebezpečí. Nedávný výzkum společnosti Hired totiž zjistil, že firemní kultura je druhým nejdůležitějším faktorem, který uchazeči zvažují, zda vůbec pracovat pro společnost.

Podpořit šikovné a podnikavé - Finance pro podnikání

Podpora pro firmy všech velikostí. Tímto heslem se řídí Českomoravská záruční a rozvojová banka, která již od raných 90. let minulého století pomáhá firmám k úspěchu v jejich podnikání. Proč tomu tak je i na mnoho dalšího jsme se zeptali Jiřího Jiráska, předsedy představenstva a generálního ředitele banky.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit