Témata
Reklama

Lineární odměřování a indikátory polohy

Lineární induktivní snímače polohy pracující na principu lineárního resolveru a ve spojení s číslicovými indikátory polohy I&TS se vyznačují vysokou přesností odměřování, dobrou opakovatelností a spolehlivostí v náročných provozních podmínkách.

Lineární induktivní snímače polohy pracující na principu lineárního resolveru a ve spojení s číslicovými indikátory polohy I & TS se vyznačují vysokou přesností odměřování, dobrou opakovatelností a spolehlivostí v náročných provozních podmínkách.
Reklama
Reklama
Reklama

Lineární induktivní snímač polohy

Snímač Fersyn tvoří měřítko a jezdec, které se montují na ty části stroje, jejichž vzájemná poloha se má odměřovat. Měřítko, jehož délka L může být až 30 m, je vyrobeno z ocelové planžety 20 x 0,8 mm. Na planžetě je přilepena izolační podložka s obrazcem plošného měděného spoje ve tvaru pravidelného meandru s krokem 2 mm. Jezdec, který se pohybuje nad měřítkem ve vzdálenosti 0,15 - 0,25 mm, je též tvořen pravidelným obrazcem ve tvaru meandru. Jeho plošné vinutí je však rozděleno do několika pravidelně se střídajících krátkých úseků, které tvoří dvě galvanicky oddělená vinutí, geometricky v ploše posunutá vzájemně o 0,5 mm.To odpovídá fázovému posunutí signálů o 90°. Rozměry jezdce jsou 80 x 10 x 30 mm.
Vinutí měřítka je napájeno sinusovým signálem, který vytváří v mezeře mezi měřítkem a jezdcem homogenní elektromagnetické pole. Do obou vinutí jezdce se pak indukuje napětí sinusového a kosinusového průběhu, jehož okamžitá amplituda nese informaci o poloze jezdce vůči měřítku. Po jejich zesílení a odfiltrování rušivých signálů jsou dále zpracovávány v elektronických vyhodnocovacích obvodech, respektive v převodníku RDC, který převádí uvedené signály na číslicový údaj vyjadřující polohu mezi jezdcem a pravítkem. Tento číselný údaj se zobrazuje na displeji indikátoru polohy. Při vyhodnocování se zpracovávají celková snímaná napětí obou signálů, což zvětšuje šumovou imunitu a umožňuje dosahovat vysokého rozlišení. Vysokou přesnost odměřování, opakovatelnost a spolehlivost při zpracování analogových signálů ze snímače Fersyn zaručují zejména použité speciální integrované obvody americké firmy Analog Devices. Při dodržení vysokých nároků na technické parametry umožňují tyto obvody také dosáhnout příznivých cen dodávaného systému.
Snímače polohy jsou dodávány v různých provedeních, která umožňují široký rozsah jejich možné aplikace.
Pokud jsou na stroji k dispozici v odměřovaném směru rovné a hladké plochy, které jsou zároveň rovnoběžné s pohybem polohované mechanické skupiny, lepí se měřítka prostřednictvím samolepicí pásky přímo na tyto plochy. Samolepicí páska je součástí dodávaného měřítka. Tento způsob připevnění měřítka je nejen nejjednodušší, ale zároveň je zajištěna spolehlivá automatická teplotní kompenzace. Pro nerovné a nerovnoběžné plochy se instalace měřítka provádí prostřednictvím válcovaných nebo profilových lišt, které se nejdříve nastaví tak, aby byla zaručena rovnoběžnost plochy lišty s plochou odměřovacího jezdce. Pak se shodně s výše uvedeným nalepí funkční měřítko. Pro zjednodušení montáže jsou výrobcem dodávány i mechanické díly, které umožňují snadnou aplikaci a nastavení obou částí odměřovacích čidel v toleranci předepsané výrobcem. Odměřovací pásky jsou kryty proti mechanickému poškození, prachu a vlhkosti nerezovými pásky. Proti hrubému poškození je celý systém chráněn jednoduchými a účelnými ocelovými kryty.

Indikátory polohy

Číslicové indikace ve spojení s uvedenými snímači polohy jsou aplikovány na obráběcích strojích, zejména pak na soustruzích, frézách, vyvrtávačkách, bruskách apod. Vedle toho mohou být využity i pro jednoúčelové průmyslové aplikace, kde se obecně sleduje poloha přestavitelných mechanických skupin.
Indikátory polohy řad BC a IP - 51 vyhodnocují a indikují výstupní napěťové signály fotoelektrických, lineárních, rotačních a induktivních snímačů resolverového typu a prostřednictvím převodníku RDC i snímačů Fersyn. Indikátory se dají kombinovat pro libovolný počet os. Typové řady IP-51 a BC navíc umožňují i volbu velikosti znaků (a samozřejmě také celého zařízení) v závislosti na velikosti stroje, instalačních možnostech apod. K dispozici jsou všechny standardní funkce jako nulování, práce s referenčními body, půlení souřadnic, volba měrných jednotek či výběr mezi inkrementálním a absolutním odměřováním. Funkce jsou volitelné a indikátory jsou jimi vybaveny podle požadavků konkrétního zákazníka.
Měřicí a zobrazovací jednotka IP-390 je určena pro náročnější zákazníky a od předchozích dvou typů se liší jak odlišnou kvalitou designu, tak i podstatně širším spektrem funkcí. Nejčastěji se používá na obráběcích strojích, pro induktivní, optické a magnetické snímače polohy. Uživatel ocení alfanumerický displej, stupeň krytí IP-67 či pohodlné ovládání klávesnicí s osmnácti tlačítky. Vedle standardních funkcí disponuje jednotka možností stanovení až třiceti cílů v deseti soustavách, stanovení cílů na kružnici, v pravoúhlém rastru, zobrazení polohy nástroje a diference k cíli apod. Rychlost a komfort obsluhy zvýší také deset možných korekcí nástroje či zobrazení diferencí. Komunikaci s nadřazenými systémy zajišťuje standardizované sériové rozhraní. Indikace podporuje vstupy získané z odměřování, referenčních spínačů a dotykové sondy. Všechny vstupy jsou galvanicky odděleny.

Měřící a zobrazovací jednotka IP- 2000

Pod tímto označením se skrývá indikátor polohy pro obráběcí stroje, alternativně řídící systém nebo průmyslový terminál. Je určený pro induktivní, optické a magnetické snímače polohy. Použití architektury průmyslového PC staví tuto indikační jednotku do úplně jiné roviny než předcházející typy. Vedle lepších kapacitních možností je také ceněná vysoká přizpůsobivost programového vybavení systému požadavkům zákazníka. Je zde lepší stupeň komfortu ovládání díky použití klávesnice s 31 tlačítky a přehledného barevného TFT displeje. Vyšší třída se je patrná i na vstupní části, kde jsou jednotlivé vstupy opět galvanicky odděleny a umožňují připojit signály z odměřování, referenčních spínačů a dotykové sondy. Vedle veškerých funkcí typu IP-390 může být využit navíc polární souřadný systém a také lze orientovat soustavu podle skutečné polohy obrobku pomocí měřicího hrotu, trnu a dotykové sondy. Podstatně zvýšené jsou paměťové kapacity soustav (100), cílů v každé soustavě (100) a korekcí nástroje (také 100). Displej, jehož rozlišení je minimálně 640 x 480 bodů, dává značné grafické možnosti, které jsou využity při zobrazení diferencí apod.
Popsané lineární snímače polohy a indikátory vyrábí a dodává česká společnost I & TS sídlící v Kolíně. Do současné doby vyrobila, dodala a namontovala bezmála 1000 odměřovacích os pro různé aplikace. Nejčastěji se jednalo o univerzální obráběcí stroje (soustruhy, frézky, horizontální vyvrtávačky, brusky apod.) tuzemské i zahraniční výroby. Tyto produkty jsou vhodné pro modernizaci klasických obráběcích strojů, které nemají odměřování nebo kde lze nahradit stávající mechanické, respektive optickomechanické odměřovací systémy přesným číslicovým odměřováním. Zvýší se tím výrazně produktivita stroje, zmenší se zmetkovitost a v neposlední řadě se zlepší komfort obsluhy. Doba návratnosti vložené investice je pak velmi krátká. Systém vykazuje vysokou přesnost, odolnost vůči vnějším vlivům, hodí se pro těsnou zástavbu, ale i pro velké délky, kde vynikne ve srovnání s ostatními systémy jejich nízká cena (např. s optickými pravítky), jednoduchá montáž, dlouhá životnost a na údržbu nenáročný provoz.
Reklama
Vydání #3
Kód článku: 20337
Datum: 13. 03. 2002
Rubrika: Trendy / Měření
Autor:
Firmy
Související články
Revoluční linka pro měření kvality

Je to takový český "americký sen". Začínal jako soustružník, dnes Miroslav Dušek vlastní strojírenskou firmu s mnohamilionovým obratem. Láska k poctivému řemeslu se u něj potkává s vynalézavostí, která ho nyní dovedla k vývoji revoluční linky pro měření kvality.

Měřím, měříš, měříme…na obráběcím stroji

V moderních výrobních systémech složených z CNC obráběcích strojů je měření a kontrola nástrojů pro preventivní zajištění kvality nepostradatelná. Změřená data nástrojů nebo změřené hodnoty obrobků jsou potom použity k automatickému výpočtu kompenzačních hodnot v probíhajícím výrobním procesu. Pomocí automatické kompenzace rozměrů nástrojů nebo případnou výměnou nástrojů zůstávají výsledky obrábění stabilní.

Optická čidla: nečekané změny!

Ve chvíli, kdy se zdá, že už se věci nedají nijak podstatně vylepšit, přichází obvykle výrazná změna. Stejně je tomu u optických čidel. Co by se na nich mohlo měnit? Jiná optika? Jiné vlnové délky? Nebo snad jen rozměry?

Související články
Monitorování energie

S rostoucími cenami energií a s tresty za nesplnění cílů Kjótského protokolu nelze ignorovat nutnost zlepšovat energetickou efektivitu. První krok k šetření energií představuje zjištění přesných informací o tom, kdy a kde ji spotřebováváme. Proto je klíčovým prvkem efektivního řešení vyspělé měření spotřeby energie. Systém APROL EnMon nabízí nepřetržité monitorování spotřeby energie v podobě samostatné jednotky nebo integrované součásti systému řízení procesů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
České firmy zbrojí na MSV v Brně

Výrobní i dodavatelské společnosti předvedou na Mezinárodním strojírenském veletrhu svoje novinky. Letošní ročník nejvýznamnější průmyslové přehlídky ve střední Evropě se bude konat v pozitivní atmosféře – domácí ekonomice se po letech přešlapování opět daří.

Inovace senzorů na veletrhu Amper 2015

Na brněnském výstavišti proběhne ve dnech 24. až 27. března 2015 mezinárodni veletrh elektroniky Amper, na kterém představí novinky v sortimentu senzorů také společnost Micro-Epsilon.

Automatizace výroby a kontrola kvality

Stejně jako rostou požadavky na přesnější a efektivnější výrobní procesy, rostou velmi výrazně i požadavky na kvalitu produktu. Kvalita produktu je sledována již od prvopočátku, kdy je za každý vstupní komponent zodpovědný výrobce a dodavatel.

Laserová i optická řešení a mnohem více

Pravidelné podzimní dny otevřených dveří uspořádala pro své současné i potenciální zákazníky koncem září společnost Lascam systems. Po tři dny mohli zájemci o laserové technologie navštěvovat showroom dceřiné společnosti Elya Solutions v Horních Počernicích, kde bylo v provozu více než sedm různých aplikací dceřiných i zastupujících společností. Jednotlivá stanoviště prezentovala široké portfolio aplikací a služeb, jež integrátorská společnost Lascam nabízí.

Moderní technologie z Miskinu pomáhají léčit

Měřicí sondy Renishaw jistě velmi dobře zná každý náš čtenář a každý druhý obráběč. Plní nezbytnou a důležitou funkci v kontrole kvality v mnoha strojírenských aplikacích již téměř padesát let. Produkty společnosti se však neomezují pouze na prvky kontroly kvality, ale s technickým pokrokem a vývojem lidské společnosti se vyvíjí také portfolio této nadnárodní společnosti. Od roku 2011 vyrábí zařízení pro 3D tisk z kovů, která nacházejí uplatnění mj. v lékařství. Kvalita je důležitý faktor v průmyslové výrobě i v běžném životě, avšak zdraví je nade vše.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Malé velké změny - čidla pro pneumatické válce

Historicky prošla magnetická čidla pro snímání poloh pneumatických válců zajímavým vývojem. Jsou stále menší, výkonnější, levnější a ještě déle vydrží.

Měření ruku v ruce s automatizací

S příchodem automatizace, která umožňuje produktivní velkosériovou výrobu, se značně zvýšila potřeba kontroly výrobního procesu a především potřeba kontroly finálních výrobků. Jistě si každý umí představit tu pohromu, kdy automatický provoz vyrábějící stovky výrobků za hodinu selže a během chvilky vyrobí celou řadu zmetků. Předcházet tomu lze pravidelnou kontrolou a proměřováním jak stavu výrobních zařízení, tak kontrolou obrobků mezi jednotlivými výrobními kroky a konečných výrobků.

Systémy pro bezkontaktní měření, kontrolu kvality a robotizaci

Automatické měření, automatická kontrola kvality, on-line navigace robotů. To vše jsou klíčové vlastnosti systémů na cestě k realizaci plně digitalizované výroby a Průmyslu 4.0 v praxi. Společnost Neovision se již od svého založení na takové typy systémů soustředí a pro své zákazníky je realizuje na klíč.

Industry 4.0 v roce 2016

Pravděpodobně již u nás není technik, který by se za poslední dobu nesetkal s pojmem Industry 4.0 či s "českým pojetím" Průmysl 4.0, chcete-li. Tento pojem se zabydlel ve firemní i akademické kultuře a mnohé subjekty v této iniciativě vidí svoji příležitost a nutnost se do ní zapojit. Jsou však i druzí na odvrácené straně mince. V MM Průmyslovém spektru pravidelně dáváme prostor vyjádřit se oběma stranám jak odbornými příspěvky, tak formou ankety.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit