Témata

Můj tatínek voněl olejem

Josef Sláma je mezi strojaři, zejména těmi v oblasti výrobních strojů, známou osobností. V osobní rovině vyniká svým přátelským přístupem ke svému okolí, v profesní pak platí za velmi úspěšného manažera, který společnost Renishaw etabloval nejen na českém a slovenském trhu, ale i na maďarském či rakouském, jejichž pobočky určitý čas vedl. Začátkem října 2022 došlo k plánovanému završení jeho profesního působení ve společnosti Renishaw a Josef Sláma se vrátil do své firmy WHP Technik. V rozhovoru vzpomínáme na Josefovy životní milníky a nahlížíme pod pokličku jeho plánů.

Roman Dvořák

Je absolventem oboru Strojírenská technologie Fakulty strojní ČVUT v Praze, kde nakonec kombinovanou formu doktorského studia po dlouhých letech nedostudoval (...). V roce 1997 nastoupil do vydavatelství Vogel Publishing na post odborného redaktora vznikajícího strojírenského titulu MM Průmyslové spektrum. V roce 1999 přijal nabídku od německého vlastníka outsourcingovat titul do vlastního vydavatelství. 

Reklama

 MM: Co ovlivnilo volbu vaší profese?

J. Sláma: K oboru mě přivedl můj tatínek. Byl strojním zámečníkem a jeho práce byla údržba a opravy obráběcích strojů. Uměl zázračně opravit cokoliv, a navíc krásně voněl olejem. Vlastně bych měl říci, že všechno, co umím, jsem se naučil od svého otce. Dívat se pod jeho velké ruce při práci byl zážitek, který určil celý můj další profesní život.

Na středním odborném učilišti jsem dostal praktickou školu technologií obrábění. Vysoká škola byla místem, kde jsem se konečně setkal s NC a CNC řízením a programováním. Na obou školách jsem přitom poznal lidi, kterých si vážím a se kterými spolupracuji do dnešních dní.

MM: Éra Renishaw byla ve vašem dosavadním profesním životě nejzásadnější. Zavzpomínejte, co ji nastartovalo a co ovlivňovalo.

J. Sláma: V roce 1994 jsem odešel z firmy, kde jsem byl na pozici systémového inženýra zodpovědný za technologii a provoz několika obráběcích linek. Každá z nich byla vybavena měřicími sondami Renishaw a jedna z nich byla dokonce osazena měřicím robotem pro finální rozměrovou kontrolu. V roce 1994 to byla fantastická technika. Odešel jsem proto, abych založil obchodní firmu WHP Technik, která tuto techniku začala prodávat a instalovat. Stala se tak prvním dovozcem a distributorem produktů firmy Renishaw v ČR a na Slovensku. 

V roce 2001 jsme spolupráci s Renishaw povýšili na novou kvalitativní úroveň a došlo k založení českého zastoupení značky Renishaw, kterou jsem měl tu čest vést a řídit po dobu více než 20 let až do letošního října. Podařilo se nám vybudovat silné povědomí o této značce a získat stovky spokojených zákazníků.

Letos jsem se po dvaceti letech vrátil zpět do své vlastní společnosti WHP Technik, abych se jejím prostřednictvím podílel na budování distribuční sítě Renishaw Distribution Channel, která je součástí nového obchodního modelu společnosti Renishaw. 

Reklama
Reklama
Reklama

MM: Ano, společnost WHP Technik byla stále aktivní i po dobu vašeho působení v Renishaw. Vídali jsme ji na veletrzích, odborných akcích, zákazníci využívali jimi dodávané produkty. Předpokládám, že ale nyní zařadíte na vyšší rychlostní stupeň. O co se budete opírat?

J. Sláma: Společnost WHP Technik je dovozcem a autorizovaným distributorem produktů renomovaných značek v oblasti průmyslové automatizace, měřicí techniky a identifikačních systémů. Mohu zmínit například super spolehlivé a velice přesné snímače polohy a měřicí sondy japonské společnosti Magnescale nebo robustní rotační enkodéry Leine&Linde, které se od zbytku enkodérového světa odlišují svými unikátními autodiagnostickými funkcemi. Jsme také jedním z dovozců švýcarské společnosti TESA proslulé svými inovativními dílenskými a laboratorními měřidly.

Ve WHP Technik mám na starosti prodej a marketing. Tvořím obchodní strategii, navštěvuji naše zákazníky a spolu s celou firmou pracujeme na přechodu na nový informační systém. Kromě toho pokračuji v práci na své Tajné knize o prodeji. Cvičím jógu, připravuji se na další ročník Pohodové regaty a věnuji se rodině. Nenudím se. 

MM: Tomu věřím😀, nikdy jste nezahálel. Jak jsou aktuálně vymezeny kompetence Renishaw a WHP Technik na českém a slovenském trhu?

J. Sláma: Po dobu mého působení v Renishaw se společnost WHP Technik věnovala distribuci jiných produktů a značek, neboť tehdejší strategie Renishaw nepřipouštěla existenci distributorů na trzích, ve kterých existovala pobočka firmy. Nyní patří do portfolia WHP technik opět i produkty Renishaw. Věřím, že díky našim zkušenostem a dobrým vztahům přinese toto spojení výhody oběma společnostem, ale zejména našim zákazníkům.

Reklama

MM: Celý svůj téměř třicetiletý profesní život věnujete strojírenství. Váš pohled na tento obor a jeho perspektivy má tak samozřejmě vysokou relevanci. Seznamte nás s ním.

J. Sláma: Podle mého názoru je esence českého strojírenství ukryta v hlavách a srdcích českých strojařů. Nevím, kde se ta neuvěřitelná invence a schopnost nalézat a vynalézat nápaditá řešení bere a jak je možné, že přetrvává po generace.

Aktuální situace v průmyslu je ovlivněna doznívajícími efekty pandemie covid-19, ke kterým se přidaly efekty související s válkou na Ukrajině. V celkovém součtu všechny tyto efekty tvoří koktejl, po kterém může průmysl snadno a rychle nepříjemně zhubnout. Pevně ale věřím tomu, že do tří let se na současnost budeme dívat zcela jinýma očima. A svět se i nadále bude spoléhat na hlavy a srdce českých strojařů.

MM: Děkuji vám za rozhovor a přeji nám všem, ať se vaše prognóza naplní.

Související články
Průmysl 4.0 v praxi

Reflexe současného poznání s aplikací prvků Průmyslu 4.0 do praxe byla předmětem odborné konference, kterou společnost Ceratizit společně se svými partnery připravila pro téměř stovku účastníků z řad výrobních společností ve svém Technickém centru. Od původního teoretizování o aspektech Průmyslu 4.0 jsme se nyní dostali již k praktických zkušenostem.

Insolvence subdodavatelů automobilového průmyslu

Automobilový průmysl zaměstnává více než 6 % všech evropských pracovníků. Rostoucí ceny energií, inflace a další aspekty současné krize však ohrožují především subdodavatele tohoto odvětví. Již se vyskytly první případy insolvence. Jaká budoucnost očekává tuto branži? A jak se ve složité době může vyplatit nákup použitých strojů od zkrachovalých podniků?

Jarní setkání strojařů v Plzni

Více než 30 vystavovatelů, téměř 50 řečníků, tři výstavní haly a jeden nezapomenutelný strojírenský zážitek. Akce Strojírenská inspirace 2024 se konala v Plzni od 4. do 6. června 2024 a zaměřila se na digitální výrobu, automatizaci a inovace ve strojírenství. Letos poprvé se toto setkání uskutečnilo v areálu Depo2015, který se stal centrem pro sdílení zkušeností a nápadů mezi odborníky z průmyslu a digitalizace.

Související články
Vezměme rozum do hrsti a bojujme

Pavel Sobotka, zakladatel a ředitel firmy Frentech Aerospace. Základy technických a technologických schopností získal v Tesle Brno, kde pracoval 27 let. Již tehdy byl přesvědčen, že přesná mechanika bude stále atraktivním oborem, jelikož se podílí absolutně na všem, co používáme. Brýle, zdravotnická technika, auta, letadla, kosmické rakety, obranný průmysl, tiskařina, výroba mikročipů, počítačů a mnoho dalšího.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Energetická náročnost obráběcích strojů, část 2: Vliv výrobních strojů

Globální oteplování se stalo velmi diskutovaným tématem. I když bylo provedeno mnoho vědeckých studií a napsáno neméně vědeckých článků, dosud se odborná komunita nesjednotila v celkovém názoru na globální změny klimatu. Navíc zde hrají roli politika a byznysové zájmy, a tak je velmi obtížné se ve všech, často protichůdných, informacích vyznat.

Důraz na udržitelnost, digitalizaci a 3D tisk

Japonsko je zemí, kde se rodí nejmodernější technologie a kde se dbá na udržitelný způsob života. Je kolébkou průmyslu a domovem největších průmyslových firem. Každé dva roky mají návštěvníci z celého světa možnost nahlédnout prostřednictvím veletrhu Jimtof (Japan International Machine Tool Fair) pod pokličku nejnovějších inovací v oboru obráběcích strojů a jejich příslušenství. Díky pozvání Japonské asociace výrobců obráběcích strojů JMTBA jsme měli možnost zúčastnit se tohoto veletrhu osobně. V následující reportáži se vám pokusíme zprostředkovat alespoň pár nejzajímavějších témat, která zde zazněla.

Na cestě ke zrození stroje: Závěrečné ohlasy

Série 10 článků konstruktéra Michala Roseckého během celého roku popisovala proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku se autor snažil čtenáře provázet tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

USA: Sázka na stabilní trh

Spojené státy americké se řadí mezi největší vývozce na světě. Pro naše firmy představuje nejúspěšnější exportní destinaci z mimoevropských trhů. Za poslední období dochází k postupnému nárůstu našeho exportu, v roce 2019 poprvé v historii přesáhl 100 mld. Na trh USA vyvážíme zboží s nejvyšší inovační hodnotou, jako jsou např. letecké motory, zdravotnická zařízení či mikroskopy. Tyto komodity by se nyní mohly rozšířit o další sektory, jako například výrobní stroje pro high-tech výrobu.

Na cestě ke zrození stroje, část 8. Logistika

Série 10 článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Lesk a bída českých obráběcích strojů

Česká republika, resp. tehdejší Československo, mělo bohatou historii ve výrobě obráběcích strojů. Kde v období největší slávy byli ve svých inovačních počinech současní světoví lídři, když např. kovosviťácký konstruktér Ladislav Borkovec se již v roce 1977 začal zaobírat myšlenkou multifunkčního soustružnicko-frézovacího stroje? Přes dřevěný kinematický model, který si vytvořil doma v dílně, vedla dlouhá cesta až k prototypu prezentovanému  na EMO v Paříži v roce 1980. Po vyrobení 45 strojů řady MCSY, které nenazval nikdo jinak než „Boháro“, byla z ekonomických důvodů a nedostupnosti kvalitní řídicí elektroniky bohužel výroba v tehdejším Kovosvitu ukončena. Dva bývalé kovosviťáky, srdcem i duší, Jiřího Mindla a Vladislava Čítka, jsem díky jejich letitým zkušenostem celoživotního zasvěcení oboru obráběcích strojů požádal o rozpravu nad současným stavem tuzemského oboru výrobních strojů a nad tím, jaké jsou jeho případné perspektivy.

MSV ve znamení měření a seřizování

Všichni, kdo máme něco společného se strojírenstvím, pevně věříme, že se v letošním roce opět otevřou brány brněnského výstaviště pro meku strojařů z celého světa – Mezinárodní strojírenský veletrh. Na MSV se letos, kromě lidí z dalších oborů, setkají i výrobci špičkových měřicích a seřizovacích přístrojů. Proto jsme se na postřehy a názory tentokrát zeptali Karla Suchny, jednatele společnosti Zoller Czech.

Prediktivní diagnostika přesnosti CNC strojů

Jak přesný je náš stroj? Můžeme jeho parametry nějak zlepšit? Je stále ještě ve stavu, který předpokládáme? Často je obráběcí stroj pro uživatele černou skříňkou, která v optimálním případě produkuje shodné výrobky. Nemusí to tak zůstat a stav strojů lze i cíleně zlepšovat.

Cena MM Award na EMO 2019

Také v roce 2019 došlo na udílení cen MM Award. Jedná se o oficiální a jediné ceny udělované na veletrhu EMO. Porota i letos vybírala z mnoha přihlášených exponátů, nejen německých výrobců. Do užšího výběru se jich dostalo jen pár, a nakonec bylo rozdáno pět hlavních cen v pěti kategoriích. S prázdnou neodešly ani firmy, jejichž produkty se ocitly na druhém a třetím místě. I v tomto roce došlo k jistému „posunu“ ve vnímání obsahu jednotlivých kategorií, a tedy i oceněných produktů. Pojďme se podívat na vítězné exponáty podívat jednotlivě. Je to lehký nástin toho, jak EMO vidí němečtí kolegové.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit