Témata
Reklama

Několik manažerských postřehů…porady jako nástroj komunikace

Jak bylo uvedeno v předchozích dílech našeho seriálu, management je vykonávání práce prostřednictvím jiných lidí. Autor v nich prezentoval některé zásady výběru nových spolupracovníků, jak s nimi zahájit spolupráci a jak s nimi následně komunikovat v osobní rovině. V tomto díle se zaměříme na nejobvyklejší nástroj komunikace s těmi, jímž prostřednictvím chceme pracovat - k poradám.

Již z podstaty slova této činnosti plyne, na tomto setkání by se zúčastnění měli „poradit“, tzn. více lidí by si mělo společně vyměnit informace a ve vzájemné interakci dojít k určitému závěru. V dikci slova rozhodně není „tlachat“, „vypovídat se“ ani „úkolovat“ či někoho „uzemnit“.

Reklama
Reklama
Reklama
Pro čtenáře MM Průmyslového spektra připravuje Martin Belza seriál postřehů a námětů, které nasbíral ve svých dosavadních manažerských postech v průběhu osmnácti let. Příště se podíváme na zajímavou a často podceňovanou oblast motivace a odměňování.

Porady by měly v rámci firmy nebo skupiny firem tvořit jasně promyšlený a definovaný systém, který umožní vzájemnou informovanost ve firmě, umožní získat podněty k důležitým otázkám a především zajistí, aby se k těmto otázkám mohl každý vyjádřit. V následujících řádcích se autor pokusí nastínit pár zásad, aby onen zmiňovaný systém fungoval.

Koho na porady pozvat?

Pro úspěšné porady je klíčové složení jejich účastníků. Zásadou je, aby účastníci byli pokud možno podobné statusové úrovně, tzn. na poradě vedení pod vedením generálního ředitele by měli být pravidelně přítomní jeho přímí podřízení úseků. Má-li generální ředitel ve své přímé podřízenosti navíc pár specialistů, např. personalistu, tajemníka představenstva atd., mohou být na poradu přizváni k bodům, které se jich týkají. Má-li generální ředitel více takovýchto přímých podřízených specialistů, je vhodné pro tuto skupinu zavést „poradu štábu“. Výjimkou jsou specializované porady, např. projektové, jíž se zpravidla účastní celý průřez hierarchie firmy. Takovou poradu je pak obzvlášť důležité řídit tak, aby se do ní každý mohl svobodně zapojit.

Velikost porady by tak měla odpovídat rozsahu řízení, který by zpravidla neměl být vyšší než 8 až 10 lidí. Ve firmách se občas pořádají tzv. velké porady. Sejde se zpravidla celá firma a vyslechne informaci od vedení. Toto není špatná forma informovanosti, ale nejde o poradu, od níž by šlo očekávat nějakou diskusi či závěry. Jde pouze o nástroj jednosměrného sdělování.

Každý člověk ve firmě by měl být účastníkem některé z pravidelných porad, tzn. k obvyklé poradě vedení následně patří porady jednotlivých úseků a tak dále. Je vhodné, aby se porady nižších organizačních stupňů pravidelně účastnil i vyšší nadřízený, např. jednou kvartálně. V případě řešení specifických úkolů je možné na poradu přizvat osobu zodpovědnou za daný úkol, což však musí být dopředu všem oznámeno, aby to ten, do jehož odpovědnosti daná problematika spadá, nechápal jako obcházení. V případě neúčasti pravidelného účastníka porady by jej měl automaticky zastupovat jeho zástupce – toto by se však nemělo stát pravidlem.

Ctít program a časový harmonogram

Každá porada by měla mít obvyklou agendu. Kontrolu plnění úkolů z minulých porad, informace z porad vyšší úrovně, diskuse nad problémy či úkoly dané porady, informace o stavu pro firmu klíčových agend (obvykle obchod, finance a případné odchylky či problémy ve vlastním procesu výroby, dodávek atd.) a tzv. různé, kde každý účastník porady může nadhodit jakékoli téma, dotaz atd. Zde je však třeba mít se obzvláště na pozoru. Krátké dotazy či podněty je dobré odpovědět či vydiskutovat na místě, zásadní podněty je však vhodné zařadit na program následující porady tak, aby k němu mohli relevantní pracovníci připravit podklady. Zkušení „poradoví harcovníci“ perfektně umí nahodit téma, jemuž každý rozumí… a může se tak vyčerpat čas, než dojde na body, které jsou oněm „nahazovačům“ nepříjemné. Písemný podklad přiměřeného rozsahu, optimálně ve formě prezentace, by měl u plánovaných bodů být pravidlem a měl by být distribuován vždy přiměřenou dobu před poradou, aby se s ním mohli všichni seznámit. Jsou-li porady v pondělí, optimální je například v pátek do 14:00 rozeslat veškeré materiály.

Typy porad

Porady je vhodné organizovat jako obecné, tj. ty, které řeší veškeré záležitosti dané části firmy, nebo obecné doplnit systémem porad specializovaných, např. projektových, specializovaných týmů, investičních projektů atd. V takovém případě je důležité na obecné poradě témata ze specializovaných porad znovu neprobírat, ale vedoucí specializované porady by o ní měli pouze krátce poreferovat, aby ti, kteří nejsou jejími účastníky, byli „v obraze“.

Hlavně pravidelně a na vhodném místě

Formální znaky porady, tzn. čas a místo, jsou velmi důležité. Při stanovování času je nezbytné vycházet z typu byznysu dané firmy. Určený čas by měl umožňovat pravidelnou účast většiny účastníků. Vhodné je určit ve firmě „poradový den“, tzn. den, v němž by se měla odehrát většina porad. Ve firmách, kde jsou lidé často na cestách (obchodní, engineeringové), je vhodné tento den dát buď na pondělí či pátek, tj. na začátek či konec týdne. Lidé si tak mohou plánovat na zbytek týdne delší služební cesty. Pravidelná porada v pátek od 16 hodin však určitě nejvhodnější klima nenavodí. U firem, kde je převážná část lidí tzv. uvnitř, např. výrobní firmy apod., je docela vhodným dnem středa. Jsou-li ve firmě zavedeny specializované porady, je nezbytné je do „itineráře“ porad zařadit a jim přizpůsobit četnost, obsazení a délku ostatních porad tak, aby někteří zvláště oblíbení pracovníci neseděli na poradách polovinu své pracovní doby. Místo musí umožňovat pohodlnou účast všech účastníků – být „přísedícím“ na židli v rohu u stěny není důstojné.

Délku porad je nezbytné velmi obezřetně a citlivě řídit. Plyne z konkrétní kultury firmy. Krátká desetiminutovka však neumožňuje všem se vyjádřit a bývá tak spíš jednosměrným „úkolováním“. Šestihodinový maraton, kdy se každý vymluví do vysílení, také není „to pravé ořechové“. Zásadou autora je obvykle 90 minut, avšak s pružným přizpůsobením se situaci, nikdy však více než tři hodiny. To je obvykle maximální míra fyzické snesitelnosti.

Důležitým prvkem je pravidelnost. Porady musí mít pravidelný rozvrh, aby s nimi mohli všichni dopředu počítat a přizpůsobit jim tak svůj další harmonogram a následné porady a aktivity. Konání by mělo být měněno jen výjimečně, aby se ze změny nestalo pravidlo.

Klíčové je, aby porady na sebe navazovaly v informačním toku. Logický je systém „odshora dolů“. Tzn. první je porada představenstva, případně nejvyššího vedení, úseků, útvarů, atd. To umožní efektivní přenos informací shora dolů. Systém obrácený, tzn. začínat poradami nejnižších složek, umožňuje mít na nejvyšší poradě nejčerstvější informace. V těchto firmách autor nepůsobil, tudíž s tím nemá osobní zkušenosti.

Co je psáno, to je dáno

Z každé porady by měl být činěn zápis. Nejlépe se autorovi osvědčil spíše seznam úkolů s termíny, odpovědnostmi a vyhodnocení splnění předchozích úkolů než „doslovný“ zápis toho, co kdo řekl či myslel. Zápis by měl být všem účastníkům doručen do dvou až tří dnů a každý by měl mít možnost jej připomínkovat a v případě nejasnosti i korigovat. Zápis zhotovuje buď přizvaná asistentka, dobrovolník nebo „nejmladší účastník“ porady. Zápis je však jedním z důležitých nástrojů toho, kdo poradu svolal a řídí, a proto by jej měl velmi pečlivě korigovat, než je distribuován dál.

Poslední, avšak nejzásadnější poznámkou je demokratičnost a férovost porady. Na poradě by nemělo být moc znát formální postavení, každý by měl mít možnost vyjádřit svůj názor bez jakýchkoli obav. Zásadou je řešit předmět porady, a nikoli její účastníky či se vzájemně napadat. Všem by mělo jít o cíl a nalezení jeho řešení, a ne nimrat se v tom, kdo za „to“ může víc, kdo míň, a co by bylo, kdyby….

Nejhorším prohřeškem je vytýkání čehokoli před celou poradou. To vždy řešme mezi čtyřma očima po poradě. Dotyčného neponížíme a účinek je daleko silnější. Předsedající poradě, zpravidla ten, kdo ji svolává, musí regulovat délku příspěvků, přidělovat časový prostor, zamezit přílišné dominanci kovaných diskutérů a povzbudit submisivnější typy a především formulovat závěr! Ve výše uvedeném zápisu se musí objevit jen to, co bylo skutečně dohodnuto, a ne to, co by tam předsedající či zapisovatel chtěl mít.

Ing. Martin Belza, MBA

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 120923
Datum: 04. 09. 2012
Rubrika: Servis / Lidské zdroje
Autor:
Firmy
Související články
Lidé: Nejen je získat, ale i udržet

(Ne)dostatek pracovníků. To je problém, který musí dnes a denně řešit majitelé a manažeři snad všech výrobních firem. Univerzální recept jistě neexistuje, ale inspiraci lze čerpat u lidí s hlubokými zkušenostmi na trhu s lidskými zdroji. Jedním z nich je Jacek Kowalak, ředitel personálně poradenské agentury Randstad.

Digitalizace stravenkových systémů

Zaměstnanecké stravování v současné době legislativně podporují vlády 40 zemí světa, přičemž tento systém funguje již přes 50 let. S přicházejícím vývojem technologií se velká část poskytovatelů zaměstnaneckých benefitů rozhodla své produkty digitalizovat.

Manažer je jen člověk, Část 10. Vzdělávání v soft skills

Měkké vzdělávání bývá v technických profesích často takovou popelkou. Technika a věda míří stále kupředu, a proto je právě v této oblasti množství různých školení, kurzů a výukových programů širší než v některých jiných oborech. A protože lidé z technických profesí mají přirozený zájem právě o techniku, bývá oblast měkkých dovedností často zanedbávána. Dá se ale říci, že jsou v technických profesích měkké dovednosti méně důležité?

Související články
Manažer je jen člověk, Část 9. Vzdělávat se chytře

Současná doba je dobou neustálého růstu a rozvoje. Rostou firmy, sdružení, projekty, plány, a občas rostou i lidé.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Manažer je jen člověk, Část 8. Leadership nebo management?

V dnešní době jsou pojmy management a leadership hojně skloňovány. Ve světě se hovoří o významných inspirativních leaderech, kteří určovali trendy ve svém oboru. Jsou napsány knihy o tom, jaké vlastnosti měli, jak se dívali na svět, jakými zkušenostmi museli projít, aby se dostali na vrchol.

Manažer je jen člověk, Část 7. Bez motivace není akce

Motivace je z dlouhodobého hlediska jedním z nejvíce diskutovaných témat. O motivaci mluvíme v kontextu svého vlastního fungování, v kontextu fungování s druhými lidmi, mluvíme o ní v práci, v rodině, u dětí i u dospělých. Proč tomu tak je?

Manažer je jen člověk, Část 6. Adaptace nového pracovníka

Výběrové řízení máte úspěšně za sebou. Pozici jste obsadili, nová posila vašeho týmu podepsala smlouvu a nastoupila. Může se zdát, že je „ruka v rukávu“ a máte vyhráno… Nenechte se mýlit!

Jak přilákat mladé a talentované

Mladí lidé jsou dnes často nabádáni k tomu, aby pečlivě studovali, při studiu získávali potřebnou praxi a zkrátka dělali vše pro to, aby do budoucna měli uplatnění na pracovním trhu. Tento přístup je pochopitelně správný, nicméně v současné době, kdy se nezaměstnanost u nás pochybuje na minimu, je spíše na firmách, aby mladé a talentované zaměstnance pro svůj byznys ulovily.

Manažer je jen člověk, Část 5. Specifika náboru v dnešní době

Řada představitelů firem žije v přesvědčení, že „chybí lidi“. V důsledku toho personalisté často přijímají i uchazeče, kteří na danou pozici nejsou vhodní, jen aby obsadili prázdné místo.

Výzkum a vývoj: nedostatek lidí

Ačkoli zahraniční firmy s oblibou otvírají svá vývojová centra v České republice, v poslední době narážejí na nedostatek expertů. Počet absolventů českých technických škol totiž stále klesá a situaci komplikuje i rostoucí fluktuace.

Manažer je jen člověk, Část 4. Plánování, které opravdu funguje

Vzpomeňte si na své pracovní dny. Kdy naposledy jste v rámci svého dne dělali něco bez plánu? Kdy naposledy jste se prostě ráno vzbudili a řekli si „uvidíme, co vše se dnes bude dít“? Že už je to opravdu dlouho?

Manažer je jen člověk, Část 2. Základ pro skutečného leadera

Být manažerem je někdy opravdu náročné. Být dobrým manažerem, to už je výzva. A být z manažera leaderem, to už je úkol jen pro ty nejlepší.

Manažer je jen člověk, Část 1. Úvodní

Pamatuji si jako včera, když jsem se poprvé potkal s panem strojařem, velkým praktikem a zároveň odborníkem i znalcem, prof. Jiřím Markem z VUT v Brně. Zadání od tehdejšího ředitele společnosti bylo jasné; potřebujeme psychologicky poznat několik osob (Jiří byl mezi nimi), abychom je mohli rozvíjet.

Inovace v boji proti stresu

V dnešní době každodenního stresu, formální logiky, razantního rozvoje vnějších technologií a neustálého zapojení vědomí se často stává, že lidé aktivně potlačují své pocity a věnují se spíše neustálému chodu myšlenek. Alespoň tak to většinou bývá ve střední a západní Evropě.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit