Témata
Reklama

Operativní leasing: spása, nebo dočasný fenomén?

Operativní leasing si získává stále větší oblibu. A to nejenom mezi firmami - na jeho výhody začínají čím dál tím více slyšet i živnostníci. Na leasingovém trhu je už delší dobu patrný postupný přesun zájmu podnikatelů od finančního k operativnímu leasingu. Ačkoli podle objemu leasingových obchodů vykazuje finanční leasing stále ještě lepší výsledek, operativní leasing ho výrazně překonává v počtu nově uzavřených smluv.

V západní Evropě ho využívá přes polovinu firem, u nás zatím stěží pětina

Moto operativního leasingu můžeme shrnout do věty: nasedni a jeď. Vše spojené s údržbou a správou firemního vozu nebo vozového parku zajistí leasingová společnost. „Jediné další náklady nad rámec pravidelných měsíčních leasingových splátek, které se vztahují k provozu vozu, jsou spojeny s více či méně pravidelnými zastávkami u čerpacích stanic. Kromě komfortu s provozováním vozu je operativní leasing pro firmy zajímavý i kvůli způsobu financování a řízení cash-flow,“ říká Pavel Fořt ze společnosti ALD Automotive. Náklady související s provozováním vozů jsou rozloženy do pravidelných splátek, které zahrnují pojištění všeho druhu, povinné ručení, poplatky za dálniční známku, silniční daň, silniční asistenci, palivovou kartou, knihu jízd, náhradní vozidlo a především údržbu a pneumatiky. Na poslední dvě jmenované položky obvykle berou riziko leasingové společnosti, tzn. že kalkulované částky ve splátkách jsou považovány za maximální (při splnění plánovaného nájezdu km) a případná přečerpání nákladů za tyto služby jdou k tíži leasingové společnosti. Zjednodušeně řečeno, firma ve splátkách hradí pouze rozdíl mezi pořizovací a zůstatkovou cenou vozu plus poplatek za služby. Podle Přemysla Žižky ze společnosti AZ Mobility si dnes už většina firem zpracovává základní rozvahu výhodnosti jednotlivých forem financování. Objektivní kalkulace TCO však stále nejsou samozřejmostí. Přitom jsou často firmy překvapeny, jak tento pohled na správu vozového parku dokáže přinést výrazné úspory při zachování a často i zvýšení dosavadní kvality.

Reklama
Reklama
Reklama
Foto: Jiří Salit Sláma

Další výhoda je v účtování

Jelikož je předmět operativního leasingu po celou dobu nájemního vztahu ve vlastnictví pronajímatele, a to i po jeho ukončení, nájemce nevlastní (právně ani ekonomicky) předmět leasingu. „Neeviduje ho ve své rozvaze v aktivech společnosti, čímž si zlepšuje případnou rentabilitu aktiv. Jinými slovy, firma je schopna své výnosy realizovat s nižší hodnotou aktiv a tudíž s nižším vázaným kapitálem,“ upřesňuje Pavel Fořt. Veškeré ostatní metody pořízení aktiv včetně finančního leasingu naopak zvyšují jejich hodnotu, což negativně působí na hodnocení výkonnosti společnosti – rostoucí hodnota aktiv snižuje jejich rentabilitu při zachování stejného zisku.

Příklad:

Zisk 100 000
Aktiva 1 000 000
ROA 100 000/1 000 000 = 10 %

Pokud sníží společnost hodnotu aktiv tím, že se zbaví flotily vozidel a pronajme si ji formou operativního leasingu, vylepší si rentabilitu vlastních aktiv. Předpokládejme například, že hodnota vozidel v aktivech společnosti činí 200 tisíc korun. Po odprodeji vozidel z majetku klesne výše aktiv z jednoho milionu na 800 tisíc korun a rentabilita aktiv se tak při zachování zisku zvýší na 12,5 %.

Zisk 100 000
Aktiva 800 000
ROA 100 000/800 000 = 12,5 %


Zdroj: ALD Automotive

S tím souvisí i další aspekt. Čím je vyšší hodnota aktiv, tím je větší potřeba kapitálu, který tato aktiva kryje, a tím jsou vyšší náklady spojené s jeho pořízením (úroky za cizí zdroje, popř. požadovaná výnosová míra za použití vlastního kapitálu atd.)

Závěrem je nutné upozornit na rozdílnou klasifikaci smluv o operativním leasingu podle českých a mezinárodních účetních standardů. Mezinárodní účetní standardy (IFRS) jsou sice mnohem přísnější, co se posuzování a zatřídění smluv týče, na druhou stranu při stanovení různých parametrů dávají společnostem volnější ruce.

-MM-

denisa@ranochova.cz

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 140618
Datum: 11. 06. 2014
Rubrika: Monotematická příloha / Finance
Autor:
Firmy
Související články
Žijeme na dluh dalších generací

Petr Novák aktuálně zastává pozici Director of Automotive Operations ve společnosti JTEKT European Operations. Je zodpovědný za devět výrobních závodů ve Francii, Belgii, ČR, Anglii a Maroku. Obrat této divize čítající 4 000 zaměstnanců představuje 1, 2 miliardy eur.

Reformy nestačí. Je nutná transformace

Je současná ekonomická krize příležitostí k progresu národního hospodářství? Bude avizovaná 7% inflace v tomto roce velkou hrozbou? Proč by se čísla měření životní úrovně ČR neměla srovnávat s některými státy EU? Je iniciativa českých podnikatelů k druhé transformaci české ekonomiky oprávněným voláním po změnách? Na tyto a další otázky odpovídala v rozhovoru pro MM Průmyslové spektrum hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

MM Podcast: Glosa - Inovačních lídrů zašlá sláva

Většina ze stovky největších společností pochází z USA. Sídlo jich tam má na 60 a na celkové tržní kapitalizaci se podílí dvěma třetinami. Následuje 14 čínských společností, na které jsme se ještě nedávno dívali skrz prsty a viděli jsme v nich především plagiátory. To klíčové nám v naší neohroženosti a neomalenosti unikalo. A jakou v tom všem hraje roli Německo, Francie, Švýcarsko… potažmo celá Evropa? Hádejte. Odpověď je bohužel nasnadě. Nejhodnotnější evropské firmy, které byste spočítali na prstech jedné ruky, jsou spíše ze segmentu módy a luxusního zboží, nikoliv technologií.

Související články
Dělejte to, co chcete vy, a nenechte se řídit blbci!

Paní Markéta Šichtařová je ředitelkou společnosti Next Finance, ve které spolupracuje se svým mužem Vladimírem Pikorou, hlavním ekonomem Next Finance, například na tvorbě ucelených zpráv pro odběratele jejich denního zpravodajství.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

V čele high-tech továrny

Ivan Slimák je vedoucím závodu Škoda Auto ve Vrchlabí. člověk, který místo já většinou říká my je ve vedení závodu od roku 2011 a dá se říci, že mu dal novou tvář. Do té doby se zde montovaly Škodovky, známé jsou 1203, 105, 120, Favorit, Octavia, Roomster a další. Rozhodnutím koncernu Volkswagen se zde od roku 2011 nastartoval nový projekt a v roce 2012 sériová výroba automatických převodovek DSG (Direct Shift Gearbox).

Cíle a píle jsou tím, co mě žene stále kupředu

Martin Šula, majitel společnosti MSR Engines, založené roku 2004, vyrábí motorizovaná surfovací prkna JetSurf. Zajímavé na tomto projektu je, že úplně všechno vzniká v Brně – Střelice, kam se firma nastěhovala před dvěma lety. Tak se podařilo zvýšit plánovanou kapacitu na 1 500 výrobků ročně. Ale hned první rok zde vyrobili 1 200 surfovacích prken. Firma už ale přistavěla další objekty a hodlá se rozšiřovat i nadále.

Češi v říši středu a snů

Česká expozice společné účasti na veletrhu CIMT je stejně jako v předchozích ročnících realizovaná specializovaným úsekem a. s. Veletrhy Brno a organizovaná pod patronací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Nutno podotknout, že letošní expozice, i když po dlouhé době beze strojů, byla po designové stránce s ohledem na její kompaktnost velmi povedená. Možná právě proto, že ji netříštily volné otevřené plochy kolem stroje.

Tatra jede dál...

Dva čeští podnikatelé Jaroslav Strnad a René Matera koupili v roce 2013 krachující společnost Tatra. Díky restrukturalizaci a úzké spolupráci mezi akcionáři a krizovým managementem se podařilo automobilku znovu postavit na nohy. V prosinci 2015 nastoupil na pozici nového generálního ředitele Tatry Martin Bednarz, který plánuje další rozvoj této světoznámé firmy.

Made in Asia

Třináctý ročník výstavy China International Machine Tool Show se opět nesl v duchu změn, které v Číně delší dobu probíhají. Čeští škarohlídi se ve zprávách „radují“, že růst Číny v minulém kvartále zpomalil. A hned udávají čísla ze 7,4 na 7 procent. Zajisté katastrofální – sarkasmus. V tomto textu se dostaneme k některým aspektům i konkrétním objektům vystavované výrobní techniky, kterých si letos stálo za to všimnout.

Příklady táhnou aneb mladí budiž inspirací

Před dvěma lety jsme na stránkách MM Průmyslového spektra přinášeli rozhovory s úspěšnými absolventy technických škol, kteří našli uplatnění v zahraničí na zajímavých postech. Nyní se k této koncepci v rámci kampaně podpory technického vzdělávání vracíme a zaměříme se na tuzemské pozice.

Sektor obráběcích a tvářecích strojů doma i ve světě

Výroba obráběcích a tvářecích strojů představuje tradiční obor, který se po dlouhá desetiletí u nás těší velké oblibě a zastává zde jednu ze zásadních rolí inovačních procesů. Zároveň je to ale i obor (zejména sériově vyráběné stroje), který s minimálním zpožděním kopíruje celosvětový vývoj ekonomiky. 

Autointerview aneb kdy si jít půjčit do banky na podnikání

Nikdy si nechoďte půjčit, když jste v nouzi. Nezapomínejte, že banka není přítel do nepohody. Banka je partnerem v dobách hojnosti, nikoli v čase strádání. Proto mě vždy pobaví, když peněžní ústavy jako jeden ze svých reklamních předmětů rozdávají deštníky. V londýnské City se říká, že když prší a přijdete do banky s deštníkem, většinou ho tam zapomenete. Když ho dostanete, je naopak den zalitý sluncem…

Přehled trhu

Po dvouletém ekonomickém půstu se blýská na lepší časy. Podle dubnové prognózy Ministerstva financí by měl letos hrubý národní produkt vzrůst o 1,7 procenta, v roce 2015 dokonce o dvě procenta. I když se ekonomika dostala do plusových čísel až v posledním loňském kvartále, firmy investovaly do svého rozvoje v průběhu celého roku.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit