Témata
Reklama

Autointerview aneb kdy si jít půjčit do banky na podnikání

Nikdy si nechoďte půjčit, když jste v nouzi. Nezapomínejte, že banka není přítel do nepohody. Banka je partnerem v dobách hojnosti, nikoli v čase strádání. Proto mě vždy pobaví, když peněžní ústavy jako jeden ze svých reklamních předmětů rozdávají deštníky. V londýnské City se říká, že když prší a přijdete do banky s deštníkem, většinou ho tam zapomenete. Když ho dostanete, je naopak den zalitý sluncem…

Půjčujeme si tehdy, když máme plán, přesvědčení, vizi a hlavně důvěru v sebe sama. Právě srdce je nakonec rozhodující, zda zvítězíte, nebo zůstanete nohama na zemi. Mýma rukama neustále procházejí desítky projektů. Během dvou minut osobní konverzace nebo předložené jedné stránky textu, což preferuji, vím, zda má cenu dále ztrácet čas či nikoli. Když jsem na osobní schůzce a nechci být nezdvořilý, tak v případě, že mě můj společník nezaujme, ho již po dvou minutách neposlouchám, třebaže schůzka ještě nějakou dobu formálně pokračuje. A po jedné stránce, pochopitelně, text, který mě nezaujal, dál nečtu. Bavím se tím, kolik balastu se všude kupí. A přitom geniální věci jsou většinou velmi jednoduché.

Reklama
Reklama
Reklama
JUDr. Jan Vinter je uznávaným finančním konzultantem v oblasti tuzemského i světového finančnictví a obchodu. Působil v mezinárodních bankách (Mitsubishi Bank, Citibank, ABN AMRO Bank, Erste Bank) v různých řídicích pozicích jak v ČR, tak v zahraničí. Kromě jiného se především specializuje na private high-net-worth investory (privátní bankovnictví), problematické a under-performing společnosti, start-up a real-estate projekty a vstup nových korporátních a bankovních subjektů především na český, slovenský a polský trh. Zároveň přednáší na katedře Mezinárodního práva a vztahů na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Napsal stovky článků na ekonomická, historická a společenská témata, které byly publikovány v České republice i v zahraničí.

Kdy si tedy jít půjčit?

1. V případě, že věřím ve svůj produkt nebo službu.
2. Jestliže jsem vyčerpal vlastní prostředky.
3. Když mám zákazníky a trh.
4. Tehdy, když nemám čas, chybí mi určité finanční prostředky a produkt nebo službu potřebuji poskytnout nejpozději do šesti měsíců.

Kolik je dobré si vlastně půjčit?

Buďte konzervativní. Nepůjčujte si větší sumu, než která tvoří cca třicet procent celkových nákladů. A to i v případě, že banka vám nabízí více. Dost často pak vše vede k plýtvání z nadbytku.

Jak si mám o peníze v bance říci?

Nikdo nechce poslouchat nesmysly a fantasmagorie. Během prvních pěti minut musí vše zaznít. Já tomu říkám 5 K:
1. Kdo
2. Komu
3. Kolik
4. Za kolik
5. Na jak dlouho

Velmi důležité samozřejmě je, abyste používali jasné formulace.

Co když máte pocit, že váš protějšek v bance vaši prezentaci nepochopil?

Dejte mu dalších pět minut na otázky. Pokud si myslíte, že stále nechápe, požadujte výměnu bankéře.

Je neslušné říci, že vše, co jsem chtěl sdělit, jsem řekl, zvednout se a podat ruku?

Nikoli. Neztrácíte čas druhé osoby a pochopitelně ani svůj.

Mám jít do banky s připravenou prezentací?

Ano, mějte připravenou pouze jednu stránku textu, popřípadě doprovodné fotografie a plány.

Proč má být prezentace tak stručná?

Banka bude mít vlastní požadavky na dokumentaci. Nezahlťte ji formátem, na který není zvyklá. Následně požádejte, ať vám veškeré jejich požadavky zašlou e-mailem.

Kdy mohu své peníze očekávat?

Jsem realista. Pokud se od první návštěvy v bance vše vyřídilo do tří měsíců, jste v „expresu“. Prosím, neberte mě za slovo, tady se nejedná o statisíce na expres půjčku nebo spotřebitelský úvěr.

Mám být bance za půjčené peníze vděčný?

Nikoli. Pro banku jde o stejný byznys jako v případě pekárny. Když neprodá, nevydělá. Jen ty peníze neztvrdnou, ale také nic nenesou…

Lze mít rád svou banku?

Vše je vždy subjektivní. Můžete mít rád svého bankéře nebo bankéřku. Možná se vám už stalo, že jste následovali osobu, s níž jste byli v kontaktu, když se rozhodla změnit peněžní ústav. Jde o známku spokojenosti s bankéřkou nebo s bankéřem, ne s bankou.

Jan Vinter
Autor je korporátní finanční konzultant

-MM-

eva.buzkova@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 140611
Datum: 11. 06. 2014
Rubrika: Monotematická příloha / Finance
Autor:
Firmy
Související články
Novinky na finančním trhu

„Tempo růstu průmyslové produkce se dále zvyšuje“ – hlásají titulky od srpna loňského roku. Pro české firmy a ekonomiku je to skvělá zpráva. V letošním roce lze tedy očekávat růst investic. Jak se k této výzvě postavily finanční domy a co firmám nabízejí?

Přehled trhu

Po dvouletém ekonomickém půstu se blýská na lepší časy. Podle dubnové prognózy Ministerstva financí by měl letos hrubý národní produkt vzrůst o 1,7 procenta, v roce 2015 dokonce o dvě procenta. I když se ekonomika dostala do plusových čísel až v posledním loňském kvartále, firmy investovaly do svého rozvoje v průběhu celého roku.

Znovuobjevené financování provozu

„Finanční krize nám vlastně pomohla. Rezervovaný postoj bank k některým odvětvím nám přinesl nové zákazníky. Začali jsme intenzivně spolupracovat například s firmami z automobilového či chemického průmyslu,“ říká Jana Němečková, předsedkyně představenstva společnosti Transfinance.

Související články
Deutsche Leasing slaví v Česku 20 let

Společnost Deutsche Leasing ČR patří v oblasti financování strojů a zařízení mezi nejžádanější firmy na českém trhu. "Jenom v loňském roce jsme poskytli na financování investic českým firmám přes tři miliardy korun, což nás řadí na těsné druhé místo ve financování této komodity. Pro představu to tvoří 16 procent objemu všech investic strojů a zařízení financovaných členy ČLFA," říká Radan Havelka, jednatel společnosti.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Z čeho žijí české firmy?

Jedno české přísloví praví: bez peněz do hospody nelez. Přeneseno do řeči čísel by se českým firmám na světových trzích s ostrými lokty lépe dýchalo s finanční podporou státu za zády. V čem by mohla současná vláda českým exportérům více pomoci a jak hodnotí čerpání evropských fondů předseda představenstva a prezident Svazu strojírenské technologie Miroslav Šabart?

Tuzemské firmy mohou nově platit do zahraničí levněji a rychleji

Nejen průmyslové firmy stále častěji řeší, jak posílat zahraničním partnerům peníze levněji a rychleji. Od letošního roku mohou pro platby do zahraničí nově použít i platební operátory. Přes ně lze zasílat peníze se stejným komfortem jako přes bankovní účet, a často výhodněji.

Někdo jde po ceně, jiný vsází na vztah

Nabídky finančních institucí se na firmy i jednotlivce hrnou ze všech stran. Jsou však úspěšné? A co je pro firmy ve finančním světě nejdůležitější? Provedli jsme malý průzkum.

Operativní leasing: spása, nebo dočasný fenomén?

Operativní leasing si získává stále větší oblibu. A to nejenom mezi firmami - na jeho výhody začínají čím dál tím více slyšet i živnostníci. Na leasingovém trhu je už delší dobu patrný postupný přesun zájmu podnikatelů od finančního k operativnímu leasingu. Ačkoli podle objemu leasingových obchodů vykazuje finanční leasing stále ještě lepší výsledek, operativní leasing ho výrazně překonává v počtu nově uzavřených smluv.

Malé, leč dobré změny

V lednu vstoupil v účinnost nový občanský zákoník. Měl větší vliv na financování strojů a zařízení? A jak se za poslední roky vyvíjel tento trh z pohledu leasingové firmy? Nejen o tom jsme hovořili s ředitelem útvaru Rozvoje produktů, procesů a marketingu ČSOB Leasing Petrem Neuvirthem.

Internetový vyhledávač dotací

Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky nabízí jednoduchý vyhledávač dotací. Na internetové adrese www.podporapodniku.cz najdete přehlednou webovou aplikaci, která dokáže zobrazit všechny aktuálně platné dotační nabídky. Zadáte stáří firmy, její velikost, místo realizace projektu a zvolíte oblast podpory a aplikace vyhledá nabídky, které zadaným parametrům odpovídají.

Finance pro podnikání - Aby byly krásné a lesklé

Dokonalé povrchové úpravy kovů. Tak lze stručně charakterizovat činnost společnosti Seven-K se sídlem ve východočeských Králíkách. Jde o společnost poměrně mladou, ale velmi úspěšnou. Za jejím úspěchem však, kromě samotné kvality její práce, kterou oceňuje více než 400 aktivních zákazníků ze všech oblastí průmyslu, stojí i spolupráce s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou.

Variabilní produkt a zkušená pojišťovna

Každý, kdo někdy zkusil podnikat, potvrdí, že to mnohdy není nic pro slabé povahy. Nástrah, rizik a komplikací čeká na podnikatele mnoho, přitom univerzální recept na úspěch neexistuje. S vhodně zvoleným pojištěním, které se přizpůsobí přesně potřebám podnikatele, se však dá spolehlivě předejít celé řadě problémů.

Finance pro podnikání - Prostory, v nichž můžeme růst

Průmyslové lepení. Tak se nazývá oblast, bez které se dnes neobejde prakticky žádné odvětví. Přitom lidí, kteří mu opravdu rozumí, u nás není mnoho. O těch, kteří patří k západočeské firmě Kaletech, působící v této oblasti již 16 let, se však bez váhání dá říci, že jsou skutečnými odborníky. A o zakladateli firmy a jejím jednateli, kterým je Ing. Martin Kaše, to platí dvojnásob. I to bylo důvod, proč růst této firmy opakovaně podpořila Českomoravská záruční a rozvojová banka.

Finance pro podnikání - Když pomoc přijde včas

Psal se rok 2007, když byla ve východočeské obci Sloupnice založena soukromá česká strojírenská firma Šimůnek. Jejího zakladatele a majitele Jana Šimůnka vedl k jejímu založení prostě zájem o strojařinu, a hlavně - víra v budoucnost tohoto oboru.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit