Témata
Reklama

Prioritou úspěch na světových textilních trzích

V České republice existuje celá řada firem, které se svými produkty prosadily po celém světě. Často nejsou ani tak známé doma, jako spíš za hranicemi naší země, kde v ojedinělých případech vytvořily dokonce nový segment trhu. Seriál formou stručného příběhu představuje čtenářům cestu, po které se podnikatel s firmou vydal, jaké milníky jej provázely a jakých úspěchů a uznání na světovém trhu dosáhl.

V České republice existuje celá řada firem, které se svými produkty prosadily po celém světě. Často nejsou ani tak známé doma, jako spíš za hranicemi naší země, kde v ojedinělých případech vytvořily dokonce nový segment trhu. Seriál formou stručného příběhu představuje čtenářům cestu, po které se podnikatel s firmou vydal, jaké milníky jej provázely a jakých úspěchů a uznání na světovém trhu dosáhl.

Velveta, a. s., je jednou z posledních fungujících a světově konkurenceschopných textilek na našem území. Patří mezi přední výrobce vlasových tkanin, zejména manšestrů, sametů a dyftýnů.

Reklama
Reklama
Reklama
Sídlo společnosti Velveta v průmyslové zóně ve Varnsdorfu

240 let tradice

Historie textilní výroby v Čechách obecně je velice bohatá. To platí i pro vznik a vývoj předchůdců společnosti Velveta, která traduje své prvopočátky do doby před 240 lety. Tehdy zbudoval ve Varnsdorfu svou tkalcovskou dílnu továrník Anton Fröhlich. V nedávno vydané knize autora Milana Kopeckého „Varnsdorfští tkalci“ se můžeme dočíst: „Již roku 1777 měl Anton Fröhlich našetřeno tolik peněz, že za ně mohl pořídit a v přízemí svého domu nainstalovat několik tkalcovských stavů. K nim ještě téhož roku najal i tkalce. A pověstný „základní kámen“ později světově proslulé firmy byl položen. … Po smrti Antona (r. 1790) dědí podnik jeho mladší bratr Johann Georg Fröhlich. A byl to pak on, kdo pozvedl podnik na přední místo v zemi ve výrobě kartounů. … I nadále však probíhá v manufaktuře zdokonalování výroby sametu. Od počátku 19. století jsou výrobky manufaktury opatřovány tovární značkou (ochrannou známkou), na níž je vyobrazen sv. Jiří v boji s drakem.“
Pro zajímavost lze dodat, že ve druhé polovině 19. století se Varnsdorf dokonce těšil přezdívce „Malý Manchester českého Nizozemí“. Vzestupů i pádů varnsdorfských výrobců textilu bylo mnoho. Rodinná firma Fröhlich byla nakonec v roce 1946 konfiskována a stala se součástí národního podniku Továrny na samety a plyše. V roce 1948 podnik převzal jméno Velveta, továrny na samety a plyše, n. p. Současně vznikl dodnes používaný firemní znak – „velveťácký motýl“, tedy okřídlený tkalcovský člunek.

Logo společnosti – „velveťácký motýl“

K přeměně na akciovou společnost došlo v roce 1994. Velvetě se v této době dařilo relativně dobře, byla to éra inovací a investic do modernizace technologie. Na přelomu let 2004–2005 se však vlivem invaze levného textilu z Číny snížila výroba a tržby. Proto tehdy následovalo postupné uzavření dvou závodů, a to přádelny ve Varnsdorfu a tkalcovny ve Staré Pace

Velveta v současnosti

V současné společnosti Velveta, a. s., která má své provozy již jen ve Varnsdorfu, pracuje okolo 160 zaměstnanců. Většina z nich je místních nebo dojíždí z minimální vzdálenosti. Podíl mužů a žen je vyrovnaný.

V posledním období lze opět vnímat návrat zákazníků k evropské kvalitě textilu obecně. Zájem zákazníků o produkty Velvety je vysoký, nedaří se ani uspokojovat veškeré poptávky. Zajímavou zkušeností byla například spolupráce s českou módní návrhářkou Jitkou Škopovou v roce 2015, která s firmou spolupracovala při tvorbě kolekce tisků pro prezentaci na známém pařížském veletrhu Première Vision.

Pro budoucnost je stále nutné zvažovat investice do nových technologií. Pro firmu by bylo aktuální například zvládnutí výroby tzv. transparentního vlasu u sametů nebo nákup zařízení na barvení polyesterových tkanin.

Společnost je nositelem certifikátu kvality již od roku 2000 a v loňském roce obhájila svou schopnost řízení managementu kvality podle normy ISO 9001:2015.

Ke konkurenceschopnosti snad lze dodat jen to, že i když k ní přispívá zavedená značka a dlouholetá tradice, je to stále náročné téma. Důležité jsou proto správně nastavené procesy pro nákup strategických vstupů, pružná cenová politika a zkušenosti obchodního ředitele při udržování dobrých obchodních vztahů s top zákazníky.

Sortiment výrobků

Výrobní sortiment je určen především pro sportovní módu a oblečení pro volný čas. Nechybí však ani tkaniny pro pracovní oblečení nebo tkaniny pro lůžkoviny a bytový dekorační textil. S výrobky z Velvety je možné se setkat především v kolekcích předních evropských konfekcionářů. Sortiment nabízí širokou škálu manšestrů, sametů, dyftýnů a speciálních vlasových úprav od nejjemnějších kordů až po širokořádkové manšestry, včetně efektně řezných kvalit. V produkci jsou zastoupeny také elastické hladké oblekové tkaniny z bavlněných vláken.

Ukázky manšestrů a tisků

Tradiční vlasové tkaniny, tedy manšestry, samety a dyftýny, jsou stále hlavním výrobním sortimentem a zároveň velmi konkurenceschopným. Dalších výrobců těchto druhů tkanin totiž v Evropě už moc není. Nejen jednobarevné, ale i tištěné dezény na těchto artiklech jsou vhodné jak pro klasickou konfekci, tak pro dekorační tkaniny či pro obuvnický průmysl. Možná i vaše děti chodily či ještě chodí v bačkůrkách, na něž byl použit manšestr s potiskem dětských motivů.

Hladké tkaniny se vyrábějí jako lehká plátna (ložní povlečení, ubrusy apod.), kepry a štruky na pracovní oblečení a dekatovací plátna pro speciální pracovní oděvy.

Strojní kapacity

Výroba ve společnosti je v současné době dvoustupňová – výroba režných tkanin a zušlechťování tkanin, a to jak vlastních, tak ve mzdové práci. Tkalcovna disponuje vzduchovými a jehlovými stavy s přípravou na válovém a pásovém snování a šlichtovacími stroji. Úpravna tkanin je vybavena nejen stroji pracími, barvicími, sušicími, ale rovněž takovými, které právě vytvářejí typický vzhled vlasových tkanin, tj. kartáčovacími, česacími či postřihovacími. Za zvláštní zmínku stojí speciální tiskařský rotační stroj Zimmer Rotascreen RSD – 575 Nova, který umožňuje tisk v kombinaci až osmi barev současně a disponuje šíři potiskovaného materiálu až 160 cm.

Tiskařský rotační stroj Zimmer Rotascreen RSD – 575 Nova

Orientace na zákazníka

Střed Evropy, blízké hranice s Německem a Polskem, připojení na železniční vlečku i přiměřená dojezdová vzdálenost z vnitrozemí se dají považovat za dobré přívlastky celé průmyslové zóny, ve které se Velveta nachází. Je tedy vyhovující jak z hlediska výrobní infrastruktury, tak dosažitelnosti pro dodavatele i zákazníky.
Velveta většinu své produkce exportuje, proto trvale sleduje světový vývoj módních trendů. Požadavky zákazníků na vlastnosti tkanin se neustále zvyšují. Proto jsou nabízeny také speciální finální úpravy na vyráběných tkaninách. Mezi takové úpravy patří např. nehořlavé, vodoodpudivé, antibakteriální či protiroztočové. Již zmiňovaný moderní tiskací stroj nabízí velký výběr tiskových dezénů, případně si zákazník může nechat zhotovit na přání vlastní šablony s jistotou, že na daný dezén bude mít zajištěnu exkluzivitu.

Ekologie

Výrobní procesy předpokládají používání chemických látek a barviv ve velkém množství. V rámci ekologických aspektů jsou používány pouze ty, které jsou schváleny v rámci nařízení REACH. Odpadní voda je čištěna ve vlastní čistírně odpadních vod. Rovněž objemy vypouštěných emisí jsou přísně kontrolovány a podléhají limitům. Ekologicky šetrné procesy stvrzuje i vlastnictví mezinárodního certifikátu Oeko-Tex Standard 100.

Plány do budoucna

Cílem společnosti je zachovávat si své dobré jméno a tradici vybudovanou generacemi. Investice do postupné modernizace strojního zařízení jsou podmínkou, aby bylo možné zaujmout zákazníky nejen tradiční kvalitou, ale rovněž neustále zlepšovanými vlastnostmi produktů, flexibilitou a v neposlední řadě konkurenceschopnými cenami. Stálým tématem zřejmě zůstane získávání vhodných zaměstnanců pro navyšování výroby a zajišťování vytyčených cílů.

Průmysl 4.0

V pořadí čtvrtá průmyslová revoluce se za brány Velvety zatím ještě neprobojovala. Její typ výroby patrně vždy bude předpokládat účast lidského faktoru, přestože školství již tradiční textilní obory, zejména pro dělnické profese, nepodporuje a na trhu práce tak chybí lidé pro pozice tkadlen, seřizovačů, barvířů, tiskařů nebo koloristů. Digitalizaci a robotizaci pracovišť si lze v určitých částech výroby představit, např. pro automatickou přípravu barvicích lázní podle receptur. Určitou výzvou by mohly být nové materiály nebo změny v informačních technologiích pro řízení procesů.

Zbyněk Koukolík

shejlova@velveta.cz

Reklama
Vydání #3
Firmy
Související články
Na cestě ke zrození stroje: Závěrečné ohlasy

Série 10 článků konstruktéra Michala Roseckého během celého roku popisovala proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku se autor snažil čtenáře provázet tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Na cestě ke zrození stroje, část 5: Zakázka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Související články
Inovační workshop v Plzni

V polovině listopadu v plzeňském kongresovém centru Primavera uspořádaly společnosti Autodesk a CAD Studio poslední z řady podzimních inovační workshopů určených pro management výrobních firem. Jednalo se o úspěšnou inovační roadshow, která odstartovala v polovině října na zámku Gbelany nedaleko Žiliny, a pokračovala v Brně, Ostravě a nakonec i v Plzni.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

Připravme se na budoucnost, Část 6. Jan Mašek, RedButton

Inovační guru, profesor Ján Košturiak, připravil pro letošní rok cyklus seminářů s experty, kteří vytvářejí budoucnost pro ty, již chtějí být v budoucnu úspěšní. Tento nový koncept vzdělávací a informační platformy chce lidem ukázat změny, které přijdou v oblasti technologií, společnosti, práce, vzdělávání a podnikání.

Z manažera vlastníkem

V době recese koupila Olga Kupec od německého majitele slévárenský provoz a už více než 10 let jede její firma na plné obrátky. Tato přemýšlivá a empatická dáma dokázala svým přístupem ke klientům a kolegům vybudovat v českoněmeckém pohraničí prosperující firmu, která nemá nouzi, ani o zakázky, ani o zaměstnance.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Fórum děkanů strojních fakult

Uveďte prosím stěžejní exponát, který bude vaše fakulta na MSV v Brně prezentovat a proč se škola rozhodla právě pro něj?

Konference o budoucnosti české výroby

Iniciativu Budoucnost české výroby, jejíž zrod před dvěma lety iniciovala společnost Autodesk, má v současné době již na 800 členů zejména z řad výrobních společností. Smyslem jejího založení bylo postupně realizovat pomocí partnerských organizací takové kroky, které napomohou zbavit ČR nálepky levné ekonomiky, jak je bohužel ve světě stále vnímána.

Připravme se na budoucnost, Část 5. Peter Mačuš, CEIT

Inovační guru, profesor Ján Košturiak připravil pro letošní rok cyklus seminářů s experty, kteří vytvářejí budoucnost pro ty, kteří chtějí být v budoucnu úspěšní. Tento nový koncept vzdělávací a informační platformy chce lidem ukázat změny, které přijdou v oblasti technologií, společnosti, práce, vzdělávání a podnikání.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Budoucnost výroby tkví v inovacích, Část 5. Proč nemůžeme ignorovat Průmysl 4.0

Jsme zemí s průmyslovou tradicí, díky níž jsme se z provincie stali jednou z předních ekonomik světa. Dnes ale nedokážeme plně využít inovační potenciál a zaostáváme za vyspělou Evropou. Co nás brzdí? Seriál, který připravují odborníci společnosti Autodesk, se na příkladech dobré praxe snaží nastínit možné cesty, jak by firmy a jedinci mohli zvýšit svůj potenciál a tížený efekt.

Připravme se na budoucnost, Část 4. Filip Dřímalka, Digiskills

Inovační guru, profesor Ján Košturiak připravil pro letošní rok cyklus seminářů s experty, které vytvářejí budoucnost pro ty, kteří chtějí být v budoucnu úspěšní. Tento nový koncept vzdělávací a informační platformy chce lidem ukázat změny, které přijdou v oblasti technologií, společnosti, práce, vzdělávání a podnikání.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit