Témata
Reklama

Ve výrobě, v logistice a částečně i v administrativě se už léta využívají principy štíhlých procesů, ve kterých se odstraňuje plýtvání a tím se zvyšuje nejen jejich produktivita, ale i jejich kvalita, rychlost a flexibilita.

Prof. Ján Košturiak

Vystudoval strojírenství a průmyslové inženýrství, dlouhoudobě spolupracoval s největší evropskou společností pro aplikovaný výzkum Fraunhofer, spolupracoval na vývoji systému Simple++ (dnes PlantSimulation) a na desítkách inovací s nadnárodními i domácími firmami – např. VW, Mercedes, Siemens. Je spoluzakladatel společnosti IPA Slovakia, zemědelského družstva Agrokruh, spolupracuje na vývoji customizovatelného eBiku a jeho aditivní výrobě, buduje vlastní Podnikatelskú univerzitu (www.podnikatelskauniverzita.sk) ve které propojuje inovátory a podnikatele, pracuje v komunitě Dobrý pastier (ozdobrypastier.eu), ve které se nachází 350 lidí z okraje společnosti návrat do života s pomocí podnikatelských aktivit. Inicioval založení partnerské sítě Inovato, jejíž je prezidentem. Žije mezi Varínem na Slovensku a Měrůtkami na Moravě s manželkou Milenou a dětmi Jánem, Lucii a Zuzanou. Věnuje se jízdě na horském kole, turistice a psaní knih.

Lidé ve výrobě používají principy štíhlého pracoviště (5S, ergonomie, chybuvzdornost, vizualizace, standardizace), štíhlých zařízení (TPM, SMED, LCIA) štíhlých procesů (VSM, výrobní buňky, kanban, milk run, heijunka), samostatných výrobních týmů (multifunkčnost, Kaizen, kvalita v procesu), ale lidé v procesech vývoje výrobků jsou od tohoto světa často úplně odtržení. Používají sice nejmodernější nástroje na složité výpočty, 3D modelování výrobků nebo vytváření rychlých prototypů, ale často jsou izolovaní od ostatních oddělení v podniku a jejich organizace práce se nezměnila celá desetiletí.

Reklama
Reklama
Reklama

Opomíjený zákazník

Zeptejte se lidí ve výrobě, jak často za nimi přicházejí vývojáři, konstruktéři a technologové s požadavky na zpětné vazby na jejich řešení z pohledu nákladů, vyrobitelnosti, montáže nebo servisu. Zeptejte se jich na výrobek, který navrhli, a detailně vám popíšou všechny jeho technické funkce. Když se jich zeptáte na zákazníka a způsob používání jejich výrobku, tak argumenty často chybějí. Diskutoval jsem nedávno s vývojáři v jedné firmě k benchmarku jejich výrobku s konkurencí. Tabulka plná technických parametrů, kterým jsem vůbec nerozuměl. Když jsem se zeptal, zda tomu rozumí zákazník, tak jsem dostal odpověď, že oni nedělají „výrobky pro blondýny“. Často si neuvědomujeme, že zákazník si od nás nekupuje „vrták“, na který jsme tak pyšní, ale „díru“, kterou chce vyrobit. Někdy zesměšňujeme zákazníka, který nerozumí našemu jazyku, ale důležité je, abychom my porozuměli jazyku zákazníka. Jazyku, ve kterém objevíme nedostatky v práci, kterou vykonává, jeho neuspokojené potřeby a někdy i nevyslovené sny. V jazyku, ve kterém najdeme příležitost pro naši inovaci.

Profesor Ján Košturiak je ředitelem a spoluzakladatelem společnosti IPA Žilina. Působí jako poradce a kouč v oblasti inovací, strategického managementu, organizace podniku a průmyslového inženýrství. Vystudoval odbor strojírenská technologie na Vysoké škole dopravy a spojů v Žilině. V roce 1997 byl jmenován profesorem na Žilinské univerzitě a v roce 2001 profesorem na ATH Bielsko Biala a honorárním profesorem HST Ulm. Dlouhou dobu působil na Fraunhofer IPA Stuttgart a TU Wien. V roce 1990 začal pracovat jako konzultant pro průmyslové podniky. Pracoval pro podniky Volkswagen, Sauer Danfoss, Fosfa, Kros, ACO, Atrea, OMS, Elcom, Linet, Borcad, Bonatrans, Leoni, Siemens a jiné. Je autorem nebo spoluautorem knih Simulation von Produktionssystemen, Podnik v roce 2001, Just in Time, Fraktálový podnik, Kaizen, Inovace, Projektování výrobních systémů, Industrial Engineering, Štíhlý a inovativní podnik, Knowledge and Wisdom, Zastavenia, Úvahy na každý deň, Úvahy o podnikaní, Všechno bude jinak.

Je autorem a spoluautorem celé řady odborných knih a článků, které vyšly v  mnoha zemích světa. Během své profesionální kariéry pracoval jako konzultant pro několik firem, jako jsou například Volkswagen, Sauer Danfoss, Leoni, AESOP, Daimler Chrysler, Visteon, Hella, Johns Manville, Mondi/Neusiedler, Elcom, Atrea, Ahorn, Borcad, Nemak Rautenbach, Witte, SHP Group, Fosfa, OMS, Linet, Bonatrans, Škoda Auto, ÖBB, Siemens, PSL, Kovaľ Systéme a mnoho dalších.

V posledním období jsem měl možnost pracovat na projektech redukce nákladů, ve kterých se pozornost věnovala redesignu výrobků. Zaujaly mě dvě věci.
Pokud snižování nákladů ve výrobě přináší efekty měřené v několika procentech, efekty ve vývoji výrobků byly 3- až 4násobné a ročně se pohybovaly v částkách několika statisíc eur (třeba si uvědomit, že tato čísla závisí na objemu výroby a ceně výrobku).
Mnohé výrobky se ve firmách vyráběly 10 i více let. Otázkou je, proč firmy nevyužily tento potenciál dříve, nebo ještě lépe – proč vůbec byly do výroby zadané výrobky, na kterých se daly změnou konstrukce, technologie či materiálů následně snížit náklady o 20–30 %? Odpovědi byly různé – vysoké vytížení vývojářů, urychlování náběhu výroby na úkor kvality, nedostatečná spolupráce mezi vývojem a výrobou, málo lidí, ...

Znáte tu historku o pracovníkovi, který běhal s prázdným vozíkem, protože měl tak tvrdé normy, že si ho nestíhal nakládat?

Co je teda štíhlý vývoj výrobků?

Už uvedené dva body ukazují, že to rozhodně není vývojový proces, ve kterém se neustále redukuje počet pracovníků s cílem zvýšit jeho produktivitu.
Podívejme se, kde se skutečně ztrácí produktivita a kreativita vývojových pracovníků:

• Nekvalitní zadání na vývoj, které je často prováděné od stolu, nebo od obchodníků, kteří nemají čas, protože musejí prodávat a jejich počty byly také redukované nějakým projektem „cost attack“ (někdy mám pocit, že jsou to spíše ataky na zdravý rozum).
• Následkem nekvalitního zadání dochází ve vývoji k častým změnám, korekcím, prodlužuje se doba řešení a rostou náklady.
• Následně se opožďuje testování prototypu a náběh sériové výroby, jsou překračovány termíny uvedení na trh, ale i náklady a cena, často nejsou splněny plánované parametry výrobku.
• Výsledkem je výroba výrobku, který se neprodává v požadovaných množstvích, vnikají problémy s „rozpuštění“ nákladů na jeho vývoj. Dodatečně vzniká další plýtvání tím, že jsme sortiment výrobků rozšířili o dalšího nadbytečného člena.
V mnoha firmách se tyto body chronicky vyskytují při 60 až 70 % vývojových projektů, čím vzniká obrovské plýtvání kapacitou pracovníka tohoto oddělení.
Ve vývoji však vznikají i další formy plýtvání nesprávným řízením projektů, špatnou komunikací mezi jednotlivými odděleními, špatným managementem času a nedisciplínou pracovníků vývoje. Vývojáři se často považují za výjimečné lidi, kteří si pletou „kreativitu“ s nedisciplínou a „výjimečnos“ s nedostatkem pokory.

Vývoj však způsobuje plýtvání

Plýtvání ve výrobě je způsobeno z 50 % až 80 % procesy vývoje, konstrukce a návrhu technologie a výroby – nesprávná konstrukce, technologie, materiál, přípravky, nástroje, výběr dodavatelů, špatné plánování, nesprávně nastavené procesy atd.

lustrační pohled na štíhlou výrobu u výrobce obráběcích strojů kalifornské firmy Haas Automation (foto: archív redakce)

Workshopy pořádané autorem v oblasti vývoje ukazují, že i v těchto procesech dochází k plýtvání – pouze 10–30 % znamená činnosti přidávající hodnotu produktu nebo službě, zbytek je věnován administrativě projektů, hlášením, prezentacím, schůzím a mnoha jiným zbytečným činnostem. Z nejlepších vývojářů se po čase stávají úředníci.

Činnosti typické pro plýtvání ve vývoji a v technické přípravě výroby jsou:
• vytváření nadbytečné dokumentace – neexistuje systém správného kódování a archivace technické dokumentace, pracovníci vytvářejí neustále nové výkresy výrobků, postupy, přípravky, nářadí, i když už v minulosti podobné dokumenty byly vytvořeny a bylo by je možné přímo použít, případně jednoduše modifikovat;
• hledání dokumentace a informací – zbytečné telefonáty, e-maily, hledání v počítačové síti, v archivu apod.;
• čekání na informace a materiál;
• zbytečné chození – návštěvy na dalších odděleních, upřesňování zadání, získávání dodatečných informací;
• změny v dokumentaci, korekce, odstraňování chyb – nejasné nebo nesprávné specifikace z obchodního oddělení, zpětné vazby z výroby;
• ztráty času kvůli zbytečným poradám a nesprávným řízením projektu;
• zbytečná práce – zbytečné statistiky a výkazy, podklady na neúspěšné nabídkové řízení, zbytečné činnosti vyplývající z nesprávných směrnic a postupů v předvýrobních etapách, překlápění dokumentace mezi různými počítačovými systémy apod.

Jak změnit tento stav?

V první řadě je potřebné vytáhnout lidi z vývoje ze skleníků, ve kterých sedí ,a propojit je s okolním světem spolupracovníků a zákazníků. Ideálním řešením jsou inovační projekty, které jsou vedeny podle jasné metodiky v multidisciplinárním týmu od analýzy zákazníků až po uvedení výrobků na trh. Druhou možností je zapojení lidí z vývoje do workshopů DFMA a workshopů na snižování plýtvání ve výrobě a v logistice hledáním potenciálů ve vývoji výrobku (lepší vyrobitelnost, smontovatelnost, chybuvzdornost procesu, úspora prostoru při skladování a přepravě, opravitelnost apod.

Do inovačního procesu a procesu vývoje je třeba dopracovat část přípravy kvalitního zadání – analýzu trhu, segmentů, zákazníků, poznání procesu zákazníka, analýzu procesu zákazníka, funkční a nákladovou analýzu, analýzu konkurence, definování, kdo není zákazníkem, zpracování hodnotové křivky apod. Tento postup umožní, že budou do vývoje vstupovat, pouze kvalitní zadání, čímž se odstraní plýtvání ve vývoji prací na „zbytečných“ věcech a zároveň se redukuje počet korekcí a modifikací řešení ve vývoji.

Lidi ve vývoji je potřebné naučit používat metody štíhlého vývoje, jako je DFMA, vizualizace, integrované inženýrství a paralelizace činností, kaizen, time management, standardizace, týmová práce, standardizace a unifikace, platformy, modulární design, nízkonákladová automatizace apod.

Dále je třeba zavést ve firmě projektovou organizaci a projektové řízení, vytvořit inovační proces, jeho metodiku, metriky a řízení. Získat do inovačních týmů lídry a talenty a vytvořit kulturu, která je bude motivovat k výjimečným výkonům. Pro tyto lidi jsou největšími motivačními faktory svoboda a autonomie, mistrovství a snaha dosáhnout výjimečných cílů, smysl projektu, na kterém pracují.

Vývojová oddělení v mnoha našich podnicích pracují podobně jako nemocnice. Pracuje se na přístrojích 21. století s organizací 19. století. Pracují tam specialisté, kteří neumí komunikovat a často úplně ignorují zákazníka. Pouze zákazník je však ten, který rozhoduje o tom, co je a co není přidaná hodnota tím, že za ni zaplatí nebo nezaplatí. Inovace vzniká jen na trhu, ne ve vývojové laboratoři, na výstavě dizajnu nebo na patentovém úřadě. Svojí koupí mění zákazníci naše inovační nabídky na skutečné inovace. A výsledek se měří penězi na účtu od spokojených zákazníků.

Má teda štíhlý vývoj smysl? Má, jen mu musíme porozumět a mít dostatek energie na poctivou změnu procesů vývoje a lidí v nich. Oplatí se to. Výsledky se měří v desítkách procent.

Prof. Ing. Ján Košturiak, PhD.

IPA Slovakia

kostur@ipaslovakia.sk

www.ipaslovakia.sk
Reklama
Související články
Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Moderní vědecké řízení podniku, Část 2. Desatero 1+2

Nasazení informačního systému PPROI do praxe s cílem maximálního zhodnocování kapitálu, obnáší pochopení jeho základních vědeckých stavebních kamenů. To si klade za cíl toto edukační desatero, které na stránkách časopisu postupně publikujeme. Dnes předkládáme první a druhé desatero.

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

Související články
Výzkum rozděluji pouze na dobrý a špatný, říká Libor Kraus

Prezident Asociace výzkumných organizací Libor Kraus se pohybuje v oblasti výzkumu a vývoje 30 let. Jaká vidí pozitiva, úskalí a rezervy v této důležité součásti našeho ekonomického růstu? Na to jsme se ho zeptali v rozhoru, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Výzvy pro českou ekonomiku

Inženýrská akademie ČR je organizace sdružující lidi, jejichž společným zájmem je podpora technického rozvoje, výzkumu, vzdělávání a inovací. V jejích řadách najdeme špičkové odborníky z nejrůznějších technických oborů. V našem seriálu dáváme postupně slovo těm z nich, jejichž oblasti působnosti mohou být pro čtenáře MM Průmyslového spektra zvláště zajímavé.

Stroje rostou se zákazníkem, říká pamětník českého obrábění Miroslav Otépka

Česká republika si v letošním roce připomíná 100 let od svého vzniku. Mezinárodnímu strojírenskému veletrhu v Brně je 60 let. Redakce MM Průmyslového spektra se rozhodla také zavzpomínat a k rozhovoru pozvala Miroslava Otépku, který stál u zrodu konstrukce a výroby českých obráběcích strojů. Miroslav Otépka se z profese dělníka vypracoval na respektovaného majitele jedné z největších českých strojírenských firem. Aktivita, optimismus a dobrá nálada ho neopouštějí ani ve věku, kdy se jiní věnují odpočinku. Možná je to jeho filozofií a jak sám říká: „Práce mi nikdy nic nevzala, vše, co jsem dělal, dělal jsem rád.“

Jak se transferuje know-how

„Pokud někde postavím pět strojů a budou z nich padat šrouby, které budu odesílat do zahraničí, tak to je samozřejmě jiná přidaná hodnota, než když vybuduji vývojové centrum, kde mám devadesát procent vysoce sofistikovaných pozic, spojené s výrobním závodem,“ říká programový ředitel GE Aviation pro Českou republiku Milan Šlapák, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra rozhovor.

Pavel Sobotka: Příležitost je nutné v pravý čas chytit za pačesy

Píšeme první kapitolu knihy příběhů, v níž chceme představit úspěšné české podnikatele, kteří něco dokázali a kteří se za svou práci rozhodně nemusejí stydět. I když v České republice má slovo „podnikatel“ spíše pejorativní význam – a zasloužili se o to tzv. „rychlí podnikatelé“, kteří ostrými lokty dokázali rychle zbohatnout na úkor ostatních –, tento seriál ukazuje druhou stranu mince. Nápad, záměr, tvrdá práce, stanovení filozofie firmy, vztah k lidem. Pro mnohé to nebylo jednoduché a my chceme představit právě ty, kteří svou usilovnou prací dokázali, že Česká republika má stále na to, aby se pohybovala na špičce nejen v technologiích, ale i v managementu. Nechť vám tento seriál slouží jako příklad toho, jak nelehká cesta na samotný vrchol v určitém oboru mnohdy vede.

Fórum výrobních průmyslníků

Jakým způsobem řešíte nedostatek pracovníků ve výrobě, aby tento aspekt nebyl limitujícím faktorem pro přijímání nových zakázek a neovlivnil realizaci stávajících?

O budoucnost českého průmyslu strach nemám říká prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák

Při příležitosti konání MSV v Brně oslovila redakce MM Průmyslového spektra výraznou osobnost českého byznysu – prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka.Povídali jsme si s ním o tom, žese našemu průmyslu mimořádně daří, jaká jsou největší rizika pro další růst tuzemské ekonomiky, jak vnímá státní podporu v oblasti podnikání a proč fandí Evropské unii, přestože si myslí, že je to byrokratický moloch.

Slasti a strasti rodinného podnikání

Strojírenská rodinná firma Komfi je předním světovým výrobcem polygrafických strojů. Téměř před 25 lety ji v třípokojovém panelákovém bytě založil konstruktér Ing. Karel Matějček. V současné době firma vyváží své stroje do celého světa a byla vyhlášena Rodinnou firmou roku 2015.

Fórum výrobních průmyslníků

Jak zásadně ovlivňuje vaši výrobu totální nedostatek materiálových vstupů a jak tomu čelíte? Jste nuceni kvůli tomu omezovat výrobu? Promítáte skokové navýšení cen surovin do výsledných cen vašich produktů a jak na to reagují odběratelé?

Fórum výrobních průmyslníků

Jaké zásadní problémy vám současná doba přináší do chodu firmy, jak se je snažíte řešit a s jakým výsledkem?

Fórum výrobních průmyslníků

Vrátíme se po odeznění hygienických opatření v souvislosti s covid-19 do „normálního stavu“, jaký byl před krizí, nebo se firemní procesy a postupy trvale změní? Pokud ano, jaké změny očekáváte?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit