Témata
Reklama

„Teprve stanovení hodnot a cílů dává naší existenci smysl.“ Albert Einstein

04. 02. 2009

Koučink, coaching – co to je? Pro někoho je to nové slovo, někdo si vybaví sportovní utkání, někomu to sice něco říká, někde to zaslechl, ale neví přesně…

Povědomí o této disciplíně není v české kotlině zatím velké, což byl jeden z důvodů, že jsem od redakce MM Průmyslového spektra přijala nabídku přiblížit jeho čtenářům význam slova, které již v češtině zdomácnělo, dokonce má i počeštěný tvar a nemusí se tedy psát anglicky, i když z angličtiny vzniklo.

Když jsem se s koučinkem před pěti lety seznámila, netušila jsem, jak mi v tom dobrém slova smyslu změní život. Začala jsem lépe komunikovat s lidmi okolo sebe, dávala jsem větší prostor svým podřízeným, snažila jsem se naslouchat jejich názorům, povedlo se mi zlepšit vztahy v týmu, který jsem řídila, snadněji jsem přijímala rozhodnutí mých nadřízených, začala jsem si klást otázky, které mne rychleji dovedly k úspěšnému splnění úkolu. Po roce jsem dospěla k názoru, že nejlepším řešením pro mne je společnost opustit a založit si vlastní firmu, dělat to, co mne baví a co umím.

Proto v seriálu o koučinku bych se ráda nejen podělila o vše, co o koučování vím, ale zejména bych chtěla představit zajímavé lidi, kteří s koučinkem a koučovacím přístupem mají něco společného. Používají ho při práci, dosahují s jeho pomocí svých cílů, řeší si své osobní problémy, plní své plány, zlepšují si pracovní týmy, jsou díky němu úspěšní, pracují efektivněji, umí využívat svůj čas, učí koučovat nebo koučují jiné lidi. A společně s nimi bych chtěla ukázat, v jakých konkrétních situacích je možné koučovací principy použít.

Nyní jsou zajisté na místě otázky čtenářů MM Průmyslového spektra, těch s technickým vzděláním, kteří se velkou měrou podílejí na rozhodování a řízení:

Tak co to je? O čem mluvíte?

Mluvím o kladení otázek a vedení rozhovoru takovým způsobem, abyste se rychle dostali k jádru věci, k řešení úkolu, k vytčenému cíli. Mluvím o podívání se na věci z jiného úhlu, které v samém důsledku vede ke změně celého myšlení.

Komu se otázky kladou?

Můžete si je klást sami sobě nebo druhým, pak mluvíme o koučovacím přístupu nebo o koučovacím stylu, ale také vám otázky může dávat kouč, a to se pak jedná o čistý koučink.

Co se tím dá vyřešit? 

Vše, co je v této chvíli pro vás důležité.

A nyní mi dovolte malou ochutnávku:

Představte si, že jste se nějakým kouzlem přenesli v čase na konec tohoto roku. Je silvestrovský večer 2009 a vy si zrovna se svými nejbližšími připíjíte na úspěšný rok 2009, který právě končí. K tomu přípitku máte opravdu důvod – byl to totiž jeden z nejlepších roků vašeho života!

Vychutnejte si chvilku ten pocit, a pak se sami sebe zeptejte: Proč jste tak spokojení? Jak se to stalo? Jak jste to dokázali? V čem konkrétně pro vás byl rok 2009 tak výjimečný a úspěšný? Co se vám podařilo? Jakou novou příležitost jste pro sebe objevili? Jaký svůj sen jste si splnili? Kdo vám v tom nejvíce pomohl nebo co vám v tom nejvíce pomohlo? Jaké svoje silné stránky jste přitom využili? Když se teď ohlížíte za uplynulým rokem zpět, na co nejraději vzpomínáte? Co jste vlastně udělali, jaké kroky jste podnikli, že jste dosáhli tak skvělého výsledku?

Dokázali jste si odpovědět na všechny tyto otázky? Výborně! Teď už zbývá jenom maličkost – přenést se zase zpátky do současnosti a pustit se do toho!

Těším se na příští setkání.

Milena Židlická

Témata našeho seriálu o koučingu

Jak zvítězit nad krizí

Jak získat konkurenční výhodu

Jak nejlépe využít čas

Jak zvýšit motivaci

Jak využít potenciál týmu

Jak zlepšit rozhodování

Jak změnit kulturu firmy

Jak si najít dobrého kouče

Jak se naučit koučovacímu stylu

Foto: Petře, prosím jednu vyber

Ing. Milena Židlická, osobní a týmový kouč se tímto efektivním nástrojem pro organizační a osobní rozvoj zabývá po profesionální stránce již šestým rokem.

agentura@juventa.cz

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Vydání #1,2
Kód článku: 90151
Datum: 04. 02. 2009
Rubrika: Management / Lidské zdroje
Autor:
Firmy
Související články
Lidé: Nejen je získat, ale i udržet

(Ne)dostatek pracovníků. To je problém, který musí dnes a denně řešit majitelé a manažeři snad všech výrobních firem. Univerzální recept jistě neexistuje, ale inspiraci lze čerpat u lidí s hlubokými zkušenostmi na trhu s lidskými zdroji. Jedním z nich je Jacek Kowalak, ředitel personálně poradenské agentury Randstad.

Digitalizace stravenkových systémů

Zaměstnanecké stravování v současné době legislativně podporují vlády 40 zemí světa, přičemž tento systém funguje již přes 50 let. S přicházejícím vývojem technologií se velká část poskytovatelů zaměstnaneckých benefitů rozhodla své produkty digitalizovat.

Manažer je jen člověk, Část 10. Vzdělávání v soft skills

Měkké vzdělávání bývá v technických profesích často takovou popelkou. Technika a věda míří stále kupředu, a proto je právě v této oblasti množství různých školení, kurzů a výukových programů širší než v některých jiných oborech. A protože lidé z technických profesí mají přirozený zájem právě o techniku, bývá oblast měkkých dovedností často zanedbávána. Dá se ale říci, že jsou v technických profesích měkké dovednosti méně důležité?

Související články
Manažer je jen člověk, Část 9. Vzdělávat se chytře

Současná doba je dobou neustálého růstu a rozvoje. Rostou firmy, sdružení, projekty, plány, a občas rostou i lidé.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Manažer je jen člověk, Část 8. Leadership nebo management?

V dnešní době jsou pojmy management a leadership hojně skloňovány. Ve světě se hovoří o významných inspirativních leaderech, kteří určovali trendy ve svém oboru. Jsou napsány knihy o tom, jaké vlastnosti měli, jak se dívali na svět, jakými zkušenostmi museli projít, aby se dostali na vrchol.

Manažer je jen člověk, Část 7. Bez motivace není akce

Motivace je z dlouhodobého hlediska jedním z nejvíce diskutovaných témat. O motivaci mluvíme v kontextu svého vlastního fungování, v kontextu fungování s druhými lidmi, mluvíme o ní v práci, v rodině, u dětí i u dospělých. Proč tomu tak je?

Manažer je jen člověk, Část 6. Adaptace nového pracovníka

Výběrové řízení máte úspěšně za sebou. Pozici jste obsadili, nová posila vašeho týmu podepsala smlouvu a nastoupila. Může se zdát, že je „ruka v rukávu“ a máte vyhráno… Nenechte se mýlit!

Jak přilákat mladé a talentované

Mladí lidé jsou dnes často nabádáni k tomu, aby pečlivě studovali, při studiu získávali potřebnou praxi a zkrátka dělali vše pro to, aby do budoucna měli uplatnění na pracovním trhu. Tento přístup je pochopitelně správný, nicméně v současné době, kdy se nezaměstnanost u nás pochybuje na minimu, je spíše na firmách, aby mladé a talentované zaměstnance pro svůj byznys ulovily.

Výzkum a vývoj: nedostatek lidí

Ačkoli zahraniční firmy s oblibou otvírají svá vývojová centra v České republice, v poslední době narážejí na nedostatek expertů. Počet absolventů českých technických škol totiž stále klesá a situaci komplikuje i rostoucí fluktuace.

Manažer je jen člověk, Část 5. Specifika náboru v dnešní době

Řada představitelů firem žije v přesvědčení, že „chybí lidi“. V důsledku toho personalisté často přijímají i uchazeče, kteří na danou pozici nejsou vhodní, jen aby obsadili prázdné místo.

Manažer je jen člověk, Část 4. Plánování, které opravdu funguje

Vzpomeňte si na své pracovní dny. Kdy naposledy jste v rámci svého dne dělali něco bez plánu? Kdy naposledy jste se prostě ráno vzbudili a řekli si „uvidíme, co vše se dnes bude dít“? Že už je to opravdu dlouho?

Manažer je jen člověk, Část 3. Očekávání manažera a od manažera

Každý z nás má nějaký vzor leadera. Někoho inspirativního, komu by se chtěl přiblížit. Každý z nás má dozajista také vzory odstrašující spojené se špatnými zkušenostmi, ze kterých plynulo zklamání, vztek nebo pocity křivdy a bolesti.

Manažer je jen člověk, Část 2. Základ pro skutečného leadera

Být manažerem je někdy opravdu náročné. Být dobrým manažerem, to už je výzva. A být z manažera leaderem, to už je úkol jen pro ty nejlepší.

Manažer je jen člověk, Část 1. Úvodní

Pamatuji si jako včera, když jsem se poprvé potkal s panem strojařem, velkým praktikem a zároveň odborníkem i znalcem, prof. Jiřím Markem z VUT v Brně. Zadání od tehdejšího ředitele společnosti bylo jasné; potřebujeme psychologicky poznat několik osob (Jiří byl mezi nimi), abychom je mohli rozvíjet.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit