Témata
Zdroj: Geis CZ)

Trojice, která změnila mezinárodní dopravu

Covid, nehoda v Suezském průplavu a počasí. To jsou tři hlavní příčiny současného neutěšeného stavu, který komplikuje a prodražuje dopravu po celém světě.

Reklama

Hlavní přístavy v Číně za leden až listopad loňského roku reportovaly pokles přeložených kontejnerů ve srovnání se stejným obdobím roku 2020, příčinou však nebyla menší poptávka. Pravou příčinou byl totiž souhrn negativních faktorů, které se v posledních dvou letech na sebe nabalily a způsobily obrovské problémy v dopravě po celém světě, a to s důsledky daleko přesahujícími oblast logistiky. Dovážené zboží je nedostupné, výrazně dražší a vyhlídky na zlepšení jsou zatím nejisté.

Podle experta na mezinárodní přepravu ze společnosti Geis CZ AIR + SEA Davida Knoblocha vše začalo již na začátku roku 2020: „První velké problémy se začaly objevovat po čínských svátcích v roce 2020, kdy byly uzavřeny podniky, zastavila se výroba a letiště. Přístavy v důsledku chybějící pracovní síly fungovaly velmi omezeně. Když se výroba opět spustila, začaly lockdowny v USA a Evropě.“

Zahlcený přístav Jen-tchien v Šen-čenu. (Zdroj: Hutchison Ports Yantian)

V průběhu července 2020 sice došlo k nevídanému oživení poptávky, ale rejdaři přesto omezovali svou kapacitu. Chyběl personál a další volné kapacity. Nebylo možné zajistit včasné vracení vyložených kontejnerů do přístavů a přijímání těch, které nově připluly. Začaly také potíže s chybějícími kontejnery a tyto problémy v některých regionech trvají dodnes.

Po znovuotevření Suezského průplavu (po jeho zablokování v březnu 2021) začalo docházet k problémům i v evropských přístavech – vykládky byly nezvykle nepravidelné a terminály extrémně zahlcené. Krátce po této události byla kvůli rozšíření koronaviru na měsíc omezena kapacita přístavu Jen-tchien (Yantian) v čínském Šen-čenu (Shenzhen). Výsledkem byly obrovské zácpy, kdy před přístavem na kotvě stálo až čtyřicet kontejnerových lodí. Rejdaři začali využívat okolní přístavy a doba přepravy se prodlužovala.

Záplavy v Německu. (Zdroj: Prague Morning)

Dalším faktorem, způsobujícím eskalaci potíží, bylo nepříznivé počasí. Kvůli tajfunům v Číně byly některé přístavní terminály několik dní uzavřeny. Vinou záplav se objevily komplikace třeba v Německu. Jak ale říká David Knobloch, prokurista společnosti Geis CZ Air + Sea: „Zásadní příčinou krize v dopravě však zůstává covid, zavedení nulové tolerance v Číně, a v důsledku toho výrazně snížená personální kapacita.“ A dodává: „Situace se v některých městech přenáší i do vnitrozemských vlakových terminálů. Řidiči jsou na místo vykládky doprovázeni policejní eskortou a z auta nesmějí vůbec vystupovat. Nemohou vyzvedávat importní kontejnery na terminálech a doručovat je na vykládky. Kontejnery určené k exportu nejsou vpuštěny do přístavu, a pokud ano, musí zůstatčtrnáct dní v karanténě. Tím se zvyšuje tlak na okolní alternativní přístavy.“ Na moři po celém světě stojí téměř 400 kontejnerových lodí před přístavy, které nestíhají jednotlivé kontejnery odbavovat.

Reklama
Reklama
Reklama

Operativní řízení dopravy je těmito tlaky výrazně zatěžováno – informace se mění ze dne na den a není snadné vše zkoordinovat tak, aby lidé dostali prvotřídní službu, na kterou jsou zvyklí. Celý přepravní řetězec je významně narušen a doručování zboží se o několik týdnů prodlužuje. David Knobloch vysvětluje, jak se firma Geis snaží i přes tyto zásadní komplikace naplnit potřeby svých zákazníků: „Abychom našim klientům zajistili i nadále perfektní servis, začali jsme mnohem více využívat železniční přepravu. Poměrně unikátní jsme však v dopravě z Číny do Evropy: přepravu zde zajišťujeme prostřednictvím kamionů. Tato varianta je oproti námořní a železniční dopravě rychlejší, oproti letecké zase výrazně levnější.“

Kontejnerové lodi na kotvách čekající na vpuštění na hráz přístavu v losangeleském Long Beach (Zdroj: Bloomberg)

A jak to bude dál?

Úroveň sazeb námořní přepravy je důsledkem zmíněných problémů na hodně vysoké úrovni. Bohužel se nyní nedá očekávat její snížení, nebo alespoň přiblížení předcovidové úrovni.

Větší zlom sazeb směrem dolů by mohl nastat v druhém čtvrtletí roku 2022 v závislosti na poptávce. Rejdařům by se mohlo podařit malé narovnání spolehlivosti jednotlivých servisů a přístavy by se mohly začít od nahromaděných kontejnerů čistit. To vše ovšem za předpokladu, že Čína zmírní nulovou toleranci covidové strategie, která uplatňuje striktní protiepidemická opatření.

Opravdu pozitivní scénář však lze očekávat až v roce 2023, kdy bude do jednotlivých servisů přicházet větší množství nových velkokapacitních lodí – přístavy by se do té doby mohly od nahromaděného množství kontejnerů vyčistit.

Kamionová přeprava z Číny (Zdroj: Geis CZ)

David Knobloch však nezapomíná ani na další aspekt možných problémů: „Zajímavé bude sledovat i samotnou strategii rejdařů, kteří si stále užívají historicky nejvyšší sazby a určitě budou dělat maximum pro to, aby si toto výjimečné období udrželi co nejdéle. Již několikrát přehodnotili očekávané zisky a dostávají se na neuvěřitelná čísla. Díky vysokým sazbám totiž během prvních tří čtvrtletí roku 2021 zdvojnásobili to, co vydělali během let 2010–2020.“

Finální spotřebitel začal důsledky zmíněných problémů pociťovat již koncem roku 2021, případně je naplno pocítí hned v první polovině tohoto roku. Nevyhnutelně totiž dojde ke znatelnému zdražování dováženého zboží. Obchodníci, kteří neupravovali ceny v roce 2021, totiž začnou zvýšené náklady plně přenášet do svého zboží v první polovině tohoto roku.

David Knobloch: „Zásadní příčinou krize v dopravě však zůstává covid, zavedení nulové tolerance v Číně, a v důsledku toho výrazně snížená personální kapacita.“ (Zdroj: Geis CZ)

Související články
Ideální čas pro námořní přepravu

Přestože mezinárodní přeprava, zejména transport zboží z Asie a dalších dalekých trhů, je sama o sobě poměrně nepružnou oblastí, vnější vlivy ji dokážou významně destabilizovat. Ukázalo se to nejen za covidu, ale i při nehodě v Suezském průplavu, za extrémních povětrnostních podmínek a samozřejmě také po začátku válečného konfliktu na Ukrajině. Díky výrazně nižší poptávce a narovnávání dodavatelských řetězců v loňském roce však bylo velké zdražování konečně vystřídáno zlevňováním. Lze ale předvídat, jak to bude dál?

Síla logistiky v humanitární pomoci

Renáta a Kristýna. Dvě ženy, které pracují srdcem. A je to vidět! Byť by se mohlo zdát, že jejich obory jsou od sebe diametrálně vzdálené, je to právě naopak.

Jak zvýšit efektivitu přepravy zboží

Pro zajištění efektivity přepravy zboží je třeba, aby byla rychlá, spolehlivá, bezpečná a zároveň i co nejméně nákladná. Nezáleží jen na použitém dopravním prostředku a technologii přepravy, ale i na tom, jak je zboží naloženo, zda je správně zajištěno a vhodně rozloženo. V případě nákladních aut jde zejména o maximální využití rozměrové a hmotnostní kapacity vozidla. Zapomínat by se nemělo ani na vhodnou kombinaci dopravních cest a vozidel.

Související články
Současné změny na trhu a výzvy logistiky

Jaký vliv má aktuální ekonomická situace na trh a logistiku? V rozhovoru s Danielem Knaislem, jednatelem společnosti Geis, se dozvíte, jak se firma vyrovnává s nejistotami současnosti a co nabízí klientům, zejména průmyslovým firmám. Zjistíte také, co přinesla nedávná akvizice Quehenberger pro klienty v České republice. A ti, kteří hledají konkrétní řešení pro svou firmu, se mohou s týmem firmy Geis setkat na nadcházejícím Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Průmysl a jeho lidé: Mít chuť pracovat a učit se

Ruku na srdce, vážení čtenáři – disponuje vaše firma opravdu tolika lidmi, a takových profesí, kolik potřebuje? Pokud ano, pak v době, kdy hlad po kvalifikované pracovní síle (nejen) v průmyslu každým rokem roste, patříte v naší zemi k naprostým výjimkám. Přitom bez šikovných lidí se žádná firma neobejde. Jak je získat a jak udržet? O tom si naše redakce povídala s Jaroslavou Šindelářovou, HR manažerkou Geis CZ.

Život v korporátu: Odkudkoli kamkoli

Daniel Knaisl je jednatelem pro Českou republiku, Slovensko a Polsko v rámci skupiny Geis, která je mezinárodním poskytovatelem logistických služeb. Avšak když do firmy v 90. letech minulého století, ještě při studiu, nastoupil, nazývala se Geistransport a zaměstnávala méně než 30 lidí na tehdy jediné pobočce. Dnes má Daniel Knaisl spoluodpovědnost za 50 poboček s více než 2 000 zaměstnanci.

Doprava elektrárny v kontejnerech
přes půl světa

Globálně působící logistické společnosti čelí v posledních měsících mnoha problémům spojeným nejen s pandemií covidu-19, ale i s nejistotami v lodní dopravě. Společnost Geis přitom úspěšně zvládla i unikátní logistickou zakázku na dodání elektrárenské technologie z České republiky do daleké Mikronésie.

Logistika musí reagovat pružně

Události loňského roku přinesly dramatické změny v mnoha oblastech. Některé obory se v důsledku protipandemických opatření ocitly na pokraji zániku a přežívají jen díky vládní pomoci, pro jiné se naopak otevřely ojedinělé příležitosti. Logistické služby přitom procházejí velkými výkyvy – buď poklesy, nebo vzestupy –, které odrážejí potřeby různých klientů reagujících na vývoj ve své oblasti podnikání. V této situaci dvojnásob platí, že štěstí přeje připraveným.

Koronavirus ani brexit dopravu nezastaví

Rok 2020 radikálně změnil životy nás všech. Na jaře jsme si ještě mohli dělat naděje, že radikální omezení ekonomiky a dopravy bude trvat jen týdny, od podzimu je jasné, že návrat ke stavu z doby před pandemií bude trvat ještě velmi dlouho. Jisté je, že mnoho činností bude ještě dlouho ovlivněno nejrůznějšími restrikcemi a do budoucna uspějí jen ti, kteří se s tím úspěšně vyrovnají, nebo dokonce novou situaci dokážou proměnit v příležitost prosadit se s něčím zcela novým.

Co přinese rok 2024 v oblasti automatizace?

Řada otřesů v posledních několika letech předznamenala novou éru zvýšených geopolitických a ekonomických rizik. Výrobci jsou nuceni k tomu, aby do obchodních modelů začlenili odolnost a flexibilitu a aby přehodnotili globální dodavatelské řetězce a vztahy. Zároveň stoupá tlak na začlenění principů ESG do rozhodování o provozu (tato zkratka z anglických slov environment, social a governance označuje vliv firmy na životní prostředí, pracovní podmínky ve firmě a její vliv na společnost, celkové fungování firmy uvnitř i navenek a její transparentnost).

Stroje v pohybu:
Divoká jízda sondy Pathfinder

Sonda Mars Pathfinder, která 4. července 1997 přistála na rudé planetě, se může pyšnit několika prvenstvími. Třeba tím, že šlo o první mimozemský výsadek masově sledovaný uživateli internetu. Nebo tím, že jako první dopravila na Mars kolové průzkumné vozidlo, rover Sojourner.

Stroje v pohybu:
Jak uhasit letadlo

Pozoruhodný stroj, který vám v tomto článku představíme, se pohybuje na šesti kolech a setkáte se s ním nejčastěji v prostoru letiště. Jde o speciální zásahové vozidlo hasičů. Kombinovaný hasicí automobil Rosenbauer Panther 6 x 6 je tři metry široký a téměř 12 metrů dlouhý, váží až 36 tun a ve výbavě má dlouhé teleskopické rameno. Dva tyto vozy slouží na letišti v Praze-Ruzyni.

Stroje v pohybu:
Webbův teleskop ve vesmíru

Pětadvacátého prosince loňského roku odstartovala z evropského kosmodromu ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 5, v jejímž nákladovém prostoru byl na svou misi připraven vesmírný dalekohled Jamese Webba. Právě začala nová etapa poznávání vesmíru. Vědci si od ní slibují nové informace o vzniku vesmíru, černých dírách a temné hmotě.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit