Témata
Reklama

Síla logistiky v humanitární pomoci

Renáta a Kristýna. Dvě ženy, které pracují srdcem. A je to vidět! Byť by se mohlo zdát, že jejich obory jsou od sebe diametrálně vzdálené, je to právě naopak.

David Nesiba

Je klíčovým zaměstnancem robotického oddělení ve společnosti Dreamland Kosmonosy, kde má na starost autonomní mobilní roboty Mobile Industrial Robots. Vystudoval SPŠSE v Liberci, 16 let pracoval ve výzkumném ústavu v Liberci, a před nástupem do společnosti Dreamland byl zaměstnán ve společnosti Hexagon Metrology Praha. Od ledna 2022 je také redaktorem časopisu MM Průmyslové spektrum.

První z nich, Renáta Chlebková Benešová, je CSR specialistkou humanitární organizace ADRA. Pomáhat je pro ni posláním. Druhá, Kristýna Copková, je marketingovou manažerkou logistické firmy Geis. I ona, byť působí ve velké, nadnárodní firmě, má srdce na pravém místě. A rozhodně se nebojí žádné výzvy. Ale co je vlastně spojuje? Není lehké najít v jejich kalendářích volné políčko, abychom si s nimi mohli domluvit schůzku a zjistit to. Dámy si ale nakonec čas opravdu našly a popovídaly i trošku jinak než pracovně a za běhu.

Renáta Benešová Chlebková, CSR specialistka humanitární organizace ADRA. (Zdroj: ADRA)
Kristýna Copková, marketingová manažerka logistické firmy Geis. (Zdroj: Geis)

MM: Jak došlo k tomu, že vy dvě pracujete a pomáháte spolu?

K. Copková: Naše spolupráce začala online. S Renátou jsme se propojily prostřednictvím sociální sítě LinkedIn. Reagovala jsem na její příspěvek a komunikace se rozjela. Z prvního offline setkání jsme ale ještě neodcházely s vidinou navázání spolupráce. Až po dalších rozhovorech jsme zjistily, v čem může být logistická společnost s tak širokým záběrem a nabídkou služeb, jako je právě Geis, nápomocná. Renáta se překvapeně ptala: „I skladování? Opravdu máte i skladové plochy? Krabice? Obalový materiál? Palety?“ Myslím si, že zde důležitou roli sehrála otevřenost, upřímnost a hledání možností spojovat i nespojitelné. A to dvojnásobně, když chcete a můžete pomáhat.

R. Benešová Chlebková: Ano, je tomu tak. Zpráva na sociální síti LinkedIn rozjela veliké věci. ADRA hledala dlouhodobého partnera pro skladování. Říkáte si, na co taková společnost potřebuje sklad? Skladovací prostory využíváme pro uložení materiálu, který potřebujeme při mimořádných událostech, například vysoušečů po povodních. Zapůjčujeme je také jiným evropským pobočkám ADRA, například do Belgie při velkých povodních.

A pak se přirozeně rozvíjelo propojení i v oblasti logistiky a přepravy. Kristýna a lidé ze společnosti Geis byli spolupráci otevřeni, a to je základ. Při našem prvním osobním rozhovoru jsme ani zdaleka netušily, co je před námi. Hlavně kvůli událostem, které přišly… Tornádo, Ukrajina...

MM: Kristýno, kdy vaše spolupráce začala, co jste od ní očekávala a jak to nakonec vlastně ve skutečnosti probíhá?

K. Copková: Kdy? Bude to už pár let. Očekávala jsem, že naše služby a mnohaleté zkušenosti kolegů v logistice můžou pomoci dobré věci. A to se stalo, naplnilo a naplňuje. Je pro nás důležité vědět, že podpora a pomoc jsou cílené, a právě to nám ADRA umí zaručit. Proto spolupracujeme i v dalších zemích našeho regionu – na Slovensku a v Polsku.

MM: A co válka na Ukrajině? Také vaše firmy spojily síly k podpoře lidí zasažených konfliktem?

R. Benešová Chlebková: Asi každý z nás má v sobě hluboko uložené, jak reagoval na 24. únor v osobní i pracovní rovině. ADRA Česká republika pomáhala na Ukrajině již několik let ve východní oblasti s obnovou infrastruktury. A tak bylo samozřejmostí, že se ADRA zapojila do pomoci lidem přímo na Ukrajině, ale i těm, kteří hledali bezpečí v naší zemi.

Na mimořádné události, jako je tornádo nebo povodně, je ADRA zvyklá reagovat velice rychle a je třeba jednat opravdu z minuty na minutu. Bylo neskutečné, že se společnost Geis do pomoci zapojila také bleskově. Opět bylo stěžejní, že pro společnost Geis bylo samozřejmostí se zapojit, a až pak se hledalo, jaký způsob bude nejvhodnější. Jak nejlépe využít profesní zaměření společnosti Geis při pomoci lidem, které válečný konflikt významně ovlivnil. Bylo skvělé, že vztahy se společností Geis a Kristýnou byly spojené s důvěrou, ochotou a odhodlaností – že to prostě od února „frčelo”. Neskutečně si vážím toho, že Kristýna zvedala telefony i o víkendu či v pozdních hodinách, dokonce i na dovolené. Díky lvímu nasazení Kristýny je za námi obrovský kus společné práce.

K. Copková: Přesně jak zmiňuje Renáta. Má na tom velikou zásluhu i ona. Co dodat – zasáhlo to všechny, všude. Přiznám se, že obě společnosti vše zvládly i díky nasazení našich českých, slovenských a polských ředitelů, na které jsem se mohla kdykoli obrátit. Poradili, pomohli anebo i vymýšleli a sami navrhovali, jak by šlo co zlepšit. Nehledali důvody, proč ne, ale naopak způsoby, jak vše zrealizovat.

MM: Dá se rozměr takové spolupráce vůbec vyčíslit?

R. Benešová Chlebková: V přepravě určitě ano. Společnost Geis společně s námi přepravila pětinu pomoci, kterou jsme expedovali na Ukrajinu. V číslech je to 397 palet, 204 702 kg. Za čísly je ale ještě hromada administrace, komunikace a mnohem více, co se čísly vyjádřit nedá.

K. Copková: I kdyby se to vše vyčíslilo... Řeknou ta čísla někomu něco? Vybraly se miliony, převezly se statisíce kilogramů, ujely se tisíce kilometrů, nachodily stovky kilometrů, protelefonovaly desítky hodin. Jde hlavně o to, že výsledky všech těchto aktivit jsou nevyčíslitelné a dlouhodobé, když budeme mluvit o situaci na Ukrajině.

Reklama
Reklama
Reklama

MM: Chápu to tedy tak, že společnost Geis s nadací ADRA spolupracuje jak nárazově při aktuálních humanitárních krizích, tak i na dlouhodobých projektech. Jak se akutní pomoc liší od té dlouhodobě nastavené? A jak konkrétně vypadá ta klidnější a delší forma kooperace?

R. Benešová Chlebková: ADRA má v České republice téměř tři desítky charitativních obchodů. Ty v rámci udržitelnosti pomáhají s novým využitím oblečení a potřeb do domácnosti, které jsou pro někoho již nepotřebné. Tyto obchody jsou ale hlavně velkou pomocí pro lidi, kterým nákup levných oděvů a obuvi pomáhá při zvládání napjatého domácího rozpočtu. Lidé v sociální nouzi či bez přístřeší jsou potřebami pro všední život vybaveni zdarma. Právě společnost Geis je nám neskutečnou pomocí při přepravě zboží do charitativních obchodů. Jedná se o 30 palet měsíčně. Jsme takto společně schopni pomoci lidem, kterých nyní i kvůli inflaci významně přibývá, aby se jim lépe žilo. A nemohu nezmínit ještě jednu oblast, ve které je Geis partnerem prostřednictvím přepravy. ADRA letos slaví 30 let a při příležitosti tohoto výročí připravila výstavu, která putuje po 15 městech České republiky. O přesuny se stará právě náš milý Geis. Je toho opravdu hodně, kde je nám, Adře, velikou pomocí a partnerem. Navíc je to vše propojeno na vlně skvělé lidské spolupráce. Co více si můžeme přát. Za slovem „děkuji“ se totiž skrývá mnohem více.

MM: Předpokládám, že k takovému množství pomoci bylo zapotřebí i dalších lidí…

R. Benešová Chlebková: Aby pomoc byla dobře, efektivně a cíleně realizována, je třeba mít tým lidí, kteří nejenže svoji práci milují, ale také jsou profesionálové ve své oblasti. Při mimořádných událostech je to „náš” Jožka, který koordinuje celou akci. Při tornádu a pomoci na Ukrajině bylo třeba kolektiv významně posílit o logistický tým, který se staral o zajištění materiální pomoci. Jsme rádi, že se do pomoci vždy zapojuje velké množství lidí z řad našich dobrovolníků, které je třeba koordinovat, pojistit... A také je třeba zmínit ekonomické oddělení, PR oddělení a mnoho dalších báječných lidí, kteří připojují své síly, abychom pomohli co nejrychleji a nejefektivněji i z pohledu dlouhodobého. Všem patří veliký dík!

K. Copková: Za pomocí se skrývá opravdu hodně lidí, i když nejsou vidět. Na naší straně – z pohledu logistiky – je důležitá každá pozice, skladníci, dispečeři, řidiči, ředitelé poboček, ale i samotné vedení společnosti. Děkuji všem, že společně můžeme pomáhat.

MM: Kristýno, a jak takové nasazení zvládáte spolu s dalšími činnostmi, které máte ve firmě na starosti?

K. Copková: To zní jako lehká otázka, ale přiznám se, že se mi na to opravdu těžce odpovídá. Někdy sama nevím. Je to například na úkor toho, že se nezvládám zapojovat do konverzací s kolegy, jak jsem zabraná do práce, řešení, plánování. Žene vás vpřed to, že vám osud lidí není lhostejný, když víte, že jim můžete pomoci. Věřím, že v tu chvíli umíme každý z nás „zapnout” a být tím supermanem. Jak se události rychle seběhly, tak se i více otevřely dveře ke spolupráci s ADRA v ostatních zemích – hlavně na Slovensku a v Polsku. Tam se partnerství Geis–ADRA vzhledem k situaci rozvinulo velmi rychle, nebyl čas ztrácet čas.

Navíc mě těší, že díky široké spolupráci s humanitární organizací mají naši zaměstnanci možnost nejen setkat se s lidmi, které jsou krizovým situacím vystaveni, ale i převzít od nich cenné rady a seznámit se se zkušenostmi, jak se chovat v krizových situacích. Školení, které vede pan Koláčekz organizace ADRA, nám nastínilo, že v těchto chvílích je důležité, aby člověk myslel i na sebe. Už jen uvědomit si to je nesmírně důležité. Jelikož se asi každý z nás v krizové situaci trošku vnitřně bojí a třeba si ji nechce připustit, je důležité přiznat si, že nastala. I takové okamžiky patří k životu, nejde před nimi do nekonečna zavírat oči nebo se jim vyhýbat.

MM: Renáto, povězte nám o školení více. O co se jedná?

R. Benešová Chlebková: Školení vede Josef Koláček, vedoucí mimořádných událostí a odborník, který má mnoholeté zkušenosti. Má za cíl zvýšit povědomí o tematice krizové připravenosti a o reakci na krize v pracovním, ale i běžném životě. Vhodnější by byl model tréninku, ale kvůli časovým kapacitám se jedná většinou o školení. Je vhodné pro management, který má zodpovědnost za rozhodovací procesy a při krizové události také dokáže správně reagovat. Nejen covidová pandemie, ale třeba i energetická krize jsou významná období, kdy záleží na tom, jak v rámci týmu reagujeme a kam sebe samé jako jednotlivce i celý tým směrujeme . Mohou to být ale i události spojené s pracovními úrazy či úmrtí v rámci společnosti. Pokud vím, jak se stres projevuje (díky znalosti symptomatiky a fyziologických reakcí), jak na stres reaguji já i můj tým, pak mohu své reakce na stres lépe vyhodnotit nejen z hlediska svého jednání, ale i z hlediska jednání s členy týmu.

MM: Kristýno, jak vnímáte zapojení zaměstnanců společnosti Geis dodobročinných/charitativních aktivit a jejich vliv na sounáležitost s firmou?

K. Copková: U zaměstnanců cítím neskutečnou sílu. Sílu v tom, že když máme společný cíl, nebo naopak problém, jsme opravdu jedna rodina. V tom vidím sílu naší společnosti. V tom, že i přes svou velikost si stále zakládáme na tradičních hodnotách a udržujeme rodinný přístup. Rodina se podporuje, drží spolu, posouvá se, a to jak v časech horších, tak lepších. A tak když existuje jakákoli další možnost podpory – ať už aktivní, nebo pasivní – když je rozhodnutí jasné a jde to, chceme být u toho. Důkazem je třeba to, jak aktivně naši zaměstnanci podporují charitativní běhy organizované společností ADRA. Navíc již přes 15 let organizujeme zaměstnaneckou inciativu, sbírku, jejíž výtěžek pomáhá při nákupu a výcviku vodicích psů pro nevidomé. Podporujeme také AVON pochod, a když bylo potřeba, plno našich zaměstnanců poskytlo ubytování ukrajinským rodinám. A tím výčet aktivit, ve kterých jsou naši kolegové zapojeni, rozhodně nekončí.

MM: A dámy, neodpustím si i jednu otázku trošku mimo téma – čemu se věnujete, když zrovna nesedíte za počítačem nebo se aktivně nevěnujete pomoci lidem, kteří to akutně potřebují?

R. Benešová Chlebková: Mám moc ráda čas v přírodě, ať na procházce, na kole, či při sbírání bylinek. Takové ty obyčejnosti a všednosti jsou často nejvzácnější. A když zrovna moc nefouká, neprší a je trošku stabilnější období při válečném konfliktu, také ráda peču dobroty pro svoji rodinu. Nejsou to veliké věci, ale život se často skládá z maličkostí, které pak tvoří tu krásnou barevnou mozaiku.

K. Copková: Věnuji se hlavně rodině. Upřesním, že výjimečně ne rodině v rámci společnosti Geis. Sportuji, trávím čas s přáteli a dětmi, čtu si nebo si prostě dovolím vypnout a odpočívám. Přesně jak zmiňuje Renáta, užívám si drobností, maličkostí a možností, co mi život nabízí.

Reklama
Související články
Ideální čas pro námořní přepravu

Přestože mezinárodní přeprava, zejména transport zboží z Asie a dalších dalekých trhů, je sama o sobě poměrně nepružnou oblastí, vnější vlivy ji dokážou významně destabilizovat. Ukázalo se to nejen za covidu, ale i při nehodě v Suezském průplavu, za extrémních povětrnostních podmínek a samozřejmě také po začátku válečného konfliktu na Ukrajině. Díky výrazně nižší poptávce a narovnávání dodavatelských řetězců v loňském roce však bylo velké zdražování konečně vystřídáno zlevňováním. Lze ale předvídat, jak to bude dál?

Jak zvýšit efektivitu přepravy zboží

Pro zajištění efektivity přepravy zboží je třeba, aby byla rychlá, spolehlivá, bezpečná a zároveň i co nejméně nákladná. Nezáleží jen na použitém dopravním prostředku a technologii přepravy, ale i na tom, jak je zboží naloženo, zda je správně zajištěno a vhodně rozloženo. V případě nákladních aut jde zejména o maximální využití rozměrové a hmotnostní kapacity vozidla. Zapomínat by se nemělo ani na vhodnou kombinaci dopravních cest a vozidel.

Trojice, která změnila mezinárodní dopravu

Covid, nehoda v Suezském průplavu a počasí. To jsou tři hlavní příčiny současného neutěšeného stavu, který komplikuje a prodražuje dopravu po celém světě.

Související články
Současné změny na trhu a výzvy logistiky

Jaký vliv má aktuální ekonomická situace na trh a logistiku? V rozhovoru s Danielem Knaislem, jednatelem společnosti Geis, se dozvíte, jak se firma vyrovnává s nejistotami současnosti a co nabízí klientům, zejména průmyslovým firmám. Zjistíte také, co přinesla nedávná akvizice Quehenberger pro klienty v České republice. A ti, kteří hledají konkrétní řešení pro svou firmu, se mohou s týmem firmy Geis setkat na nadcházejícím Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Průmysl a jeho lidé: Mít chuť pracovat a učit se

Ruku na srdce, vážení čtenáři – disponuje vaše firma opravdu tolika lidmi, a takových profesí, kolik potřebuje? Pokud ano, pak v době, kdy hlad po kvalifikované pracovní síle (nejen) v průmyslu každým rokem roste, patříte v naší zemi k naprostým výjimkám. Přitom bez šikovných lidí se žádná firma neobejde. Jak je získat a jak udržet? O tom si naše redakce povídala s Jaroslavou Šindelářovou, HR manažerkou Geis CZ.

Život v korporátu: Odkudkoli kamkoli

Daniel Knaisl je jednatelem pro Českou republiku, Slovensko a Polsko v rámci skupiny Geis, která je mezinárodním poskytovatelem logistických služeb. Avšak když do firmy v 90. letech minulého století, ještě při studiu, nastoupil, nazývala se Geistransport a zaměstnávala méně než 30 lidí na tehdy jediné pobočce. Dnes má Daniel Knaisl spoluodpovědnost za 50 poboček s více než 2 000 zaměstnanci.

Doprava elektrárny v kontejnerech
přes půl světa

Globálně působící logistické společnosti čelí v posledních měsících mnoha problémům spojeným nejen s pandemií covidu-19, ale i s nejistotami v lodní dopravě. Společnost Geis přitom úspěšně zvládla i unikátní logistickou zakázku na dodání elektrárenské technologie z České republiky do daleké Mikronésie.

Logistika musí reagovat pružně

Události loňského roku přinesly dramatické změny v mnoha oblastech. Některé obory se v důsledku protipandemických opatření ocitly na pokraji zániku a přežívají jen díky vládní pomoci, pro jiné se naopak otevřely ojedinělé příležitosti. Logistické služby přitom procházejí velkými výkyvy – buď poklesy, nebo vzestupy –, které odrážejí potřeby různých klientů reagujících na vývoj ve své oblasti podnikání. V této situaci dvojnásob platí, že štěstí přeje připraveným.

Koronavirus ani brexit dopravu nezastaví

Rok 2020 radikálně změnil životy nás všech. Na jaře jsme si ještě mohli dělat naděje, že radikální omezení ekonomiky a dopravy bude trvat jen týdny, od podzimu je jasné, že návrat ke stavu z doby před pandemií bude trvat ještě velmi dlouho. Jisté je, že mnoho činností bude ještě dlouho ovlivněno nejrůznějšími restrikcemi a do budoucna uspějí jen ti, kteří se s tím úspěšně vyrovnají, nebo dokonce novou situaci dokážou proměnit v příležitost prosadit se s něčím zcela novým.

Co přinese rok 2024 v oblasti automatizace?

Řada otřesů v posledních několika letech předznamenala novou éru zvýšených geopolitických a ekonomických rizik. Výrobci jsou nuceni k tomu, aby do obchodních modelů začlenili odolnost a flexibilitu a aby přehodnotili globální dodavatelské řetězce a vztahy. Zároveň stoupá tlak na začlenění principů ESG do rozhodování o provozu (tato zkratka z anglických slov environment, social a governance označuje vliv firmy na životní prostředí, pracovní podmínky ve firmě a její vliv na společnost, celkové fungování firmy uvnitř i navenek a její transparentnost).

Stroje v pohybu:
Divoká jízda sondy Pathfinder

Sonda Mars Pathfinder, která 4. července 1997 přistála na rudé planetě, se může pyšnit několika prvenstvími. Třeba tím, že šlo o první mimozemský výsadek masově sledovaný uživateli internetu. Nebo tím, že jako první dopravila na Mars kolové průzkumné vozidlo, rover Sojourner.

Stroje v pohybu:
Jak uhasit letadlo

Pozoruhodný stroj, který vám v tomto článku představíme, se pohybuje na šesti kolech a setkáte se s ním nejčastěji v prostoru letiště. Jde o speciální zásahové vozidlo hasičů. Kombinovaný hasicí automobil Rosenbauer Panther 6 x 6 je tři metry široký a téměř 12 metrů dlouhý, váží až 36 tun a ve výbavě má dlouhé teleskopické rameno. Dva tyto vozy slouží na letišti v Praze-Ruzyni.

Stroje v pohybu:
Webbův teleskop ve vesmíru

Pětadvacátého prosince loňského roku odstartovala z evropského kosmodromu ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 5, v jejímž nákladovém prostoru byl na svou misi připraven vesmírný dalekohled Jamese Webba. Právě začala nová etapa poznávání vesmíru. Vědci si od ní slibují nové informace o vzniku vesmíru, černých dírách a temné hmotě.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit