Témata
Reklama

Univerzita a průmysl: dvě spojité nádoby

Není třeba zdůrazňovat aktivity Vysokého učení technického v Brně na poli spolupráce s výrobní sférou. Současným příkladem mohou být jména jako profesor Pochylý - energetika, profesor Píštěk - letectví, profesor Píška - strojírenská technologie či docent Blecha - výrobní strojea řada dalších, jenž jsou ve svých oborech profesně uznávanými akademiky a výrobní sférou respektovanými odborníky. Celá řada společně řešených projektů a výsledky zavedené do praxe nechť jsou toho důkazem.

Roman Dvořák

Je absolventem oboru Strojírenská technologie Fakulty strojní ČVUT v Praze, kde nakonec kombinovanou formu doktorského studia po dlouhých letech nedostudoval (...). V roce 1997 nastoupil do vydavatelství Vogel Publishing na post odborného redaktora vznikajícího strojírenského titulu MM Průmyslové spektrum. V roce 1999 přijal nabídku od německého vlastníka outsourcingovat titul do vlastního vydavatelství. 

Není to však pouze o těch, s prominutím, pěšácích. I nejvyšší představitelé univerzity hrají velkou roli. Musí navazovat partnerství s manažery podniků, aktivně se setkávat, hledat společné šance a možnosti. Tato hlediska byla i důvodem, že na Fakultě strojního inženýrství před třemi lety ve spolupráci zdejšího proděkana docenta Březiny a ředitele z Toshulin profesora Marka za mediální podpory MM Průmyslového spektra vzniklo Akademicko-průmyslové fórum, které na svá pravidelná setkávání zve zástupce výrobní, výzkumné a hospodářské sféry a společně formou dialogu řeší aktuální otázky. Nejinak tomu bylo i letos v březnu, kdy termín konání byl spojen s tzv. Dnem firem, který se na půdě zdejší fakulty pravidelně koná. Je to studenty vyhledávaná akce, kdy nejen regionální, ale i celorepublikově působící společnosti nabízejí studentům absolventům perspektivní uplatnění. Bylo obtížné se doslova prodírat davem zájemců, kteří obléhali stánky prezentujících se společností. Průvodcem mi byl děkan FSI profesor Doupovec, jenž šel doslova od pozdravu k pozdravu v přátelské notě.

Reklama
Reklama
Reklama

Zřejmý názor

Ale zpět ke zmíněnému setkání. Úvodního vystoupení se ujal rektor VUT profesor Rais. On je tou relevantní osobou, která i díky svému působení na zdejší Podnikatelské fakultě ví, o čem by na téma vazby mezi akademickými pracovníky a průmyslem měla být řeč. Podle něj na poli výzkumu a vývoje není o tom získat dotační nástroje a za ně postavit betonové pevnosti, ale zejména umět získat mladé inženýry a nabídnout jim perspektivní uplatnění. A toto vše dohromady pak by mělo vytvořit partnera výrobní sféře. S tímto tvrzením pana rektora nelze než souhlasit. Realita však ukáže, zda všechna tato centra excelence a výzkumné instituce budou naplněny dostatečným množstvím relevantních odborníků.

Obr. Letošní Akademicko-průmyslové fórum svolal předsedající jeho programového výboru docent Březina (první zleva) za účelem upevnění vazby mezi FSI a průmyslovou a podnikatelskou sférou. Na fotografii uprostřed děkan FSI prof. Doupovec a po jeho levici rektor VUT v Brně prof. Rais. Novinkou letošního setkání byla možnost prohlídky laboratoří hostitelské fakulty, kterou se zájmem využili téměř všichni z třiceti přítomných zástupců výrobní sféry.

Škola dlouhodobě podporuje vztah s průmyslem a bere to za svoji klíčovou záležitost. Podle slov profesora Raise do jihomoravského kraje přišlo od roku 2004 na jeho rozvoj 19 miliard Kč, z toho na VUT pak 8 miliard. Na jednu stranu lze konstatovat, že financí je poměrně mnoho, na druhou stranu je však s nimi potřeba efektivně nakládat.

Není vše tak růžové…

Každá mince má však dvě strany. Česká konference rektorů neustále upozorňuje na dlouhodobý pokles finančních prostředků do univerzitního vzdělávání. Před několika lety vysoké školy dostávaly roční dotaci 33 tisíc Kč, nyní 26 tisíc na jednoho studenta. Pro srovnání, dotace na studenta střední školy je o mnoho vyšší a v současné době činí zhruba 57 tisíc Kč za rok (!) Jak rektor Rais uvedl, univerzity budou v rámci reforem každým rokem kráceny o 5 % neinvestičních prostředků určených na pedagogiku, což u VUT konkrétně představuje roční částku přibližně 100 milionů Kč.

Obr. „Vazba na podniky je jednou z důležitých strategických cílů naší školy. Není to jen o cáru papíru, ale o skutečně realizovaných krocích, které přináší efektivní prospěch oběma partnerům.“ Profesor Karel Rais, rektor VUT v Brně.

Dalším všeobecně platným problémem je získat kvalitní pedagogy a vědecké pracovníky. Například do nyní realizovaného výzkumného centra CEITEC (Central European Institute of Technology) bude nutné získat na 200 nových špičkových vědců. Jedná se o projekt výstavby středoevropského centra excelence, které v Brně společně připravují místní univerzity a výzkumná pracoviště. Jsou zde plánovány laboratoře s prvotřídním přístrojovým vybavením a zázemím, které vytvoří optimální podmínky pro základní i aplikovaný výzkum v oblasti věd o živé přírodě a v oblasti pokročilých materiálů a technologií. Celkové náklady na projekt činí 6,53 mld. Kč (1,99 mld. stavba vč. pozemků, 3,83 mld. přístrojové vybavení a 0,71 mld. náklady na přípravu projektu). Vše je hrazeno z rozpočtu Evropské unie.

Graf 1- Aktuální zaměstnavatel absolventů FSI VUT v Brně

Graf 2- Nástupní a současné platy – vybrané obory

Univerzita klade silný důraz na to vychovávat si odborníky sama, ale není jednoduché je v akademickém prostředí udržet. Pro srovnání, na Slovensku má student stipendium rovné průměrné mzdě, u nás je to od 4 do 8 tis. Kč, jak konkretizoval profesor Rais. Ten se dále ve svém vystoupení zabýval věcným záměrem zákona o VŠ a shrnul názory ostatních rektorů k jednotlivým zásadním pasážím, jako například k financování, vlivu zákona na omezení akademických svobod či diverzifikaci vysokých škol. Podrobněji pak komentoval návrh profesních profesur a docentur, jejichž zavedení on, jakožto představitel technické školy, velmi vítá.

Závěrem si pak rektor Rais posteskl nad stávajícími kroky naší vlády. „Existuje její strategie konkurenceschopnosti, co vše potřebné je nutné dělat pro její zvyšování, avšak na druhou stranu, pokud chybí finance na příjmové stránce rozpočtu, začne se bez rozmyslu šmahem škrtat. A to je realita, která se projevuje v kvalitě vysokých škol, jež se rok od roku v celosvětovém hodnocení propadá,“ zakončil své vystoupení profesor Rais.

Pasivita ministerstva

V další prezentaci shrnul emeritní rektor VUT profesor Ondráček dosavadní průběh přípravy věcného záměru zákona o vysokých školách. Před necelým rokem na třetím Akademicko-průmyslovém fóru bylo ústy představitelů výrobní sféry zformulováno osm zásadních připomínek k tomuto věcnému záměru. Ty byly následně v červenci 2011 předány náměstku pro VŠ prof. Wilhelmovi. Nyní po 3/4 roce, po opakovaných urgencích, je k dispozici pouze pracovní vyjádření k předloženým připomínkám, které nebylo zatím verifikováno náměstkem ministra. Přestože redakce má toto vyjádření k dispozici, nelze ho v této chvíli otisknout.

Inženýry ano, bakaláře nikoliv

Nejžádanějším absolventem je inženýr, o bakaláře strojaře podle slov děkana profesora Doupovce v podstatě není zájem. „Vy potřebujete inženýry, my je umíme vyrobit, ale ministerstvo nám je nezaplatí,“ posteskl si děkan. Hlavní problém tkví ve financování studentů v magisterském stupni. Nyní jsou nastaveny limity na počty bakalářských a magisterských studentů. Nadlimitní nebudou financované, ale naopak školy jsou za každého studenta na víc penalizovány. V ČR chybí stanovení priorit oborů, které je nutné podporovat.

S ohledem na současnou reformu terciárního vzdělávání Asociace děkanů českých technických fakult vydala v únoru prohlášení (viz přiložený obrázek).

Roman Dvořák

Obr. - prohlášení
V únoru se na FS ČVUT sešla Asociace děkanů technických škol a zformulovala toto prohlášení.

roman.dvorak@mmspektrum.com

V únoru se na FS ČVUT sešla Asociace děkanů technických škol a zformulovala toto prohlášení.

Prohlášení Asociace děkanů technických fakult České republiky

Současnou politiku vlády a MŠMT plošného snižování počtů studentů a politiku poklesu financování VŠ spolu s připravovanou kombinaci dvou věcných záměrů (VŠ zákon, podpora financování studentů) považujeme za likvidační pro technické fakulty vysokých škol.
Důvody:
• již dnes jsou počty absolventů technických fakult nízké (narostly v minulých 10 letech minimálně oproti ostatním fakultám VŠ), přičemž počet absolventů je významný kvalitativní ukazatel MŠMT v hodnocení VŠ
• výrazné podfinancování technicky orientovaných vzdělávacích programů - nízké jsou příspěvky na studenty (příspěvek na studenta technické fakulty tvoří např. jen 60 % příspěvku na studenta přírodovědné fakulty)
• projevuje se stále horší připravenost maturantů pro studium technických oborů,
• tzv. školné by mohlo a mělo sloužit jako prostředky navíc pro lepší kvalitu výuky a nepřímo pro podporu výzkumu, vývoje a inovací, ale nemůže nahrazovat částfinancování ze státního rozpočtu pro VŠ (návrh snížení financování VŠ o 6 mld. od roku 2014)
Důvodně se domníváme, že výchova technické inteligence má důležitou roli při zajišťování rozvoje společnosti - konkurenceschopnosti ČR, životní úrovně i pracovních míst. Proto i její finanční zajištění z veřejných prostředků je ve veřejném zájmu. Školné (nebo jiná forma – zápisné) má mít motivační význam.
V původních tezích Finanční podpory studentů při placení školného se objevil termín „státní stipendia“. Domníváme se, že státní stipendia poskytovaná odbornými resorty jsou nezbytnou součástí podmínek pro zavedení platby školného a výrazem skutečného zájmu o mladou technickou inteligenci.
Zásadní podporou k získávání žádaných a kvalitních absolventů technických VŠ by mohla být stipendia, vypisovaná adresně na konkrétní VŠ a obory, z neveřejných, tedy privátních prostředků. Nemáme na mysli dnešní formu podnikových stipendií, ale stipendia ukotvená do daňového systému, přinášející prospěch poskytovatelům (absolvent

Reklama
Vydání #4
Kód článku: 120427
Datum: 11. 04. 2012
Rubrika: Servis / Věda a výzkum
Firmy
Související články
Výzkum rozděluji pouze na dobrý a špatný, říká Libor Kraus

Prezident Asociace výzkumných organizací Libor Kraus se pohybuje v oblasti výzkumu a vývoje 30 let. Jaká vidí pozitiva, úskalí a rezervy v této důležité součásti našeho ekonomického růstu? Na to jsme se ho zeptali v rozhoru, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra.

Stroje rostou se zákazníkem, říká pamětník českého obrábění Miroslav Otépka

Česká republika si v letošním roce připomíná 100 let od svého vzniku. Mezinárodnímu strojírenskému veletrhu v Brně je 60 let. Redakce MM Průmyslového spektra se rozhodla také zavzpomínat a k rozhovoru pozvala Miroslava Otépku, který stál u zrodu konstrukce a výroby českých obráběcích strojů. Miroslav Otépka se z profese dělníka vypracoval na respektovaného majitele jedné z největších českých strojírenských firem. Aktivita, optimismus a dobrá nálada ho neopouštějí ani ve věku, kdy se jiní věnují odpočinku. Možná je to jeho filozofií a jak sám říká: „Práce mi nikdy nic nevzala, vše, co jsem dělal, dělal jsem rád.“

Jsme zemí malých firem a živnostníků?

Podařilo se po více než 25 letech v České republice obnovit řemeslnou tradici a drobné podnikání, nebo jsou páteří českého průmyslu pouze velké firmy a nadnárodní společnosti? Jaký je český živnostník, co ho trápí a jaká je v této oblasti aktuální situace?

Související články
Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Našimi „nerostnými surovinami“ musejí být mozky a know-how

K aktuálním problémům v oblasti výzkumu, experimentálního vývoje a inovací, efektivity jejího financování a implementace výsledků do praxe se v rozhovoru vyjadřují místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace a Rady pro konkurenceschopnost a hospodářský růst MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA, a předseda Technologické agentury ČR (TA ČR) Ing. Petr Očko, Ph.D.

Role technické univerzity v udržitelné společnosti, Prof. David Tuček, UTB Zlín

Smyslem nové série podcastů je představit současnou roli univerzity a hledat její skutečné postavení a poslání ve vztahu k vývoji konkurenceschopnosti tuzemské ekonomiky a společnosti jako takové. Hovoříme s rektory a děkany technických univerzit a fakult o jejich denní operativě, o realizaci dlouhodobé strategie, jejich pohledu na ukotvení vzdělávací instituce ve společnosti a dalších tématech. Tentokráte jsme o rozhovor požádali profesora Davida Tučka, děkana Fakulty managementu a ekonomiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Podpory výzkumu, inovací a podnikání

Vývoj hospodářství v Evropě je v posledních letech charakterizován četnými ekonomickými problémy (finanční krize, dluhová krize), které ve svých důsledcích znamenají stagnaci či jen křehké oživení. Většina evropských ekonomik si uvědomuje, že disproporci mezi disponibilními kapacitami a místní poptávkou může dlouhodobě řešit pouze exportem.

Česká věda se přibližuje evropskému průměru

Úřad vlády České republiky zveřejnil analýzu stavu výzkumu, vývoje a inovací za rok 2013. Konstatoval, že i přes oslabení výkonnosti ekonomiky prožíváme příznivý vývoj a přibližujeme se evropskému průměru. Slabší pozici oproti vyspělým státům Evropské unie zaznamenal v oblasti transparentnosti veřejné správy a též v samotném nastavení výzkumného systému a využívání duševního vlastnictví.

Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Fórum děkanů strojních fakult

Jaký smysl spatřujete v existenci zahraničních studentů – a to z úhlu pohledu spolustudentů, univerzity a společnosti jako takové? Kolik těchto studentů aktuálně máte na fakultě ve studijních programech v bakalářském a navazujícím mag-isterském stupni? Sledujete dále jejich cestu – odcházejí z republiky, nebo zůstávají?

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

Od oprav ke špičkovým portálovým obráběcím strojům

Strojírna Tyc se v současné době zabývá produkcí a vývojem vlastních portálových multifunkčních center. Jedná se o plně řízená obráběcí centra a brusky na rovinné a tvarové plochy. Jako vedlejší činnost společnost nabízí firma modernizaci a generální opravy různých strojů.

Fórum děkanů strojních fakult

Jaký počet úspěšných absolventů bakalářského stupně ročně opouští vaši fakultu a jakými praktickými znalostmi disponují? Jaký osobně spatřujete rozdíl v uplatnitelnosti v praxi mezi bakalářem a absolventem strojní průmyslovky?

Strojírenské fórum 2018: Inteligentní výroba

Další z již tradičních setkání odborníků (nejen) z oblasti výroby – podzimní Strojírenské fórum – se odehrálo 8. listopadu, tentokrát v prostorách Ústavu výrobních strojů a zařízení a RCMT FS ČVUT v Praze.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit