Témata
Reklama

Vodorovné vyvrtávačky v praxi, zastavení druhé

Kdo jiný by měl o kvalitě firmy vědět více než ten, který její produkty vyzkoušel? To je cesta k publikované formě článků, kterou MM Průmyslové spektrum na trhu českých technických periodik zastává. Pravdivé informace nezávisle podané v odborném pojetí. Navštěvovat uživatele produktů a ty nechat vyprávět o zkušenostech, jenž mají s jejich používáním, v komunikací s dodavatelem, se spokojeností s jeho službami. Pak získáme skutečnou referenci, ze které si lze udělat určitý obrázek.

Tento článek je součástí seriálu:
Vodorovné vyvrtávačky v praxi
Díly
Klára (Zajíčková) Ferenc

Pracuje v marketingovém oddělení společnosti Fermat Machinery.

Roman Dvořák

Je absolventem oboru Strojírenská technologie Fakulty strojní ČVUT v Praze, kde nakonec kombinovanou formu doktorského studia po dlouhých letech nedostudoval (...). V roce 1997 nastoupil do vydavatelství Vogel Publishing na post odborného redaktora vznikajícího strojírenského titulu MM Průmyslové spektrum. V roce 1999 přijal nabídku od německého vlastníka outsourcingovat titul do vlastního vydavatelství. 

Ve druhém díle našeho seriálu jsme zavítali do společnosti Hopax, která v malé moravské vísce Červenka dokázala během osmnáctiletého působení vybudovat moderní strojírenský provoz s 250 zaměstnanci, v němž našly důležité uplatnění dvě speciální vyvrtávačky z produkce Fermatu.

Reklama
Reklama
Reklama
Pan Jozef Pavlík, zakladatel úspěšné rodinné firmy Hopax, se svými syny – Romanem po své pravici a Martinem. Na fotografii schází dcera Marcela, která v době naší návštěvy nebyla bohužel ve firmě přítomna.

Rodinnou firmu Hopax, s. r. o., založil pan Jozef Pavlík v roce 1994 s pěti lidmi a myšlenkou podnikat ve strojírenské výrobě, která byla jeho profesí i zálibou. Na začátku historie byla malá dílna s jedním jeřábem, základním zámečnickým vybavením a rozestavěná administrativní budova. První výrobky představovaly jednoduché ocelové konstrukce bez opracování. Firma se dále zaměřila na výrobu a montáž mostových jeřábů, postupně služby rozšířila o montáž hal včetně opláštění. O pět let později se provoz rozšířil díky postavení nové haly – svařovny, v roce 2000 pak vyrostla v areálu firmy druhá moderní hala, kam se naplánovalo umístění prvních obráběcích strojů – vodorovných vyvrtávaček.V pořadí třetí hala vyrostla v roce 2003 – ta byla určena pro tryskání a lakování obrobků. Dnes stojí v areálu společnosti Hopax devět vysokých hal a při vstupu do nich vás pokaždé ohromí některý z kolosálních obrobků, jehož průměr běžně přesahuje pět metrů a váha dosahuje i několik desítek tun.

Podnikatel roku 2009

Majitel společnosti Jozef Pavlík patří do kategorie podnikatelů optimistů a především lidí, kteří kromě tvrdé práce dávají do svého podnikání nevídanou srdečnost. Pochází z východního Slovenska, z rodiny s devíti dětmi. Vystudoval střední školu pozemního stavitelství v Košicích. Před rokem 1989 pracoval v cizině, například v Sýrii nebo v Egyptě. Akciovou společnost Hopax vede společně se svými třemi dětmi, se syny Romanem a Martinem a dcerou Marcelou, které se na vedení rodinného podniku aktivně podílejí. Pyšný je pan Pavlík i na své zaměstnance – bez jejich „kumštu“ a pracovního nasazení by firma podle jeho slov nikdy nevyrostla do dnešní velikosti.

Pohled na administrativní budovu a jednu z výrobních hal společnosti Hopax.

Zasloužený růst a úspěch firmy vynesly panu Pavlíkovi po patnácti letech podnikání prestižní ocenění Podnikatel roku 2009 Olomouckého kraje. Dnes působí mimo jiné jako člen Okresní hospodářské komory v Olomouci a snaží se aktivně pomáhat při zlepšování podnikatelského prostředí a podmínek pro podnikání v ČR.V uvedeném roce, který se nesl ve znamení hospodářské krize, dokázala jeho firma dále růst.

Unikátní stroj – vodorovná vyvrtávačka a karusel 2 v 1

Bylo to právě období hospodářské recese, kdy se pan Pavlík rozhodl pro investici do speciální deskové horizontky od společnosti Fermat. Jde o vodorovnou vyvrtávačku WRF 130 CNC s karuselovým stolem. „Potřebovali jsme univerzální stroj, který bude, laicky řečeno, obrábět za dva. Koupě samostatného karuselu byla v té době rizikem, nevěděli jsme, zda pro něj budeme mít dostatek práce,“ vysvětluje Jozef Pavlík. „Nikdo jiný než Fermat s námi do vývoje tohoto typu stroje nechtěl jít. Celý projekt byl krokem do neznáma, stroj neexistoval nikde v Evropě ani na světě. Je to unikát,“ dodává vzápětí. Desková horizontka s karuselovým stolem a řídicím systémem Heidenhain iTNC530 se ukázala podle slov majitele Hopaxu jako správné řešení. „Více než rok a půl od instalace stroj bezproblémově funguje, za tu dobu se na něj přijeli podívat zákazníci ze všech kontinentů od Austrálie po Jižní Ameriku. Podobně velký „karusel“ mají pouze ve Vítkovicích, jiný takový stroj v republice není,“ shrnuje výjimečnost vodorovné vyvrtávačky. Desková vyvrtávačka WRF 130 CNC si dokáže poradit s rozměrnými obrobky do hmotnosti 30 tun a právě takové tu bývají nejčastěji k vidění: bubny, obrovské lodní navijáky, prstence pro linky na plnění PET lahví a podobné rozměrné a těžké díly.

Speciální stroj vyvinutý na míru pro společnost Hopax. Horizontální vyvrtávačka WRF 130 s karuselovacím stolem. Firma Fermat se tohoto úkolu zhostila, když její tuzemský konkurent se do vývoje takového typu stroje nechtěl pustit. Tento stroj následně znamenal otevřené dveře pro další spolupráci.

Stolová vyvrtávačka s lineárním vedením

Spokojenost s první horizontkou a celkový přístup lidí z Fermatu rozhodly v okamžiku, kdy se v Hopaxu rozhodovalo o nákupu nové stolové vyvrtávačky. Fermat v té době vyvinul další produktovou novinku a i tato „specialita“ se brzy stěhovala pod střechu výrobní haly v Hopaxu. Tentokrát šlo o nejžádanější stolovou horizontku z produkce Fermat – WFT 13 CNC s pracovním označením Highspeed nebo také Linear (stroj nese označení WFT 13 L CNC), která je namísto kluzného vedení koncipována na vedení lineárním. Toto řešení umožňuje samostatné chlazení každého jednotlivého dutého kuličkového šroubu, čímž se v praxi dosáhne větších rychloposuvů. „Stroj WFT 13 L se stal součástí školicího střediska,“ vysvětluje Roman Pavlík, který se spolu s otcem a dvěma dalšími sourozenci podílí na vedení firmy. Hopax má smlouvu s několika učilišti, která k nim posílá mladé mechaniky, horizontkáře a zámečníky. Podle jeho slov je však stále málo studentů, kteří se mají zájem uplatnit v oboru. „U nás je to tak jeden z osmi mladých lidí, kteří se proškolí a s nimiž navážeme spolupráci, zbytek z oboru odchází za vidinou teplé kancelářské židle,“ doplňuje své poznatky z praxe.

Stolová horizontka WFT 13 CNC slouží i jako školicí pracoviště, které navštěvuje několik budoucích strojařů z okolních učilišť. Konstrukce tohoto stroje má jednu výjimečnost –namísto kluzného vedení je koncipována na vedení lineárním.

Diverzifikace služeb

V současné době je společnost Hopax moderní strojírenskou firmou schopnou plnit náročné požadavky zákazníků z hlediska jakosti a termínů. Hlavní předností firmy je poskytování komplexních služeb, tedy od výroby samotného svařence a opracování na CNC strojích přes tryskání, lakování až po dodávku včetně dopravy na místo určení podle přání zákazníka. Pod hlavičkou společnosti Hopax je autodoprava provozována od roku 2008, kdy došlo k převzetí zavedené dopravní společnosti a rozšíření firemního portfolia. Vlastní kamionová doprava je podle slov pana Pavlíka plně vytížena, dvě třetiny produkce jsou určeny pro export. Hopax tak například úspěšně spolupracuje s norskou společností vyvíjející a dodávající technologie pro průzkum a dobývání mořského dna.

Pohled na montáž vodorovných vyvrtávaček v lipnickém závodě firmy Fermat. Druhý montážní závod se nachází v brněnském průmyslovém parku Tuřanka, výrobní provoz v Praze slouží jako těžká obrobna.

Neméně důležitou oblastí společnosti Hopax je výroba ocelových konstrukcí hal, ale i jejich kompletní montáž včetně stěn, střechy, vrat, oken atd. Haly jsou vybavovány rovněž jeřábovými drahami a jeřáby. Maximální rozpětí hal bez vnitřních sloupů je 80 m.

Budoucí vývoj firmy

V roce 2010 odkoupila firma pozemky sousedící se stávajícím areálem s plány na další růst společnosti. Na nových pozemcích se nachází řada původních staveb, které se začaly upravovat jako skladovací prostory a pronajímat externím firmám. Firma neustále rozšiřuje a doplňuje strojní park, v rozmezí našich dvou návštěv dodal Fermat pro zmiňované školicí středisko další obráběcí stroj – karusel. Do budoucna plánuje zřízení robotického pracoviště pro stávající svařovací centrum.

Klára Zajíčková, Roman Dvořák

klara.ferenc@fermatmachinery.com

Podrobnější informace o strojích Fermat, jenž se nacházejí v navštívené výrobě, získáte zde:

//www.fermatmachinery.com/wrf130-cz
//www.fermatmachinery.com/wft13-cz

Reklama
Související články
Češi v říši středu a snů

Česká expozice společné účasti na veletrhu CIMT je stejně jako v předchozích ročnících realizovaná specializovaným úsekem a. s. Veletrhy Brno a organizovaná pod patronací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Nutno podotknout, že letošní expozice, i když po dlouhé době beze strojů, byla po designové stránce s ohledem na její kompaktnost velmi povedená. Možná právě proto, že ji netříštily volné otevřené plochy kolem stroje.

Výrobce & zákazník = spolupráce2

Více než tři roky uplynuly od naší poslední návštěvy strojírenské firmy STT Servis v Dlouhé Loučce u Uničova. V rodinném podniku vedeném sourozenci Šárkou a Tomášem Ticháčkovými, jehož specializací je zakázkové CNC obrábění, se čas rozhodně nezastavil a my jsme s překvapením stanuli před výrobními prostorami, které za uplynulá léta prošly velkou změnou.

Chorvatská strojařina

Krátce po zotavení Chorvatska z válečných útrap na začátku 90. let 20. století převzal mladý muž s velkolepými návrhy, ale pramalými zkušenostmi rodinnou firmu specializující se na výrobu kování z nerezové oceli pro skleněné produkty. Firma Bertol, založená v roce 1983, od roku 2003 pod vedením Daniela Bertola každoročně rostla o 30 procent, na čemž se podle něj z velké části podílely i investice do moderních CNC obráběcích strojů s cenovou dostupností a výkonností.

Související články
Made in Asia

Třináctý ročník výstavy China International Machine Tool Show se opět nesl v duchu změn, které v Číně delší dobu probíhají. Čeští škarohlídi se ve zprávách „radují“, že růst Číny v minulém kvartále zpomalil. A hned udávají čísla ze 7,4 na 7 procent. Zajisté katastrofální – sarkasmus. V tomto textu se dostaneme k některým aspektům i konkrétním objektům vystavované výrobní techniky, kterých si letos stálo za to všimnout.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Z Aše do celého světa

Podkrušnohorský výběžek má nejen své kouzlo turisticko-lázeňského charakteru, ale i z historického hlediska, kdy se zde nacházela celá řada výrobních firem, odkud do světa putovalo zboží rozmanitého charakteru. Bohužel odsunem sudetských němců se tradice textilní, porcelánové a sklářské výroby zásadně přerušila a následný komunistický režim krizi nadále prohluboval. Nyní se zde však nachází několik zdravých prosperujících firem, které vám čas od času na stránkách MM Průmyslového spektra představujeme. Nyní jsme se vydali až na nejzápadnější cíp naší země, do ašské společnosti ASTOS Machinery.

České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

Stroje rostou se zákazníkem, říká pamětník českého obrábění Miroslav Otépka

Česká republika si v letošním roce připomíná 100 let od svého vzniku. Mezinárodnímu strojírenskému veletrhu v Brně je 60 let. Redakce MM Průmyslového spektra se rozhodla také zavzpomínat a k rozhovoru pozvala Miroslava Otépku, který stál u zrodu konstrukce a výroby českých obráběcích strojů. Miroslav Otépka se z profese dělníka vypracoval na respektovaného majitele jedné z největších českých strojírenských firem. Aktivita, optimismus a dobrá nálada ho neopouštějí ani ve věku, kdy se jiní věnují odpočinku. Možná je to jeho filozofií a jak sám říká: „Práce mi nikdy nic nevzala, vše, co jsem dělal, dělal jsem rád.“

Fórum výrobních průmyslníků

Máte ve své výrobě stroje integrovány do sítě, monitorujete jejich provoz? Pokud ano, jaká data z jejich provozu získáváte a jaký mají pro vás význam? V opačném případě, je pro vás otázka monitoringu výrobních zařízení (výrobního procesu) v blízkém horizontu důležitá? Co od něj očekáváte?

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Pavel Sobotka: Příležitost je nutné v pravý čas chytit za pačesy

Píšeme první kapitolu knihy příběhů, v níž chceme představit úspěšné české podnikatele, kteří něco dokázali a kteří se za svou práci rozhodně nemusejí stydět. I když v České republice má slovo „podnikatel“ spíše pejorativní význam – a zasloužili se o to tzv. „rychlí podnikatelé“, kteří ostrými lokty dokázali rychle zbohatnout na úkor ostatních –, tento seriál ukazuje druhou stranu mince. Nápad, záměr, tvrdá práce, stanovení filozofie firmy, vztah k lidem. Pro mnohé to nebylo jednoduché a my chceme představit právě ty, kteří svou usilovnou prací dokázali, že Česká republika má stále na to, aby se pohybovala na špičce nejen v technologiích, ale i v managementu. Nechť vám tento seriál slouží jako příklad toho, jak nelehká cesta na samotný vrchol v určitém oboru mnohdy vede.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Těžká váha z Plzně v první třetině zápasu

Historie strojírenské výroby na Plzeňsku se datuje do poloviny 18. století, kdy byly položeny základy společnosti Škoda. Výroba prvních unikátních obráběcích strojů pro vlastní potřebu byla zahájena v roce 1911. Po první světové válce se pak začaly obráběcí stroje vyrábět pro tuzemské zákazníky i do zahraničí. V novodobé historii prošla firma celou řadou změn ve vlastnické struktuře, které bezesporu ovlivnily její současnou podobu. Škoda Machine Tool patří k lídrům trhu v oblasti výroby horizontek a horizontálních vyvrtávaček, aktuálně prochází významnými změnami k udržení si této pozice.

Přerod z evropského na globálního hráče

Způsob privatizace v devadesátých letech nebyl bohužel vhodně nastaven. Bezesporu stál za likvidací celé řady velkých firem, v případě cukrovarnického či chemického průmyslu byl viníkem doslova zániku celých oborů, které u nás měly historické kořeny. Toto konstatování, až na kladenskou Poldovku či ČKD, naštěstí neplatí ve strojírenství. Zde se podařilo v celé řadě případech výrobu nejen udržet, ale následně ji dostat na světovou konkurenceschopnou úroveň. Pokud vlastníci firem mají pokračování ve svých rodinných příslušnících, potomcích, jedná se o učebnicový případ úspěšného podnikání.

Unikátní gravírovací technologie

Gravírování šperků? Skla? Samozřejmě, s tím se člověk setká denně. Ale gravírování v technickém průmyslu? Může mít v obrovských halách dokonalých strojů úspěch něco tak nenápadného? Společnost Mepac CZ dokázala, že ano.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit