Témata
Reklama

Zlepšujete procesy? Vyberte správnou metodu!

Při zlepšování procesů prosazují firmy různé strategie. Jejich přístupy k této problematice jsou často dány firemní kulturou, velikostí firmy, průmyslovým odvětvím, národností, postojem a hodnotami managementu či zkušenostmi samotných řídících pracovníků. Každá z firem má vždy svou vlastní a individuální cestu, avšak jejich přístupy se téměř vždy opírají o některou z filozofií prověřených v praxi během mnoha let.

V současné době se nejčastěji jedná o tři přístupy: lean, TOC (theory of constraints) a six sigma. Jaký je vlastně mezi touto trojicí možných přístupů rozdíl?

Odpověď vám podají následující řádky.

Reklama
Reklama
Reklama

Lean, lean production

Asi nejznámější a nejpoužívanější definice říká, že jde o filozofii, která se snaží o zkrácení průběžné doby eliminací plýtvání. Taiichi Ohno, viceprezident společnosti Toyota Motor Company a duchovní otec TPS (Toyota production system), tuto metodu kdysi charakterizoval následujícími slovy:

„Postav se do kruhu v dílně a s čistou myslí a bez předpojatosti pozoruj výrobní proces. Při každém problému se pětkrát zeptej proč? Jediné, co děláme, je to, že sledujeme čas od okamžiku, kdy nám zákazník zadá objednávku, k bodu, ve kterém inkasujeme peníze. A tento čas zkracujeme tím, že odstraňujeme plýtvání.“

TOC (theory of constraints)

Prostředí, ve kterém se dnešní firmy pohybují, můžeme bezesporu charakterizovat jako velmi dynamické, proměnlivé a nestabilní. Při hledání vhodné cesty k řízení podniku v takovém prostředí by měla nepochybně hrát velkou roli skutečnost, jak budou tyto a další vlivy působit na celkový výsledek podniku. Teorie omezení (TOC – theory of constraints) je založena na principu vydělávání peněz nyní i v budoucnosti. V rámci TOC jsou definovány tři základní finanční metriky:

  • průtok – peníze, které podnik obdrží za realizaci svých výrobků a služeb;
  • investice (zásoby) – peníze vydané na nákup potřebných komponent;
  • provozní náklady – peníze vydané na vlastní transformaci zásob na prodejné produkty.

Six sigma

Tento přístup bychom měli chápat nejen jako statistickou metodu, ale spíše jakousi filozofii či strategii, která má docílit víceúrovňového zlepšení procesů – počínaje prospěchem pro zákazníka přes vnitřní procesy a tržní výkony až po výsledky podniku. Krédo six sigma proto zní: Work smarter, no harder (Pracuj chytřeji, ne tvrději). Zjednodušeně můžeme říci, že jde především o systematické využívání metod projektového řízení a managementu, systematickou práci s daty a jejich statistickou analýzu a vyhodnocování, měření aktuálního výkonu podniku a jeho neustálé zlepšování a v neposlední řadě o vysokou koncentraci na kvalitu s cílem dosahování nulových vad.

Další možný pohled na zlepšování procesů je v přístupech k samotné realizaci a zapojení jednotlivých úrovní pracovníků do samotné změny. S jakými formami zlepšování se ve firmách můžeme nejčastěji setkat? Zjednodušeně lze vycházet ze tří základních skupin:

  • zlepšování na strategické úrovni;
  • týmové zlepšování formou projektů a workshopů;
  • individuální zlepšování formou zlepšovacích návrhů.

Rozdělení zlepšovacích aktivit na základě principu mezi jednotlivé úrovně zaměstnanců je patrné z obrázku.

Organizace zlepšování v podniku

Zlepšování na strategické úrovni

Zlepšování na strategické úrovni přísluší především členům topmanagementu. Samotná redukce nákladů a zeštíhlování procesů v dnešním dynamickém a rychle se měnícím prostředí již nestačí. Je třeba zaměřit se rovněž na oblast inovací a reengineeringu procesů.

Inovace procesů

Tyto inovace představují změnu v technologických procesech výroby či poskytování služby. Nově použité metody tak mohou zahrnovat změny v zařízení nebo v organizaci výroby či poskytování služby. Tyto formy inovací potom přinášejí pozitivní výsledky v podobě snížení materiálové spotřeby a mzdových nákladů, zlepšení kvality, snížení spotřeby energií, zlepšení pracovních podmínek nebo životního prostředí. Velmi úzkou souvislost s procesními inovacemi mají také marketingové inovace a inovace organizační. Cílem marketingových inovací je zavedení nové marketingové metody, která nebyla podnikem dříve používána a která je součástí nového marketingového konceptu nebo strategie. Organizační inovace jsou zaměřeny na nové metody v oblasti organizace práce a pracovního místa či externích procesů mimo podnik.

Hledání těchto inovativních řešení a navrhování inovativních procesů je samozřejmě nutno podpořit vhodnými metodami. Asi nejznámějšími inovativními technikami v souvislosti s produktovými inovacemi jsou TRIZ a na obdobných principech založená metodika WOIS (blíže je o těchto metodách pojednáno v samostatných článcích této přílohy). Pro oblast procesních inovací si firmy často vystačí „pouze“ s tzv. měkkými nástroji, jako je brainstorming, provokace, synektika apod.

Existuje nespočet inovačních aktivit i využívaných technik, vždy však platí, že tyto inovace a inovativní řešení jsou součástí strategických rozhodnutí a nově zavedené metody v podniku nikdy dříve nebyly použity.

Business process reengineering

Business process reengineering je označení metodologie pro tzv. dramatické zlepšení výkonnosti. Zcela záměrně se vyhýbá zlepšování starých procesů, které nahrazuje po radikálních změnách procesy novými. Reengineering znamená zásadní přehodnocení a radikální rekonstrukci (redesign) firemních procesů tak, aby mohlo být dosaženo dramatického zdokonalení z hlediska kritických měřítek výkonnosti, jako jsou náklady, kvalita služby a rychlost.

Důvodem pro aplikaci BPR bývá nejčastěji fakt, že některé podnikové procesy postupem času zdegenerovaly, jsou neefektivní či předimenzované a v takovéto formě jednoduše již nejsou konkurenceschopné. Nejčastěji tak jde o velké množství chyb, odpadů, vysoký podíl kontrolních činností a z pohledu efektivity výrobních procesů může jít o vysoký podíl zásob a rozpracované výroby či nestabilitu a složitost procesu s velkým množstvím změn.

Týmové zlepšování formou projektů a workshopů

Jde asi o nejvíce rozšířenou formu zlepšování procesů. Je velmi obtížné říci, která z forem je lepší či který z přístupů je správný. Opět záleží na řadě faktorů. Obecně lze konstatovat, že pro rychlé řešení jednodušších problémů jsou využívány workshopy, komplikovanější problémy jsou potom řízeny jako projekty.

Moderované workshopy

Workshop můžeme charakterizovat jako jakousi tvůrčí dílnu. Tato se zaměřuje na hloubkovou analýzu procesu (problému), který je většinou předem vybrán managementem společnosti. Na řešení tohoto problému se schází tým zainteresovaných pracovníků. Hlavním cílem takto orientovaného workshopu je „utrhnout nebo sebrat rychle jablka, na která dosáhneme, než dlouho snít a přemýšlet o těch červenějších na vrcholu stromu“. Velmi důležitá je v tomto ohledu úloha moderátora, který je zodpovědný za metodiku a správné směřování týmu.

Dalším velmi důležitým faktorem úspěšnosti celého workshopu je celý workshop správně připravit a zvolit vhodnou metodiku jeho průběhu.

Obr. 2. Základní kroky průběhu moderovaného workshopu

Workshopy jsou v posledních letech v řadě firem především díky rychlým výsledkům a vysoké participaci pracovníků velmi oblíbenou formou zlepšování procesů. Je však třeba mít neustále na paměti hlavní cíl těchto aktivit, kterým je rychlé řešení a fyzická realizace 80 % všech navržených opatření již během samotného workshopu. Velmi často se v rámci workshopů snažíme navrhovat dokonalé a robustní systémy s obrovskými časovými nároky na realizaci, takže po skončení workshopu zůstává „pouze“ katalog s desítkami nápravných opatření, ale skutečná podstata workshopů, kterou je přímá realizace změn, zůstává v pozadí.

Projekty

Projektové zlepšování je nejsložitější a časově nejnáročnější formou zlepšování. A kdy je vlastně vhodné sáhnout v rámci zlepšování k projektům a projektovému řízení? Odpověď je poměrně jednoduchá – vždy, když problém neumíme řešit jiným, jednodušším způsobem.

A právě vzhledem ke složitosti a komplexnosti projektů je nezbytné věnovat patřičnou pozornost jejich systematickému řízení. V praxi existuje celá řada nástrojů projektového řízení. Pro projekty zaměřené na zlepšování procesů je však asi nejpoužívanější metodika DMAIC jako integrální součást six sigma. Jedná se o zdokonalenou podobu známého PDCA cyklu. Tento cyklus (někdy zvaný rovněž jako Demingův cyklus) je metoda postupného zlepšování procesů prakticky ve všech oblastech podniku. Vše probíhá na základě opakovaného provádění čtyř základních činností: P ‒ plan (plánuj), D ‒ do (dělej), C ‒ check (kontroluj), A ‒ act (jednej).

Metodika DMAIC potom tento cyklus zdokonaluje a rozšiřuje o další fázi, jak demonstruje následující obrázek.

Schematické znázornění metodiky DMAIC

Individuální zlepšování formou zlepšovacích návrhů

Oblast individuálních zlepšovacích návrhů patří vždy k jedněm z nejdiskutovanějších témat štíhlé výroby. Rovněž bylo této problematice věnováno i poměrně hodně článků. Proto bych se nerad věnoval popisu samotného systému. Když se však průmyslových inženýrů či jiných lean specialistů přímo ve firmách na tuto oblast zeptáte, většinou si postěžují, že jim individuální zlepšování příliš nefunguje. Co může být nejčastějším důvodem toho, že podniky nejsou s fungováním tohoto systému spokojeni? Obecně jde většinou o některou z následujících tří oblastí problémů:

  • přehnaná očekávání;
  • odlišná kultura;
  • špatně nastavený systém.

Pozn. V některých případech tato forma zlepšování podléhá zákonu č. 527/1990 Sb. – část čtvrtá: zlepšovací návrhy.

Závěrem

Cílem článku bylo nastínit možné přístupy ke zlepšování procesů a přiblížit alespoň ty nejpoužívanější metody a nástroje. Nejedná se samozřejmě ani zdaleka o komplexní výčet a je velmi těžké říci, které z přístupů jsou vhodnější. Vždy záleží na mnoha okolnostech, jako je velikost firmy, kultura zlepšování ve firmě či úroveň znalostí samotných pracovníků společnosti. Bylo by rovněž mylné domnívat se, že výše popsané metody povedou k samovolnému zlepšování procesů. Určitě nejsou všelékem na všechny problémy, se kterými dnešní podniky bojují. Při jejich správném použití však mohou být poměrně významnou pomocí na cestě ke štíhlému a inovativnímu podniku.

Ing. Jaroslav Dlabač
API – Akademie produktivity a inovací

jaroslav.dlabac@e-api.cz

www.e-api.cz

Reklama
Vydání #4
Kód článku: 150411
Datum: 08. 04. 2015
Rubrika: Monotematická příloha / Inovace ve štíhlé výrobě
Autor:
Firmy
Související články
Podpora zavádzania LOTO

Po úspešnej fáze implementácie konceptu TPM (Total Productive Maintenance) sa vedenie spoločnosti DS Smith, závod Martin, rozhodlo doplniť systematický prístup starostlivosti o výrobné zariadenia rovnako dôležitou súčasťou, nasmerovanou na starostlivosť o pracovníkov. Všetky aktivity súvisiace s výkonom údržby, obsluhy, nastavovania a dolaďovania výrobných zariadení sú späté s výkonom ľudskej práce a teda fyzického kontaktu človeka so strojom.

Kam směřuje LEAN

LEAN manufacturing, štíhlá výroba. Cílem a podstatou je maximalizovat přidanou hodnotu, snížit podíl činností nepřidávajících hodnotu a odbourat plýtvání, a to napříč celým hodnotovým tokem. „lean“ – pojem v této souvislosti použil prvně Jim Womack v 80. letech při popisu systému podnikání firmy Toyota. V článku se ovšem nechceme zabývat jen úzkou oblastí lean, ale celou řadou dalších sfér spadajících do oboru průmyslového inženýrství.

Být jenom dobří už nestačí!

Následující článek přináší autentické zkušenosti se zaváděním moderních metod řízení a inovačního procesu do výroby. Společnost Greiner Packaging Slušovice, s. r. o., je největším výrobcem plastových obalů pro mlékárenský průmysl v České republice a na Slovensku. Na českém trhu působí již od roku 1987, kdy byl v tehdejším JZD AK Slušovice vytvořen Závod Plasty. V roce 1993 se stala dceřinou společností a součástí velké nadnárodní skupiny Greiner Group.

Související články
Tomu, kdo má nápad, svítí oči

O tom, že inovativní přístup je mocným nástrojem pro zvyšování konkurenceschopnosti, není v dnešní době pochyb. Lze říci, že pokud společnost kontinuálně neinovuje své produkty a procesy, její šance obstát v konkurenčním prostředí se výrazně snižuje. Otázkou není, zda inovovat, ale spíše jak inovovat úspěšně a jak se vyvarovat chyb.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Uplatnění leanu v malosériové výrobě

Na planetě Zemi žije sedm miliard lidí. Tento fakt je zároveň předpokladem, že by mnozí výrobci mohli své produkty vyrábět v hromadných až masových sériích. Ve skutečnosti tomu tak opravdu je. Vlivem vyspělosti ekonomiky a růstu kupní síly se však začínají požadavky zákazníků stále více specifikovat. S tímto faktem ‒ individualizací požadavků zákazníka ‒ se čím dál častěji setkávají i mnohé podniky v České republice, ať již působící v řetězci B2B nebo B2C.

Jak vytvořit inovativní prostředí ve firmě

Ptám se konstruktéra u jeho počítače: „Kolik stojí metr toho profilu?“ Nejčastější odpověď v českých a moravských firmách zní: „To já nevím, běžte se zeptat na nákup.“ Reakce na tuto otázku významně napoví, jakou cestou se k inovacím vydat a jak asi bude dlouhá. Vnitřní motivace všech vašich lidí k neustálému hledání nových, úspornějších a lepších řešení a dostatek informací k takové práci je výchozí podmínkou pro inovativní firmu.

Štíhlá výroba v technologii tváření

Česká společnost Conteg je jedním z největších výrobců IT a průmyslových rozvaděčů, systémových řešení a služeb pro datová centra v Evropě a na Středním východě. Inovativní a modulární výrobky a řešení odpovídají nejnovějším trendům a jejich kvalita a funkčnost je již sedmnáct let prověřována zákazníky po celém světě.

Pokud chceme změnit svět, musíme začít u sebe

Rozhovor Jána Košturiaka s Andrejem Bielikem, majitelem a šéfem společnosti BOST o kolaborativních robotech, jejich efektivitě nasazení v praxi, o budoucnosti moderní výroby, ale i o běžném životě podnikatele.

Výroba štíhlá jako kabel

Kladno historicky patřilo k jedné z nejvíce průmyslových lokací u nás. Bohužel z areálu bývalé Poldovky a jejího okolí se mnoho fungujícího nezachovalo, o to více je tedy třeba ocenit ty subjekty, které dokázaly ustát přechod na tržní prostředí a na tyto nové podmínky se ve všech směrech adaptovaly. Mezi ně patří firma nkt cables, která pokračuje v tradici bývalé „Kablovky“. A jelikož se zde v rámci přechodu na moderní výrobu a systémy řízení postupně pod konzultační gescí API - Akademie Produktivity a inovací aplikuje štíhlá výroba, přijali jsme možnost firmu navštívit. Hostiteli byli ředitel závodu Ing. Jaroslav Žižka a lean leader Ing. Karel Holub.

Získané zkušenosti inovacemi pro zákazníky

Průmysl 4.0 je aktuální výzvou pro výrobce obráběcích strojů. Vlastní znalosti této problematiky uživatelů se na jeho implementaci do reálného provozu podílí velkou měrou a přispívají ke snadnějšímu zvládnutí cesty vedoucí k většímu propojení od výrobců strojů, přes jejich provozovatele až po odběrate dílů na strojích vyrobených. Podívejme se na zkušenosti společnosti Mazak v této oblasti.

Ujíždí nám vlak digitalizace?

Rozhovor s Martinem Peňázem ze společnosti Autodesk, nám dává možnost nahlédnout na současnou digitální transformaci optikou, jejichž rámec a obzory se vytvářely dalece před tím, než nás doba covidová naučila přemýšlet a konat jinak a pružněji, než bylo standardem.

Nastal čas očisty a posílení

V rámci našeho seriálu podnikatelských příběhů vám představujeme lidi s mozkem a srdcem na pravém místě, kteří celý svůj profesní život věnují tvorbě firemního ekosystému pro společenské uspokojení a profesní realizaci svých zaměstnanců podílející se na vzniku produktu, jež zajistí stabilitu a perspektivu pro další léta existence firmy. Tentokráte jsme hovořili s ing. Lubošem Švecem, který před 27 lety zprivatizoval tehdejší Teslu Vráble nedaleko slovenské Nitry, kde nyní naleznete špičkový strojírenský provoz.

IoT na insfrastruktuře elektrických rozvodů

V minulém vydání jsme představili nový systém WorkSys, otevřenou IoT platformu pro tvorbu nových aplikací a jejich propojení s již existujícími. Dnes toto téma uzavřeme a představíme nástroj FactoryDashboard pro tvorbu komplexního digitálního dvojčete fabriky.

Fórum výrobních průmyslníků

Dnešní téma anketní otázky se týká oblasti procesů neustálého zlepšování, které zvyšuje efektivitu činností a samozřejmě - finanční úspory. Jakým způsobem jsou vaši zaměstnanci do těchto procesů (např. podávání zlepšovacích návrhů) přizváni a jak na dosaženém výsledku participují?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit