Témata
Reklama

Jak na podnikání v Kazachstánu?

Další díl našeho seriálu zabývající se možnými podnikatelskými aktivitami na zahraničních trzích se zaměřuje na region Kazachstánu. Mezi jeho hlavní lákadla patří silná a liberální ekonomika, dobře organizovaný a efektivní trh, otevřenost vůči zahraničním společnostem a politická stabilita. Jak však proniknout na tento atraktivní trh? Možné cesty se snaží nastínit specialisté ze společnosti Citibank.

Po ekonomickém propadu souvisejícím se světovou krizí se kazašská ekonomika rychle zotavila. Mírně rostla již v roce 2009 a v letech 2010 a 2011 se vrátila zpět k předkrizovému tempu růstu kolem 7,5 %., jehož hlavním zdrojem byla těžba ropy a jiných nerostných surovin. V následujících letech Citibank očekává růst kazašského hospodářství o 4–5 % ročně. Ačkoliv těmito růsty asi překoná českou ekonomiku, jde o výrazné zpomalení ve srovnání s průměrným růstem HDP v uplynulých deseti letech. Ten byl převážně tažen domácí poptávkou, a to jak průměrným růstem spotřeby o 8 %, tak investiční aktivitou přes 13 %. Na druhou stranu růst exportu byl méně výrazný, což odráží vývozy založené na těžbě ropy a ne na průmyslové aktivitě jako v případě České republiky.

Příjmy z ropy pomohly vládě udržet vládní dluh pod deseti procenty HDP a Kazachstán tak patří podle IMF mezi nejméně zadlužené státy na světě. Vláda navzdory tomu nezahálí a zavádí fiskální pravidla a snaží se o zlepšení institucionálního prostředí. Podle Světové banky je dokonce snadnější podnikat v Kazachstánu než v České republice, což ovšem, jak uvidíme, úplně neplatí pro zahraniční obchod.

Reklama
Reklama
Reklama

Zahraniční obchod

Hlavními exportními položkami Kazachstánu jsou ropa a zemní plyn, zemědělské a metalurgické produkty. Mezi hlavní importy patří právě strojírenské vybavení, dopravní prostředky a jejich části a kovové výrobky. Kazachstán je také od roku 2010 členem celní unie s Ruskem a Běloruskem. Ta se od roku 2012 změnila na společný ekonomický prostor. Na zboží dovážené ze zemí mimo tento prostor jsou uvaleny poplatky, které se skládají z cla samotného, administrativních poplatků, 12% daně z přidané hodnoty a někdy také ze spotřební daně. Kazachstán není součástí Světové obchodní organizace, i když o členství jedná již od roku 1996. Jednání se schylují ke konci a se vstupem země do WTO můžeme očekávat další liberalizaci ekonomiky a snížení překážek pro zahraniční firmy, mimo jiné také v oblasti vládních zakázek.

„V současnosti v Kazachstánu působí více než 30 českých společností. Jsme rádi, že zájem firem z České republiky o kazašský trh každý rok roste,“ říká Helena Port, obchodní ředitelka oddělení platebního styku Citibank.

Hlavní příležitostí pro české firmy jsou v Kazachstánu oblasti strojírenství, metalurgie a petrochemie, hlavně pokud jde o dodávky obráběcích strojů, dobývací techniky a jejich součástek. Ještě z dob Sovětského svazu má země tradici strojírenské výroby, především pro potřeby zemědělství, kterou se snaží kazašská vláda podporovat a rozvíjet. Tato oblast představuje další potenciální příležitosti pro české strojírenské firmy.

Platební styk a směnné kurzy

Místní měna, kazašské tenge (KZT), je volně směnitelná pouze v Kazachstánu a je v ní možné iniciovat platby z Kazachstánu do zahraničí. V Kazachstánu lze platby mezi dvěma domácími (rezidentními) subjekty provádět pouze v kazašském tenge, až na některé výjimky dané zákonem. Zahraniční (nerezidentní) společnosti mohou otevřít bankovní účty jak v místní, tak v cizích měnách. Platby mezi domácími a zahraničními subjekty už je možné provádět v jakékoliv měně. Prodávat a nakupovat měny lze bez dodatečné dokumentace, musí se však vždy uvést důvod nákupu či prodeje měny. Přeshraniční operace rezidentů podléhají povinnosti registrovat u banky transakční certifikát, který dokladuje důvod transakce. U zahraničních subjektů postačuje, když předloží bance platnou obchodní smlouvu nebo fakturu. Repatriace zisku, kapitálu nebo dividend v cizí měně podléhá regulaci v rámci měnové kontroly. Firemní účty v kazašském tenge lze se Citibank vést i v České republice, pro zahraniční společnost bez omezení, rezident musí mít k otevření účtu v zahraničí povolení kazašského regulátora.

V minulém roce kazašské tenge oslabilo vůči dolaru, mimo jiné také z důvodu nižších cen ropy. Kazašská vláda se zdráhá zasahovat vůči oslabování tenge, protože nechce poškodit konkurenceschopnost netěžebních odvětví.

Proniknutí na kazašský trh

Podobně jako v Rusku může zahraniční společnost využít možnosti založit v Kazachstánu zastupitelský úřad nebo pobočku, které nemohou vykonávat komerční aktivity, z nichž plyne příjem. Jejich aktivity jsou tak omezeny pouze na marketing a průzkum trhu. Další možností je založení dceřiné společnosti. V takovémto případě znovu platí, že je výhodou mít spolehlivého domácího partnera, který pomůže jak s proniknutím na trh, tak v orientaci v místní legislativě a regulacích. Nejčastějšími právními formami využívanými zahraničními firmami jsou tzv. limited liability partnership (LLP – obdoba české s. r. o.) a joint stock company (JSC – akciová společnost).

LLP nabízí větší flexibilitu a menší administrativní zatížení. Je právně oddělená od svých vlastníků a ručí pouze svými aktivy. Minimální základní kapitál je v přepočtu přibližně 1 000 dolarů pro velké společnosti a pro malé společnosti dokonce méně než 1 dolar. Akciová společnost má striktnější podmínky jak pro kapitál, tak pro administraci. Minimální základní kapitál je v přepočtu přibližně 500 000 dolarů a musí být splacen do 30 dnů od registrace společnosti. Při obou typech společností probíhá registrace společnosti na zastoupení ministerstva spravedlnosti.

Vzájemná důvěra a pochopení místní mentality jsou klíčovými předpoklady pro proniknutí na místní trh. Ruština je neoficiálním obchodním jazykem a její znalost může exportérovi otevřít mnohé dveře a pomoci prolomit počáteční ledy.

Lukáš Martoš

Citibank

lukas.martos@citi.com

Reklama
Vydání #5
Kód článku: 130534
Datum: 07. 05. 2013
Rubrika: Servis / Zajímavosti
Autor:
Firmy
Související články
Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Nevyléčitelná nemoc českého průmyslu

V současnosti je realita České republiky, jako malé exportní země, která nemá mnoho domácích firem se svými vlastními finálními výrobky prodejnými do celého světa velmi nebezpečná, neboť zkrachují-li naši odběratelé, zkrachujeme s nimi. Jsme pouze zemí nádeníků a hrozí nám novodobé nevolnictví. Z pozice subdodavatele je dnešní výše přijímaného státního dluhu nesplatitelná.

Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Související články
CzechTrade pomáhá strojařům – Švédsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na švédský trh.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Fórum výrobních průmyslníků

V jaké profesní náladě přijíždíte na letošní MSV do Brna a jaká témata byste zde chtěli se svým týmem v rámci setkání jak s obchodními partnery tak i příp. s představiteli státu diskutovat? Část 2.

České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

Fórum výrobních průmyslníků

V jaké profesní náladě přijíždíte na letošní MSV do Brna a jaká témata byste zde chtěli se svým týmem v rámci setkání jak s obchodními partnery, tak i příp. s představiteli státu, diskutovat?

V čele high-tech továrny

Ivan Slimák je vedoucím závodu Škoda Auto ve Vrchlabí. člověk, který místo já většinou říká my je ve vedení závodu od roku 2011 a dá se říci, že mu dal novou tvář. Do té doby se zde montovaly Škodovky, známé jsou 1203, 105, 120, Favorit, Octavia, Roomster a další. Rozhodnutím koncernu Volkswagen se zde od roku 2011 nastartoval nový projekt a v roce 2012 sériová výroba automatických převodovek DSG (Direct Shift Gearbox).

CzechTrade pomáhá strojařům

Během loňského roku jsme na stránkách MM Průmyslového spektra ve spolupráci s agenturou CzechTrade publikovali edukační seriál určený začínajícím exportérům, jehož smyslem bylo provést je úskalími, které pronikání na zahraniční trhy přináší. Letos v publikační osvětě pokračujeme a postupně představujeme zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce.

Fórum výrobních průmyslníků

Pomůže vám integrace reálných prvků digitalizace a robotizace do vaší firmy zajistit vyšší produktivitu ve výrobě a dosažení vyšší efektivity všech vnitropodnikových procesů - od přijetí zakázky, přes konstrukci, výrobu, až po její expedici a v neposlední řadě nahradí tyto prvky scházející pracovní sílu?

Fórum výrobních průmyslníků

S jakými firemními předsevzetími vstupujete do nového roku? Jaký po obchodní stránce očekáváte letošní rok ve srovnání s předchozím?

Desatero pro export: Státní podpora exportu

V České republice je státní podpora exportu zajišťována několika spolupracujícími institucemi. Jsou to agentura CzechTrade, Česká exportní banka a vývozní pojišťovna Egap, zastupitelské úřady (spadající pod Ministerstvo zahraničních věcí), Ministerstvo průmyslu a obchodu, oborové organizace, svazy a komory. Další organizace se pak problematiky exportu mohou dotýkat i přesto, že se nejedná o jejich primární agendu (CzechInvest, Ministerstvo zemědělství, TA ČR atp.). V následujícím oddíle si velmi stručně vysvětlíme, co která instituce dělá a s čím se na ně mohou podnikatelé obracet. Článek rozdělíme nikoli podle institucí, ale podle témat, která příslušné organizace zpracovávají.

Desatero pro export: Cenotvorba v mezinárodním obchodě

Cenová tvorba je pro trh domácí a pro zahraniční trhy odlišná. V dnešním pokračování našeho seriálu o exportu se proto zaměříme na některá specifika, která se obvykle berou v potaz při nastavování cenové politiky. Tato specifika můžeme rozdělit na náklady, které nejsou spojeny s konkrétní dodávkou, ale promítnou se do nákladů firmy, a dále náklady, jež jsou přímo spojeny s každou expedicí produktu do zahraničí.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit