Témata
Reklama

V lednu vstoupil v účinnost nový občanský zákoník. Měl větší vliv na financování strojů a zařízení? A jak se za poslední roky vyvíjel tento trh z pohledu leasingové firmy? Nejen o tom jsme hovořili s ředitelem útvaru Rozvoje produktů, procesů a marketingu ČSOB Leasing Petrem Neuvirthem.

Nově lze financovat i technologie, u nichž to dříve nebylo možné

Reklama
Reklama
Reklama

Měl nový občanský zákoník dopad na financování této komodity nebankovními produkty?

Dopad se naplno projeví časem. Soukromé právo se do nabytí účinnosti nového občanského zákoníku vyvíjelo řadu let, smluvní strany v obchodních transakcích mnohdy mezi sebou zavedly ustálenou obchodní praxi, tato pak jako vzájemně chtěná nahrazovala zákonná pravidla v pozadí. Tam, kde ustálená obchodní praxe fungovala a funguje, tak zůstane nový občanský zákoník tiše v pozadí. V případech, kde dosavadní předpisy výslovně omezovaly smluvní volnost, je nový občanský zákoník příležitostí k pozitivní změně. Příkladem je možnost zapsání do katastru nemovitostí, že určitá technologie či stroj není součástí nemovitosti. Lze ji tak jako samostatnou věc financovat např. prostřednictvím leasingu. Nebýt nového občanského zákoníku, bylo by takto předmět financovat krajně obtížné. Dříve byla většinou součástí věci nemovité, a tudíž nebylo možné ji samostatně odepisovat.

Mělo zavedení nového občanského zákoníku větší dopad i na leasingové společnosti?

Jazykem srozumitelným pro technicky zaměřené čtenáře: uklidili jsme v nástrojárně a pořídili nový modulární systém – to znamená, že jsme zjednodušili vzorovou produktovou dokumentaci a její modularitou snížili její počet. V ČSOB Leasing jsme provedením komplexní revize obsahu všech smluvních vzorů dosáhli snížení počtu jejich variant přibližně o 20 %, a zároveň jsme je standardizovali v SW. Zvýšili jsme úroveň parametrizace smluvní dokumentace a zavedli např. některé nové zajišťovací instrumenty, které nový občanský zákoník umožnil, např. zajišťovací postoupení smlouvy. Takže naše produktová vybavenost je nyní řečeno s nadsázkou na úrovni špičkového CNC stroje.

Petr Neuvirth vystudoval Právnickou fakultu v Praze. Dříve působil na kapitálovém trhu jako právník organizátora trhu s cennými papíry. Od roku 2002 pracuje v ČSOB Leasing, největší leasingové společnosti v ČR. Během své pracovní kariéry zastával řadu odborných a manažerských pozic. V současnosti odpovídá za útvar Rozvoj produktů, procesů a marketing. Jeho silnou stránkou je strategické myšlení, kreativita a schopnost propojovat znalosti z různých oborů.

Pojďme se blíže podívat na financování strojů a zařízení. Lze říci, na které typy strojů využívají firmy leasingové financování nejčastěji?

Na zemědělskou, stavební a manipulační techniku. Dále na rozličná výrobní zařízení, jako jsou obráběcí centra, frézky, řezačky, vstřikovací, balicí nebo měřicí stroje apod. Spíše si dovolím na otázku odpovědět otázkou: na které typy strojů firmy nevyužívají služeb leasingové společnosti? Našli bychom jen málo příkladů.

Jaký typ financování nejčastěji volí a proč?

Pokud firmy na stroj čerpají dotaci, tak využívají zpravidla účelový úvěr, který má obdobný charakter jako prověřený a cenově atraktivní finanční leasing. V poslední době je stále žádanější operativní leasing, který byl do strojů importován z lehké dopravní techniky. Například v případech, kdy výrobce zařízení má zájem na jeho rychlejší obnově u zákazníků tím, že na zůstatkové hodnoty nabídne poskytovateli financování nějakou z forem zpětného odkupu.

Změnil se za poslední roky zájem průmyslových firem o financování investic leasingovými produkty?

Zájem o služby specialistů na asset finance, kterými jsou v ČR leasingové společnosti, je dlouhodobě konstantně velký. Využívání leasingových společností na zajištění financování investic do hmotného majetku je v ČR z pohledu zákazníků, jak se říká v angličtině, convenient – vhodné, praktické, pohodlné. Přidaná hodnota leasingových produktů totiž spočívá v tom, že leasingová společnost poskytuje zákazníkovi financování a služby související s pořízením produktivního majetku, který může s minimální vstupní investicí využívat ihned, naplno a zároveň si rozložit náklad na jeho úhradu v čase. Finanční investici pak splácí postupně a financovaný stroj svou produkcí zároveň na tyto splácení „přispívá“.

Jaké doprovodné služby můžete zákazníkům nabídnout?

Doprovodné služby spočívají např. ve formě poradenství k financování, v poskytnutí nezávislého pohledu na smysluplnost investičního záměru z pohledu rentability a schopnosti generovat výnosy na pokrytí nákladů na finanční službu, poradenství v oblasti vhodnosti investice a jejího dodavatele apod., což jsou všechno doprovodné služby, které snižují operační či komerční rizika zákazníka spojená s jeho investicí.

-MM-

Kontakt: denisa@ranochova.cz

Převládá cena nad značkou

Dalším trendem ve financování strojů a zařízení je rostoucí poptávka klientů po nových dodavatelích. Dříve byly tyto technologie doménou tradičních značek. V současné době se zvýšila kvalita i u nových dodavatelů, ať už asijských nebo menších výrobců. To se odrazilo i na poptávce zákazníka, který preferuje nižší cenu nad značkou více než v minulosti, ovšem při podobných požadavcích na kvalitu, výkon a spolehlivost. Této skutečnosti se musejí přizpůsobit také leasingové společnosti. To mělo vliv i na dříve hojně využívaný odbytový leasing, kdy se spojil výrobce stroje s poskytovatelem financí a nabídli klientovi společný produkt. Tato spolupráce v současné době funguje spíše v oblasti menších strojů s nižší pořizovací hodnotou a zaměřením spíše na menší klienty. Řada výrobců se již nechce vázat pouze na jednu leasingovou společnost a také klient při pořízení větší investice vypisuje na poskytovatele financování daleko častěji výběrová řízení. U menších klientů hraje významnou roli doporučení a dobrá zkušenost z dřívější doby. V posledních letech se také prosazuje doporučení banky na svou dceřinou leasingovou společnost. Pokud má klient dobré postavení u banky, odrazí se to v rychlosti schvalování úvěru, případně i v ceně.

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 140610
Datum: 11. 06. 2014
Rubrika: Monotematická příloha / Finance
Autor:
Firmy
Související články
Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Fórum výrobních průmyslníků

Pomůže vám integrace reálných prvků digitalizace a robotizace do vaší firmy zajistit vyšší produktivitu ve výrobě a dosažení vyšší efektivity všech vnitropodnikových procesů - od přijetí zakázky, přes konstrukci, výrobu, až po její expedici a v neposlední řadě nahradí tyto prvky scházející pracovní sílu?

Strojírenské fórum 2018: Inteligentní výroba

Další z již tradičních setkání odborníků (nejen) z oblasti výroby – podzimní Strojírenské fórum – se odehrálo 8. listopadu, tentokrát v prostorách Ústavu výrobních strojů a zařízení a RCMT FS ČVUT v Praze.

Související články
Přehled trhu

Po dvouletém ekonomickém půstu se blýská na lepší časy. Podle dubnové prognózy Ministerstva financí by měl letos hrubý národní produkt vzrůst o 1,7 procenta, v roce 2015 dokonce o dvě procenta. I když se ekonomika dostala do plusových čísel až v posledním loňském kvartále, firmy investovaly do svého rozvoje v průběhu celého roku.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Deutsche Leasing slaví v Česku 20 let

Společnost Deutsche Leasing ČR patří v oblasti financování strojů a zařízení mezi nejžádanější firmy na českém trhu. "Jenom v loňském roce jsme poskytli na financování investic českým firmám přes tři miliardy korun, což nás řadí na těsné druhé místo ve financování této komodity. Pro představu to tvoří 16 procent objemu všech investic strojů a zařízení financovaných členy ČLFA," říká Radan Havelka, jednatel společnosti.

Podpořit šikovné a podnikavé - Finance pro podnikání

Podpora pro firmy všech velikostí. Tímto heslem se řídí Českomoravská záruční a rozvojová banka, která již od raných 90. let minulého století pomáhá firmám k úspěchu v jejich podnikání. Proč tomu tak je i na mnoho dalšího jsme se zeptali Jiřího Jiráska, předsedy představenstva a generálního ředitele banky.

Finance pro podnikání - Partnerství úspěšných

Výroba přesných dílů pro rozvod a regulaci plynů, upínacích držáků a čepů pro zásobníky nástrojů v obráběcích centrech, dílů pro nemocniční lůžka, ale i součástí pro pneumatické systémy, luxusní nábytek i traktory, a dalších dílů dle dokumentace dodané zákazníky. Tím vším se zabývá Společnost AR-Kovo, která navíc v kooperaci zajišťuje povrchové úpravy dílů, jako je niklování, zinkování, eloxování, pískování a kalení. Tato úspěšná společnost letos k financování nových technologií využila program Expanze od Českomoravské záruční a rozvojové banky.

Podnikatelské prostředí není stabilní. Nemáme cenovou stabilitu

Mojmír Hampl je přední český ekonom, který se většinu svého profesního života věnuje problematice financí, měnové a fiskální politiky. MM Průmyslovému spektru poskytl rozhovor, kde se mimo jiné vyjadřuje k současné politice ČNB, k důvodům, proč Česká republika aktuálně nesplňuje podmínky pro přijetí eura, a proč je nutné provést zásadní reformy tak, aby veřejný dluh byl udržitelný.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Reformy nestačí. Je nutná transformace

Je současná ekonomická krize příležitostí k progresu národního hospodářství? Bude avizovaná 7% inflace v tomto roce velkou hrozbou? Proč by se čísla měření životní úrovně ČR neměla srovnávat s některými státy EU? Je iniciativa českých podnikatelů k druhé transformaci české ekonomiky oprávněným voláním po změnách? Na tyto a další otázky odpovídala v rozhovoru pro MM Průmyslové spektrum hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Ovlivní státní dluh růst české ekonomiky?

Národní rozpočtová rada jako nezávislý odborný orgán vyhodnocuje, zda stát a další veřejné instituce dodržují pravidla rozpočtové odpovědnosti daná zákonem. Český státní dluh zaznamenal razantní propad a letos dosáhl více než 400 miliard korun. Zda se deficit bude prohlubovat, nebo konsolidovat, a jaké dopady to může mít na českou ekonomiku, jsme diskutovali s předsedkyní Národní rozpočtové rady Evou Zamrazilovou.

Fórum výrobních průmyslníků

Jak zásadně ovlivňuje vaši výrobu totální nedostatek materiálových vstupů a jak tomu čelíte? Jste nuceni kvůli tomu omezovat výrobu? Promítáte skokové navýšení cen surovin do výsledných cen vašich produktů a jak na to reagují odběratelé?

Fórum výrobních průmyslníků

Jak se současná doba odráží na chodu vaší společnosti – jak z pohledu objemu zakázek, jejich realizace a kompletace, tak i každodenního přístupu k zamezení šíření koronaviru mezi vašimi zaměstnanci. Dokážete vyčíslit náklady, které jste již do těchto opatření investovali?

Fórum výrobních průmyslníků

Jaké zásadní problémy vám současná doba přináší do chodu firmy, jak se je snažíte řešit a s jakým výsledkem?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit