Témata
Reklama

Osm let ve vedení strojních fakult

Na konci ledna letošního roku skončilo osmileté (čtyři+čtyři) funkční období děkanům našich dvou největších strojních fakult, které se za tuto dobu vyprofilovaly do moderních vzdělávacích a výzkumných institucí evropského formátu. Mluvíme o Fakultě strojní ČVUT v Praze a Fakultě strojního inženýrství VUT v Brně.

Roman Dvořák

Je absolventem oboru Strojírenská technologie Fakulty strojní ČVUT v Praze, kde nakonec kombinovanou formu doktorského studia po dlouhých letech nedostudoval (...). V roce 1997 nastoupil do vydavatelství Vogel Publishing na post odborného redaktora vznikajícího strojírenského titulu MM Průmyslové spektrum. V roce 1999 přijal nabídku od německého vlastníka outsourcingovat titul do vlastního vydavatelství. 

Tento okamžik je bezesporu vhodnou příležitostí se ohlédnout zpět, bilancovat učiněné kroky a zhodnotit současný stav nejen univerzit, ale i prostředí, ve kterém se nacházejí a musejí existovat. Redakci MM Průmyslového spektra je ctí, že pozvání ke kulatému diskusnímu stolu přijal profesor František Hrdlička z pražské techniky a profesor Miroslav Doupovec z brněnské techniky.

MM: Zavzpomínejte prosím úvodem, s jakou představou jste do funkce děkana vstupovali, čeho jste se nejvíce obávali, co vám pomohlo a co naopak téměř zlomilo vaz?

Prof. Hrdlička: Fakulta byla na sestupné dráze v počtu nových studentů přicházejících do prvního ročníku, několik set studentů se pouze zapsalo a nepřišlo si už ani pro zápočet z tělesné výchovy, ale na druhé straně fakulta získala několik významných výzkumných záměrů a jejich řešitelské kolektivy začaly být velmi úspěšné nejen výsledky, ale i spoluprací s významnými průmyslovými partnery. Takže vstupní představy byly jednoznačné. Udržet motivaci pro úspěšný výzkum a udělat všechno pro uchování vědecko-pedagogického portofolia fakulty. Dále pak neodradit nové středoškoláky těžkými přijímacími zkouškami, a přesto vybrat z uchazečů jenom ty, kteří chtějí studovat a mají předpoklady. Nejvíce jsem se obával rozpadu některých odborných pracovišť, zejména takových, kde si šéfové nepěstovali v dostatečném množství své nástupce. Hodně mi pomohlo nadšení mladších, když pochopili, že se s nimi vážně počítá.

Reklama
Reklama
Reklama
Budova FS ČVUT v pražských Dejvicích je součástí vysokoškolského kampusu, jehož základní kámen byl položen v roce 1925.
Výšková budova Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně se nachází v areálu Pod Palackého vrchem. Její základní kámen byl položen v květnu roku 1974. Stavba trvala dlouhých 10 let. V posledních letech byla stále intenzivněji diskutována otázka rekonstrukce vnějšího opláštění budovy, jehož stav již delší dobu neodpovídal současným energetickým požadavkům. Nakonec se však vedení fakulty v čele s prof. Doupovcem podařilo prosadit rekonstrukci vnějšího opláštění budovy stejně jako některých jejích vnitřních infrastrukturních prvků. První odkrytí pláště odhalilo závady ve statice budovy, které bude třeba během celkové rekonstrukce odstranit. Opravy se vyšplhají podle odhadů na půl miliardu krun, oproti původním plánům se prodraží asi o 200 milionů. Stavební práce by měly být hotové v létě 2015.

Prof. Doupovec: Mým hlavním cílem bylo tehdy dosáhnout toho, aby byla FSI VUT v Brně všeobecně vnímána jako prestižní strojní fakulta, která snese srovnání se špičkovými vzdělávacími institucemi obdobného zaměření v Evropě. Hlavním prostředkem k dosažení tohoto cíle bylo podstatné zvýšení výkonů v oblastech vědy, výzkumu a spolupráce s průmyslem. Zároveň jsem se snažil o to, aby byla fakulta atraktivní pro kvalitní studenty, protože právě ti jsou našimi hlavními zákazníky a potenciálními kolegy. Nyní k vašim dílčím otázkám. Nejvíce jsem se obával demografického poklesu – tato obava se však nenaplnila. Co mi pomohlo, byl fakt, že po celých osm let svého funkčního období jsem cítil velkou podporu svých spolupracovníků, mezi které počítám nejen proděkany a ředitele ústavů, ale i akademické pracovníky a studenty naší fakulty. Pomáhala mi rovněž skvělá spolupráce s děkany ostatních strojních fakult. Co mi naopak málem zlomilo vaz? Nemohu sice říci, že celých osm let mé „vlády“ bylo idylických a bezproblémových, ale tak kritická situace naštěstí nenastala.

Na FSI v Brně bude i nadále působit jako profesor matematiky, se vším, co k tomu patří – přednášení, zkoušení, výzkum. Kromě toho bude na úrovni VUT zastávat funkci prorektora pro studium a záležitosti studentů. „Pro mě byla dosud výuka relaxací, která mi pomáhala odreagovat se od problémů spojených s výkonem akademických funkcí. Doufám, že tomu tak bude i nadále,“ říká profesor Miroslav Doupovec.

MM: Je zřejmé, že jako každý manažer jste i vy měli nezanedbatelnou oporu ve svých spolupracovnících a podřízených. Jakých důležitých milníků jste s nimi společně dosáhli během vašeho funkčního období?

Prof. Doupovec: Osm let je dlouhá doba a já svému nástupci předávám fakultu úplně jinou, než jakou jsem přebíral, a dovolte mi to demonstrovat několika konkrétními příklady. V roce 2005 jsme přecházeli na strukturované studium. Nyní již všichni studenti fakulty musejí projít bakalářským studiem. Zdůrazňuji zde slovo „musejí“. Nejsem totiž vůbec přesvědčen o tom, že povinné zavedení bakalářského studia v technických oborech byl krok správným směrem. Fakulta je nyní více otevřená mezinárodnímu srovnání, trvale roste počet studentů vyjíždějících do zahraničí a naopak počet zahraničních studentů na fakultě. Neméně důležité je, že velkou část administrativy – např. zkušební zprávy, papírové indexy, přípravu akreditací – jsme převedli na informační systém. Na druhou stranu byrokracie a vyplňování různých formulářů narůstá v jiných oblastech… Naprostá většina pracovišť je zapojena buď do projektu Ceitec, nebo do projektu Netme Centre, který se stal motorem růstu výzkumu a spolupráce s průmyslem na fakultě. Nelze opomenout vznikající úspěšné studentské projekty, např. Formule Student nebo Hydromobil. Před osmi lety nebylo běžné, aby všichni uchazeči o habilitaci měli kvalitní publikace v impaktovaných časopisech. Nyní se tyto publikace stávají standardem i u absolventů doktorského studia. Závěrem svého výčtu pak chci uvést fakt, že se podařilo prosadit komplexní rekonstrukce areálu fakulty, která byla zahájena v roce 2013.

Prof. Hrdlička: Každá fakulta má dva milníky ve svém akademickém roce. Jednak je to poslední říjnový den, kdy se uzavírá celostátní matrika studentů, a jednak začátek kalendářního roku, kdy se sestavuje rozpočet. A mezi těmito příznivějšími a méně příznivými milníky je mnoho dalších. Pro Fakultu strojní v Praze byly významné ty, které otevíraly cestu k budoucnosti. Bylo to získání postupně tří center kompetence a participace na třech dalších. Byla to úspěšná světová Formule student, kde se tým strojní fakulty dostal do světové první dvacítky, a samozřejmě mezinárodní oborový Q ranking, kde fakulta již tři roky figuruje na 100. až 150. místě ve světovém žebříčku strojních oborů. Nesmím zapomenout na Centrum pro civilní jadernou spolupráci, které zaštiťuje významný projekt této spolupráce mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými. Samozřejmě považuji za milník i letošní oslavy 150 let existence samostatného oboru Strojnictví na Polytechnickém ústavu Království českého, který považujeme za počátek existence Fakulty strojní.

Profesor František Hrdlička se chce i nadále věnovat problémům oboru energetiky, což prý během svého funkčního období děkana FS ČVUT v Praze nikdy nepřestal.

MM: Diskuse o současné úrovni technické vzdělanosti jsou tématem celé řady setkání. Jak vy osobně se díváte na obecné absolventy vysokých škol v porovnání s těmi, kteří opouštějí vaše brány? Proč mají zaměstnavatelé sáhnout právě po vašem absolventovi, a ne jiném?

Prof. Hrdlička:
Nemůžeme hovořit o technické vzdělanosti odděleně od obecného pojmu vzdělanosti. Skutečně vzdělaný člověk může mít hluboké znalosti z mnoha oborů lidské činnosti nebo jenom z jednoho, ale je si vědom skutečnosti, že reálné užití znalostí a vědomostí pro konkrétní výsledek je jejich průnikem z různých oborů.

Naše absolventy se stále snažíme vychovávat tak, aby jejich znalosti byly založeny na kvalitním teoretickém základě, jejich dovednosti byly co možná nejlépe odvozeny ze současného stavu techniky a poznání, a tím byli připraveni pro co nejširší rozsah potenciálních způsobilostí, které po nich budou vyžadovány. Jsem si vědom toho, že předchozí věta zní jako učebnicový řečnický slogan. Pokusím se však o zjednodušení. Znalosti jsou nezbytný základ, který musí mít každý člověk. O nezbytném rozsahu znalostí se neustále diskutuje. Diskuse nebudou mít konce, pokud nebudeme chápat znalosti v jejich skutečné dvojznačnosti. Jsou znalosti pasivní a aktivní. Aktivní znalosti jsou základem druhého pilíře vzdělanosti, kterým jsou tzv. dovednosti. A to je pilíř, který je na technické vysoké škole důležitý ve vztahu k odběratelům našich produktů – k zaměstnavatelům. Třetím pilířem jsou způsobilosti, které v sobě zahrnují tvoření úsudku, komunikaci a schopnost dalšího vzdělávání. Jejich kvalita a rozsah jsou málo závislé na dovednostech, ale jsou velmi závislé na kvalitním teoretickém základu a na schopnosti absolventů užívat aktivní znalosti. Česky se tomu pěkně říká „užívat rozum“ při své práci i mimo ni. Způsobilost je v klasifikaci vzdělanosti běžně používána, ale její závislost na úrovni teoretického základu se obvykle neuvádí. Odvozuji ji z řady studií mezi absolventy technických škol, které tuto závislost prokazují. Prokazují ji nikoliv jenom tyto studie, ale také vysoká profesní úspěšnost absolventů, kteří si cení kvalitního teoretického základu pro schopnost rychlé adaptace v různých pracovních postaveních a situacích. Snad tato obsáhlá odpověď poskytla dostatečný důvod, proč má zaměstnavatel sáhnout po absolventovi naší fakulty.

Prof. Doupovec: Kvalitu absolventů technických fakult ovlivňuje celá řada parametrů. Prvním z nich je „kvalita vstupního materiálu“, tzn. úroveň středoškolského studia, která se postupně snižuje. Přitom klesají znalosti zejména z matematiky a fyziky, které jsou klíčové pro následné studium technických fakult. Dalším problémem je, že vysoké školy musejí stále více suplovat úlohu středních škol a naučit studenty elementární pravdě, že i studium je práce, která vyžaduje úsilí a která někdy bolí. Fakulta se však přizpůsobila dané situaci a snaží se, a věřím, že úspěšně, vychovávat studenty, kteří najdou dobré uplatnění. K tomu je klíčová spolupráce s průmyslovými podniky. S uspokojením proto konstatuji, že celá řada firem je ochotna převzít část spoluzodpovědnosti za výchovu svých budoucích zaměstnanců. Za ideální považuji přímé zapojení pracovníků firem do výuky. Příkladem budiž prof. Jiří Marek, profesor Ústavu výrobních strojů, systémů a robotiky FSI VUT a zároveň technický ředitel firmy Toshulin.

MM: Vysokoškolský zákon. Jeden dlouhý nekonečný příběh. Vyjmenujte prosím několik hlavních kritérií, která by měl ve prospěch technických oborů obsahovat, a co by naopak mělo ze stávající podoby zmizet.

Prof. Doupovec: Nemyslím si, že podpora technického vzdělávání by měla být záležitostí vysokoškolského zákona. Ten by měl podporovat rozvoj všech kvalitních univerzit a oborů, a to jak technických či přírodovědných, tak i humanitních. Zdůrazňuji však slovo kvalitních, přičemž za jedno z hlavních měřítek kvality považuji bezproblémové uplatnění absolventů ve vystudovaném oboru. Toto nyní splňují absolventi prakticky všech kamenných technických fakult, zatímco o absolventech řady jiných oborů se to zdaleka říci nedá.

Prof. Hrdlička: Vysokoškolský zákon v současné podobě je slepenec, který proklamuje „akademické svobody“ včetně svobody bádání, ale současně vyžaduje provázáním s dalšími zákony v podstatě tvrdé podnikové řízení. Vysokoškolský zákon označil za vysokoškolské vzdělání již tříletý studijní program bez další přímé návaznosti. To je sice v souladu s tzv. Boloňskou dohodou, ale má to prakticky nulovou oporu v historickém vývoji českého školství. Důsledek je zoufalý. Devadesát procent maturantů v ČR úspěšně dokončí vysokoškolské vzdělání. V „zaostalém“ Rakousku je to jenom 25 %. Tzv. vícezdrojovým financováním pak bylo dosaženo dnešního stavu, kdy příspěvek na studenta technického oboru nekryje ani prosté náklady na jeho vzdělávání – mám na mysli včetně nezbytných režijních nákladů a technických inovací nejzákladnější výuky.

MM: Jak vnímáte současné postavení MŠMT ČR a Rady pro vědu, výzkum a inovace k technickým vysokým školám? Na co by se podle vás měly soustředit a jaké přístupy je třeba změnit?

Prof. Hrdlička: V předchozí odpovědi jsem zmínil vícezdrojové financování. Tento dotaz míří k segmentu VaVaI. Příspěvek na rozvoj výzkumné organizace je jediný víceméně stálý zdroj příjmu technické vysoké školy z oblasti vědy. Je však dotací, která se podle metodiky nesmí používat na podporu studijních programů. Laikovi to bude znít jako slovíčkaření. Ve skutečnosti je to o tom, že na zaplacení nákladů výuky teoreticky zbývá už jenom pohyblivá složka příjmů z vědy – tedy granty, které přímo nezakazují příjemcům grantových prostředků, tedy těm obvykle nejkvalifikovanějším pracovníkům, učit. Bohužel jde o položku vystavenou principu silné náhodnosti k získání, protože se o granty soutěží. Dnes je procento úspěšnosti získání grantů VaV mezi 20 % až 30 %, u projektů GA ČR je to dokonce 17 % (!) a celkový objem grantů je závislý nejen na státním rozpočtu, ale také na kvalifikované ochotě „spolupříjemců“ z průmyslu přispět na vědu a výzkum, i když je to příspěvek pro jejich vlastní rozvoj.

Snad jsem tímto dostatečně naznačil, kde je důvod odlišného chápání příspěvku na rozvoj vědy z hlediska technických vysokých škol a Akademie věd ČR. A také to, že ve vědě by se snad nemělo jenom soutěžit, protože s totální soutěží končí i svobodné bádání.

Prof. Doupovec: Podle mého je třeba změnit tyto skutečnosti: Systém financování vysokých škol by měl zohledňovat uplatnitelnost absolventů na trhu práce. Toto implicitně předpokládá předchozí analýzu potřeb absolventů v různých oborech. Není totiž nadále únosné, aby firmy na jedné straně měly nedostatek pracovníků – zejména absolventů technických oborů, na druhé straně aby ze svých daní musely financovat studium vysokoškoláků, kteří půjdou po promoci s nejvyšší pravděpodobností rovnou na úřad práce. Za druhé je třeba zvýšit limity financovaných studentů pro technické obory na základě potřeb praxe. Dosavadní situace je totiž taková, že některé nenáročné fakulty, které zhusta vychovávají nezaměstnané, mají vyšší limity financovaných studentů než technické fakulty, o jejichž absolventy se firmy perou. Dále zdůrazňuji potřebu zavést povinnou maturitu z matematiky, zvýšit úroveň maturitní zkoušky z matematiky a angličtiny. Bezpodmínečně nutné je zavést legislativní nástroje, které by komerční sféře umožnily část daní cíleně směrovat na podporu aplikovaného výzkumu a na podporu konkrétních oborů na VŠ. Další můj apel se týká opuštění myšlenky „masifikace“ ve vzdělávání. Není přeci nutné, aby každý učební obor byl ukončen maturitou. Dále poukazuji na zpřísnění udělování akreditací vysokoškolských oborů. Nominovat do akreditační komise i zástupce praxe. Redukovat počet vysokých škol a oborů s vysokou průchodností a problematickou úrovní. Za další je nutné motivovat ředitele středních škol k podpoře technického vzdělávání. Měřítkem úspěšnosti některých středních škol je totiž stále počet absolventů, kteří se dostanou na práva či ekonomii. Ředitelé a pedagogičtí poradci některých gymnázií pak dokonce odrazují středoškoláky od studia technických fakult. Závěrem pak apeluji na to, že není vhodné každý rok měnit metodiku hodnocení výsledků výzkumu a vývoje. Hodnotit výsledky podle standardů v jednotlivých oborech, a ne jako dosud, kdy se podle stejných měřítek hodnotí vědecké výsledky techniků, přírodovědců, lékařů a podobně.

MM: Občas býváme svědky „bojů“ mezi vašimi fakultami, někdy až groteskními – polepování vašich expozic na loňském MSV výsledky anket oblíbenosti budiž tohoto tvrzení důkazem. Jak vy osobně postavení vašich fakult vedle sebe vidíte? Jste konkurenční rivalové, nebo spolupracující instituce?

Prof. Doupovec: Strojní fakulty v Brně a v Praze jsou jak konkurenční rivalové, tak i spolupracující instituce. Jako konkurenti se utkáváme například v soutěžích o různé projekty výzkumu a vývoje nebo v každoročních anketách Hospodářských novin. Domnívám se však, že daleko více jsme spolupracující a partnerské instituce. Pracovníci jedné fakulty působí ve vědecké radě, státnicových či habilitačních komisích druhé fakulty, pracovníci obou našich fakult jsou společně zapojeni do řešení projektů apod. Každá z našich fakult je v něčem výjimečná, každá má některé obory elitní a jiné méně elitní. Na konci svého funkčního období děkana FSI VUT v Brně mohu konstatovat, že na Fakultě strojní ČVUT v Praze jsem potkal celou řadu přátel a skvělých kolegů. Zejména na tomto místě děkuji za spolupráci a přátelské vztahy právě zde přítomnému končícímu děkanovi prof. Františku Hrdličkovi.

Prof. Hrdlička: Já bych odpověděl v následujícím příměru. Kníže Svatopluk údajně předvedl na třech prutech, že spolupráce je nezbytná. Historie to vesměs potvrdila, i když FS ČVUT je v Království českém a FSI VUT v Moravském markrabství.
Na VUT v Brně mám od školních studií dodnes řadu dobrých přátel a velmi si považuji, že mezi ně mohu počítat prof. Miroslava Doupovce.

MM: Vážení pánové, reakce na poslední téma naší diskuse vyvrací veškeré předsudky oscilující mezi Prahou a Brnem s dosahem do okolních měst. Děkuji vám za rozhovor a do dalších let profesního i osobního života vám přeji jménem svým a jménem našich čtenářů jen to nejlepší.

Roman Dvořák

roman.dvorak@mmspektrum.com

Poděkování ředitele svazu SST

Třísetletá historie Českého učení technického a 150 let existence samostatného oboru Strojnictví na Polytechnickém ústavu Království českého, stejně jako ukončení vašeho úspěšného působení ve funkcích děkanů pražské a brněnské strojní fakulty jsou více než oprávněným důvodem k bilancování. Historický obraz vývoje obou vašich fakult je úctyhodný především díky působení celé řady velkých osobností naší vědy, ale také díky obětavé práci jejích pedagogů. Oběma institucím, a to bezesporu také vaší zásluhou, se do dnešního dne podařilo přispět rozhodující měrou k vysoké úrovni strojírenských oborů.
Proto je mi ctí, že mohu i touto cestou skrze MM Průmyslové spektrum vám oběma, jako představitel průmyslové sféry, přesněji řečeno jednoho z jejích významných oborů – výroby obráběcích a tvářecích strojů – poděkovat za to, že jste vždy nejen uznávali, ale i aktivně prosazovali klíčovou roli vzájemného úzkého propojení aktivit strojních fakult jako institucí pedagogicko-vědeckého zaměření s průmyslovou výrobní praxí a spolupráci pracovníků obou sfér na společných projektech.

Rád bych na tomto místě zmínil především nezanedbatelné výsledky na poli aplikovaného výzkumu v našem oboru, které jsou výsledkem spolupráce Svazu strojírenské technologie s Výzkumným centrem pro strojírenskou výrobní techniku a technologii a dnes také Centrem kompetence při FS ČVUT Praha, nebo součinnosti Ústavu výrobních strojů, systémů a robotiky FSI VUT Brno se společností Toshulin.

Ing. Petr Zemánek
Ředitel Svazu strojírenské technologie

Den otevřených dveří pro zájemce o studium pořádá pražská technika dvakrát do roka.

Brněnská strojní fakulta pořádá celou řadu akcí, kde se prezentuje potenciálním studentům. Mezi ně např. patří jak Dny otevřených dveří, tak i poutavé prezentace na strojírenském veletrhu.
Pracoviště Výzkumného centra pro strojírenskou výrobní techniku a technologii při FS ČVUT v Praze se stalo fungující výzkumnou základnou oboru strojírenské výrobní techniky. Daří se mu již řadu let úspěšně spolupracovat s předními výrobci obráběcích strojů v ČR a řada současných strojů na trhu nese praktické výsledky těchto projektů spolupráce.

Netme Centre je koncipováno jako regionální výzkumné a vývojové centrum, založené na prověřených kvalitách vědecké, výzkumné a vývojové základny Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně.

Reklama
Související články
Více propojujme vysoké školy s praxí

Profesor Jaroslav Kopáček patří zcela bez pochyb mezi nestory oboru hydrauliky a pneumatiky v naší zemi ve druhé polovině 20. století, a proto mu byla na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2019 v Brně udělena po zásluze Zlatá medaile za celoživotní tvůrčí technickou práci a inovační činy. Při příležitosti ocenění práce pana profesora jsme připravili malý medailonek tohoto skromného a entuziastického člověka. Pan profesor nám při této příležitosti sdělil i několik svých zajímavých postřehů.

České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

Související články
Výzkum rozděluji pouze na dobrý a špatný, říká Libor Kraus

Prezident Asociace výzkumných organizací Libor Kraus se pohybuje v oblasti výzkumu a vývoje 30 let. Jaká vidí pozitiva, úskalí a rezervy v této důležité součásti našeho ekonomického růstu? Na to jsme se ho zeptali v rozhoru, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Stroje rostou se zákazníkem, říká pamětník českého obrábění Miroslav Otépka

Česká republika si v letošním roce připomíná 100 let od svého vzniku. Mezinárodnímu strojírenskému veletrhu v Brně je 60 let. Redakce MM Průmyslového spektra se rozhodla také zavzpomínat a k rozhovoru pozvala Miroslava Otépku, který stál u zrodu konstrukce a výroby českých obráběcích strojů. Miroslav Otépka se z profese dělníka vypracoval na respektovaného majitele jedné z největších českých strojírenských firem. Aktivita, optimismus a dobrá nálada ho neopouštějí ani ve věku, kdy se jiní věnují odpočinku. Možná je to jeho filozofií a jak sám říká: „Práce mi nikdy nic nevzala, vše, co jsem dělal, dělal jsem rád.“

Sázejme olivovníky, ať mají naši potomci co sklízet

Profesor Stanislav Hosnedl se celý svůj odborný život věnuje oboru konstruování výrobních strojů a zařízení. Značným podílem přispěl k rozvoji konstrukční vědní disciplíny Engineering Design Science and Methodology, ve které se stal uznávaným odborníkem nejen u nás, ale i v zahraničí. K jeho pedagogické a vědecké činnosti jej přivedly kroky z výrobní praxe. Tak by tomu mělo být. Stanislav Hosnedl je Plzeňák tělem i duší s aktivními kontakty po celém světě. Bylo nám ctí, že jsme mu mohli na letošním MSV v Brně předat Zlatou medaili za celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Energetičtí inovátoři – studenti pracují na originálních projektech

Studium technických oborů má obrovskou perspektivu, přesto nejsou u studentů příliš populární. Bojí se náročného studia i případného neúspěchu. „Kdo má však techniku rád, ten se bát nemusí,“ vysvětluje Dr. Ing. Jaroslav Synáč, vedoucí katedry energetických strojů a zařízení Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni.

Jsme zemí malých firem a živnostníků?

Podařilo se po více než 25 letech v České republice obnovit řemeslnou tradici a drobné podnikání, nebo jsou páteří českého průmyslu pouze velké firmy a nadnárodní společnosti? Jaký je český živnostník, co ho trápí a jaká je v této oblasti aktuální situace?

Podpora aplikovaného výzkumu je klíčovou otázkou

Technologická agentura České republiky (TA ČR) byla založena v roce 2009 pro zintenzivnění spolupráce mezi výzkumnými organizacemi podporovanými státem a podnikatelskou sférou. V rámci svých devíti programů vybírá a financuje projekty aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací. Na problematiku jejich financování a implementace výsledků do praxe jsme se zaměřili v rozhovoru s novým předsedou TA ČR Ing. Petrem Očkem, Ph.D.

Prioritou je upevnit postavení nejlepší technické univerzity

České vysoké učení technické v Praze je nejstarší technická univerzita ve střední Evropě a nejstarší nevojenská technická univerzita na světě. V současné době má ČVUT osm fakult a studuje na něm přes 24 tisíc studentů. Přibližně 25 % z nich studuje stavební obory a 20 % strojní obory.

Vždy dbám na vztah pedagoga se studentem

Jméno Petra Zuny je odjakživa spjato s českým technickým školstvím, oblastí výzkumu, vývoje a inovací a problematikou materiálového inženýrství. Celou profesní kariéru věnoval těmto oblastem a bezesporu tomu tak bude i nadále. Následující rozhovor s profesorem Petrem Zunou se konal při příležitosti udělení Zlaté medaile za celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy, kterou obdržel v letošním roce.

Buďme více ambiciózní

Podpora exportu a jeho financování ‒ to bylo téma, které otevřelo druhý ročník Strojírenského fóra, které se uskutečnilo v polovině března v Obecním domě v Praze a my jsme vás o něm podrobněji informovali v minulém vydání MM Průmyslového spektra.

České vs. slovenské studium strojařiny

Na jaře letošního roku jsme při příležitosti ukončení osmiletého působení na pozici děkanů největších tuzemských strojních fakult přinesli společný dvojrozhovor s profesorem Hrdličkou (FS ČVUT v Praze) a profesorem Doupovcem (FSI VUT v Brně). Tento materiál se setkal s velkým zájmem nejen u čtenářů z akademické obce, ale i z výrobní sféry. Rozhodli jsme se podobný koncept dvojrozhovoru s představiteli strojních fakult zrealizovat znovu, ale tentokrát mimo jiné i s informačním přesahem v podobě přeshraničního.

Inovace. Co to vlastně je?

Vděčné sexy téma, o kterém rádi všichni mluví, ale nikdo pořádně neví, jak je skutečně realizovat. Celá řada hvězdiček, jimž se podařilo inovovat sebevětší pitominu a s ní nějak uspět na našem malém hladovém lokálním trhu se cítí být vyvoleni rozdávat moudra. Zasvěcený člověk se pak nestačí divit.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit