Témata
Reklama

Podpora českých firem ve Francii

12. 05. 2008

Francouzsko-česká obchodní komora (FČOK) podporuje české podniky při jejich rozvoji na francouzském trhu; založena byla v Praze v roce 1996 a krátce poté se stala členem Unie francouzských obchodních a průmyslových komor v zahraničí, která v současnosti sdružuje 114 obchodních komor v 78 zemích. Členskou základnu Francouzsko-české obchodní komory tvoří 328 českých, francouzských i mezinárodních společností.

Obchodní podpora

Služby obchodního oddělení FČOK jsou „šité na míru“ podle potřeb jednotlivých podniků a odrážejí aktuální vývoj na českém a francouzském trhu. Komora pFČOK pomáhá nejen při překonávání jazykových a kulturních bariér, ale díky přístupu k četným databázím a jiným informačním zdrojům je schopna účinně podpořit české firmy při jejich exportním úsilí na francouzském trhu – v neposlední řadě také díky úzké spolupráci se sítí 169 francouzských obchodních komor v čele s Pařížskou obchodní a průmyslovou komorou.

Reklama
Reklama
Reklama
Francouzsko-česká obchodní komora započala v letošním roce tradici udílení její Ceny. Vítězem v hlavní kategorii Společnost roku se stala firma Verner, specialista na výrobu topných systémů pro spalování biomasy. Na fotografii majitel firmy společně s ministrem průmyslu a ochodu a se zástupci Francouzsko-české obchodní komory.

Českým firmám může nabídnout např. studie a analýzy trhu na míru, databázové rešerše, doprovod na obchodních misích a veletrzích, pomoc při navázání obchodních kontaktů či při tvorbě propagačních materiálů (pomoc při návrhu, zajištění překladu či korektury) nebo při vrácení DPH z pronájmu stánku, ubytování a dalších výdajů na území Francie.

Menším firmám, které na exportní rozvoj mohou vyčlenit jen omezený rozpočet, nabízí ověření zájmu o produkt, kdy je výrobek představen úzkému vzorku potenciálních francouzských partnerů.

Další službou je poskytnutí francouzské kontaktní adresy, tzv. virtuální kanceláře podnikům, které si přejí mít francouzskou identitu, což je první záchytný bod na francouzském trhu před založením vlastní pobočky. Společnostem, které již na francouzském trhu působí a mají v plánu se dále rozvíjet, pomůže se založením obchodní společnosti.

Semináře

Pro české firmy, které teprve zvažují myšlenku vyvážet do Francie, pořádá Francouzsko-česká obchodní komora ve spolupráci s regionálními hospodářskými komorami semináře na téma podnikání českých firem ve Francii. Zájemci na nich získají nejen základní informace o exportních možnostech na francouzském trhu, ale rovněž mohou na individuálních schůzkách konzultovat své konkrétní exportní plány. Projektoví manažeři jim pomohou definovat optimální postup při vstupu na francouzský trh a proberou s nimi možnosti další podpory. V rámci zmíněných seminářů jsou jim k dispozici i právníci specializovaní na francouzské obchodní právo.

Francouzsko-český ekonomický rok

Letos, vzhledem k blížícímu se předsednictví Francie a České republiky v Evropské unii, se Francouzsko-česká obchodní komora spolu s dalšími partnerskými institucemi chystá uspořádat několik akcí, které by měly přispět k posílení vzájemných obchodních vztahů. Jedná se například o sérii konferencí a obchodních setkání na regionálních hospodářských komorách ve Francii, 2. ročník Ceny Francouzsko-české obchodní komory, společný stánek francouzských strojírenských firem na veletrhu MSV v Brně, konference pro podporu podnikání českých firem ve Francii atd.

MSV v Brně

V letošním roce již popáté také Francouzsko-česká obchodní komora organizuje pro francouzské malé a střední podniky společný stánek na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. V rámci tohoto veletrhu každoročně probíhají vzájemná setkání francouzských vystavovatelů s českými strojírenskými firmami. V průběhu četných obchodních jednání firmy diskutují o možnostech spolupráce v oblasti výroby či o vzájemném obchodním zastoupenína českém a francouzském trhu.

Během letošního ročníku rovněž proběhne konference určená českým podnikům, které mají zájem exportovat na francouzský trh.

Cena FČOK

Francouzsko-česká obchodní komora tento rok navíc rozšířila škálu svých aktivit o zcela nový projekt a poprvé udílela tzv. Cenu Francouzsko-české obchodní komory. Ceremoniálu se zúčastnili velvyslanci Francie a České republiky, ministr průmyslu a obchodu Martin Říman a zástupci partnerských a členských společností FČOK. Hlavními partnery večera byly společnosti Axa finanční zabezpečení, Calyon, Deloitte, Manpower a PeterkaPartners.

Česko-francouzská porota složená z vrcholových manažerů udělovala ceny v kategoriích Společnost roku, Osobnost rokuStudent-vědec a rovněž zvláštní cenu poroty. Tu získala firma Bio-cafés za inovativní obchodní a marketingový koncept v oblasti zdravé výživy; vítězem v hlavní kategorii Společnost roku se stala firma Verner, a. z Červeného Kostelce, která se už od roku 1992 specializuje na výrobu topných systémů pro spalování biomasy.

Zúčastnit se mohl každý podnik, který má sídlo v České republice nebo ve Francii bez ohledu na obor a který zároveň realizoval inovační projekt v obchodní, průmyslové, kulturní, vědecké nebo vzdělávací oblasti nebo v jiném oboru nebo prokázal angažovanost v oblasti sociální zodpovědnosti či ochrany životního prostředí nebo realizoval projekt, který účinně přispěl k odstranění kulturních a sociálních bariér.

Michal Macko

Francouzsko-česká obchodní komora

M.Macko@ccft-fcok.cz

//www.ccft-fcok.cz/

Reklama
Vydání #5
Kód článku: 80533
Datum: 12. 05. 2008
Rubrika: Servis / Exportní příležitosti
Autor:
Firmy
Související články
CzechTrade pomáhá strojařům – Švédsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na švédský trh.

CzechTrade pomáhá strojařům, Německo

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na náš klíčový exportní trh.

Související články
CzechTrade pomáhá strojařům, Turecko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na turecký trh.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Komory pro spolupráci - Rozvíjet vztahy mezi Českem a Kanadou

Pro většinu Čechů je Kanada spojena s hokejem a přírodními krásami. Ve druhé největší zemi na světě žije necelých 38 mil. obyvatel, což s průměrem 3,5 obyvatele na km2 řadí Kanadu na 230. místo na světě.

CzechTrade pomáhá strojařům: Velká Británie a Irsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na jihoamerický trh, konkrétně do Spojeného království Velké Británie a Irska.

CzechTrade pomáhá strojařům, Kolumbie

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na jihoamerický trh, konkrétně do Kolumbie.

Holandská inspirace

Od vzniku Nizozemsko-české obchodní komory v roce 1993 se toho hodně změnilo. Dnes již společnosti nehledají jen praktickou pomoc v začátcích podnikání, ale stojí spíše o inspiraci, smysluplné kontakty a řešení nejrůznějších výzev a problémů.

CzechTrade pomáhá strojařům, Bulharsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na bulharský trh.

CzechTrade pomáhá strojařům, Francie

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na francouzský trh.

Komory pro spolupráci - Inspirace izraelskými inovacemi

Mezi velikostí státu a objemem obchodu není přímá úměra. Důkazem je náš obchod se Státem Izrael. Obě země mají přibližně stejný počet obyvatel, ale vzájemný obchod, zejména náš vývoz, je mnohem větší, než je tomu mezi námi a násobně většími státy.

CzechTrade pomáhá strojařům

Během loňského roku jsme na stránkách MM Průmyslového spektra ve spolupráci s agenturou CzechTrade publikovali edukační seriál určený začínajícím exportérům, jehož smyslem bylo provést je úskalími, které pronikání na zahraniční trhy přináší. Letos v publikační osvětě pokračujeme a postupně představujeme zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce.

Italský průmysl 4.0 na dosah

Italsko-česká obchodní a průmyslová komora (Camic) je se svými více než 400 členy jednou z největších zahraničních komor v ČR. Mezi jejími členy jsou také italské průmyslové firmy, jež dnes patří mezi lídry českého průmyslu – výrobce autobusů Iveco Czech, textilní závody Nová Mosilana a Sametex skupiny Marzotto, Karlovarské minerální vody a Brazzale Moravia v potravinářském odvětví či Brembo v oblasti komponentů pro automobilový průmysl.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit