Témata
Reklama

Prezentace českého průmyslu v Itálii

23. 04. 2008

Přinášíme vám další díl seriálu, jehož smyslem je představovat českým strojírenským firmám možnosti spolupráce se zahraničními kancelářemi CzechTrade a zahraničními obchodními komorami působícími v České republice. Tentokrát jsme se zaměřili na kancelář CzechTrade Milano a v následujícím článku na protilehlé straně pak na Italsko-českou smíšenou obchodní a průmyslovou komoru.

Pro mnohé české exportéry je Itálie doposud neprobádaným teritoriem, na rozdíl od sousedních států ČR, a je tedy třeba se před vstupem na tento trh vybavit nutnými informacemi. Jako všechny zahraniční kanceláře CzechTrade, i ta milánská nabízí široké spektrum asistenčních služeb pro české firmy, které by rády pronikly se svými výrobky či službami na italský trh. Typologie nabízených služeb se pohybuje od základního vyhledání kontaktů z databází, ověření zájmu o produkt nebo spolupráci, vyhledání obchodních partnerů, detailnější průzkum trhu, analýzy konkurenceschopnosti českého exportéra v rámci italského trhu až po asistenci při jednáních s italskými úřady a pomoc při zdolávání byrokratických úskalí, jako jsou např. registrace a povolení pro distribuci výrobků na italském trhu.

Naše kancelář navázala spolupráci s řadou italských institucí a agentur, které využíváme při podpoře českého exportu a českých firem vstupujících na místní trh. Jde o obchodní komory, průmyslové svazy i oborové asociace při získávání informací o italských subjektech, možnostech vzájemné výrobní a obchodní spolupráce, veletržní správy při podpoře účastí českých firem na mezinárodních veletrzích konajících se v Itálii, a dále o banky a agentury pro právní a daňové poradenství nezbytné například pro založení pobočky v Itálii a volby její nejvhodnější formy či vymáhání pohledávek.

Zvláště na poslední zmiňované bych chtěl upozornit, protože počet případů žádostí o pomoc s vymáháním pohledávek, se kterými se firmy obracejí na naši kancelář, je poměrně vysoký a má stoupající tendenci. Doporučujeme všem, a zvláště v případě nových obchodních partnerů, firmy prověřit, a pokud to bude možné, pojistit se a domluvit takové obchodní podmínky, abyste se podobným problémům dokázali vyhnout.

Mezi hlavní překážky, které vznikají při hledání vhodného italského partnera pro spolupráci, patří doposud enormní jazyková bariéra z italské strany, neboť firmy často nekomunikují jinak než italsky, ale i nedostatečná rozšířenost moderních komunikačních technologií (např. e-mail či vyhledání informací na internetu) a neochota mnohých Italů je používat.

Reklama
Reklama
Reklama
Kamil Doležal ředitel CzechTrade Milano

Strojírenství

Oblast strojírenské výroby patří v Itálii mezi nejsilnější obory v celoevropském měřítku, chtěl bych zmínit několik nejvýznamnějších – dřevoobráběcí, potravinářské, textilní, stavební, zemědělské, polygrafické, obalové stroje, energetický, lodní, automobilový, motocyklový nebo letecký průmysl. Navzdory momentální ekonomické krizi, kterou Itálie zažívá, se s touto situací firmy vyrovnávají celkem dobře, jak dokazují následující údaje:

Objem exportu strojírenské výroby dosáhl v roce 2007 hodnoty 66.223 milionů eur, což znamená nárůst o 10,9 % oproti roku 2006 a představuje více než 20% podíl na celkovém exportu Itálie. Ve stejném období se do Itálie dovezlo zboží za 23.450 milionů eur, kde největší podíl je z 27 zemí EU – 62% objemu zboží, následuje Asie s 22 %.

Silnou stránkou italských firem, a to nejen ve strojírenském oboru, je orientace na subdodavatelskou spolupráci a úzká specializace subdodavatelských firem, díky níž dokáží vyrábět s minimálními náklady a s maximální efektivností. Tento fakt se nám již potvrdil ve většině případů, kdy jsme se pokoušeli nalézt dodavatele v ČR pro významné italské zákazníky. Pro příklad bych uvedl největšího evropského výrobce textilních strojů Itema – Promatech patřícího do Radici Group, který hledal dodavatele obrobených odlitků, výkovků, lehkých kovových konstrukcí či přesného obrábění. Nákupčí této společnosti navštívil v ČR několik desítek potenciálních dodavatelů, ale žádný z nich nedokázal nabídnout ceny nižší než dodavatelé italští. Naše kancelář pravidelně publikuje poptávky ze strojírenského oboru na portálu www.czechtrade.cz v sekci exportních příležitostí nebo paralelně na www.businessinfo.cz

Veletrhy a výstavy

Jak již bylo zmíněno, v Itálii se každoročně pořádá velký počet významných veletrhů a většinu z nich lze snadno dohledat na webových stránkách veletržních správ: v Miláně (www.fieramilano.it), v Boloni (www.bolognafiere.it) a ve Veroně (www.veronafiere.it), v Rimini (www.fierarimini.it) anebo v Turíně (www.lingottofiere.it). Ze strojírenských veletrhů stojí za zmínku např. BIMU-SFORTEC, mezinárodní veletrh obráběcích strojů, nástrojů, automatizace a robotizace, konající se bienálně v Miláně (www.bimu-sfortec.com), MEC-SPE, subdodavatelský veletrh specializovaného strojírenství konající se každoročně v Parmě (www.senaf.it) či veletrh vzduchotechniky, klimatizace a vytápění Expocomfort MCE konající se v Miláně každým druhým rokem (www.expocomfort.itNaše kancelář v Miláně naplánovala na letošní rok společnou účast na veletrhu Progetto Fuoco 2008 – mezinárodním veletrhu ekologického vytápění a paliv –, na kterém se představila řada předních českých výrobců kotlů na tuhá paliva, kamen, krbů, krbových vložek společně s výrobci dřevěných pelet a briket. Obor vytápění je v Itálii jedním z nejrychleji rostoucích oborů, zejména v oblasti doposud nepříliš využívané biomasy představující pouhé 2,5 % z celkové energetické spotřeby. Tento objem však umožňuje ročně ušetřit 8 milionu tun uhlí a 5 milionů tun ropy. Masivní expanze pelet a jejich spalovacích technologií otevírá českým výrobcům prostor pro vstup na italský trh díky vývojovému předstihu, který je v tomto oboru v ČR. Kancelář CzechTrade v Miláně pravidelně zaznamenává zájem o české vytápěcí technologie a materiály.

Kamil Doležal

CzechTrade Milano

milano@czechtrade.cz

//www.czechtradeoffices.com/it/italia/

Reklama
Vydání #4
Kód článku: 80422
Datum: 23. 04. 2008
Rubrika: Servis / Exportní příležitosti
Autor:
Firmy
Související články
CzechTrade pomáhá strojařům – Švédsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na švédský trh.

CzechTrade pomáhá strojařům, Německo

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na náš klíčový exportní trh.

Související články
CzechTrade pomáhá strojařům, Turecko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na turecký trh.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
CzechTrade pomáhá strojařům: Velká Británie a Irsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na jihoamerický trh, konkrétně do Spojeného království Velké Británie a Irska.

Komory pro spolupráci - Rozvíjet vztahy mezi Českem a Kanadou

Pro většinu Čechů je Kanada spojena s hokejem a přírodními krásami. Ve druhé největší zemi na světě žije necelých 38 mil. obyvatel, což s průměrem 3,5 obyvatele na km2 řadí Kanadu na 230. místo na světě.

CzechTrade pomáhá strojařům, Kolumbie

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na jihoamerický trh, konkrétně do Kolumbie.

Holandská inspirace

Od vzniku Nizozemsko-české obchodní komory v roce 1993 se toho hodně změnilo. Dnes již společnosti nehledají jen praktickou pomoc v začátcích podnikání, ale stojí spíše o inspiraci, smysluplné kontakty a řešení nejrůznějších výzev a problémů.

CzechTrade pomáhá strojařům, Bulharsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na bulharský trh.

CzechTrade pomáhá strojařům, Francie

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na francouzský trh.

Komory pro spolupráci - Inspirace izraelskými inovacemi

Mezi velikostí státu a objemem obchodu není přímá úměra. Důkazem je náš obchod se Státem Izrael. Obě země mají přibližně stejný počet obyvatel, ale vzájemný obchod, zejména náš vývoz, je mnohem větší, než je tomu mezi námi a násobně většími státy.

CzechTrade pomáhá strojařům

Během loňského roku jsme na stránkách MM Průmyslového spektra ve spolupráci s agenturou CzechTrade publikovali edukační seriál určený začínajícím exportérům, jehož smyslem bylo provést je úskalími, které pronikání na zahraniční trhy přináší. Letos v publikační osvětě pokračujeme a postupně představujeme zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce.

Italský průmysl 4.0 na dosah

Italsko-česká obchodní a průmyslová komora (Camic) je se svými více než 400 členy jednou z největších zahraničních komor v ČR. Mezi jejími členy jsou také italské průmyslové firmy, jež dnes patří mezi lídry českého průmyslu – výrobce autobusů Iveco Czech, textilní závody Nová Mosilana a Sametex skupiny Marzotto, Karlovarské minerální vody a Brazzale Moravia v potravinářském odvětví či Brembo v oblasti komponentů pro automobilový průmysl.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit