Témata
Zdroj: Teplárenské sdružení ČR

Teplárenství se chystá na bezuhelnou éru

Čísla návštěvníků a partnerů nedávno konaného již 30. ročníku konference Dny teplárenství a energetiky naznačují, jak moc bouřlivému vývoji čelí české teplárenství. Podle Mirka Topolánka, předsedy výkonné rady Teplárenského sdružení ČR, je aktuální situace velmi turbulentní.

Denisa Ranochová

Má dlouholeté zkušenosti jako novinářka, šéfredaktorka a tisková mluvčí. „Od malička mě baví psát, zároveň mi v žilách koluje manažerská krev. Prací pro firmy, asociace či vysoké školy jsem své životní vášně propojila. Není pro mě důležitá kvantita, nechceme být velkou agenturou, kde se střídají account manažeři jako na běžícím pásu. Nemáme desítky klientů, ale s těmi, co máme, tvoříme dlouholetý tým. A proč ráno s nadšením zaklapáváme budíky a pracujeme ve dne v noci svátek nesvátek? Jednoduše nás práce pro vás baví.“

Reklama

Trochu netradičně přivítal účastníky jubilejního 30. ročníku konference ministr životního prostředí, podle kterého čelí Evropa i Česká republika třem důležitým výzvám. Mezi ně patří krize energetických dodávek, postupující klimatická krize a nezbytné snižování emisí, na které je navázána adaptace na klimatické změny.

Právě teplárenství může ve všech těchto výzvách sehrát klíčovou roli,“ uvedl ministr Petr Hladík.

Čísla návštěvníků a partnerů nedávno konaného již 30. ročníku konference Dny teplárenství a energetiky naznačují, jak moc bouřlivému vývoji čelí české teplárenství. (Zdroj: Teplárenské sdružení ČR)

Podle něj je dekarbonizace teplárenství stále před námi, neboť se zatím téměř polovina tepla vyrábí z uhlí.

Uhelné zdroje budou nejprve nahrazovány paroplynovými, a všude tam, kde to bude smysluplné, dojde k energetickému využíváními odpadů. Postupně ale bude nutné dojít k systémové změně, která bude muset zohlednit budoucí potřeby obyvatel,“ doplnil ministr.

Reklama
Reklama
Reklama

Nejde o dar od státu

Transformaci teplárenství podporuje stát i ministerstvo finančními prostředky, které je možné čerpat z programu HEAT (Modernizace soustav zásobování tepelnou energií) v rámci Modernizačního fondu.

Máme schváleny projekty v celkové hodnotě dosahující téměř 70 miliard korun. Do budoucna však bude finančních prostředků méně, a to v závislosti na ceně emisních povolenek,“ upozornil Petr Hladík.

Transformaci teplárenství podporuje stát i ministerstvo finančními prostředky, které je možné čerpat z programu HEAT. (Zdroj: Teplárenské sdružení ČR)

Program HEAT pozitivně ohodnotil i Mirek Topolánek. Zároveň zmínil, že nejde o žádný dar od státu.

Podle našich propočtů teplárny v období 2021–2030 zaplatí za povolenky, z jejichž prodeje se fond financuje, přibližně 160 miliard korun. Z vlastních peněz dostanou zpět možná tak dvě třetiny na investiční akce, které musí provést, aby odešly od uhlí,“ vysvětlil Topolánek.

Letošní konference Dny teplárenství a energetiky nabídla 62 příspěvků v pěti tematických blocích, díky kterým se návštěvníci mohli dozvědět perspektivní novinky z oboru. (Zdroj: Teplárenské sdružení ČR)

Podle něj se sektor nachází ve složité situaci. Pokud stát nepodnikne žádné kroky, uhelné elektrárny budou muset být podle ekonomických a podnikatelských zákonů vyřazeny z provozu kolem roku 2027. Pro teplárny to může znamenat ukončení těžby uhlí a nedostatek paliva.

Jsme pod tlakem, a proto je diskuze nucená a bouřlivá,“ uvedl Mirek Topolánek.

Reklama

Návrh cíle snížení emisí do roku 2040

Evropská komise letos předložila návrh na snížení emisí v EU do roku 2040 o 90 až 95 %. Podle předsedy sdružení bude návrh v případě energetiky znamenat požadavek na záporné emise a v roce 2040 nulové emise v EU ETS.

Kvůli levnějším cenám energií a zcela jiným regulatorním podmínkám odchází už dnes firmy z Evropy a přesouvají se do Spojených států.

Podle Mirka Topolánka se sektor nachází ve složité situaci. Pokud stát nepodnikne žádné kroky, uhelné elektrárny budou muset být vyřazeny z provozu kolem roku 2027. (Zdroj: Teplárenské sdružení ČR)

Možná dosáhneme cílů, ale nebude tu již žádný těžký a energeticky náročný průmysl – ani u nás, ani v Německu,“ řekl Mirek Topolánek, podle kterého je nutné diskutovat o tom, jakým způsobem se na danou situaci adaptovat. Ne však na klimatické, ale na legislativní změny. „Souhlasím s tím, že dekarbonizace je nutná, ne však kvůli záchraně planety, ale proto, abychom nebyli závislí na fosilních palivech ze zemí, jako je Rusko,“ dodal.

Letošní konference Dny teplárenství a energetiky nabídla 62 příspěvků v pěti tematických blocích, díky kterým se návštěvníci mohli dozvědět perspektivní novinky z oboru. Kvůli evropským volbám byl letos zaveden panel s českými kandidáty do Evropského parlamentu. Jelikož právě tam se schvaluje energetická politika EU.

Související články
Jarní setkání strojařů v Plzni

Více než 30 vystavovatelů, téměř 50 řečníků, tři výstavní haly a jeden nezapomenutelný strojírenský zážitek. Akce Strojírenská inspirace 2024 se konala v Plzni od 4. do 6. června 2024 a zaměřila se na digitální výrobu, automatizaci a inovace ve strojírenství. Letos poprvé se toto setkání uskutečnilo v areálu Depo2015, který se stal centrem pro sdílení zkušeností a nápadů mezi odborníky z průmyslu a digitalizace.

Vezměme rozum do hrsti a bojujme

Pavel Sobotka, zakladatel a ředitel firmy Frentech Aerospace. Základy technických a technologických schopností získal v Tesle Brno, kde pracoval 27 let. Již tehdy byl přesvědčen, že přesná mechanika bude stále atraktivním oborem, jelikož se podílí absolutně na všem, co používáme. Brýle, zdravotnická technika, auta, letadla, kosmické rakety, obranný průmysl, tiskařina, výroba mikročipů, počítačů a mnoho dalšího.

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

Související články
USA: Sázka na stabilní trh

Spojené státy americké se řadí mezi největší vývozce na světě. Pro naše firmy představuje nejúspěšnější exportní destinaci z mimoevropských trhů. Za poslední období dochází k postupnému nárůstu našeho exportu, v roce 2019 poprvé v historii přesáhl 100 mld. Na trh USA vyvážíme zboží s nejvyšší inovační hodnotou, jako jsou např. letecké motory, zdravotnická zařízení či mikroskopy. Tyto komodity by se nyní mohly rozšířit o další sektory, jako například výrobní stroje pro high-tech výrobu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Současné ceny energií jsou pro firmy likvidační

Pavel Janeček působí v energetice celý svůj profesní život. S redakcí MM Průmyslového spektra se podělil o své dlouholeté zkušenosti z plynárenského byznysu a o názory na řešení energetické krize v České republice. Navrhuje konkrétní východiska a apeluje na rychlé jednání české vlády.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

MSV ve znamení sofistikovaných řešení

Na naše otázky odpovídají Zuzana Štemberová, Project Engineer ve společnosti Advanced Engineering, a Pavel Šumera, ředitel firmy Hennlich.

Průvodce světem technologických inovací

Nejen vynikající příležitostí pro navazování nových či utužování stávajících obchodních vztahů, ale i příhodnou záminkou důležitých společenských setkání. Tím vším je, velmi stručně řečeno, Amper 2020 – největší středoevropská veletržní akce v oborech elektrotechnika, energetika, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení. Proběhne ve dnech 17.–20. března 2020 na brněnském výstavišti.

Štěstí přeje připraveným!

Cesta antivirového řešení Avast od prvních nápadů ve Výzkumném ústavu matematických strojů k firmě o 1 700 zaměstnancích Avast Software obývající několik pater nové budovy na Pankráci, byla dlouhá a někdy trnitá. Zakladateli a tvůrci myšlenky na vytvoření vlastního antivirového programu, ze kterého se postupem doby stal ochranný systém bránící napadením, jsou Pavel Baudiš a Eduard Kučera.

CzechTrade pomáhá strojařům – Švédsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na švédský trh.

Fórum výrobních průmyslníků

V jaké profesní náladě přijíždíte na letošní MSV do Brna a jaká témata byste zde chtěli se svým týmem v rámci setkání jak s obchodními partnery tak i příp. s představiteli státu diskutovat? Část 2.

Fórum děkanů strojních fakult

Uveďte prosím stěžejní exponát, který bude vaše fakulta na MSV v Brně prezentovat a proč se škola rozhodla právě pro něj?

Fórum výrobních průmyslníků

V jaké profesní náladě přijíždíte na letošní MSV do Brna a jaká témata byste zde chtěli se svým týmem v rámci setkání jak s obchodními partnery, tak i příp. s představiteli státu, diskutovat?

Desatero pro export: Veletrhy a výstavy

V dalším díle exportního seriálu, který v letošním roce na stránkách MM Průmyslového spektra publikujeme, se zaměříme na výstavy a veletrhy. Účast na zahraničním veletrhu může pro exportéra vyústit v reálný obchodní případ. Výsledek se nicméně může dostavit až ve středně nebo dlouhodobém horizontu. Aby se prodejů dosáhlo, zásadní je nepodcenit osobní kontakt s potenciálními odběrateli.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit