Témata
Reklama

Tuzemské firmy mohou nově platit do zahraničí levněji a rychleji

Nejen průmyslové firmy stále častěji řeší, jak posílat zahraničním partnerům peníze levněji a rychleji. Od letošního roku mohou pro platby do zahraničí nově použít i platební operátory. Přes ně lze zasílat peníze se stejným komfortem jako přes bankovní účet, a často výhodněji.

Pomůže i elektronická peněženka chránící firemní účet

Možná jste už zažili situaci: Potřebujete zaplatit fakturu v cizí měně a partner na druhé straně Evropy nebo světa by rád viděl peníze na svém účtu už v průběhu dne, nejlépe v místní měně. Nebo jste zjistili, kolik peněz zaplatíte za poplatky bance, která takový převod uskuteční?

Svět byznysu se zrychluje. Také s rostoucím zájmem českých firem o obchodování i se vzdálenými zeměmi jsou rychlé platby s převodem do tamní, často exotické měny stále vyhledávanější. A kde je poptávka, tam je i nabídka. V Česku tak vznikají nové finanční instituce, které v podobných situacích firmám nabízejí výhodné služby. Specializují se nejen na mezinárodní převody peněz, ale i na produkty, které usnadní a zlevní obchodování se zahraničím. Doposud na tyto služby měly monopol zdejší banky. Noví hráči však umí nabídnout i něco víc.

Reklama
Reklama
Reklama

Levně a rychleji?

V České republice na tuto poptávku jako první zareagoval nízkonákladový platební operátor MoneyPolo britské společnosti Mayzus Financial Services. Společnost se od svého vstupu na český trh profilovala jako specialista na mezinárodní převody, který zajistí pohodlné, rychlé a hlavně levné zasílání peněz do celého světa s časem převodu do patnácti minut. Proti obdobným službám společností MoneyGram či Western Union přinesl před třemi lety do Česka zasílání peněz přes internet. Tyto služby však byly určeny především soukromým osobám. Od jara letošního roku je mohou nově využívat také české firmy. „Díky našemu propracovanému on-line systému jsme mohli rozšířit základní služby o zřízení multiměnového účtu, ze kterého může firma i jednotlivec platit faktury ve všech cizích měnách. Náš účet se chová stejně jako klasický, bankovní. Navíc kombinuje všechny výhody spojené s rychlým, levným a bezpečným převodem peněz,“ přibližuje ředitel české pobočky Nikolay Rozhok.

Použití je jednoduché: firma si u platebního operátora zřídí účet, na který si z bankovního konta zasílá peníze a těmi platí svým zahraničním partnerům. Kromě již zmíněných výhod má také jistotu, že hlavní firemní účet u banky je maximálně chráněný. „Máme například klienta, který dováží svítidla na Ukrajinu a do Ruska. Kupuje je po celé Evropě a potřebuje platit v eurech, příjmy má v lokální měně, v rublech. U MoneyPolo má založený on-line účet propojený se svým bankovním. Na náš účet chodí jeho platby v rublech, faktury přes nás platí v eurech,“ dokresluje Nikolay Rozhok.

Co vyjde levněji?

Jaký je vlastně rozdíl mezi posíláním peněz do zahraničí přes převodní společnosti a banky?

Platební operátor běžně operuje s procenty převáděné částky, které se pohybují od jednoho do maximálně tří procent. „Při transakci kolem pěti tisíc dolarů můžete za bankovní poplatek zaplatit kolem sta dolarů. U nás je to při podobné transakci o polovinu méně. Navíc vždycky dopředu víte, kolik platíte. To vám banky často neumějí predikovat a vy se to pak dozvíte až z výpisu o několik dní později,“ shrnuje Rozhok. Záleží však na každé firmě, jaké služby jsou pro ni prioritní. Bankovní domy budou stále vyhledávané při možnostech zajištění plateb nebo při převodech velkých finančních objemů, platební operátor pak může být vítaným doplňkem pro rychlé peněžní převody třeba do vzdálených zemí nebo cizích měn.

Elektronická peněženka chrání bankovní účet

Další, pro firmy vítanou službou je zřízení předplacené karty k účtu platebního operátora. Ta se chová jako klasická bankovní karta VISA nebo MasterCard s rozdílem, že není propojená s bankovním účtem. Při její ztrátě tak nehrozí odčerpání peněz z firemního účtu. Firmy ji mohou využívat například jako elektronickou peněženku pro své zaměstnance při služebních cestách. Mají tak jistotu, že zaměstnanec bude mít v zahraničí vždy potřebný obnos peněz a zároveň nemusí nosit větší hotovost. V případě potřeby lze kartu přes účet jednoduše dobít.

Veronika Slámová

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 140657
Datum: 11. 06. 2014
Rubrika: Monotematická příloha / Finance
Autor:
Firmy
Související články
Z čeho žijí české firmy?

Jedno české přísloví praví: bez peněz do hospody nelez. Přeneseno do řeči čísel by se českým firmám na světových trzích s ostrými lokty lépe dýchalo s finanční podporou státu za zády. V čem by mohla současná vláda českým exportérům více pomoci a jak hodnotí čerpání evropských fondů předseda představenstva a prezident Svazu strojírenské technologie Miroslav Šabart?

Novinky na finančním trhu

„Tempo růstu průmyslové produkce se dále zvyšuje“ – hlásají titulky od srpna loňského roku. Pro české firmy a ekonomiku je to skvělá zpráva. V letošním roce lze tedy očekávat růst investic. Jak se k této výzvě postavily finanční domy a co firmám nabízejí?

Znovuobjevené financování provozu

„Finanční krize nám vlastně pomohla. Rezervovaný postoj bank k některým odvětvím nám přinesl nové zákazníky. Začali jsme intenzivně spolupracovat například s firmami z automobilového či chemického průmyslu,“ říká Jana Němečková, předsedkyně představenstva společnosti Transfinance.

Související články
Někdo jde po ceně, jiný vsází na vztah

Nabídky finančních institucí se na firmy i jednotlivce hrnou ze všech stran. Jsou však úspěšné? A co je pro firmy ve finančním světě nejdůležitější? Provedli jsme malý průzkum.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Autointerview aneb kdy si jít půjčit do banky na podnikání

Nikdy si nechoďte půjčit, když jste v nouzi. Nezapomínejte, že banka není přítel do nepohody. Banka je partnerem v dobách hojnosti, nikoli v čase strádání. Proto mě vždy pobaví, když peněžní ústavy jako jeden ze svých reklamních předmětů rozdávají deštníky. V londýnské City se říká, že když prší a přijdete do banky s deštníkem, většinou ho tam zapomenete. Když ho dostanete, je naopak den zalitý sluncem…

Operativní leasing: spása, nebo dočasný fenomén?

Operativní leasing si získává stále větší oblibu. A to nejenom mezi firmami - na jeho výhody začínají čím dál tím více slyšet i živnostníci. Na leasingovém trhu je už delší dobu patrný postupný přesun zájmu podnikatelů od finančního k operativnímu leasingu. Ačkoli podle objemu leasingových obchodů vykazuje finanční leasing stále ještě lepší výsledek, operativní leasing ho výrazně překonává v počtu nově uzavřených smluv.

Přehled trhu

Po dvouletém ekonomickém půstu se blýská na lepší časy. Podle dubnové prognózy Ministerstva financí by měl letos hrubý národní produkt vzrůst o 1,7 procenta, v roce 2015 dokonce o dvě procenta. I když se ekonomika dostala do plusových čísel až v posledním loňském kvartále, firmy investovaly do svého rozvoje v průběhu celého roku.

Deutsche Leasing slaví v Česku 20 let

Společnost Deutsche Leasing ČR patří v oblasti financování strojů a zařízení mezi nejžádanější firmy na českém trhu. "Jenom v loňském roce jsme poskytli na financování investic českým firmám přes tři miliardy korun, což nás řadí na těsné druhé místo ve financování této komodity. Pro představu to tvoří 16 procent objemu všech investic strojů a zařízení financovaných členy ČLFA," říká Radan Havelka, jednatel společnosti.

Malé, leč dobré změny

V lednu vstoupil v účinnost nový občanský zákoník. Měl větší vliv na financování strojů a zařízení? A jak se za poslední roky vyvíjel tento trh z pohledu leasingové firmy? Nejen o tom jsme hovořili s ředitelem útvaru Rozvoje produktů, procesů a marketingu ČSOB Leasing Petrem Neuvirthem.

Internetový vyhledávač dotací

Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky nabízí jednoduchý vyhledávač dotací. Na internetové adrese www.podporapodniku.cz najdete přehlednou webovou aplikaci, která dokáže zobrazit všechny aktuálně platné dotační nabídky. Zadáte stáří firmy, její velikost, místo realizace projektu a zvolíte oblast podpory a aplikace vyhledá nabídky, které zadaným parametrům odpovídají.

Variabilní produkt a zkušená pojišťovna

Každý, kdo někdy zkusil podnikat, potvrdí, že to mnohdy není nic pro slabé povahy. Nástrah, rizik a komplikací čeká na podnikatele mnoho, přitom univerzální recept na úspěch neexistuje. S vhodně zvoleným pojištěním, které se přizpůsobí přesně potřebám podnikatele, se však dá spolehlivě předejít celé řadě problémů.

Finance pro podnikání - Aby byly krásné a lesklé

Dokonalé povrchové úpravy kovů. Tak lze stručně charakterizovat činnost společnosti Seven-K se sídlem ve východočeských Králíkách. Jde o společnost poměrně mladou, ale velmi úspěšnou. Za jejím úspěchem však, kromě samotné kvality její práce, kterou oceňuje více než 400 aktivních zákazníků ze všech oblastí průmyslu, stojí i spolupráce s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou.

Finance pro podnikání - Prostory, v nichž můžeme růst

Průmyslové lepení. Tak se nazývá oblast, bez které se dnes neobejde prakticky žádné odvětví. Přitom lidí, kteří mu opravdu rozumí, u nás není mnoho. O těch, kteří patří k západočeské firmě Kaletech, působící v této oblasti již 16 let, se však bez váhání dá říci, že jsou skutečnými odborníky. A o zakladateli firmy a jejím jednateli, kterým je Ing. Martin Kaše, to platí dvojnásob. I to bylo důvod, proč růst této firmy opakovaně podpořila Českomoravská záruční a rozvojová banka.

Finance pro podnikání - Když pomoc přijde včas

Psal se rok 2007, když byla ve východočeské obci Sloupnice založena soukromá česká strojírenská firma Šimůnek. Jejího zakladatele a majitele Jana Šimůnka vedl k jejímu založení prostě zájem o strojařinu, a hlavně - víra v budoucnost tohoto oboru.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit