Témata
Reklama

Z čeho žijí české firmy?

Jedno české přísloví praví: bez peněz do hospody nelez. Přeneseno do řeči čísel by se českým firmám na světových trzích s ostrými lokty lépe dýchalo s finanční podporou státu za zády. V čem by mohla současná vláda českým exportérům více pomoci a jak hodnotí čerpání evropských fondů předseda představenstva a prezident Svazu strojírenské technologie Miroslav Šabart?

V Itálii platí firmy za půjčky na investice jen 2,5 procenta

Jedno české přísloví praví: bez peněz do hospody nelez. Přeneseno do řeči čísel by se českým firmám na světových trzích s ostrými lokty lépe dýchalo s finanční podporou státu za zády. V čem by mohla současná vláda českým exportérům více pomoci a jak hodnotí čerpání evropských fondů předseda představenstva a prezident Svazu strojírenské technologie Miroslav Šabart?

Pane Šabarte, jaký má české strojírenství ve světě zvuk?

Řekl bych, že hodně dobrý. V oboru obráběcích a tvářecích strojů nám patří třinácté místo ve světovém srovnání objemů vývozu, v Evropě jsme dokonce pátí. Na čele tabulky je Německo, následuje Itálie, Švýcarsko, Španělsko a Česká republika.

Nepodtrhuje Čína naše výrobce cenou?

Čína do nedávna představovala jednu z nejrychleji rostoucích ekonomik. Za poslední dva roky nicméně tamní trh prodělal radikální změny. Místní výrobci, kteří do té doby zaznamenávali strmý růst, se momentálně potýkají s krizí. Především menší a střední segment trhu opanovala recese. V Číně lze v současné době prodávat jen hi-tech stroje.

Reklama
Reklama
Reklama
Svaz strojírenské technologie v současné době sdružuje 49 členů významných organizací z České republiky a Slovenska. V České republice produkují podniky sdružené ve Svazu více než 80 procent produkce obráběcích a tvářecích strojů.

Také představy o nízkých cenách jsou už zejména v Číně překonané. Jsou tam oblasti, kde kvalifikovaná pracovní síla stojí výrazně více než pracovní síla u nás. Zejména špičkové obory jsou relativně úzkoprofilové. Doba, kdy se vyráběly velké série levných strojů, je dávno pryč. Tím, že se světový trh takto modifikoval, je také mnohem složitější výrobky kopírovat. A z toho právě mohou těžit české firmy.

Je individuální přístup pro české firmy hlavní konkurenční výhodou?

Určitě. Je také patrné, že řada českých firem vědomě či nevědomě kopíruje marketingový model společnosti VW. Škoda Auto se stává světově známou značkou, která nemíří na nejvyšší segment zákazníků, ale na poměrně širokou oblast spotřeby. Prezentuje se jako spolehlivý vůz, který myslí na zákazníka, má zaručený servis, a to všechno za rozumnou cenu, která je sice o něco vyšší než cena průměrná, ale za poskytované benefity si zákazník rád připlatí. Tento model začínají uplatňovat také čeští výrobci.

Pomáhá vám v získávání kontraktů v zahraničí také český stát?

Za poslední dva roky vnímáme výraznější podporu ze strany Ministerstva zahraničí. Obchodní radové, takzvaní „ekonomičtí diplomaté“ a často i velvyslanci se aktivně zajímají o ekonomickou oblast a snaží se napomáhat českému byznysu v dané zemi. Co bychom si přáli trochu více zpružnit, je například vydávání víz pro naše partnery. Také problémy kolem licencí řeší naše firmy téměř denně.

Aby se firmy udržely na trhu, musejí na svůj rozvoj a inovace vynakládat nemalé finanční prostředky. Jaká je situace u českých firem?

Tradiční velcí výrobci mají přístup k relativně levným finančním zdrojům. Pak je tu spousta středních a menších firem, na které se finanční instituce dívají mnohem přísněji. Větší pružnost by určitě znamenala pro český stát velký přínos a podpořila by růst ekonomiky. Můžeme se v tomto směru inspirovat i ze zahraničí.

Co máte konkrétně na mysli?

Dobrou inspiraci nám poskytuje například italská vláda, která od prvního dubna spustila program, kdy stát firmám dotuje nákup strojního vybavení, a to i z dovozu. Firma koupí stroj a zaváže se, že ho zaplatí během pěti let. V takovém případě stát komerční bance dotuje rozdíl v úrokové sazbě tak, aby výsledný úrok pro firmu činil 2,5 procenta. Jde o aktivní přístup, kdy vláda konkrétním opatřením podporuje hospodářský růst a modernizaci výrobní základny.

V České republice svého času stát umožňoval zrychlené odpisy a firmy je tehdy také využívaly. Nicméně pokud vím, nic obdobného se zatím nechystá. Pojďme se tedy podívat na reálné možnosti, kterých mohou firmy využívat právě v současné době.

Jako stěžejní v současné době vnímáme OPPIK, což je Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Na téma evropské fondy a financování pomocí prostředků z evropských programů chystáme také 10. a 11. června v pražském hotelu andel’s první ročník Strojírenského fóra, jehož je MM Průmyslové spektrum partnerem. U většiny programů jsme byli vtaženi už do jejich přípravné fáze. A právě teď se rozhoduje o finálních verzích a jejich definitivním nastavení. V čerpání evropských fondů máme ze známých důvodů značný skluz. Na Strojírenském fóru chceme s českou politickou reprezentací diskutovat o aktuálních možnostech a prioritách podpory české ekonomiky. Je nutné, aby tyto nástroje byly administrativně co nejméně náročné a firmy je mohly co nejrychleji a nejefektivněji využít. Každý měsíc, o který nám příprava trvá déle, nás ochuzuje o nemalé finanční prostředky. Jednoduše řečeno, běží nám čas.

V čem vidíte nejčastější problém při čerpání dotací?

Zakopaný pes bývá především v prováděcích vyhláškách, prostřednictvím kterých se program aplikuje. Někdy je čerpání dotace administrativně náročné, jindy musí firma zaplatit předem čtyřicet procent z nákladů, aby se vůbec do programu dostala, což některé firmy od čerpání odrazuje. V rámci programu OPPIK budou v průběhu června vyhlašovány konkrétní výzvy. Z nich se pak budou odvozovat konkrétní programy, o kterých bychom chtěli na Strojírenském fóru diskutovat a zajistit si příležitost přispět s erudovanými názory. Do diskuse se mohou zapojit a ovlivnit tak jejich obsah všichni účastníci fóra.

Evropské fondy a financování pomocí prostředků z evropských programů bude vedle konkurenceschopnosti českých průmyslových firem hlavním tématem prvního ročníku Strojírenského fóra, které proběhne 10. a 11. června v pražském hotelu andel’s. Představí se zde také nový katalog určený pro propagaci průmyslových firem v zahraničí Made in CZ Industry. Organizátorem je Svaz strojírenské technologie a společnost Exponex. Partnerem je časopis MM Průmyslové spektrum.

-MM-

eva.buzkova@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 140612
Datum: 11. 06. 2014
Rubrika: Monotematická příloha / Finance
Autor:
Firmy
Související články
Malé, leč dobré změny

V lednu vstoupil v účinnost nový občanský zákoník. Měl větší vliv na financování strojů a zařízení? A jak se za poslední roky vyvíjel tento trh z pohledu leasingové firmy? Nejen o tom jsme hovořili s ředitelem útvaru Rozvoje produktů, procesů a marketingu ČSOB Leasing Petrem Neuvirthem.

Autointerview aneb kdy si jít půjčit do banky na podnikání

Nikdy si nechoďte půjčit, když jste v nouzi. Nezapomínejte, že banka není přítel do nepohody. Banka je partnerem v dobách hojnosti, nikoli v čase strádání. Proto mě vždy pobaví, když peněžní ústavy jako jeden ze svých reklamních předmětů rozdávají deštníky. V londýnské City se říká, že když prší a přijdete do banky s deštníkem, většinou ho tam zapomenete. Když ho dostanete, je naopak den zalitý sluncem…

Někdo jde po ceně, jiný vsází na vztah

Nabídky finančních institucí se na firmy i jednotlivce hrnou ze všech stran. Jsou však úspěšné? A co je pro firmy ve finančním světě nejdůležitější? Provedli jsme malý průzkum.

Související články
Přehled trhu

Po dvouletém ekonomickém půstu se blýská na lepší časy. Podle dubnové prognózy Ministerstva financí by měl letos hrubý národní produkt vzrůst o 1,7 procenta, v roce 2015 dokonce o dvě procenta. I když se ekonomika dostala do plusových čísel až v posledním loňském kvartále, firmy investovaly do svého rozvoje v průběhu celého roku.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Novinky na finančním trhu

„Tempo růstu průmyslové produkce se dále zvyšuje“ – hlásají titulky od srpna loňského roku. Pro české firmy a ekonomiku je to skvělá zpráva. V letošním roce lze tedy očekávat růst investic. Jak se k této výzvě postavily finanční domy a co firmám nabízejí?

Tuzemské firmy mohou nově platit do zahraničí levněji a rychleji

Nejen průmyslové firmy stále častěji řeší, jak posílat zahraničním partnerům peníze levněji a rychleji. Od letošního roku mohou pro platby do zahraničí nově použít i platební operátory. Přes ně lze zasílat peníze se stejným komfortem jako přes bankovní účet, a často výhodněji.

Operativní leasing: spása, nebo dočasný fenomén?

Operativní leasing si získává stále větší oblibu. A to nejenom mezi firmami - na jeho výhody začínají čím dál tím více slyšet i živnostníci. Na leasingovém trhu je už delší dobu patrný postupný přesun zájmu podnikatelů od finančního k operativnímu leasingu. Ačkoli podle objemu leasingových obchodů vykazuje finanční leasing stále ještě lepší výsledek, operativní leasing ho výrazně překonává v počtu nově uzavřených smluv.

Znovuobjevené financování provozu

„Finanční krize nám vlastně pomohla. Rezervovaný postoj bank k některým odvětvím nám přinesl nové zákazníky. Začali jsme intenzivně spolupracovat například s firmami z automobilového či chemického průmyslu,“ říká Jana Němečková, předsedkyně představenstva společnosti Transfinance.

Deutsche Leasing slaví v Česku 20 let

Společnost Deutsche Leasing ČR patří v oblasti financování strojů a zařízení mezi nejžádanější firmy na českém trhu. "Jenom v loňském roce jsme poskytli na financování investic českým firmám přes tři miliardy korun, což nás řadí na těsné druhé místo ve financování této komodity. Pro představu to tvoří 16 procent objemu všech investic strojů a zařízení financovaných členy ČLFA," říká Radan Havelka, jednatel společnosti.

Internetový vyhledávač dotací

Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky nabízí jednoduchý vyhledávač dotací. Na internetové adrese www.podporapodniku.cz najdete přehlednou webovou aplikaci, která dokáže zobrazit všechny aktuálně platné dotační nabídky. Zadáte stáří firmy, její velikost, místo realizace projektu a zvolíte oblast podpory a aplikace vyhledá nabídky, které zadaným parametrům odpovídají.

Variabilní produkt a zkušená pojišťovna

Každý, kdo někdy zkusil podnikat, potvrdí, že to mnohdy není nic pro slabé povahy. Nástrah, rizik a komplikací čeká na podnikatele mnoho, přitom univerzální recept na úspěch neexistuje. S vhodně zvoleným pojištěním, které se přizpůsobí přesně potřebám podnikatele, se však dá spolehlivě předejít celé řadě problémů.

Finance pro podnikání - Aby byly krásné a lesklé

Dokonalé povrchové úpravy kovů. Tak lze stručně charakterizovat činnost společnosti Seven-K se sídlem ve východočeských Králíkách. Jde o společnost poměrně mladou, ale velmi úspěšnou. Za jejím úspěchem však, kromě samotné kvality její práce, kterou oceňuje více než 400 aktivních zákazníků ze všech oblastí průmyslu, stojí i spolupráce s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou.

Finance pro podnikání - Prostory, v nichž můžeme růst

Průmyslové lepení. Tak se nazývá oblast, bez které se dnes neobejde prakticky žádné odvětví. Přitom lidí, kteří mu opravdu rozumí, u nás není mnoho. O těch, kteří patří k západočeské firmě Kaletech, působící v této oblasti již 16 let, se však bez váhání dá říci, že jsou skutečnými odborníky. A o zakladateli firmy a jejím jednateli, kterým je Ing. Martin Kaše, to platí dvojnásob. I to bylo důvod, proč růst této firmy opakovaně podpořila Českomoravská záruční a rozvojová banka.

Finance pro podnikání - Když pomoc přijde včas

Psal se rok 2007, když byla ve východočeské obci Sloupnice založena soukromá česká strojírenská firma Šimůnek. Jejího zakladatele a majitele Jana Šimůnka vedl k jejímu založení prostě zájem o strojařinu, a hlavně - víra v budoucnost tohoto oboru.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit