Témata
Reklama

Z galerie světových průmyslníků: Ferdinand Porsche

Není třeba pochybovat, že značku Porsche zná každý, kdo se jen trochu zajímá o dění v průmyslovém světě a v automobilním odvětví zvlášť. Ale co říci k její historii? Firma s tímto názvem byla založena v roce 1931. U její kolébky stál muž s talentem pro dokonalá technická řešení, neobvyklé konstrukční nápady a nekompromisní úspěšné manažerské kvality. Jmenoval se Ferdinand Porsche.

Ferdinand Porsche se narodil 3. září 1875 v severočeských Vratislavicích nad Nisou. Tehdy se obec jmenovala Maffersdorf. Mladý Ferdinand chodil do průmyslové školy v nedalekém Liberci. Od roku 1893 už ho bylo vidět jako zdatného mechanika u firmy Vereinigte Elektricitätswerke AG ve Vídni. Záhy si vedení firmy povšimlo nejen jeho zručnosti, ale i spolehlivosti a řídicích schopností, a povýšilo ho do role vedoucího vývojové dílny.
Reklama
Reklama
Reklama

Porscheho první automobil

Mladý Ferdinand dokázal dokonale vstřebávat novou atmosféru technického pokroku, která právě ve vývoji dopravních prostředků na pomezí 19. a 20. století začala prosakovat do továrních laboratoří a výrobních hal. Nejlépe o tom svědčí fakt, že jako pětadvacetiletý dokázal v roce 1900 přijít s projektem svého prvního automobilu Lohner-Porsche Chaise, který byl poháněn čtyřmi elektromotory umístěnými na náboji kol. Tento vůz pak vyvolal velkou pozornost odborníků i zájem širší veřejnosti v rakouském pavilonu na Světové výstavě v Paříži.
Když se 15. září 1909 narodil Porschemu syn, dostal opět jméno Ferdinand. Říkalo se mu Ferry a bylo to dobře, aby se mohlo rozlišovat mezi otcem a jeho potomkem, protože i tento Ferdinand se ukázal být velmi talentovaným v rodinném oboru. Ale ještě než sám vyspěl ve špičkového konstruktéra a manažera, byl to stále jeho otec Ferdinand, jenž přicházel s mimořádně zajímavými modely automobilů. Například rok po Ferryho narození - tedy v roce 1910 - zkoncipoval benzinový motor, který ohromil i znalce, když dosáhl rychlosti 136 kilometrů v hodině.

Ve Stuttgartu

V roce 1923 se Porsche s rodinou přestěhoval do Stuttgartu, kde vstoupil do služeb německého automobilového koncernu číslo 1, který nesl světoznámé firemní jméno Daimler-Benz. Jen pro stručné vysvětlení: Gottlieb Daimler (1834 - 1900), německý technik a vynálezce, byl jedním z konstruktérů prvního rychloběžného automobilového motoru a autorem čtyřkolového automobilu se spalovacím motorem (1886). Carl Benz (1844 - 1929) byl rovněž vynikající německý konstruktér, jenž mimo jiné v roce 1878 postavil první dvoutaktní stacionární motor a spojil svoji dílnu (založenou v roce 1883) s Daimlerovým podnikem. A právě zde ve Stuttgartu zaznamenal Ferdinand Porsche senior své největší úspěchy. Úspěšný byl i syn Ferry, nejdříve ve studiu a pak v systematickém poznávání všeho poučného, co přinášela Daimler-Benzova továrna. Jistě nepřekvapí, že už jako jedenáctiletý řídil vlastní dvousedadlový vůz s dvouválcovým vzduchem chlazeným motorem o výkonu 3,5 koňských sil, který mu k narozeninám postavil otec. Tak jako se v tomto případě nelze ani divit tomu, že ve svých dvanácti letech se Ferry s otcovým souhlasem zúčastnil zajížděcích zkoušek s novým vozidlem lehké konstrukce Austro-Daimler Sascha o obsahu motoru 1,5 litru. Avšak Ferry se oficiálně připojil k otcovu podnikání až ve svých jedenadvaceti letech, tedy v roce 1930. A byl pochopitelně hned vedle otce, když vznikal vysoce moderní šestnáctiválcový vůz Auto Union Grand Prix s motorem umístěným vzadu.
V roce 1931 se Ferdinand Porsche senior zcela osamostatnil, když si ve Stuttgartu založil vlastní firmu, ze které vzešla řada návrhů úspěšných osobních, nákladních a závodních automobilů. Bylo to konkrétně 25. dubna 1931, když byl u obchodního soudu ve Stuttgartu proveden zápis o založení této nezávislé konstrukční kanceláře pod obchodním jménem Dr. Ing. h. s. Ferdinand Porsche GmbH. Zpočátku neměl žádné větší zakázky, byla přece světová hospodářská krize, která velmi silně dolehla právě na Německo, ale pak se situace začala zlepšovat a jeho tým zpracovával zakázky od různých firem, jako byly například Wanderer, Auto-Union a Zündapp.

Brouk

A přišel rok 1935 a s ním i významná nabídka německé vlády - teď již v čele s Hitlerem -, aby zkonstruoval nový lidový osobní vůz. Porschemu byl totiž Hitler představen při nějakém automobilovém závodě v roce 1926. Když se pak v roce 1933 Hitler ujal moci, oba muži se opět setkali. Porsche mu ukázal návrhy malého automobilu. Na konci léta roku 1933 Hitler připravil skicu, která vyjadřovala jeho představu malého vozu s požadavky na jeho charakteristiku - měl to být jednoduchý typ pro německou rodinu se dvěma nebo třemi dětmi, úsporný a snadno opravitelný, za prodejní cenu 1000 marek. Ačkoli Porsche jen vydechl úžasem nad takto nízko stanovenou cenu, výzvu přijal. Celý projekt se rozběhl za pomoci fondů původních odborů, které byly konfiskovány. Dělníci byli vyzváni, aby přispěli ze svých mezd a jakmile zaplatili, dostali poukázku na koupi vozu. Aby bylo veřejnosti vysvětleno, že jde spíše o potěšení než o byznys, vydal Hitler pokyny, podle nichž mělo být toto vozidlo lidem předáváno prostřednictvím organizace Kraft durch Freude, která byla součástí NSDAP. Proto byl v květnu 1938 tento automobil Hitlerem formálně pokřtěn nikoli jako "Volkswagen", nýbrž "Kraft durch Freude-Wagen", čili motorové vozidlo s nesmyslně dlouhým názvem "Auto Síla z radosti". Hitler chtěl, aby bylo ročně vyrobeno přes milion těchto vozů. Avšak ještě předtím, než mohla být zahájena jejich masová výroba, začala válka a továrna se změnila na výrobce varianty vozu přizpůsobeného pro vojenské účely.
Co dodat k této epizodě, která Porschemu na jedné straně technicky pomohla, ale politicky (nebo snad občansky) uškodila? Nutno uznat, že na tehdejší dobu šlo o mimořádně velký projekt, pro nějž bylo třeba nejdříve postavit nové tovární objekty. Takže nejen řízení vývoje úsporného vozu roční produkcí 1,5 milionu vozů, nýbrž i vedení vlastní výstavby moderního strojírenského podniku bylo vloženo na bedra Ferdinanda Porscheho. O jeho manažerských kvalitách pak už jen stačí říci: v květnu 1938 byl ve Wolfsburgu (Dolní Sasko) položen základní kámen nové automobilní továrny a již 17. února 1939 na automobilové výstavě v Berlíně byl veřejnosti představen, tentokrát bez onoho dlouhého názvu, prostě jako Volkswagen. Tento vůz, také přezdívaný "Brouk", se záhy vskutku stal nejpopulárnějším motorovým vozidlem své doby. Byl vyvinut v rekordním čase od zahájení vývoje v roce 1934 a už v následujícím roce 1935 spatřen jako prototyp na německých zkušebních drahách. Tento "lidový vůz", jak zní jeho název v češtině, byl spojován s ekonomikou nacistického režimu, který pak zneužil Porscheho talent a manažerský um i k reorganizaci automobilového průmyslu ve prospěch wehrmachtu a jeho tažení ve druhé světové válce. Když byl Stuttgart v roce 1944 těžce bombardován, musel Porsche zase řídit velmi rychlé přestěhování závodu do rakouského Gmündu. Nicméně spojenci Porschemu neodpustili a do roku 1947 ho drželi ve francouzských věznicích.

Sportovní vozy

Ostatní již je dostatečně známo. Kormidlo rodinné firmy převzal syn Ferry, který v roce 1948 přišel se čtyřválcovým vozem hliníkové konstrukce s motorem VW o obsahu válců 1131 cm3, což byl vlastně první automobil s pojmenováním Porsche. Ferry Porsche tehdy prohlásil o své konstruktérské marketingové filozofii: "Jestliže jsem postavil vůz, který mne uspokojuje, pak to nestačí, protože ještě musí být i ostatní, kteří se mnou budou sdílet můj automobilový sen a budou připraveni tento automobil koupit." V roce 1950 byla založena společnost Porsche-Werk Stuttgart, která se specializovala na výrobu sportovních a cestovních vozů se značkou Porsche. Rok 1951 se ve firemní kronice Porsche zapsal dvěma významnými událostmi. Dne 30. ledna ve Stuttgartu zemřel Ferdinand Porsche senior a je pochován v rakouském Zell am See. A v červnu se vůz se značkou Porsche poprvé zúčastnil slavného 24hodinového závodu v Le Mans a hned senzačně zvítězil.
Vysoký smysl pro moderní řízení, zejména pokud jde o marketing, k němuž základy fakticky pokládal Ferdinand Anton Porsche (i když se tomu tehdy ještě marketing neříkalo) a který je systematicky obohacován všemi jeho potomky, se dnes projevuje zejména v tak nápadité sportovně obchodní akci, jakou je takzvaná série superpoháru Porsche Pirelli. Firma Porsche totiž od roku 1993 organizuje závod 10 týmů sportovních vozů, které všechny mají jednu zvláštnost. Piloti jedou pouze s vozy jedné značky - Porsche. Závod má putovní charakter, což znamená, že se každoročně koná vždy v nedělní dopoledne před každým z 11 závodů Velké ceny formule F1, takže jej vidí diváci od San Marina (9. dubna) až po americký Indianapolis (24. září). Společnými sponzory tohoto nápadu - a o nápad vskutku jde v první řadě - jsou například známé obří společnosti Pirelli nebo Mobil 1. Jde zároveň o mimořádně úspěšnou propagační a reklamní kampaň ve prospěch prodeje vozů se značkou Porsche, z nichž k nejžádanějším dnes náleží Porsche 911GT3 a Boxter. Vlastní závod je sice vtipně zorganizován jako přehlídka umění jak jednotlivých pilotů za volantem, tak i celých týmů v jejich snaze o taktické vymanévrování soupeře a dobytí kolektivního vítězství, ale ve skutečnosti představuje mimořádně výhodnou marketingovou akci. Však si marketingoví manažeři konkurenčních firem, například od Jaguaru, už kolikrát povzdychli, že by se rádi "zapojili", nebo jak litují, že je to nenapadlo před Porschem.
Ivan Brož
060312
ivanbroz@centrum.cz
Reklama
Vydání #3
Kód článku: 60312
Datum: 10. 03. 2006
Rubrika: Management / Ekonomika
Autor:
Firmy
Související články
Silný výkon českého zpracovatelského sektoru

Od začátku roku na internetových stránkách www.mmspektrum.com ve speciální sekci přinášíme ve spolupráci se společností IHS Markit měsíční reporty indexu nákupních manažerů (PMI), který je nejvíce sledovaným obchodním průzkumem na světě a je pro svou schopnost poskytovat aktuální, přesné a často jedinečné měsíční indikace ekonomických tendencí oblíben mezi zástupci relevantních institucí a firem. Tento text přináší shrnutí prvního pololetí a výhled na další období.

Jaké má české strojírenství potenciál?

Analytická a výzkumná společnost CEEC Research opět po roce realizovala průzkum, který se zabýval mapováním potenciálu českého strojírenství. Vznikla Studie českého strojírenství 2017/H2, která přináší výsledky 101 uskutečněných osobních a telefonických interview realizovaných s klíčovými představiteli vybraných strojírenských společností. Studie byla slavnostně představena opět v prostorách Pražského hradu, tentokrát v Míčovně, za účasti generálních ředitelů českých firem, zástupců profesních svazů a organizací a politické sféry.

Investiční plán pro Evropu představen v Praze

Na pražském Žofíně se uskutečnila mezinárodní konference pod názvem Investiční plán pro Evropu, jež byla realizována Zastoupením Evropské komise ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR a Evropskou investiční bankou (EIB). Cílem setkání bylo přiblížit tzv. Junckerův balíček určený k posílení investic a tvorbě nových pracovních míst v Evropě. Konference se konala při příležitosti slavnostního otevření pražské kanceláře Evropské investiční banky, která chce posilovat svou přítomnost ve všech členských zemích EU.

Související články
Každá čtvrtá faktura v Evropě je zaplacena pozdě

Stálý přísun zakázek je pro firmu známkou úspěchu a dobře odvedené práce. Úspěch se ale stěží dostaví, pokud zákazníci za výrobky neplatí včas, v horším případě vůbec. Obchod je totiž dokončen až se zaplacenou fakturou. Podle průzkumu platební morálky, který uskutečnila mezinárodní inkasní agentura EOS KSI ve 12 zemích Evropy, je pozdě splacena téměř čtvrtina pohledávek. Nejvíce pozdních plateb v roce 2014 zaznamenaly firmy v Bulharsku a Polsku, nejméně v Německu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
O stavu ekonomiky a roli vůdců

V povídání s Janem Urbanem, vysokoškolským pedagogem, podnikovým poradcem, publicistou a autorem řady knih a článků, se prolíná řada myšlenek nedávno zesnulého profesora Milana Zeleného, i když se osobně nikdy nepotkali. Několik top manažerů a emeritních CEO, kterým jsme tento rozhovor poskytli před zveřejněním, doporučilo slova Jana Urbana tesat do kamene. V intencích uvažování excelentních ekonomů Zeleného i Urbana lze říci, že dosud panuje rozpor, který nastiňuje tento rozhovor: trend zaměňování popisu akce za akci samotnou se spíše prohlubuje místo toho, aby v praxi ustupoval – v politice, podnikání i ve vzdělávání.

Internetový vyhledávač dotací

Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky nabízí jednoduchý vyhledávač dotací. Na internetové adrese www.podporapodniku.cz najdete přehlednou webovou aplikaci, která dokáže zobrazit všechny aktuálně platné dotační nabídky. Zadáte stáří firmy, její velikost, místo realizace projektu a zvolíte oblast podpory a aplikace vyhledá nabídky, které zadaným parametrům odpovídají.

Podnikatelské prostředí není stabilní. Nemáme cenovou stabilitu

Mojmír Hampl je přední český ekonom, který se většinu svého profesního života věnuje problematice financí, měnové a fiskální politiky. MM Průmyslovému spektru poskytl rozhovor, kde se mimo jiné vyjadřuje k současné politice ČNB, k důvodům, proč Česká republika aktuálně nesplňuje podmínky pro přijetí eura, a proč je nutné provést zásadní reformy tak, aby veřejný dluh byl udržitelný.

Žijeme na dluh dalších generací

Petr Novák aktuálně zastává pozici Director of Automotive Operations ve společnosti JTEKT European Operations. Je zodpovědný za devět výrobních závodů ve Francii, Belgii, ČR, Anglii a Maroku. Obrat této divize čítající 4 000 zaměstnanců představuje 1, 2 miliardy eur.

Současné ceny energií jsou pro firmy likvidační

Pavel Janeček působí v energetice celý svůj profesní život. S redakcí MM Průmyslového spektra se podělil o své dlouholeté zkušenosti z plynárenského byznysu a o názory na řešení energetické krize v České republice. Navrhuje konkrétní východiska a apeluje na rychlé jednání české vlády.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Fórum výrobních manažerů

Co vám v současné době dělá především v operativě řízení firmy největší vrásky na čele? Jsou to ceny energetických a materiálových vstupů, nedostatek surovin, plnění termínů zakázek, personální otázka či něco jiného? A jak se s tím potýkáte? Co se vám již podařilo stabilizovat?

Byznys je o přidané hodnotě

Česká ekonomika dlouhodobě vykazuje nerovnovážný stav. Budoucnost montoven, a to i úspěšných, nemá z dlouhodobého hlediska perspektivu. Pokud nezvýšíme konkurenceschopnost našich produktů, více se nezačleníme do ekonomiky eurozóny a pokud bude ČNB dále diktovat českému trhu, problémy budou podle kybernetika, podnikatele a manažera Libora Witasska přetrvávat.

Fórum výrobních manažerů

Silné rozkolísání cen energetických a materiálových vstupů stále není ustáleno, a bohužel se nezdá, že by tomu tak mělo v blízké budoucnosti být. Jak se vám daří tato skutečnost ve střednědobém výhledu promítat do stability vaší firmy? Byli jste již nuceni tento fakt zohlednit do cen vašich produktů? Spatřujete zde určitou nápomocnou roli státu?

Fórum výrobních manažerů

Jakým způsobem se projevuje navýšení energetických a materiálových vstupů v ekonomice vaší firmy? Daří se vám tento fakt promítat do cen vašich produktů? Je tato situace pro vás střednědobě udržitelná a jak by se podle vás měl stát v takových případech zachovat?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit