Témata
Reklama

Jak na podnikání v Rusku

Další část našeho seriálu zabývající se možnostmi exportérů na zahraničních trzích se zaměřuje na region Ruska Současné dramatické hospodářské problémy nutí firmy k expanzi na nové trhy. Rusko je právě jedním z nejatraktivnějších. Více než polovina přímých zahraničních investic do této, nám geograficky i kulturně nejebližší země ze států BRICS, směřuje do průmyslu a strojírenství. Minule specialisti ze společnosti Citibank mj. popsali možná úskalí platebního styku, či existujících obchodních bariér při obchodování s Ruskem. Dnes se budeme v předávání zkušeností pokračovat.

Českých firem, které působí přímo na zahraničním trhu, v poslední době přibývá. Finanční krize a ekonomické problémy v Evropě nutí firmy expandovat na nové trhy. Důvodů pro založení pobočky nebo dceřiné společnosti v cizí zemi může být mnoho. Mezi nejčastější patří snaha o proniknutí na trh, vytvoření místního obchodního zastoupení, větší flexibilita při dodávkách pro lokální odběratele, ale i nižší ceny výrobních vstupů.

Reklama
Reklama
Reklama

Nový silný hráč na globálním hřišti

Země BRICS se v uplynulém desetiletí vyznačovaly vysokým růstem, který však pramenil z odlišných zdrojů. Zatímco indický růst pramenil hlavně z IT, sdílených služeb a domácí poptávky a čínský z výrobního průmyslu a exportu, Rusko získalo pověst ekonomiky tažené exportem nerostných surovin. To se však zásadně změnilo v uplynulých čtyřech letech, jak upozorňuje Jana Pavlicová, ředitelka pro rozvoj obchodu ze Citibank: „Krize spolu s ekonomickým růstem snížila i ceny energetických surovin, na což ruská ekonomika zareagovala výrazným propadem. To vedlo k cílevědomé snaze o diverzifikaci ekonomiky, která v současnosti začíná slavit úspěchy.“

V uplynulých desetiletích byla mezi nastupujícími ekonomikami nejvíc atraktivním místem pro investice Čína. Rozdíly mezi jednotlivými zeměmi se však postupně stírají. Podle průzkumu Ernst & Young se atraktivita Ruska jako investiční destinace v uplynulém roce téměř zdvojnásobila. Spolu s dalším členem BRICS, Brazílií, se tak stává vážnou konkurencí pro tradiční investiční destinace situované v Asii. Mezi hlavní lákadla, kromě bohatých nalezišť přírodních zdrojů, patří zejména rozsáhlý domácí trh a kvalifikovaná pracovní síla.

„Více než polovina přímých zahraničních investic v Rusku směřuje do průmyslu. Poptávka po strojírenských produktech v zemi tak neustále roste,“ říká Kamil Řemelka, regionální manažer pro firemní klientelu Citibank.

Rusko zaznamenalo v pokrizových letech výrazný nárůst investic. Více než polovina z nich (51 %) směřovala do průmyslu. To logicky vedlo k nárůstu poptávky jak po přístrojích nutných pro výrobu, tak po dodávkách strojírenských produktů. Rusko se tak stává velmi perspektivním strojírenským trhem, navíc geograficky a kulturně blízkým, na rozdíl od ostatních zemí BRICS.

Podnikatelské prostředí není ideální

Politické, legislativní a administrativní prostředí označuje podle průzkumu Ernst & Young za překážku 62 % investorů. To potvrzuje i nelichotivé hodnocení Světové banky, která umisťuje Rusko na 120. místo ze 183 zemí v kvalitě podnikatelského prostředí. „Obchodu a podnikání často brání příliš tvrdé regulatorní podmínky, nedostatečná ochrana práv duševního vlastnictví, netransparentnost administrativních procedur a korupce nebo vládní zásahy do ekonomiky a podnikatelské sféry,“ uvádí Helena Port, vedoucí oddělení CTS Sales ze Citibank.

Rusko je geograficky rozsáhlý trh s velkými regionálními rozdíly nejen v hospodářské vyspělosti, ale v případě federálních republik i v kvalitě administrativy a podpoře podnikání. Ekonomická aktivita je soustředěna v moskevské a leningradské oblasti, avšak existují i regionální ekonomická centra v oblastech bohatých na nerostné suroviny. Logisticky a obchodně obsáhnout právě tyto potenciální zákazníky může být pro zahraniční společnosti výzvou.

Další překážkou pro zahraniční investory je přísná vízová a emigrační politika. Pro standardní obchodní cestu postačuje obchodní vízum. Avšak cizinec, pracovník zahraniční pobočky nebo dceřiné společnosti v Rusku, musí obdržet pracovní vízum a taktéž povolení. Vláda každoročně stanovuje kvótu na počet vydaných pracovních povolení. Jen některé profese, spadající pod kategorii „vysoko kvalifikovaných profesionálů“, jsou posuzovány mimo tyto kvóty.

I běžné činnosti související s podnikáním mohou být v Rusku zatíženy byrokratickými procedurami, které ztěžují podnikání v zemi. Připojení k inženýrským sítím nebo vyřízení stavebního povolení může předcházet bitva s místními úřady, korupcí nebo netransparentními zákony. Jednou z výhod strojírenství je, že všechny jeho obory, mimo těch přímo souvisejících s vojenskými materiály, jsou vyjmuty z povinného licencování při vstupu na trh.

Dceřiná společnost a registrační proces

O pobočkách a zastupitelských úřadech se podrobně psalo v listopadovém článku „Jak na podnikání v Rusku“. Další možností, jak vstoupit na ruský trh, je založení dceřiné společnosti. Registrační proces je byrokraticky náročný a může trvat až pět týdnů.

Dalším nepříjemným faktorem může být pro zahraniční společnosti požadavek na předání registračních žádostí osobně jednatelem nebo ředitelem společnosti. V případě, že ředitel není přítomen v Rusku, mohou být registrační dokumenty zaslány poštou na příslušný úřad. V takovém případě však dochází k prodloužení celého procesu o týdny až měsíce.

Společnost s ručením omezeným a akciová společnost jsou nejčastějšími právními formami, které využívají zahraniční investoři. Akciová společnost se navíc dělí na dvě formy – „otevřenou“ (t. j. veřejně obchodovatelnou) a „uzavřenou“ (vlastněnou omezeným množstvím akcionářů, jejichž maximální počet je 50). Registrační proces je následující:

- registrace na daňovém úřadě;
- registrace na statistickém úřadě;
- schválení návrhu oficiálního razítka společnosti;
- registrace na sociálním, zdravotním a penzijním fondu;
- otevření běžného účtu v bance (pro daňové účely).

V případě založení akciové společnosti je nutná registrace nově vydaných akcií na příslušném úřadě. Od zahraničních osob může být požadováno, aby měly jisté dokumenty (zakladatelské listiny společnosti, pasy nebo jinou identifikaci fyzických osob) přeloženy do ruštiny a notářsky ověřené. Tato povinnost dokáže celý proces ještě více prodloužit a také prodražit.

Jak to zvládli jiní?

Příkladem společnosti, která překonala překážky uvedené výše, může být jeden z českých klientů Citibank. Ten úspěšně založil obchodní zastoupení a chystá se začít s výstavbou výrobního závodu, který bude dodávat pro zákazníky z Ruska a zemí SNS. Je důležité podotknout, že k rozhodnutí o expanzi do Ruska nedošlo ze dne na den, předcházelo mu naopak podrobné due diligence a seznamování se s místním podnikatelským, legislativním a administrativním prostředím, strukturou trhu v odvětví, ve kterém firma působí, a potřebami jejích cílových odběratelů.

Výrobní podnik, jeden z českých klientů Citibank, se rozhodl založit dceřinou společnost v Rusku. Důvodů bylo několik. Prvním byla distribuce a prodej jeho výrobků, které jsou určeny pro odvětví těžby nerostných surovin. Podnik se záhy rozhodl rozšířit výrobu a postavit závod přímo v zemi. Důvodem byly levnější vstupy, především suroviny a pracovní síla, a flexibilita dodávek pro odběratele, kteří jsou vzhledem k povaze těžebního průmyslu roztroušeni po celém území největší země světa. Vliv sehrály i pozitivní vyhlídky tohoto sektoru nejen v Rusku, ale i v ostatních zemích SNS. V rámci postsovětského uspořádání navíc funguje vícero celních unií a ekonomických seskupení, ve kterých hraje Rusko centrální roli. Jde především o celní unii Ruska, Běloruska a Kazachstánu a Eurasijské hospodářské společenství.

Dceřiná společnost sídlí mimo Moskvu a Petrohrad, dvě tradiční centra zahraničních bank a finančních institucí. Důležitým požadavkem bylo proto zredukovat náklady na řízení výrobního závodu a minimalizovat potřebu fyzické přítomnosti vrcholového managementu. Z pohledu bankovních služeb tak česká Citibank poskytla svému klientovi tři hlavní výhody: působí jak v Rusku, tak v České republice, což snižuje náklady na řízení hotovosti. Systém elektronického bankovnictví Citibank umožňuje integraci běžných účtů dceřiných společností v rámci jediného uživatelského účtu mateřské společnosti. To v praxi znamená, že společnost je schopná řídit účetnictví ruského výrobního závodu přímo z  České republiky. Poslední výhodou je pobočková síť Citibank v Rusku. Oproti jiným zahraničním bankám mohla Citibank nabídnout své zastoupení přímo v regionu, kde dceřiná společnost působí, a pomoci jí tak k zahájení její podnikatelské činnosti a růstu v novém podnikatelském prostředí.

Lukáš Martoš

Citibank

lukas.martos@citi.com

www.citibank.cz

Reklama
Vydání #12
Kód článku: 121230
Datum: 12. 12. 2012
Rubrika: Servis / Zajímavosti
Autor:
Firmy
Související články
Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Nevyléčitelná nemoc českého průmyslu

V současnosti je realita České republiky, jako malé exportní země, která nemá mnoho domácích firem se svými vlastními finálními výrobky prodejnými do celého světa velmi nebezpečná, neboť zkrachují-li naši odběratelé, zkrachujeme s nimi. Jsme pouze zemí nádeníků a hrozí nám novodobé nevolnictví. Z pozice subdodavatele je dnešní výše přijímaného státního dluhu nesplatitelná.

Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Související články
CzechTrade pomáhá strojařům – Švédsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na švédský trh.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Fórum výrobních průmyslníků

V jaké profesní náladě přijíždíte na letošní MSV do Brna a jaká témata byste zde chtěli se svým týmem v rámci setkání jak s obchodními partnery tak i příp. s představiteli státu diskutovat? Část 2.

České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

Fórum výrobních průmyslníků

V jaké profesní náladě přijíždíte na letošní MSV do Brna a jaká témata byste zde chtěli se svým týmem v rámci setkání jak s obchodními partnery, tak i příp. s představiteli státu, diskutovat?

V čele high-tech továrny

Ivan Slimák je vedoucím závodu Škoda Auto ve Vrchlabí. člověk, který místo já většinou říká my je ve vedení závodu od roku 2011 a dá se říci, že mu dal novou tvář. Do té doby se zde montovaly Škodovky, známé jsou 1203, 105, 120, Favorit, Octavia, Roomster a další. Rozhodnutím koncernu Volkswagen se zde od roku 2011 nastartoval nový projekt a v roce 2012 sériová výroba automatických převodovek DSG (Direct Shift Gearbox).

CzechTrade pomáhá strojařům

Během loňského roku jsme na stránkách MM Průmyslového spektra ve spolupráci s agenturou CzechTrade publikovali edukační seriál určený začínajícím exportérům, jehož smyslem bylo provést je úskalími, které pronikání na zahraniční trhy přináší. Letos v publikační osvětě pokračujeme a postupně představujeme zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce.

Fórum výrobních průmyslníků

Pomůže vám integrace reálných prvků digitalizace a robotizace do vaší firmy zajistit vyšší produktivitu ve výrobě a dosažení vyšší efektivity všech vnitropodnikových procesů - od přijetí zakázky, přes konstrukci, výrobu, až po její expedici a v neposlední řadě nahradí tyto prvky scházející pracovní sílu?

Fórum výrobních průmyslníků

S jakými firemními předsevzetími vstupujete do nového roku? Jaký po obchodní stránce očekáváte letošní rok ve srovnání s předchozím?

Desatero pro export: Státní podpora exportu

V České republice je státní podpora exportu zajišťována několika spolupracujícími institucemi. Jsou to agentura CzechTrade, Česká exportní banka a vývozní pojišťovna Egap, zastupitelské úřady (spadající pod Ministerstvo zahraničních věcí), Ministerstvo průmyslu a obchodu, oborové organizace, svazy a komory. Další organizace se pak problematiky exportu mohou dotýkat i přesto, že se nejedná o jejich primární agendu (CzechInvest, Ministerstvo zemědělství, TA ČR atp.). V následujícím oddíle si velmi stručně vysvětlíme, co která instituce dělá a s čím se na ně mohou podnikatelé obracet. Článek rozdělíme nikoli podle institucí, ale podle témat, která příslušné organizace zpracovávají.

Fórum výrobních průmyslníků

Máte ve své výrobě stroje integrovány do sítě, monitorujete jejich provoz? Pokud ano, jaká data z jejich provozu získáváte a jaký mají pro vás význam? V opačném případě, je pro vás otázka monitoringu výrobních zařízení (výrobního procesu) v blízkém horizontu důležitá? Co od něj očekáváte?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit