Témata
Reklama

Několik manažerských postřehů….motivace a odměňování

Dnešním příspěvkem uzavíráme sérii článků, ve kterých se ing. Martin Belza, MBA pokusil prezentovat stěžejní oblasti svých postřehů a zkušeností, které získal za dvacet let svého dosavadních manažerství. Problematika odměňování jako jedna ze stěžejních složek motivace je klíčová pro úspěšné řízení lidských zdrojů a je nejsilnějším nástrojem každého vedoucího.

Motivace jako taková se skládá z celé palety podnětů – od komunikace a vztahů na pracovišti, vzdělávání, odborného růstu a tím zvyšování hodnoty na trhu práce, zajímavé náplně práce, cestování atd. až po nejčastěji zmiňované finanční ohodnocení. V této oblasti autor vždy ctil dva základní nástroje. Prvním je Maslowova pyramida potřeb. Dosadíme-li si zhruba do její vertikály příjem, který konkrétnímu pracovníkovi nabízíme, vyplyne nám z ní, jak je pro něj důležitý. Vytvářet sofistikované motivační systémy, teambuilding, akciové podíly apod. pro lidi, kteří žijí od výplaty k výplatě, je zbytečné. Pro ně jsou důležité peníze jako prostředek důstojného žití. Čím výše získávají větší roli ostatní složky „motivace“ a ti na nejvyšším stupni se logicky snaží postavit se na vlastní nohy a zakládat vlastní byznys. Pro tyto je právě například akciový program, program partnerství apod. klíčový pro jejich udržení a správné směrování ve firmě.

Reklama
Reklama
Reklama
Martin Belza se se svými manažerskými zkušenostmi dělil se čtenáři MM Průmyslového spektra v průběhu seriálu, kde se zabýval problematikou výběru spolupracovníků, jejich zapojení do procesu firmy, otázkou komunikace, vedení porad, motivace a systému odměňování. Archiv těchto článků naleznete na našich stránkách www.mmspektrum.com při zadání slova „Belza“ do vyhledávacího pole.

Druhým základním nástrojem podle autorova cítění je srovnávání vnitřní a vnější spravedlnosti platů – například podle metodiky Hay či dalších.

Vnitřní spravedlnost, jak napříč, tzn. mezi podobnými pozicemi, tak vertikálně, tzn. odstup mezi pozicemi, považuji za důležitější pro vnitřní pohodu společnosti. Domněnka, že platy jsou důvěrné, je dobrá pouze na papíře. Reálně jsem vždy vycházel z předpokladu, že se takováto informace vynese ven. A není nic destruktivnějšího než pětistovka navíc u dvou účetních dělajících srovnatelnou práci a výkon… Při první analýze zpravidla zjistíme, že nejvíc jsou relativně zaplaceny nejnižší a nejvyšší pozice. Proč? O nejnižší pozice se zpravidla berou odbory. A taky pět set korun navíc u patnácti tisíc je něco jiného než u padesáti. Ti „nahoře“ si o svůj plat zpravidla umějí říct a svoji nepostradatelnost demonstrovat. Časté odchylky jsou rovněž u pozic typu osobní řidič, sekretářka,… obchodníci atd., tzn. opět ti, kteří se pohybují blízko místa, kde se rozděluje. A relativně nejhůř na tom vždy jsou ti, které nejvíc potřebujeme – střed. Ti nosiči vody, které odbory nezajímají, a říci si o přidání je pod jejich úroveň. Na stránkách MM Průmyslového spektra musím bohužel konstatovat, že do této skupiny zpravidla patří i převážná část konstruktérů, technologů, zkrátka techniků. A na tento střed je třeba se systematicky zaměřit. Tito totiž zpravidla roky mlčí, a když pak přijde nabídka zvenčí, je již zpravidla pozdě. Teorie říká, že práh pro citlivost k přestupu je 30 % (tzn. o tolik by měl člověk dostat navíc, aby změnil místo, na němž je doposud spokojený). Exaktně s tímto neumím polemizovat, ale není-li nastavena vnitřní spravedlnost a kultura firmy, bude tato hranice podle mého názoru výrazně níž.

Strategie výše mezd

V první fázi systematického řešení odměňování proto doporučuji řešit souvztažnosti mezi odměňováním uvnitř firmy. Po jejím nastavení, nebo alespoň identifikování odchylek a znalosti, jak a kdy je budu řešit, má smysl se zabývat okolím.

Maslowova pyramida (potřeb) je hierarchie lidských potřeb, kterou definoval americký psycholog Abraham Harold Maslow v roce 1943.

Tzv. vnější spravedlnost není nic jiného než porovnání, o kolik víc či míň platí za srovnatelnou pozici okolní firmy. To „okolí“ je poměrně důležitý pojem. Jedná se o proměnnou – danou mobilitou určité pracovní skupiny. Pro úspěšného obchodního, výrobního či technického ředitele je dnes „okolím“ minimálně Česká republika. Pro méně placené pracovníky jde zpravidla o oblast pokrytou rozumným spojením autobusy či vlaky. Zde si neodpustím odbočku a poukázání na zajímavý fenomén, který zůstává stranou pozornosti. Propojování dopravních systémů do celků a tím zvyšování mobilitního okruhu. Například v rámci Brna a okolí existuje docela funkční integrovaný dopravní systém dnes sahající od Břeclavi, Znojma až po Blansko a Vyškov. Tím se rozšiřuje „okolí“ firmy z původního například Brna-venkov (tj. Kuřim) na Brno, které je platově o víc jak 15 % výš. Tím, že na to zaměstnavatelé musí postupně reagovat, lidi mají vyšší mzdy, tím roste i výběr daní a investice do tohoto sytému se musí docela dobře regionu vyplácet.

Data o relevantním okolí není třeba zjišťovat detektivním způsobem, ale ať již od zmiňované firmy Hay, Treximy či jiných agentur zabývajících se platy. Ideálně bychom měli své lidi platit o korunu výš než „okolí“, což je krom jiného i nejekonomičtější stav. Prakticky je tolerovatelné pásmo cca ±15 %, které hraje na onen práh citlivosti.

Úpravy platu

Zásadou je snažit se, aby úpravy platu – ať již z důvodu korekce vnitřní či vnější spravedlnosti – přicházely od nás, tj. od společnosti, a nebyli jsme k tomuto kroku tlačeni. V takové situaci je každé řešení špatné. Ustoupíme-li tlaku – je-li individuální – dotyčný si utře čelo, řekne si – vyšlo to – a za rok jej máme u sebe zase. A co hůř, tato informace se zpravidla neutají. V opačném případě buď dotyčný odchází hned (tzn. konkurenční nabídku opravdu má), nebo ji začne aktivně hledat. S odbory je to podobné, nicméně v rámci kolektivního vyjednávání se nějaký ten střet předpokládá a máme-li alespoň trochu rozumné spoluhráče (zatím jsem vždy narazil na tuto skupinu), chápou, že za hranu jít nemohou.

Zajímavým tématem je, zda přidávat hromadně, např. jednou ročně, individuálně ad hoc, či kombinovaně. Mně se nejvíc osvědčil systém, kdy se každé čtvrtletí, prostřednictvím vedoucích uvolní určitá částka. Stane-li se to pravidlem, vedoucí se s tímto systémem naučí pracovat a částečně s ním mohou posílit i své možnosti stimulace (místo větší odměny navrhnou přidání – i menší). Praktikou, před kterou bych rád varoval, je přidávání ad hoc – jako důsledek výše popsaného dotlačení „situací“.

Kdo je zodpovědný?

Tím jsme se dostali k otázce, kdo má mít pravomoc pracovat s penězi. Jak s přidáváním, tak s odměnami. Mně nikdy nezklamal dvoustupňový systém – vedoucí má právo navrhnout, jeho vedoucí schvaluje –, avšak vždy by si měl nejvyšší vedoucí ponechat právo doporučení a právo veta, aby mohl řešit případné nerovnováhy mezi úseky, jejichž detaily zpravidla vedoucí jiných úseku neznají (a nemají znát). Tzn. pravomoc návrhu dát co nejníže! A veškeré případné projednávání prostřednictvím tohoto vedoucího. Nikdy by si lidé neměli zvyknout chodit jednat o platu mimo svého vedoucího. To musí být absolutní výjimka, řešící například zablokovanou komunikaci mezi dotyčným vedoucím a podřízeným.

Z čeho?

Velmi užitečným nástrojem, především vůči řadovým pracovníkům, je fond vedoucího, jenž doporučuji zřídit opravdu každému vedoucímu na jeho podřízené. Tímto systémem není třeba distribuovat žádné přemrštěné částky. Stačí stokoruny, maximálně jednotky tisíc, ale rychle a adresně za konkrétní přínos přiznané. Zásadně se tím posiluje pozice vedoucích. Možná se patří na tomto místě připomenout staré přísloví „kdo rychle dává, dvakrát dává“. Tento systém má však také velmi rizikový bod. Nesmí se z něj stát samoobsluha na skutky jasně ohodnocené již ve standardní mzdě, případně příplatku (např. jít na přesčasovou směnu, sobotu,….), nebo jej rozdat všem na konci období, aby o něj daný úsek nepřišel. Právě způsob nakládání s fondem vedoucího byla pro mne vždy jedna ze základních informací o stylu práce a pozici daného vedoucího.

Poměr fixní a pohyblivé části by se měl zvyšovat odspodu nahoru. Od 20 do 30 % pohyblivé složky + roční odměna v řádu % roční mzdy jako podíl na zisku pro řadové pracovníky až klidně víc než 100 % ročního platu u vedení.

Jak často?

Též periodicitu je vhodné stupňovat – u řadových pracovníků je optimální měsíční pohyblivá složka + solidární podíl na zisku po ukončení roku. U středního článku řízení je optimální kvartální systém. U vedení rozhodně doporučuji roční formu – po ukončení a vyhodnocení roku. U nejvyššího vedení je dobré zavést část odměny (až 50 %) jako zádržné, posunuté o rok – pro pokrytí případných nástrah, které by se v hospodaření mohly nalézt.

U firem, které pracují s projekty, pro něž se sestavují autonomní týmy, které mohou výsledek projektu zásadně ovlivnit, je velmi dobrým způsobem motivace participace tohoto týmu na výsledku daného projektu. Výplata této odměny by měla být vázána na život projektu (získání kontraktu, expedice, ukončení zkušebního provozu, …). Do tohoto systému je však dobré začlenit i „represivní“ složku, tzn. v případě překročení nákladů, termínů atd. tomuto týmu odměny redukovat, klidně i do záporných hodnot.

Podle jakých kritérií?

Oklikou jsme se tak dostali ke kritériím. Tvrdá, či měkká? Můj názor je kombinace. Doporučuji větší podíl vazby na dosažený hospodářský výsledek, EBIT, EVA či jiný v účetnictví dohledatelný výkonový parametr a několik (3–6) dopředu zadaných a hodnotitelných úkolů či kritérií. Výkonové parametry doporučuji členit na parametr daného úseku, divize apod. a parametr celé firmy. U řadových pracovníků hodnocených měsíčně bych vazbu na výsledek nepřeháněl. V průběhu roku se obvykle vyvíjí a reálný vliv na něj je u těchto pracovníků diskutabilní. Na tento parametr doporučuji vázat pouze roční odměnu. Zde jsou daleko vhodnější komponenty, jako jakost, plnění termínů, zvládání nových úkolů či dovedností atd.

Nejzásadnějším doporučením však je systém odměn měnit pouze s rozvahou, evolučně a spíš parametricky než systémově. Lidi si na systém musí vždy nejdřív zvyknout, a až pak se v něm najdou, začnou jej využívat – a v tom je velká změna. Tím bychom pohřbili důvěryhodnost, jež považuji za základ pro fungování jakékoli motivace a ve svém důsledku i fungování firmy jako takové.

Ing. Martin Belza, MBA

roman.dvorak@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 121020
Datum: 17. 10. 2012
Rubrika: Servis / Lidské zdroje
Autor:
Firmy
Související články
Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Nevyléčitelná nemoc českého průmyslu

V současnosti je realita České republiky, jako malé exportní země, která nemá mnoho domácích firem se svými vlastními finálními výrobky prodejnými do celého světa velmi nebezpečná, neboť zkrachují-li naši odběratelé, zkrachujeme s nimi. Jsme pouze zemí nádeníků a hrozí nám novodobé nevolnictví. Z pozice subdodavatele je dnešní výše přijímaného státního dluhu nesplatitelná.

Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Související články
Finance pro podnikání - Pomoc při poklesu odbytu

Českomoravská záruční a rozvojová banka – ČMZRB – je první institucí, která začala podnikatelům, jejichž aktivity byly negativně ovlivněny koronavirovou infekcí nebo opatřeními s nimi spojenými, reálně vyplácet podporu. K 8. dubnu 2020 schválila bezúročné úvěry v objemu 500 mil. Kč. Žádosti, u nichž bude možné úvěr poskytnout, pak plánuje schválit v průběhu dubna.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Ne solidarita. Trendem je relokalizovaná síť

V posledních letech došlo k výjimečnému povědomí a upřednostňování kultury na pracovišti ze strany zaměstnavatelů i zaměstnanců. Kultura je „osobností“ společnosti, včetně očekávání, chování, praktik a dalších norem, které ovlivňují interní interakce lidí i jejich jménem. Ignorovat tento fakt je možné jen na vlastní nebezpečí. Nedávný výzkum společnosti Hired totiž zjistil, že firemní kultura je druhým nejdůležitějším faktorem, který uchazeči zvažují, zda vůbec pracovat pro společnost.

Podpořit šikovné a podnikavé - Finance pro podnikání

Podpora pro firmy všech velikostí. Tímto heslem se řídí Českomoravská záruční a rozvojová banka, která již od raných 90. let minulého století pomáhá firmám k úspěchu v jejich podnikání. Proč tomu tak je i na mnoho dalšího jsme se zeptali Jiřího Jiráska, předsedy představenstva a generálního ředitele banky.

Moderní vědecké řízení podniku, 5. díl: Desatero šesté až deváté

Nasazení informačního systému PPROI do praxe s cílem maximálního zhodnocování kapitálu obnáší pochopení jeho základních vědeckých stavebních kamenů. To si klade za cíl toto edukační desatero, které na stránkách časopisu postupně publikujeme. Dnes vám předkládáme šestou až devátou tezi.

CzechTrade pomáhá strojařům – Švédsko

Agentura CzechTrade na stránkách MM Průmyslového spektra představuje zajímavé, potenciálně vhodné destinace pro export teritoriálně konkurenceschopné strojírenské produkce. Dnes se podíváme na švédský trh.

Finance pro podnikání – Schody z Čech do Evropy

Přední český výrobce dřevěných a kombinovaných schodišť společnost SWN Moravia pro vytápění všech svých prostor, to znamená výroby, skladu, sušáren dřeva a administrativní budovy, využívá teplo, které vzniká ze spalování dřevěného odpadu. V současné době za využití programu Úspory energie od Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) pořizuje nové kotle, díky nimž sníží cca o 16 % spotřebu energie.

Fórum děkanů strojních fakult

Podle aktuálně zveřejněných statistik ČSÚ přinesl rok 2018 historicky nejvyšší výdaje na výzkum a vývoj vynaložené z tuzemských veřejných a privátních zdrojů. Celkem se jednalo o 103 miliardy Kč a po dlouhé době se podařilo rozpočtované zdroje na výzkum vyčerpat. Jak podle vás optimálně měřit efektivitu tak-to vynaložených investic? Jakou metodikou na vaší fakultě hodnotíte, zdali daný podpořený VaV projekt, na kterém jste participovali, byl úspěšný, či nikoliv?

Fórum výrobních průmyslníků

V jaké profesní náladě přijíždíte na letošní MSV do Brna a jaká témata byste zde chtěli se svým týmem v rámci setkání jak s obchodními partnery tak i příp. s představiteli státu diskutovat? Část 2.

České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

Moderní vědecké řízení podniku, Část 2. Desatero 1+2

Nasazení informačního systému PPROI do praxe s cílem maximálního zhodnocování kapitálu, obnáší pochopení jeho základních vědeckých stavebních kamenů. To si klade za cíl toto edukační desatero, které na stránkách časopisu postupně publikujeme. Dnes předkládáme první a druhé desatero.

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit