Témata
Zdroj: J. A. Clean

Pro podlahy funkční, bezpečné i krásné

Znáte situaci, kdy poprvé přijdete do průmyslového provozu? A co vás zaujme doslova na první pohled? Ano, samozřejmě podlaha! Doba, kdy toto slovo znamenalo ošklivou špinavou, zpravidla popraskanou plochu, je dávno pryč. Dnes již firmy dobře vědí, že zanedbaná podlaha je nejen jejich špatnou vizitkou, ale zejména jim může způsobit zásadní problémy s bezpečností. Redakce MM Průmyslového spektra proto oslovila člověka, který o podlahách ví doslova vše. Je jím Jiří Janouš, jednatel společnosti J. A. Clean.

Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama

MM: Vaše firma patří ke špičkovým producentům podlah, především v průmyslových provozech. Nicméně náplní vaší činnosti není jen podlahy vytvářet, ale především komplexní péče o ně. Co taková péče o podlahy, aby byly stále hezké i funkční, vlastně obnáší? Co byste našim čtenářům z průmyslových podniků poradil?

J. Janouš: Každá podlaha podléhá opotřebení. V průmyslu a logistice, kde jsou zatěžovány extrémně, to platí dvojnásob. Naše zaměření je dnes rozděleno na komplexní rekonstrukce, opravy a značení podlah. Všechny podlahy dříve nebo později potřebují menší nebo větší péči. Každý v provozu ví, jak dokáže potrápit například poškozená spára nebo přejezd mezi halami. Opravit podlahu v těchto místech, kde neustále dochází k ničení pneumatik VZV, otřesům zad obsluhy apod., je výhodné nejen z finančních důvodů, ale i bezpečnostních a zdravotních.

Všechny podlahy dříve nebo později potřebují menší nebo větší péči. Každý v provozu ví, jak dokáže potrápit například poškozená spára nebo přejezd mezi halami,“ říká Jiří Janouš. (Zdroj: J. A. Clean)

MM: Které typy podlah jsou dnes v průmyslových podnicích nejčastější? A proč – jaké jsou jejich konkrétní výhody?

J. Janouš: Nejčastějším řešením pro průmysl bývá syntetická, většinou epoxidová podlaha. Její výhody jsou zřejmé. Extrémně rychlé provedení (2–4 dny), vysoká mechanická odolnost a dlouhodobá životnost. Nikdo si ve stávajícím provozu nemůže dovolit například novou betonovou desku, protože toto řešení vyžaduje násobně více času na realizaci a ten klienti nemají, provoz totiž nečeká.

Volba správného řešení záleží na několika faktorech. Tím prvním je stávající stav původní podlahy. Dalším je její budoucí zatížení – jiné řešení je třeba volit pro zatížení podlahy např. 1 000 kg a jinou podlahu na zátěž 10 000 kg. (Zdroj: J. A. Clean)

MM: Je mezi nimi výraznější cenový rozdíl? Neboli – kterou podlahu si ideálně pořídit pro který typ provozu, aby poměr cena/kvalita byl co nejlepší?

J. Janouš: Volba správného řešení záleží na několika faktorech. Tím prvním je stávající stav původní podlahy. Dalším je její budoucí zatížení – jiné řešení budeme volit pro zatížení podlahy např. 1 000 kg a jinou podlahu na zátěž 10 000 kg. V neposlední řadě hraje roli i designový požadavek – barevným kreacím se meze nekladou, ale mají velký vliv na výslednou cenu.

Na první pohled lze poznat označený provoz, kdy toto značení má svůj význam. Například kudy se pohybují chodci a kde má jezdit manipulační technika. (Zdroj: J. A. Clean)

MM: Je rozdíl v tom, kterou podlahu by si měla vybrat firma výrobní, kterou logistická a kterou třeba velkosklad, a samozřejmě která je vhodná pro kancelářské prostory, ať už v kterékoli z firem? Nebo se to neliší? Pokud liší, tak v čem a s jakým dopadem na výsledek?

J. Janouš: V logistice najdete většinou drátkobetonové podlahy, protože logistické firmy jsou v drtivé většině v pronajatých halách, kde jsou právě tyto typy podlah nejvíce zastoupeny. V průmyslu je poměr zhruba 50 % betonové a 50 % syntetické podlahy. Jak jsem již zmínil, pro nové stavby se využívá většinou beton, ale pro opravy v budoucnu se již volí většinou syntetická podlaha. Pro kancelářské provozy jsou vhodné polyuretanové podlahy, ale to už je zase trochu jiný příběh, který v současné době nepíšeme, ale necháváme jiným autorům.

Reklama
Reklama
Reklama

MM: Vaše firma vytváří též značení podlah. Proč je značení dnes tak důležité a co se může stát, pokud by se podcenilo?

J. Janouš: Značení má jasný vliv na bezpečnost pracovníků a celkovou orientaci v provozu. V České republice se ročně stane cca 40 000 pracovních úrazů a naší vizí je přispívat ke snižování tohoto čísla. Na první pohled jako laik poznáte označený provoz, kdy toto značení má svůj význam. Například kudy se pohybují chodci a kde má jezdit manipulační technika. V logistice je například značení paletových pozic nenahraditelné, protože vizualizace navádí řidiče, kam palety přesně umístit.

Opravit podlahu v místech, kde neustále dochází k ničení pneumatik VZV, otřesům zad obsluhy apod., je výhodné nejen z finančních důvodů, ale i bezpečnostních a zdravotních. (Zdroj: J. A. Clean)

MM: Které značení je potřeba pro který typ firmy a proč?

J. Janouš: V automotive jsou dlouhé roky průkopníci značení a jejich standard je většinou tím nejvyšším. Do návrhu značení, který rovněž provádíme, vstupuje mnoho faktorů jako podlahová plocha, počet osob v provozu, počet manipulační techniky, hlavní koridory apod. Vždy je nutné dodržet legislativu, ale také používat selský rozum, protože i v našem oboru platí, že někdy méně je více.

Pro kancelářské provozy jsou vhodné polyuretanové podlahy. (Zdroj: J. A. Clean)

MM: Které technologie v oblasti vytváření a údržby podlah považujete za současné žhavé trendy?

J. Janouš: Ve značení podlah je to třeba unikátní systém UV SolidLux, kdy značení je prakticky okamžitě zatížitelné. V opravách podlah slaví nyní úspěch systém Quiflex (tzv. tekutá spára) nebo produkt FloorBridge, který řeší v průmyslu otázku rozbitých přejezdů a systémových spár.

Reklama

MM: Jaká je historie vaší firmy a které milníky v ní považujete za nejdůležitější?

J. Janouš: Začínali jsme s manželkou v roce 2007 jako klasická garážová firma. Obývák kanceláří a garáž skladem. Název J. A. Clean vycházel z našich jmen a naší první činnosti, hloubkového čištění průmyslových podlah. Milníkem byl rok 2009, kdy jsme na trhu objevili díru v oblasti podlahového značení a stali se postupně jedničkou trhu v Česku a také na Slovensku. Dalším důležitým okamžikem bylo rozhodnutí o provádění průmyslových podlah, které nyní tvoří velké procento naší činnosti.

V horizontu tří až pěti let bude firma muset uvažovat o rozšíření svého sídla v Pavlovicích u Vlašimi. (Zdroj: J. A. Clean)

MM: Jaké máte plány do budoucna?

J. Janouš: Obrovskou výzvou je pro nás momentálně Německo, kde jsme udělali velký posun a v posledních dvou letech výrazně zvýšili počet tamních zákazníků. V horizontu tří až pěti let budeme muset uvažovat o rozšíření našeho sídla v Pavlovicích u Vlašimi, které zde funguje od roku 2018. V neposlední řadě je naší snahou vytvořit funkční pobočky v rámci České republiky, pro začátek v Plzni a Brně.

Související články
Podlahy jako ze škatulky

V loňském posledním vydání MM Průmyslového spektra jsme se v rozhovoru s Jiřím Janoušem, jednatelem společnosti J. A. Clean, věnovali tématu podlah – jak je udělat bezpečné, funkční i krásné. Rozhovor naše čtenáře velmi zaujal, a tak jsme pana Janouše oslovili znovu, aby nás seznámil s podrobnostmi, které se do prvního rozhovoru již nevešly.

Stroje v pohybu:
Jak uhasit letadlo

Pozoruhodný stroj, který vám v tomto článku představíme, se pohybuje na šesti kolech a setkáte se s ním nejčastěji v prostoru letiště. Jde o speciální zásahové vozidlo hasičů. Kombinovaný hasicí automobil Rosenbauer Panther 6 x 6 je tři metry široký a téměř 12 metrů dlouhý, váží až 36 tun a ve výbavě má dlouhé teleskopické rameno. Dva tyto vozy slouží na letišti v Praze-Ruzyni.

Stroje v pohybu: Velký ocelový krtek

Tentokrát se za pohyblivými stroji vypravíme pod zem. Představíme vám stroje, které dokážou účinně, rychle, bezpečně a bez použití trhacích prací prorazit tunel a zároveň postavit jeho ostění. Jde o plnoprofilové razicí stroje, označované zkratkou TBM (Tunnel Boring Machines). Česky se tento způsob ražby nazývá „technologie mechanizovaného tunelování“.

Související články
VaVaI a průmysl: Aby know-how zůstalo ve firmě

Ryze česká společnost Lavat se sídlem v Chotuticích vyrábí a dodává přesné strojírenské součásti, vakuové zařízení a komponenty a také výrobky z oboru laboratorní techniky. A aby toho nebylo málo, intenzivně se věnuje vlastnímu výzkumu a vývoji, na který vynakládá více než 15 % z celkového obratu. Na zkušenosti s propojením vědy a výzkumu s oblastí průmyslu, tak aby bylo prospěšné oběma stranám, jsme se zeptali Ing. Tomáše Chaloupky, technického ředitele a vedoucího zdejšího výzkumně vývojového oddělení.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Podíl architektury na konkurenceschopnosti firmy

Česká architektura zažívá po letech stagnace svůj restart. Poptávka po kvalitním designu a funkčnosti staveb je na vzestupu. Jak si stojí česká komerční a průmyslová architektura, jak ovlivňuje image firmy, její kulturu, včetně mediálního obrazu, na to se naše redakce zeptala Ing. arch. Jiřího Opočenského.

Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu, 9. a 10. díl: Jak se staví odborníci k e-mobilitě

V minulém díle našeho seriálu jsme dali prostor pověřenci ministra dopravy pro čistou mobilitu Mgr. Janu Bezděkovskému pro vyjádření se k jednotlivým problematickým aspektům, které s sebou přináší deklarovaný úplný přechod na elektromobilitu. V tomto díle jsme s podobnými otázkami oslovili odborné garanty našeho seriálu – prof. Macka a Ing. Morkuse –, již na ně velmi obšírně odpověděli. Zároveň tímto rozhovorem s odborníky, kteří náš seriál dozorovali, připomínkovali jednotlivé díly a motivovali nás k tvorbě dalších, seriál Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu končí. Snad svůj účel – jímž bylo představit některé problematické stránky úplného přechodu na elektromobilitu a předložit je k další diskuzi – splnil.

Marketing v 21. století

Budování značky pomocí moderních marketingových nástrojů je podle Tomáše Keprty, šéfa marketingového oddělení ve společnosti ČKD Blansko, v dnešní době zcela klíčové a nezbytné pro propagaci českého strojírenství a inženýringu ve světě. V následujícím rozhovoru vysvětluje, proč a co může přinést za výhody, obchodní příležitosti i konkrétní zakázky.

MM Podcast: Rozhovor s Jaromírem Kunrtem o rekonstrukci pražského metra

V dalším podcastu MM Průmyslového spektra si Hana Janišová povídala s Ing. Jaromírem Kunrtem, člověkem, který o metru ví opravdu vše.

Mít vůli i trpělivost

Zaměstnanec v socialistickém strojírenství, poté na vedoucích místech v První brněnské strojírně Velká Bíteš a Ekol Brno. Před odchodem do důchodu se věnoval konzultační činnosti v energetice. To lze stručně říci o Ing. Lubomíru Doležalovi. O tom, že prosazovat inovativní změny za socialismu nebylo nic snadného, by mohl psát romány...

Cyklické zkoušky pro reálnější simulace

Životnost, trvanlivost, odolnost, ale i třeba degradace jsou důležitými pojmy, pokud se bavíme o životním cyklu jakékoliv součásti. Kupující nebo odběratel požaduje záruky, že právě obdržený díl, zařízení či konstrukce bude fungovat předem stanovenou dobu, navíc je-li ve hře také otázka bezpečnosti. Udělení certifikace či určení doby trvanlivosti často předcházejí různé zkoušky. Důležitou skupinou z nich jsou urychlené korozní zkoušky. Nejen jimi se v úzké spolupráci s průmyslem zabývají ve vědecko-technickém parku v Kralupech nad Vltavou.

Jak se stát leaderem ve výrobě důlního zařízení

Moravská společnost Ferrit, s. r. o., se za 25 let působení v těžařském průmyslu stala světovou firmou v projektování a výrobě důlní závěsné dopravy. Zároveň je průkopníkem v oblasti vývoje a výroby důlních akumulátorových lokomotiv a jako jediná na světě vyrábí speciální lokomotivu, tzv. lokobagr, pro údržbu a čištění kolejové tratě a prostoru kolem kolejiště v hlubinných šachtách. Jejich stroje pracují v uhelných a rudných dolech napříč všemi kontinenty.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Dvacet let ve výrobě ocelových konstrukcí

Moravská firma Motor Lučina je předním exportérem ocelových konstrukcí ve střední Evropě. Svůj úspěch majitelé postavili na zkušenostech z krize. „Rok 2010 byl pro nás nejhorší v historii firmy. V době celosvětové krize, kdy jsme bojovali o zachování firmy, jsme zjistili, že nás okrádá náš vlastní generální ředitel. Ztráty byly ohromné. Dnes, po letech, nám to paradoxně několik desítek milionů zase přineslo, jelikož jsme se poučili. Pro firmu není nic horšího, než když se ji dvacet let daří. Dokud nepoznáte dno, tak se od něho nemůžete odrazit,“ říká jeden z majitelů společnosti Motor Lučina Tomáš Polach, který se s redakcí MM Průmyslového spektra podělil o své zkušenosti s podnikáním.

Manažerské zkušenosti z Ruska

Je to již dlouhých sedm let, kdy jsme vám přinesli rozhovor s výjimečným manažerem Pavlem Cesnekem, kterého oslovují výzvy napravovat a reorganizovat ty firmy, kde si jeho předchůdci vylámali zuby. Tehdejším jeho působištěm byl Novosibirsk a fabrika Siberelektroprivod na výrobu elektromotorů a generátorů. Od té doby, kdy tamní řekou Ob proteklo mnoho vody z okolních sibiřských plání, jsem se s Pavlem několikrát osobně setkal a byl svědkem jeho putování po Rusku a Ukrajině, kam byl majiteli zdejších fabrik zván, aby zde své zkušenosti transformoval do reálné podoby kroků směřujících k úspěšným restrukturalizacím. Krizový manažer a ve velmi specifickém prostředí…

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit