Témata
Reklama

Jak měřit ekonomické výsledky

02. 09. 2009

S neustálým rozvojem podnikání se mění nejen podmínky, ve kterých se podnik pohybuje, ale i požadavky na měření výsledků. Tradiční systémy měření výkonnosti pocházejí z průmyslové éry, kdy byl úspěch podniku závislý především na technologických možnostech.

V tomto období byly vyvinuty systémy hodnocení postavené především na finančních ukazatelích. Vzhledem k vývoji výroby a zvyšování požadavků zákazníků se už dříve začaly objevovat potřeby kvantifikovat další parametry, které jsou nutné pro řízení podniku. Měření ekonomických výsledků formou ukazatelů je nepostradatelným nástrojem hospodárnosti a účinnosti. Problém společný mnoha podnikům je, že si často vybírají k měření faktory, které jsou snadno změřitelné, namísto měření správných ukazatelů. Někteří podnikatelé, především v menších podnicích, mají nechuť měřit cokoli jiného než zisk. Ten je jednoduše zjistitelný, avšak řízení podniku jen dle zisku či odvozených ukazatelů ze zisku je zcela nedostačující.

Začněte u zaměstnanců

Zavést vhodný systém měření je složité, ale bez vhodného měření výsledků nelze o dalším rozvoji podnikání mluvit. Každý pracovník musí mít k dispozici informace, jak se jeho činnost projeví ve výsledcích podniků a co on sám z toho „bude mít“ do budoucna. Zainteresovaným stranám, tedy zodpovědným pracovníkům, je třeba vysvětlit, jaký vliv bude mít jejich činnost na konečný výsledek podniku, jak působí nadbytečné navýšení zásob materiálu či náhradních dílů, které by rádi měli neustále k dispozici, na zvyšování celkové potřeby finančních prostředků v podniku, a především jaké konečné důsledky to má na zisk.Jaký vliv na zisk bude mít zmetkovitost výrobků, nešetrné zacházení s materiálem atd. Tak bychom mohli pokračovat geometrickou řadou vlivů, které mají konečný důsledek na celkový zisk podniku. Jelikož zisk ovlivňuje řízení nákladů v podniku, je nutné vytvořit matici vzájemných vztahů, vazeb a toků nákladů, jejichž konečným nositelem je zakázka nebo produkt a za něž má odpovědnost vždy konkrétní zaměstnanec.

Trocha teorie

Náklady jsou obvykle definovány jako peněžně vyjádřené účelné a účelové vynaložení prostředků a práce v průběhu hospodářské činnosti podniku. Pro potřeby praktického řízení se třídí podle určitých kritérií. Klasifikační hlediska mohou být různá a jsou dána účelem sledování nákladů. Za hlavní ukazatele členění nákladů v podniku lze označit jejich třídění podle:

  • nákladových druhů – dle druhů se pracuje s náklady ve finančním účetnictví;
  • místa jejich vzniku a okruhů odpovědnosti – tedy sledování nákladů menších výrobních jednotek – středisek;
  • kalkulačního členění;
  • závislosti na objemu výroby.závislosti na objemu výroby.

Cílem kalkulačního členění nákladů je zjistit výši nákladů připadajících na určitý výkon, tj. na určitý výrobek, práci nebo službu, a to na jejich kalkulační jednici, např. na tunu, kus aj. Podle způsobu přičítání nákladů na kalkulační jednici daného výkonu lze náklady rozlišit na:

  • přímé, což jsou náklady, u nichž lze určit jejich přímý vztah ke kalkulační jednici příslušných výkonů,
  • nepřímé, což jsou náklady, které nelze přímo zjistit na kalkulační jednici, popř. by takovéto zjišťování bylo nehospodárné, tyto náklady se proto rozvrhují na jednotlivé výrobky podle určitých zvolených rozvrhových základen. Většinou jde o náklady společné několika druhům výrobků, a proto jejich přiřazování na kalkulační jednici bývá složitější. nepřímé, což jsou náklady, které nelze přímo zjistit na kalkulační jednici, popř. by takovéto zjišťování bylo nehospodárné, tyto náklady se proto rozvrhují na jednotlivé výrobky podle určitých zvolených rozvrhových základen. Většinou jde o náklady společné několika druhům výrobků, a proto jejich přiřazování na kalkulační jednici bývá složitější.

Náklady a zase náklady

Důležité místo v klasifikaci nákladů zaujímá jejich rozlišování na fixní a variabilní. Tradiční teorie nákladů vysvětlují tyto pojmy na základě jejich výsledného chování a vztahu ke konečné příčině jejich vzniku, obvykle vyjadřované objemem výroby. Náklady fixní jsou definovány jako náklady, které se ve své absolutní výši nemění v určitém rozmezí objemu výroby. Typickým příkladem variabilního nákladu mohou být odpisy hmotného majetku při použití lineární odpisové metody. Fixní náklady však nejsou absolutně stálé. Při výraznější změně objemu výroby se jejich absolutní výše mění skokem na jinou úroveň. Jsou tudíž převážně závislé na čase. Náklady variabilní jsou náklady měnící se ve své absolutní výši v závislosti na objemu výroby. Tato závislost může nabývat různých podob, náklady mohou být proporcionální anebo jako absolutní mohou růst pomaleji, popř. rychleji než objem výroby. Typickým příkladem může být spotřeba základního materiálu používaného na výrobu produktů. Analýza vztahu mezi fixními a variabilními náklady, spotřebitelskou poptávkou a ziskem se nazývá analýza bodu zvratu. Napomáhá podniku určit, jaké množství produkce je pro něho výhodné vyrábět, popřípadě nabízet. Bod zvratu je v podstatě stav, kdy se celkové tržby rovnají celkovým nákladům. Důležitým efektem pro řízení zisku a jeho ovlivňování v podniku je tedy znalost skutečné nákladovosti produkce, které lze zajistit sledováním fixních a variabilních nákladů a jejich skutečného chování v závislosti na objemu produkce.

Doc. Ing. Iveta Vozňáková, Ph.D., Ing. Kamila Janovská, Ph.D.

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava, Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství, katedra ekonomiky a managementu v metalurgii

Použitá literatura:

[1] Buchtová, J., Stibor, M.Vybrané kapitoly z ekonomiky podniku. Ostrava, VŠB – Technická univerzita Ostrava, 1995. ISBN 80-7078-291-9

[2] MIKUŠOVÁ, M. Návrh modelu systému měření výkonnosti podniku a ověření jeho funkční způsobilosti.Disertační práce. VŠB-TU Ostrava, 2005.

[3] VLČEK, R. Hodnota pro zákazníka. Praha, Management Press, 2002. ISBN 80-7261-068-6.

[4] VOZŇÁKOVÁ, I., JANOVSKÁ, K., MYNÁŘ, M., SIKOROVÁ, A. Ekonomika podniku. 1. vydání, Ostrava, 2008. ISBN 978-80-248-1760-6.

VŠB-TU, Ostrava

iveta.voznakova@vsb.cz

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Vydání #9
Kód článku: 90934
Datum: 02. 09. 2009
Rubrika: Management / Finance
Autor:
Firmy
Související články
Každá čtvrtá faktura v Evropě je zaplacena pozdě

Stálý přísun zakázek je pro firmu známkou úspěchu a dobře odvedené práce. Úspěch se ale stěží dostaví, pokud zákazníci za výrobky neplatí včas, v horším případě vůbec. Obchod je totiž dokončen až se zaplacenou fakturou. Podle průzkumu platební morálky, který uskutečnila mezinárodní inkasní agentura EOS KSI ve 12 zemích Evropy, je pozdě splacena téměř čtvrtina pohledávek. Nejvíce pozdních plateb v roce 2014 zaznamenaly firmy v Bulharsku a Polsku, nejméně v Německu.

Internetový vyhledávač dotací

Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky nabízí jednoduchý vyhledávač dotací. Na internetové adrese www.podporapodniku.cz najdete přehlednou webovou aplikaci, která dokáže zobrazit všechny aktuálně platné dotační nabídky. Zadáte stáří firmy, její velikost, místo realizace projektu a zvolíte oblast podpory a aplikace vyhledá nabídky, které zadaným parametrům odpovídají.

Variabilní produkt a zkušená pojišťovna

Každý, kdo někdy zkusil podnikat, potvrdí, že to mnohdy není nic pro slabé povahy. Nástrah, rizik a komplikací čeká na podnikatele mnoho, přitom univerzální recept na úspěch neexistuje. S vhodně zvoleným pojištěním, které se přizpůsobí přesně potřebám podnikatele, se však dá spolehlivě předejít celé řadě problémů.

Související články
Finance pro podnikání - Aby byly krásné a lesklé

Dokonalé povrchové úpravy kovů. Tak lze stručně charakterizovat činnost společnosti Seven-K se sídlem ve východočeských Králíkách. Jde o společnost poměrně mladou, ale velmi úspěšnou. Za jejím úspěchem však, kromě samotné kvality její práce, kterou oceňuje více než 400 aktivních zákazníků ze všech oblastí průmyslu, stojí i spolupráce s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Finance pro podnikání - Prostory, v nichž můžeme růst

Průmyslové lepení. Tak se nazývá oblast, bez které se dnes neobejde prakticky žádné odvětví. Přitom lidí, kteří mu opravdu rozumí, u nás není mnoho. O těch, kteří patří k západočeské firmě Kaletech, působící v této oblasti již 16 let, se však bez váhání dá říci, že jsou skutečnými odborníky. A o zakladateli firmy a jejím jednateli, kterým je Ing. Martin Kaše, to platí dvojnásob. I to bylo důvod, proč růst této firmy opakovaně podpořila Českomoravská záruční a rozvojová banka.

Finance pro podnikání - Když pomoc přijde včas

Psal se rok 2007, když byla ve východočeské obci Sloupnice založena soukromá česká strojírenská firma Šimůnek. Jejího zakladatele a majitele Jana Šimůnka vedl k jejímu založení prostě zájem o strojařinu, a hlavně - víra v budoucnost tohoto oboru.

Finance pro podnikání - Pomoc při poklesu odbytu

Českomoravská záruční a rozvojová banka – ČMZRB – je první institucí, která začala podnikatelům, jejichž aktivity byly negativně ovlivněny koronavirovou infekcí nebo opatřeními s nimi spojenými, reálně vyplácet podporu. K 8. dubnu 2020 schválila bezúročné úvěry v objemu 500 mil. Kč. Žádosti, u nichž bude možné úvěr poskytnout, pak plánuje schválit v průběhu dubna.

Finance pro podnikání - Když firma vyrůstá z dětských botek

Menší, rodinná firma, z níž okamžitě vycítíte profesionalitu, soudržnost i úctu k zákazníkovi. To je, v kostce řečeno, Elektra Týn - společnost, která se zabývá výrobou kabelových svazků, akumulátorových připojovacích kabelů a ovládacích panelů. Firma disponuje strojovým vybavením, ale především padesátkou šikovných lidí, včetně dvou dcer majitelů a zakladatelů Milana Pavlíčka a Lenky Pavlíčkové. Nyní Pavlíčkovi, díky záruce od ČMZRB, snáz dosáhli na prostředky od své komerční banky a zainvestovali do nového sídla.

Podpořit šikovné a podnikavé - Finance pro podnikání

Podpora pro firmy všech velikostí. Tímto heslem se řídí Českomoravská záruční a rozvojová banka, která již od raných 90. let minulého století pomáhá firmám k úspěchu v jejich podnikání. Proč tomu tak je i na mnoho dalšího jsme se zeptali Jiřího Jiráska, předsedy představenstva a generálního ředitele banky.

Jiný pohled na věc?

Předpokladem udržení konkurenceschopnosti a rozvoje výrobní firmy jsou investice do strojního vybavení. Využití vlastních zdrojů je považováno za relativně drahou variantu, navíc pořizovací ceny některých strojů převyšují aktuální možnosti cash flow dané firmy.

Finance pro podnikání – Schody z Čech do Evropy

Přední český výrobce dřevěných a kombinovaných schodišť společnost SWN Moravia pro vytápění všech svých prostor, to znamená výroby, skladu, sušáren dřeva a administrativní budovy, využívá teplo, které vzniká ze spalování dřevěného odpadu. V současné době za využití programu Úspory energie od Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) pořizuje nové kotle, díky nimž sníží cca o 16 % spotřebu energie.

Finance pro podnikání - Zaostřeno na úspory energie

„Je lepší dobrý úvěr a podpora úvěru než dotace. Jen tak se prokáže životaschopnost projektu.“ To jsou slova Ing. Vladimíra Fabera, zakladatele a dnes předsedy dozorčí rady české strojírenské společnosti FMP.

Finance pro podnikání - Partnerství úspěšných

Výroba přesných dílů pro rozvod a regulaci plynů, upínacích držáků a čepů pro zásobníky nástrojů v obráběcích centrech, dílů pro nemocniční lůžka, ale i součástí pro pneumatické systémy, luxusní nábytek i traktory, a dalších dílů dle dokumentace dodané zákazníky. Tím vším se zabývá Společnost AR-Kovo, která navíc v kooperaci zajišťuje povrchové úpravy dílů, jako je niklování, zinkování, eloxování, pískování a kalení. Tato úspěšná společnost letos k financování nových technologií využila program Expanze od Českomoravské záruční a rozvojové banky.

Finance pro podnikání - Podpořit mladou, rostoucí firmu

Poskytování komplexních služeb v oblasti dodávek strojních dílů, zámečnických a montovaných sestav a funkčních celků. To je v kostce řečeno náplň činnosti společnosti MESgroup Czech. Tato úspěšná česká firma, k jejímž zákazníkům patří převážně firmy ze západní Evropy, je již od roku 2014 klientem Českomoravské záruční a rozvojové banky. V současné době jí ČMZRB pomáhá realizovat největší investiční projekt v historii firmy – výstavbu vlastní výrobní haly.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit