Témata
Zdroj: Kaletech

Pro světové značky jako Camel a Winston vyrábí společnost JTI Switzerland ve svém závodě v Dagmersellenu 47 milionů cigaret denně. Na šesti balicích linkách se ve dvousměnném provozu balí vždy 50 kartonů cigaret do přepravního kartonu. Když firmu poprvé oslovil výrobce lepicích technologií Robatech s možností snížení úspory energie ve výši 30 %, byl zdejší management s rozhodnutím o implementaci opatrný.

Jan Kaše

Vedoucí marketingu společnosti Kaletech.

Reklama

Z čistě fyzikálního hlediska je k roztavení jednoho kilogramu granulí lepidla zapotřebí přibližně 0,1 kWh,“ vysvětluje Adrian Vonesch, vedoucí údržby a servisu v JTI. „Je to stále stejné množství energie. Úspory tedy musí vycházet z konstrukce tavicího zařízení, vyhřívané hadice a aplikační hlavy.

Tým údržby JTI se tedy rozhodl provést provozní test, který podpořilo i vedení společnosti.

Výchozí podmínky byly definovány v únoru 2022 a na zkušební linku byl instalován samostatný elektroměr. Po dobu 14 dnů zaznamenávali pracovníci JTI aktuální spotřebu lepidla a energie stávajícího aplikačního systému v horizontálním kartonážním stroji. Poté společnost Robatech využila jednodenního okna pro údržbu a zdarma nainstalovala testovací systém: Tavicí jednotku Vision S, dvě vyhřívané hadice Performa a dvě aplikační hlavy AX Diamond. Nový aplikační systém byl uveden do provozu ještě týž den. Následovalo dalších 14 dnů měření.

Společnost JTI Switzerland ve svém závodě v Dagmersellenu vyrábí 47 milionů cigaret denně. (Zdroj: Kaletech)

Martin Berli ze společnosti Robatech vzpomíná: „Starý systém zůstal stále instalován v paralelním pohotovostním režimu. To byla pro společnost JTI jakási pojistka. Věděl jsem však, že riziko výpadku výroby je nízké. Naše systémy pro nanášení lepidla mají dostupnost přes 99 % a jejich provoz je bezproblémový.

Úspora energie v praxi

Po zkušebním provozu došlo k vyhodnocení měření.

Očekávali jsme úsporu energie ve výši 33 %, protože víme, že Robatech zachází s čísly opatrně,“ shrnuje Adrian Vonesch ze společnosti JTI. „Skutečnost, že na konci testu naměříme o 48 % nižší spotřebu energie ve srovnání se systémem jiného výrobce, všechny překvapila.

Úspory musí vycházet z konstrukce tavicího zařízení, vyhřívané hadice a aplikační hlavy,“ vysvětluje Adrian Vonesch. (Zdroj: Kaletech)

Je tedy zřejmé, že nové systémy Vision a Performa přinášejí do průmyslové aplikace lepidel větší energetickou účinnost.

Pomocí nových izolačních technik se našemu vývojovému týmu podařilo výrazně snížit tepelné vyzařování z tavného tanku a vyhřívané hadice,“ konstatuje Martin Berli. „Performa není na vnější straně horká na dotek jako jiné hadice. Kromě toho je Performa plně izolovaná v místech připojení a délku hadice optimálně přizpůsobujeme výrobě. Tímto způsobem snižujeme zbytečné tepelné ztráty.

Reklama
Reklama
Reklama

Spotřeba lepidla nižší o 24 %

Martin Berli také uvádí, že od doby provozního testu je na lepení kartonů na bývalé zkušební lince potřeba o 24 % tavného lepidla méně.

Je to jednoduše otázka optimálních parametrů nastavení. Náš servisní tým je zná a dokáže je nastavit pro jakýkoli systém nanášení lepidla,“ vysvětluje Berli.

Společnost Robatech zdarma nainstalovala testovací systém: Tavicí jednotku Vision S, dvě vyhřívané hadice Performa a dvě aplikační hlavy AX Diamond. (Zdroj: Kaletech)

Udržitelnost a snižování energetické náročnosti je v současné době velké téma výrobních podniků. V současné době je dokonce možné zažádat o dotaci na realizaci úsporných zařízení v podobě nákupu nových, úspornějších technologií. Výše dotace je v rozmezí 0,5–200 milionů Kč a představuje 35–60 % celkově investované částky. Nové tavné jednotky Vision, hadice Performa a aplikační hlavy Robatech jsou tak ideálním kandidátem, který splní podmínky úspory.

Pokud vás zajímá o technologii a dotacích více, obraťte se na zkušené pracovníky ze společnosti Kaletech.

Související články
Paletizace pomocí tavných lepidel

Průmyslová a potravinářská výroba vyžaduje v současné době stále více logistiky. To s sebou přináší zejména nutnost balení spojeného s manipulací ve skladech. V principu to znamená, že každý kus zboží je nutné fixovat k paletě tak, aby byla zajištěna efektivní a bezpečná manipulace.

Jak ušetřit za energie: Úspory při aplikaci lepidla

Téma úspor a snižování nákladů je stále velmi aktuální v celé společnosti. Řeší jej státy, výrobní podniky, rodiny i jednotlivci. V době nedostatečného zásobování a rostoucích cen energií je optimalizace výrobního procesu obzvláště důležitá. To platí i pro průmyslové lepení. Efektivitu tohoto procesu lze významně ovlivnit nejen optimalizací množství použitého lepidla, ale také snížením spotřeby elektrické energie a stlačeného vzduchu.

O stavu ekonomiky a roli vůdců

V povídání s Janem Urbanem, vysokoškolským pedagogem, podnikovým poradcem, publicistou a autorem řady knih a článků, se prolíná řada myšlenek nedávno zesnulého profesora Milana Zeleného, i když se osobně nikdy nepotkali. Několik top manažerů a emeritních CEO, kterým jsme tento rozhovor poskytli před zveřejněním, doporučilo slova Jana Urbana tesat do kamene. V intencích uvažování excelentních ekonomů Zeleného i Urbana lze říci, že dosud panuje rozpor, který nastiňuje tento rozhovor: trend zaměňování popisu akce za akci samotnou se spíše prohlubuje místo toho, aby v praxi ustupoval – v politice, podnikání i ve vzdělávání.

Související články
Podnikatelské prostředí není stabilní. Nemáme cenovou stabilitu

Mojmír Hampl je přední český ekonom, který se většinu svého profesního života věnuje problematice financí, měnové a fiskální politiky. MM Průmyslovému spektru poskytl rozhovor, kde se mimo jiné vyjadřuje k současné politice ČNB, k důvodům, proč Česká republika aktuálně nesplňuje podmínky pro přijetí eura, a proč je nutné provést zásadní reformy tak, aby veřejný dluh byl udržitelný.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Současné ceny energií jsou pro firmy likvidační

Pavel Janeček působí v energetice celý svůj profesní život. S redakcí MM Průmyslového spektra se podělil o své dlouholeté zkušenosti z plynárenského byznysu a o názory na řešení energetické krize v České republice. Navrhuje konkrétní východiska a apeluje na rychlé jednání české vlády.

MM Podcast: Glosa - Dědici evropské historie

Evropa se během relativně krátké doby proměnila z technologicky, ekonomicky i vojensky nejrozvinutějšího regionu planety v turistický skanzen s otevřeným zbytnělým sociálním systémem, na který se snaží napojit vlny přicházejících z celého světa.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

MM Podcast: Glosa - Jak se upekl dort (Národního plánu obnovy)

Národní plán obnovy ČR a jeho objem 191 mld. Dokážeme jej skutečně využít? Na Slovensku kolem premiéra Krečmara vzniká poradní tým odborníků, které do tohoto postu neuvedla politická loajalita, jak tomu bývá u nás, ale skutečné zkušenosti globálního charakteru např. s vlastním podnikáním a zaváděním inovací do praxe. Mají jasno, co budoucí průmysl pro nakopnutí země potřebuje. Žádný politický populismus, žádné zpátečnické názory. 

Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Budoucnost české výroby

Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

V on-line byznysu chybí lidská chemie

Online platforma se i díky pandemii koronaviru stala hitem posledních tří měsíců. Někteří podnikatelé dokonce tvrdí, že se velká část byznysu a obchodování přesune do online prostředí. Bude tento fenomén přetrvávat, změní se konečně české montovny na podniky s přidanou hodnotou, a proč by Čechům mohla i krize prospět? Na to jsme se zeptali ekonoma a člena Národní ekonomické rady vlády Lukáše Kovandy.

Výzkum rozděluji pouze na dobrý a špatný, říká Libor Kraus

Prezident Asociace výzkumných organizací Libor Kraus se pohybuje v oblasti výzkumu a vývoje 30 let. Jaká vidí pozitiva, úskalí a rezervy v této důležité součásti našeho ekonomického růstu? Na to jsme se ho zeptali v rozhoru, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra.

Jsou smíšené konstrukce dočasně za svým zenitem?

Nikdo nenamítá proti oprávněné potřebě lehkých konstrukcí v dopravě, aeronautice, obalové technice a u pohyblivých částí strojů, systémů a zařízení. Avšak jsou smíšené konstrukce s plasty vyztuženými vlákny v současnosti opravdu za svým zenitem?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit