Témata
Reklama

Prodej firmy za nejvyšší cenu

02. 09. 2009

Více než historií je hodnota firmy dána budoucí strategií a záměry, které zájemce s firmou do budoucna má. Akvizice firmy je záležitostí převážně marketingových schopností a teprve potom finanční, účetní a právní.

To jsou zásady, které ve svých materiálech uvádí anglická firma B.C.M.S., jež se od svého založení v roce 1987 specializuje na prodej firem světovým investorům bez ohledu na zaměření. Podmínkou je roční obrat alespoň 1 milion GBP. Na tom by nebylo nic zvláštního, podobných firem na světovém trhu operuje velké množství. Co je však ojedinělé, je fakt, že jí docilované prodejní ceny firem jsou statisticky průměrně 2,5krát vyšší než nejnižší nabídky.

Nejen o tom, v jakém „tajemství“ spočívá tento fakt, jsme si povídali s Ing. Jaroslavem Čelechovským, MBA, jehož společnost Wateco Prague, s. r. o. zastupuje od roku 1999 zájmy firmy B.C.M.S. na českém trhu.

Reklama
Reklama
Reklama
„Počet prodejů se ročně pohybuje mezi 50 až 70, v celkové průměrné hodnotě 300–500 mil. GBP. Například v roce 2008 bylo prodáno celkem 70 firem v celkové hodnotě 750 mil. GBP (více než 2 miliardy CZK), přičemž v rámci vyhledávacího procesu bylo jednáno celkem s 50 000 zájemci,“ říká v rozhovoru Ing. Jaroslav Čelechovský, MBA, zástupce anglické firmy B.C.M.S.

MM: V nabídce akvizicí a prodejů firem je na trhu dostatečný výběr, mnoho konzultačních kanceláří se na toto specializuje, a to jak domácích, tak i zahraničních. V čem si myslíte, že spočívá vaše konkurenční výhoda, jež zaručuje lepší výsledky?

Ing. Čelechovský: Hlavní rozdíly oproti ostatním spočívají ve využití rozsáhlejších databází, než jaké jsou na trhu běžně dostupné, dále pak v profesionální práci s nesmírnou pečlivostí po dobu několika měsíců, a pak ještě v jedné věci, a sice v celkové koncepci ocenění firmy.

Tím myslím, že na rozdíl od klasického přístupu u prodejů, kdy se pro výpočet prodejní ceny používají hlavně koeficienty ze ziskovosti, tržeb, zadlužení apod., se vychází hlavně z historických výsledků. My uvažujeme o tom, co bude akvizice znamenat pro nabyvatele, jak se projeví jeho investice do technologie nabyté firmy, jak se projeví vliv jeho trhů pro tuto firmu nových, jeho manažerských dovedností, které nebyly uplatněny, a nakonec, jak se může projevit i nové personální obsazení a elán nového vedení. Odtud předpokládáme hlavní zhodnocení, a tudíž i cenu, za kterou se firma dá prodat.

Další naší snahou je nalézt investora, který má zájem a je schopen tento zájem demonstrovat, navázat na stávající zaměření a do budoucna firmu skutečně provozovat, tzn. do ní investovat, nikoliv ji provozovat s minimálním úsilím a nákladovostí a prodat ji v okamžiku, kdy docílí prodej se ziskem, či ji dokonce po akvizici zavřít jako nežádoucí konkurenci.

MM: To je celkem logický postup, snahou konzultanta je prodat firmu za nejvyšší možnou cenu, co nejvíce ji zhodnotit, vždyť od toho se odvíjí i výše jeho provize. Čím především se však lišíte od těch mnoha ostatních, kteří jsou vašimi konkurenty?

Ing. Čelechovský: Máte pravdu v tom, že prodejem firem se zabývá mnoho subjektů, nakonec i většina bank má oddělení, která pomáhají svým klientům v této situaci. Rovněž když se podíváte na internet, najdete snad desítky firem registrovaných v ČR, nemluvě o množství dalších ve světě.

Naše nabídka se nicméně liší, a to v několika ohledech. Je to dáno tím, že se specializujeme pouze na tuto činnost, tzn. na prodej firem, a tomuto zaměření se věnuje firma již více než dvacet let, vyvinula a dále vyvíjí svoje metody až do velkých podrobností.

Tomu je podřízena celá obchodní strategie, vývoj metod, školení personálu a hlavně vytvoření obrovské databáze, větší, než lze komerčně použít. Investice do těchto oblastí jsou obrovské a firma je ochotna je financovat s vědomím, že se náklady brzy vrátí. Vlastně si tímto staví a zajišťuje kvalitu svých služeb a jak známo, kvalita není levná.

MM: Myslím, že používání databází a práce nimi není nic neobvyklého…

Ing. Čelechovský: Samozřejmě že toto je jen začátek. Dále je to dáno proaktivním přístupem vyhledávání spočívajícím v tom, že vyškolení profesionálové v každé akci „projedou“ nazvěme to prodloužené databáze i v  dalších oborech vzdáleněji spřízněných, například při výrobě nábytku se kontaktují i obchodní firmy kdekoliv ve světě.

Právě používání takto velké databáze zaručí maximální pravděpodobnost, že je kontaktována velká většina firem vhodných coby potenciální noví majitelé, nabídka je jim představena v detailní podobě a je získáno stanovisko po jejich zralé úvaze. Touto cestou vlastně nenecháme „kámen na kameni“ – nejenže vyhledáme nejvhodnějšího partnera, ale, prodávající ví, že lepší nabídku už asi v tomto čase na světě nesežene a může lidově řečeno klidněji spát. Známe případy, kdy někdo prodal firmu a následně zjistil, že existovaly lepší možnosti, ale už bylo pozdě. Takže my tuto možnost eliminujeme na minimum.

MM: Nutno uznat, že nalezení a předání kontaktu, byť asi dobrého, klientovi na potenciálního zájemce ještě zdaleka neznamená úspěch. Čeká ho další práce, a sice jednání o obchodních podmínkách včetně toho nejdůležitějšího – jednání o ceně.

Ing. Čelechovský: Jenže vyhledáním adres celý proces pouze začne, jedná se totiž o pětietapový proces, kde práce s databázi tvoří jen jednu etapu. První etapou je seznámení se s nabízenou firmou. Tomu se věnuje specialista, a to velmi detailně: seznámí se s celkovým profilem firmy, provede vyhodnocení např. typu SWOT, tzn. zná výhody a slabosti vč. momentálního i potenciálního trhu, možnosti tzv. horizontálních i vertikálních integrací – budoucí možné akvizice dodavatelů, odběratelů a konkurence, možné diverzifikace výrobního programu atd.

To trvá celý měsíc a výsledkem je komplexní profil. V další etapě pak prodávající obdrží toto jako obchodní případ.

Kontakty na potenciální zájemce jsou předány klientovi, ale jejich oslovení provádí opět profesionál z naší firmy, který vejde v osobní, v převážné míře telefonní kontakt s jednatelem či jinou kompetentní osobou potenciálního kupce a představí nabízenou firmu. Podmínkou je, že takto oslovený musí mít logický důvod o tomto jednat, což je právě zaručeno předešlou mravenčí prací celého týmu lidí.

Přeji si zdůraznit jeden fakt, kterým se odlišujeme od ostatních konzultantů, a sice to, že takto je osloveno 200 až 250 firem, a to již jsou firmy, u kterých je důvod jednat. Tyto firmy se nacházejí po celém světě, neexistuje žádné lokální omezení. Poté se s nimi vedou jednání, zatím na dálku, přičemž klient, tzn. momentální majitel nabízené firmy, je průběžně informován a do těchto jednání může libovolně vstupovat.

MM: Jakou máte jistotu, že se najde ideální, respektive přijatelný investor?

Ing. Čelechovský: Jistotu nemáte nikdy, již proto, že se svět a v něm lidé a firmy a ekonomická situace neustále mění a kdo byl včera v nějaké pozici, může být zítra v úplně jiné, a to v lepší a silnější anebo naopak již coby ekonomický subjekt zde nemusí existovat vůbec.

My ale máme statistické vyhodnocení – jednak úspěšnosti a dále v kvantu odvedené práce, na které úspěšnost stojí. Například, z uvedených 200–250 prvotních kontaktů se usilovným osobním jednáním a výměnou dat  snižuje počet těchto zájemců jednoduše tím, že si nabídku vyhodnotili jako nevhodnou a ztrácejí zájem. Nemusím dodávat, že tím se jednání s nimi neuzavírá, ale kontakt se dále udržuje, i když jen pasivně.

Dalším naším osobním jednáním se vyjasňuje zájem preference, ale i možnosti oslovených, čímž se ze zkušenosti dostáváme na cca 5 až 6 firem. Zde již jde o firmy, které jsou částečně vyhodnocené. V tomto okamžiku je již víceméně jasné, že všechny mají zájem a potřebný objem financí, a všechny nabízejí již zajímavou cenu, i když ještě bez záruky.

Ostatní, co neodpovídají vyhledávacím kriteriím, jsou vyškrtnuty, i když i mezi nimi jsou nepochybně některé zajímavé.

MM: Zdůrazňujete určitou úspěšnost z hlediska dosažené ceny, můžete být přesnější? Máte i v tomto ohledu nějaké údaje?

Ing. Čelechovský: Jednak bych chtěl zdůraznit, že firma B.C.M.S. v této dvacetileté činnosti navazuje na svou předchozí, kdy se zabývala pouze vyhledáváním obchodních partnerů na mezinárodních trzích, a sice od osmdesátých let. Obdobně používala rozsáhlé databáze a softwarové vybavení ve skromnější podobě, ale položila základ dnešnímu rozsahu a zaměření, které se neustále vyvíjí. Docílené výsledky se dají odhadnout v té podobě, že pokud budete brát ze všech realistických nabídek určitou průměrnou rozumnou cenu, pak v porovnání s touto cenou jsou dosažené ceny skoro dvojnásobné, přesněji řečeno je statisticky rozdíl mezi nejnižší a nejvyšší cenou poměr 2,5. Jedná se o statistický ukazatel a každý případ je jiný, ale firma si všechna data pečlivě hlídá, a to je dlouhodobá hodnota.

MM: Jaká je úspěšnost z hlediska pravděpodobnosti, že naleznete vhodného kupujícího? Respektive stalo se, že kupec nebyl nalezen? Mimochodem, kolik máte referencí? Lze je doložit?

Ing. Čelechovský: Pro zajímavost, počet úspěšných nebo bych asi měl říci že všech, protože dosud všechny byly úspěšné, je mezi 50 až 60 ročně, v celkovém objemu několika miliard liber. Dosud se nestalo, že by nebyl partner nalezen, ale zde musím dodat, že firma B.C.M.S. si vždy provede vyhodnocení klienta, a pokud najde okolnost, která by ohrozila úspěch, pak o tom s klientem jedná. Myslím, že byly případy, kdy byl zájemce odmítnut.

Co se referencí týká, existují jich po těch letech stovky, lze je doložit a lze dát osobní kontakt na bývalé klienty.

MM: Existuje nějaká ideální firma na podej? Ptám se z hlediska faktu, že některé firmy mají potíže s přežitím.

Ing. Čelechovský: Existuje typ firem, které asi jako klienta nepřijmeme. Typický případ je například individuální benzinová pumpa, která nepatří pod řetězce, a dále třeba firmy s malým obratem, řekněme pod ekvivalent 1 milion liber. Co se týče firem, které mají existenční potíže, pak toto samo není důvod je odmítnout, stejně tak firmy zadlužené – jen si musí majitel uvědomit, že toto bude mít silný vliv na konečnou prodejní cenu.

Děkuji za rozhovor.

Roman Dvořák

wateco@mbox.vol.cz

Etapy k nalezení nejlepšího investora

1. etapa

Spolu se zadavatelem se vypracuje manuál nabízené firmy vč. zahrnutí všech důležitých informací a dat o ní a jejích produktech, informace o trzích, stávajících i potenciálních, o konkurenčním prostředí, informace o prodejních dovednostech. Možnosti a alternativy rozvoje, jejich předpoklady, osobní údaje a vedení firmy atd.

2. etapa

Ve spolupráci s klientem se nastaví vyhledávaná kritéria, průzkum databází a vyhledávání potenciálních investorů.Tato etapa trvá celkem 4–5 týdnů, průzkum v databázích poskytne v průměru 200–300 kontaktů, kteří splňují vyhledávací kritéria. Přehledy vč. charakteristik jsou předloženy klientovi, např. formou prezentace.

3. etapa

První osobní kontakty s investory jsou prováděny specialisty z oddělení za tímto účelem vytvořeným. Majitelé nebo ředitelé zacílených investorů jsou osobně oslovováni a je jim představena možnost akvizice. Jméno klienta je v této etapě stále anonymní. Redukce kontaktů snížena na cca 25.

4. etapa

Osobní seznámení a první jednání klienta s potenciálními zájemci. Předtím je s klientem provedena celková rekapitulace stavu a dokonalé vyjasnění klientových priorit a očekávání. Klient je rovněž upozorněn a připraven na nejrůznější situace vyjednávání s jemu dosud neznámými partnery. Výsledkem je kontakt s cca 4 (statisticky ověřeno) vážnými uchazeči, jejichž podmínky jsou již známé a pro klienta víceméně přijatelné a liší se hlavně cenou. Nyní následuje poslední etapa – konečný výběr.

5. etapa

Předložení Due Dilligence a právní úkony provedené specialisty firmy B.C.M.S. Corporate a právníky prodávajícího, eventuálně investora. Investoři si jsou vědomi, že mají konkurenci. Podpis dalších závazků o utajení, návštěva firmy investorem je již možná, potvrzení nabídkových cen.

Následuje setkání vrcholových představitelů prodávajícího a investora.

Dohoda o způsobu převodu vlastnictví a termínech plateb. Konečné klientovo rozhodnutí…

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 90932
Datum: 02. 09. 2009
Rubrika: Servis / Finance
Autor:
Firmy
Související články
Variabilní produkt a zkušená pojišťovna

Každý, kdo někdy zkusil podnikat, potvrdí, že to mnohdy není nic pro slabé povahy. Nástrah, rizik a komplikací čeká na podnikatele mnoho, přitom univerzální recept na úspěch neexistuje. S vhodně zvoleným pojištěním, které se přizpůsobí přesně potřebám podnikatele, se však dá spolehlivě předejít celé řadě problémů.

Finance pro podnikání - Aby byly krásné a lesklé

Dokonalé povrchové úpravy kovů. Tak lze stručně charakterizovat činnost společnosti Seven-K se sídlem ve východočeských Králíkách. Jde o společnost poměrně mladou, ale velmi úspěšnou. Za jejím úspěchem však, kromě samotné kvality její práce, kterou oceňuje více než 400 aktivních zákazníků ze všech oblastí průmyslu, stojí i spolupráce s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou.

Finance pro podnikání - Prostory, v nichž můžeme růst

Průmyslové lepení. Tak se nazývá oblast, bez které se dnes neobejde prakticky žádné odvětví. Přitom lidí, kteří mu opravdu rozumí, u nás není mnoho. O těch, kteří patří k západočeské firmě Kaletech, působící v této oblasti již 16 let, se však bez váhání dá říci, že jsou skutečnými odborníky. A o zakladateli firmy a jejím jednateli, kterým je Ing. Martin Kaše, to platí dvojnásob. I to bylo důvod, proč růst této firmy opakovaně podpořila Českomoravská záruční a rozvojová banka.

Související články
Finance pro podnikání - Když pomoc přijde včas

Psal se rok 2007, když byla ve východočeské obci Sloupnice založena soukromá česká strojírenská firma Šimůnek. Jejího zakladatele a majitele Jana Šimůnka vedl k jejímu založení prostě zájem o strojařinu, a hlavně - víra v budoucnost tohoto oboru.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Finance pro podnikání - Pomoc při poklesu odbytu

Českomoravská záruční a rozvojová banka – ČMZRB – je první institucí, která začala podnikatelům, jejichž aktivity byly negativně ovlivněny koronavirovou infekcí nebo opatřeními s nimi spojenými, reálně vyplácet podporu. K 8. dubnu 2020 schválila bezúročné úvěry v objemu 500 mil. Kč. Žádosti, u nichž bude možné úvěr poskytnout, pak plánuje schválit v průběhu dubna.

Finance pro podnikání - Když firma vyrůstá z dětských botek

Menší, rodinná firma, z níž okamžitě vycítíte profesionalitu, soudržnost i úctu k zákazníkovi. To je, v kostce řečeno, Elektra Týn - společnost, která se zabývá výrobou kabelových svazků, akumulátorových připojovacích kabelů a ovládacích panelů. Firma disponuje strojovým vybavením, ale především padesátkou šikovných lidí, včetně dvou dcer majitelů a zakladatelů Milana Pavlíčka a Lenky Pavlíčkové. Nyní Pavlíčkovi, díky záruce od ČMZRB, snáz dosáhli na prostředky od své komerční banky a zainvestovali do nového sídla.

Jiný pohled na věc?

Předpokladem udržení konkurenceschopnosti a rozvoje výrobní firmy jsou investice do strojního vybavení. Využití vlastních zdrojů je považováno za relativně drahou variantu, navíc pořizovací ceny některých strojů převyšují aktuální možnosti cash flow dané firmy.

Podpořit šikovné a podnikavé - Finance pro podnikání

Podpora pro firmy všech velikostí. Tímto heslem se řídí Českomoravská záruční a rozvojová banka, která již od raných 90. let minulého století pomáhá firmám k úspěchu v jejich podnikání. Proč tomu tak je i na mnoho dalšího jsme se zeptali Jiřího Jiráska, předsedy představenstva a generálního ředitele banky.

Finance pro podnikání – Schody z Čech do Evropy

Přední český výrobce dřevěných a kombinovaných schodišť společnost SWN Moravia pro vytápění všech svých prostor, to znamená výroby, skladu, sušáren dřeva a administrativní budovy, využívá teplo, které vzniká ze spalování dřevěného odpadu. V současné době za využití programu Úspory energie od Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) pořizuje nové kotle, díky nimž sníží cca o 16 % spotřebu energie.

Finance pro podnikání - Zaostřeno na úspory energie

„Je lepší dobrý úvěr a podpora úvěru než dotace. Jen tak se prokáže životaschopnost projektu.“ To jsou slova Ing. Vladimíra Fabera, zakladatele a dnes předsedy dozorčí rady české strojírenské společnosti FMP.

Finance pro podnikání - Partnerství úspěšných

Výroba přesných dílů pro rozvod a regulaci plynů, upínacích držáků a čepů pro zásobníky nástrojů v obráběcích centrech, dílů pro nemocniční lůžka, ale i součástí pro pneumatické systémy, luxusní nábytek i traktory, a dalších dílů dle dokumentace dodané zákazníky. Tím vším se zabývá Společnost AR-Kovo, která navíc v kooperaci zajišťuje povrchové úpravy dílů, jako je niklování, zinkování, eloxování, pískování a kalení. Tato úspěšná společnost letos k financování nových technologií využila program Expanze od Českomoravské záruční a rozvojové banky.

Finance pro podnikání - Podpořit mladou, rostoucí firmu

Poskytování komplexních služeb v oblasti dodávek strojních dílů, zámečnických a montovaných sestav a funkčních celků. To je v kostce řečeno náplň činnosti společnosti MESgroup Czech. Tato úspěšná česká firma, k jejímž zákazníkům patří převážně firmy ze západní Evropy, je již od roku 2014 klientem Českomoravské záruční a rozvojové banky. V současné době jí ČMZRB pomáhá realizovat největší investiční projekt v historii firmy – výstavbu vlastní výrobní haly.

Finance pro podnikání - Podpořit špičkovou strojařinu

V moravské obci Traplice již dlouhou řadu let sídlí společnost Mipexa. Tým zdejších pracovníků dnes tvoří 65 lidí, kteří obsluhují téměř 40 produktivních CNC strojů. Firma se specializuje na sériové obrábění odlitků, výkovků a dělených materiálů.

Finance pro podnikání - Pomáhat k úspěchu

Pomáháme podnikatelům a obcím růst. To je motto Českomoravské záruční a rozvojové banky, která právě za tímto účelem byla již v raných 90. letech minulého století založena. Na podrobnosti jsme se zeptali Jiřího Jiráska, předsedy představenstva a generálního ředitele banky.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit