Témata
Reklama

Stroj je na veletrhu fyzicky k dispozici

01. 09. 2010

Mezinárodní strojírenský veletrh je řadu let vnímán jako celosvětově prestižní akce pro setkávání výrobců a dodavatelů s jejich zákazníky. Cílem vystavovatelů je prodat vystavený exponát nejlépe přímo na místě, záměrem kupujících je pak koupit stroj co nejvýhodněji s řadou nadstandardních služeb.

Jak jim v jejich očekáváních mohou pomoci leasingové společnosti? Nejen o tom jsme hovořili s Ing. Otou Mandysem, ředitelem rozvoje a podpory obchodu společnosti ČSOB Leasing.

MM: Jaké služby můžete firmám a podnikatelům nabídnout při konání veletrhu?

Ing. Mandys: Leasing byl a stále je historicky spjat s dodavatelským financováním. Jeho myšlenka je postavena na umožnění jednoduchého nákupu. Pokud například podnikatel přichází na veletrh s tím, že zvažuje pořízení stroje, jako investor má dvě možnosti. Buďto má už v bance předem schválený úvěr nebo může o financování jednat přímo s prodejcem. Tím, že je vystavovatel ve spolupráci s leasingovou společností vybaven zajímavým finančním řešením včetně kalkulací, smluvních dokumentů atd., může zákazníkovi nabídnout ihned na místě předváděcí stroj včetně financování a doprovodných služeb. Pro kupujícího je to velmi výhodné - koupí předváděcí stroj za výhodnou cenu, v rámci speciální akce získá často zajímavé finanční podmínky od nulového navýšení, zrychleného schvalování přes výhodné pojištění až po řadu nadstandardních služeb, jako je servis nebo garanční prohlídky zdarma. Naše společnost například zajišťuje v rámci doprovodných služeb kupujícímu pojištění přepravy stroje z místa konání veletrhu včetně montáže, což není až tak obvyklá služba. Navíc mu vyjednáme speciální sazby s pojišťovnou, které mohou být ještě výhodnější než akční nabídky. Zákazník tak získá na stánku prodávajícího kompletní servis. V případě potřeby se může jednání zúčastnit i zástupce leasingové společnosti. Je to výhodné pro obě strany, jak pro zákazníka tak prodejce. V komoditách, jako je manipulační technika nebo stavební stroje, je takto financovaná více než polovina prodejů.

MM: Můžete vystavovateli také pomoci při financování vystavovaného stroje?

Ing. Mandys: Samozřejmě, partnerský program umožňuje dodavateli, aby si koupil předmět, který prodává, takzvaně na sklad. Dodavatel například nakoupí potřebný počet strojů z Japonska, které vystavuje na veletrhu. Ty mu předem uhradí leasingová společnost s tím, že při jejich prodeji budou financovány z partnerské nabídky. Dodavatel je na prodeji zainteresován výhodnou úrokovou sazbou, kterou bude následně úročeno financování „na sklad". Hlavní výhodou je, že má firma stroj na veletrhu fyzicky k dispozici s velkým předpokladem jeho prodeje, aniž by v něm měla vázány vlastní finanční prostředky.

MM: Jak konkrétně probíhá jeho financování?

Ing. Mandys: Při financování na sklad uhradí leasingová společnost dodavateli celou pořizovací cenu stroje bez DPH. Z hlediska znalosti předmětu víme, jak klesá jeho cena, například se s dodavatelem dohodneme, že mu profinancujeme na půl roku celou cenu předmětu. Dodavatel platí jenom úroky a poskytnutý úvěr nemusí po sjednanou dobu splácet. Produkt je postaven na předpokladu, že dodavatel předmět během sjednané doby prodá a my profinancujeme celou prodejní cenu budoucímu zákazníkovi. To je základní odlišnost od bankovního úvěru, u něhož jsou také možné odklady splátek jistiny úvěru, ale obvykle ne na tak dlouhou dobu a za tak výhodných podmínek. Pokud klient zrealizuje obchod s využitím našeho financování, jsme schopni dodavateli dodatečně modifikovat úroky v jeho prospěch. Jinou možnou formou je i možnost poskytnutí zálohy na budoucí kupní cenu předmětu ve spojení s leasingovým financováním.

MM: Má firma pro prodej takto financovaného stroje časové omezení?

Ing. Mandys: Limit samozřejmě existuje, každý stroj zastarává. Veletrhy se většinou pořádají jednou za rok, kdy výrobci přicházejí s novými stroji. Předpokládáme, že se prodej uskuteční přibližně do půl roku. V případě likvidních, dobrých strojů, umíme toto financování prodloužit, avšak už s úbytkem hodnoty odpovídající amortizaci stroje.

MM: Lze tyto akce využít i v delším časovém rozpětí, například v průběhu roku?

Ing. Mandys: Partnerský program funguje jak v rámci veletrhů, tak u celoročních partnerských programů. Pokud si chce dodavatel vytvořit svou distributorskou síť, má opět dvě možnosti, a to vlastní nebo externí. My jsme schopni podpořit mu právě spolupráci s těmito externími subjekty, kdy opět dokážeme profinancovat dodaný stroj na sklad s tím, že do doby jeho prodeje v něm nemá firma vloženy žádné vlastní finanční prostředky. Pomůžeme mu tak podpořit a rozšířit jeho prodejní síť. Bankovní sektor tyto služby v podstatě neposkytuje. Je to dáno tím, že leasingová společnost oproti bance umí zacházet s předmětem financování, zná vývoj jeho ceny na trhu. Oproti bance umíme předmět v případě neplacení prodat na trhu, banky takto nastaveny nejsou. Zajímá je čistě ekonomika zákazníka. Leasingová společnost má nastavena hodnoticí kritéria na znalosti a ocenění tržní ceny předmětu.

MM: Hovoříme o partnerských programech, které se týkají převážně větších firem, nicméně základním předpokladem uskutečnění prodeje je vůbec rozhodnutí zákazníka zrealizovat obchod. Především menší firmy a živnostníci mají často obavu, zda si mohou investici dovolit. V čem jim může leasingová společnost pomoci?

Ing. Mandys: Například se občas setkáme se situací, kdy dodavatel požaduje (aby měl jistotu zaplacení), že má zákazník zaplatit zálohu 80 % ještě předtím, než má cokoliv v ruce. Jako silná finanční instituce dokážeme do jednání vstoupit a dohodnout zcela jiné platební podmínky včetně toho, že požadovanou sumu klient zaplatí až po dodání a montáži stroje. Takovéto podmínky by si soukromník sám nikdy nesjednal, v našem případě má však dodavatel po splnění dojednaných podmínek jistotu úhrady, proto je jejich postoj vstřícnější. Kromě toho, že jsme schopni předmět výhodně financovat i pojistit, můžeme mu také jako velkoodběratel dojednat výhodnější cenu. Tím, že spolupracujeme s řadou dodavatelů, dokážeme klienta upozornit na výhodné akce a slevy. Ve spojení s námi má menší podnikatel jistotu platby i minimalizace rizik ve spojitosti s dodavatelem. Pokud máme dodavateli stroje uhradit finanční prostředky předem, prověříme si ho. Tam, kde je extrémní riziko, že by nebyly použity na sjednaný účel, tedy platbu zálohy na stroj, finance neposkytneme nebo nabídneme takové instrumenty, aby transakce proběhla v pořádku. Eliminace těchto rizik je především u financování strojů velmi důležitá.

MM: Pojďme se závěrem stručně podívat na současnou situaci na českém i evropském trhu v oblasti strojů a zařízení. Jak hodnotíte současný stav?

Ing. Mandys: Rok 2009 byl obecně nejhorším rokem v české historii leasingu, kdy trh propadl o přibližně 40 %. Za 20 let byl tak výrazný propad první. Nejsme však žádnou výjimkou, co se týče evropského trhu, pokles byl celkově přibližně o 30 %, v jihoevropských zemích až o 50 %. Nicméně vnímáme již odraz ode dna. Bohužel dnes nikdo nedokáže odhadnout dlouhodobý makroekonomický vývoj. Leasing je spojen s investicemi a ty s růstem ekonomiky. V současné době zaznamenáváme vzrůstající poptávku od velmi bonitních klientů až po malé SME podniky. Oproti období před krizí máme o něco nižší průchodnost schvalování smluv. Chceme se tak vyvarovat případných rizik, abychom mohli držet rozumné marže pro dobré zákazníky. Naše cenová politika je kvalitní nabídka pro dobrého zákazníka. Klienti, kteří mají dobré finanční výsledky, rozumný finanční plán a dobrou dodávkovou náplň, jsou u nás bez problémů průchozí.

Ředitel rozvoje a podpory obchodu společnosti ČSOB Leasing Ing. Ota Mandys

-red-

Jan Dryák
dryak@csobleasing.cz

//www.csobleasing.cz/

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Vydání #9
Kód článku: 100947
Datum: 01. 09. 2010
Rubrika: Management / Finance
Autor:
Firmy
Související články
Každá čtvrtá faktura v Evropě je zaplacena pozdě

Stálý přísun zakázek je pro firmu známkou úspěchu a dobře odvedené práce. Úspěch se ale stěží dostaví, pokud zákazníci za výrobky neplatí včas, v horším případě vůbec. Obchod je totiž dokončen až se zaplacenou fakturou. Podle průzkumu platební morálky, který uskutečnila mezinárodní inkasní agentura EOS KSI ve 12 zemích Evropy, je pozdě splacena téměř čtvrtina pohledávek. Nejvíce pozdních plateb v roce 2014 zaznamenaly firmy v Bulharsku a Polsku, nejméně v Německu.

Internetový vyhledávač dotací

Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky nabízí jednoduchý vyhledávač dotací. Na internetové adrese www.podporapodniku.cz najdete přehlednou webovou aplikaci, která dokáže zobrazit všechny aktuálně platné dotační nabídky. Zadáte stáří firmy, její velikost, místo realizace projektu a zvolíte oblast podpory a aplikace vyhledá nabídky, které zadaným parametrům odpovídají.

Variabilní produkt a zkušená pojišťovna

Každý, kdo někdy zkusil podnikat, potvrdí, že to mnohdy není nic pro slabé povahy. Nástrah, rizik a komplikací čeká na podnikatele mnoho, přitom univerzální recept na úspěch neexistuje. S vhodně zvoleným pojištěním, které se přizpůsobí přesně potřebám podnikatele, se však dá spolehlivě předejít celé řadě problémů.

Související články
Finance pro podnikání - Aby byly krásné a lesklé

Dokonalé povrchové úpravy kovů. Tak lze stručně charakterizovat činnost společnosti Seven-K se sídlem ve východočeských Králíkách. Jde o společnost poměrně mladou, ale velmi úspěšnou. Za jejím úspěchem však, kromě samotné kvality její práce, kterou oceňuje více než 400 aktivních zákazníků ze všech oblastí průmyslu, stojí i spolupráce s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Finance pro podnikání - Prostory, v nichž můžeme růst

Průmyslové lepení. Tak se nazývá oblast, bez které se dnes neobejde prakticky žádné odvětví. Přitom lidí, kteří mu opravdu rozumí, u nás není mnoho. O těch, kteří patří k západočeské firmě Kaletech, působící v této oblasti již 16 let, se však bez váhání dá říci, že jsou skutečnými odborníky. A o zakladateli firmy a jejím jednateli, kterým je Ing. Martin Kaše, to platí dvojnásob. I to bylo důvod, proč růst této firmy opakovaně podpořila Českomoravská záruční a rozvojová banka.

Finance pro podnikání - Když pomoc přijde včas

Psal se rok 2007, když byla ve východočeské obci Sloupnice založena soukromá česká strojírenská firma Šimůnek. Jejího zakladatele a majitele Jana Šimůnka vedl k jejímu založení prostě zájem o strojařinu, a hlavně - víra v budoucnost tohoto oboru.

Finance pro podnikání - Pomoc při poklesu odbytu

Českomoravská záruční a rozvojová banka – ČMZRB – je první institucí, která začala podnikatelům, jejichž aktivity byly negativně ovlivněny koronavirovou infekcí nebo opatřeními s nimi spojenými, reálně vyplácet podporu. K 8. dubnu 2020 schválila bezúročné úvěry v objemu 500 mil. Kč. Žádosti, u nichž bude možné úvěr poskytnout, pak plánuje schválit v průběhu dubna.

Finance pro podnikání - Když firma vyrůstá z dětských botek

Menší, rodinná firma, z níž okamžitě vycítíte profesionalitu, soudržnost i úctu k zákazníkovi. To je, v kostce řečeno, Elektra Týn - společnost, která se zabývá výrobou kabelových svazků, akumulátorových připojovacích kabelů a ovládacích panelů. Firma disponuje strojovým vybavením, ale především padesátkou šikovných lidí, včetně dvou dcer majitelů a zakladatelů Milana Pavlíčka a Lenky Pavlíčkové. Nyní Pavlíčkovi, díky záruce od ČMZRB, snáz dosáhli na prostředky od své komerční banky a zainvestovali do nového sídla.

Podpořit šikovné a podnikavé - Finance pro podnikání

Podpora pro firmy všech velikostí. Tímto heslem se řídí Českomoravská záruční a rozvojová banka, která již od raných 90. let minulého století pomáhá firmám k úspěchu v jejich podnikání. Proč tomu tak je i na mnoho dalšího jsme se zeptali Jiřího Jiráska, předsedy představenstva a generálního ředitele banky.

Jiný pohled na věc?

Předpokladem udržení konkurenceschopnosti a rozvoje výrobní firmy jsou investice do strojního vybavení. Využití vlastních zdrojů je považováno za relativně drahou variantu, navíc pořizovací ceny některých strojů převyšují aktuální možnosti cash flow dané firmy.

Finance pro podnikání – Schody z Čech do Evropy

Přední český výrobce dřevěných a kombinovaných schodišť společnost SWN Moravia pro vytápění všech svých prostor, to znamená výroby, skladu, sušáren dřeva a administrativní budovy, využívá teplo, které vzniká ze spalování dřevěného odpadu. V současné době za využití programu Úspory energie od Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB) pořizuje nové kotle, díky nimž sníží cca o 16 % spotřebu energie.

Finance pro podnikání - Zaostřeno na úspory energie

„Je lepší dobrý úvěr a podpora úvěru než dotace. Jen tak se prokáže životaschopnost projektu.“ To jsou slova Ing. Vladimíra Fabera, zakladatele a dnes předsedy dozorčí rady české strojírenské společnosti FMP.

Finance pro podnikání - Partnerství úspěšných

Výroba přesných dílů pro rozvod a regulaci plynů, upínacích držáků a čepů pro zásobníky nástrojů v obráběcích centrech, dílů pro nemocniční lůžka, ale i součástí pro pneumatické systémy, luxusní nábytek i traktory, a dalších dílů dle dokumentace dodané zákazníky. Tím vším se zabývá Společnost AR-Kovo, která navíc v kooperaci zajišťuje povrchové úpravy dílů, jako je niklování, zinkování, eloxování, pískování a kalení. Tato úspěšná společnost letos k financování nových technologií využila program Expanze od Českomoravské záruční a rozvojové banky.

Finance pro podnikání - Podpořit mladou, rostoucí firmu

Poskytování komplexních služeb v oblasti dodávek strojních dílů, zámečnických a montovaných sestav a funkčních celků. To je v kostce řečeno náplň činnosti společnosti MESgroup Czech. Tato úspěšná česká firma, k jejímž zákazníkům patří převážně firmy ze západní Evropy, je již od roku 2014 klientem Českomoravské záruční a rozvojové banky. V současné době jí ČMZRB pomáhá realizovat největší investiční projekt v historii firmy – výstavbu vlastní výrobní haly.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit