Témata
Reklama

Bohem posvěcený lov

Někdy nestačí jen tvrdá práce a odvaha, abyste našli nový směr podnikání. Někdy je zapotřebí také silná víra. Pro Jasona Hudkinse, prezidenta firmy Athens Archery, tento okamžik nastal v listopadu roku 2007, kdy jeho obráběcí firmu zasáhl prudký pokles automobilového průmyslu. Když byl jednoho dne na lovu, ve chvíli, kdy se modlil za inspiraci, si uvědomil, že má budoucnost své firmy doslova ve svých rukou.

Tento článek je součástí seriálu:
Jak se vyrábí
Díly
Dílny Athens Archery, zákazníka společnosti Haas Automation, se nacházejí v Rochesteru, několik mil severně od Indianapolis. Jde o venkovskou oblast státu Indiana a o prvotní lovecké území, které je v určitých obdobích roku plné lovné zvěře (Jak moc vysoké zvěře, tak málo špatných dnů) a kde se místní lovci nemusejí dlouho vymlouvat, aby mohli zmizet v lese se svými luky a puškami. Jason Hudkins je dlouholetý lovec a technik přesného strojírenství.

Vezměte své zbraně, toulec a luk ... jděte na pole a lovte divokou zvěř - Genesis

Díky výkonu a přesnosti jejích luků a řadě praktických a stylových příslušenství si firma Athens Archery udělala dobré jméno ve světě lovu zvěře a střelby na cíl. Firma se sídlem v Rochesteru, v americkém státě Indiana, si prakticky každou součást vyrábí ve vlastní dílně na frézkách a soustruzích Haas CNC a dostává objednávky na speciální komponenty i od jiných výrobců luků. Jak vysvětluje zakladatel a prezident firmy Jason Hudkins: „Vydobyli jsme si právo nabízet a vyrábět tyto produkty." Ale vždycky tomu tak nebylo. Po pravdě řečeno, před třemi roky tento úspěšný samouk stál před branami finančního krachu.

„Vždy jsem byl zručný, co se týká stavění věcí. Zatímco ostatní děti hrály baseball, já jsem něco vyráběl nebo kreslil 3D nákresy. Proto odjakživa pracuji ve strojírenství, počínaje mým prvním zaměstnáním po roce 1990 až do roku 2002, kdy jsem se svou ženou Amandou založil firmu Lyntech Engineering."

Reklama
Reklama
Reklama
Firma Athens Archery si udělala jméno ve světě lovu zvěře a střelby na cíl. Přitom je téměř každá součást jejich sofistikovaných produktů vyráběna ve vlastní dílně na CNC frézkách a soustruzích Haas. Jde o stroje, které firma zakoupila v době, kdy byla přesvědčena, že bude obrábět součásti pro automobilový průmysl.

Nejistý segment

Firma se zpočátku zabývala navrhováním a stavbou strojů a nabízela také poradenské služby. Po útocích z  11. září nebyla americká ekonomika příliš stabilní, a proto firma začala obrábět komponenty pro zákazníky z odvětví automobilového průmyslu, mimo jiné i pro společnosti Toyota a John Deere. V té době Jason zakoupil svůj první stroj Haas. „Bylo to vertikální obráběcí centrum VF-3 a neměl jsem vůbec ponětí, jak se programuje G-kód," směje se. „Vlastně jsem ani netušil, co to G-kód je!"

„Neměl jsem žádné oficiální vzdělání, jen jsem věřil, že to vyjde. Tak jsem tam stál u svého prvního stroje s řízením CNC, aniž bych tušil, jak se ovládá, bez obráběče a měl jsem jen několik týdnů na to, abych stroj rozjel. Otevřel jsem tedy příručku, a protože ovládání Haas je skutečně jednoduché, naučil jsem se všechno potřebné za pouhé tři až čtyři dny. Bylo to velmi snadné! Za chvíli jsem se ani nemusel dívat na tlačítka, když jsem je používal."

Firma se začala rychle rozrůstat a vyráběla kombinaci velkoobjemových nízkonákladových položek a vysoce výnosných komponentů, např. hřebenových skříní pro vůz Toyota Tundra. „V jednu chvíli jsme z našeho střediska expedovali více než 8 milionů komponentů," vzpomíná Jason.

S růstem podnikání přišly investice do nových strojů, mimo jiné do soustruhu Haas SL-10. „Dříve jsem se účastnil mnoha výrobních zakázek pro automobilové firmy a vyhrával je hned v prvním kole, aniž bych měl potřebné strojní vybavení. Tenkrát byly slušné marže, a tak jsem na základě příslibu jedné zakázky zakoupil soustruh SL-10. Zdejší místní firemní prodejna Haas (HFO) rychle našla požadovaný stroj a za dva až tři dny od dodání jsem mohl přejít od učení se jednoduchým programům k obrábění vlastních komponentů. Objednal jsem rovněž dva soustruhy Haas SL-30 a jedno centrum VF-2. Za sedm dnů byly v dílně připraveny k použití."

Do roku 2007 firma zpracovávala širokou řadu hliníkových a litinových obrobků pro několik velkých klientů a podařilo se jí uzavřít 8letý kontrakt s jedním dodavatelem autodílů. „Měli jsme velké vize, jak rozšířit naši výrobu," uvádí Jason. Ale v říjnu 2007 začala výrobní čísla rychle klesat!

Japonské firmy byly jediné, které vždy vykazovaly stabilitu. Proto jsme hned věděli, že nastal problém, když začala klesat i výrobní čísla Toyoty. Bylo nám jasné, že nás čeká jízda z kopce." A z jakého! Podnikání se zhroutilo velmi rychle, daleko rychleji, než kdo mohl očekávat. „Naše automobilová výroba se nikdy nezotavila," vysvětluje Jason. „Postupně klesla z 90 procent našeho podnikání až na dnešních 0 procent. V noci jsme nemohli spát. Měli jsme všechno tohle skvělé vybavení, ale nemohli jsme vydělat na jeho provoz. . . Jak rychle jsme dříve rostli, tak rychle jsme teď ztráceli. Nevěděli jsme, co si počít."

Zdejší technici jsou přesvědčení, že jejich stroje Haas jsou spolehliví pracanti, ať už vyrábějí automobilové součásti nebo luky. Ramena luků se obrábějí na nejnovějším centru VF-3.

Intuice shůry

15. listopadu 2007 ale Jason dostal nápad, právě když čekal na posedu. „Byla lovecká sezona a to je pro mě období, kdy se potuluji po lesích a rozjímám. Tyhle lesy jsou jako můj druhý kostel," říká Jason, „protože jsou dobrým místem pro meditaci. Byla to těžká doba. Museli jsme se starat o osm dětí - šest vlastních a dvě v pěstounské péči - a cítil jsem velkou odpovědnost za našich 50 zaměstnanců. Moje žena, která je silnou křesťankou, se za ně a za naši firmu každý den modlila. A ten den jsem se začal hodně modlit i já. A potom, doslova jakmile jsem dořekl amen, jsem se podíval na luk, který jsem držel, a uviděl odpověď. Věděl jsem, že na luku není nic, co bychom neuměli vyrobit."

Než dorazil do kanceláře, rozhodl se, že založí firmu Athens Archery. „Vešel jsem dovnitř, položil svůj luk na Mikův stůl - on byl v té době náš technik - a řekl: ‚Rozjedeme podnikání s luky‘. Podíval se na mě, jako bych z toho posedu spadl! Potom jsem to řekl všem v dílně - dívali se na mě, jako bych se dočista zbláznil. Ale já jsem věděl, že potřebujeme najít nový směr našeho podnikání. Doteď jsme byli jako cestující ve vlaku, který řídí někdo jiný. Usoudil jsem, že když už má náš vlak vykolejit, tak ať ho přitom vedu já. S prvním prototypem luku Athens jsem se vydal na lov 15. prosince 2007!"

Od této chvíle věnovali Jason a Amanda všechny prostředky do rozvoje firmy Athens Archery a podařilo se jim navíc zajistit investiční kapitál od Dennise Tippmanna, největšího výrobce paintballových zbraní na světě. „Bylo to výborně načasované," říká Jason, „protože banky na nás tlačily kvůli platbě. Ale s tímto zázemím jsme to dotáhli až na veletrh Archery and Bow Hunting v lednu 2008 (pozn. sportovní obdoba IMTS - International Manufacturing Technology Show) a ihned jsme začali uzavírat nové kontrakty."

Technologický arzenál

Jason připouští, že by nikdy nezaložil firmu Athens Archery, kdyby neměl tolik volných strojů Haas. „Snažil jsem se to sám sobě vymluvit, ale prostě to dávalo smysl. Navíc díky strojům Haas byl přechod z výroby automobilových součástí na luky zcela bezproblémový. Tyto stroje jsou tak univerzální a mají tak jednoduché upínání, že můžeme obrábět i takové obrobky, které nejsou za normálních okolností vhodné pro vertikální vřeteno. Pořád říkám, že když člověk neumí vydělat peníze pomocí stroje Haas, tak nemá v podnikání co dělat."

Athens Archery má v současnosti sedm strojů Haas - dvě centra VF-3, dvě centra VF-2 Super Spee

d, jedno centrum 1994 VF-2, jeden soustruh SL-10 a jeden soustruh SL-30. „Měli jsme jich deset, ale ty, které byly na leasing, jsme prodali. Při současné kapacitě bychom mohli, kdybychom jeli na tři směny a šest dnů v týdnu, vyrábět 20 000 luků ročně. V této fázi jsme však spokojeni s tím, že prodeje den ode dne rostou, a tím se zvyšuje náš zisk. Zaměřujeme se na kvalitu, ne na kvantitu, a všichni si již všimli, že naše kvalita je prvotřídní. Z tohoto důvodu můžeme nabízet bezpodmínečnou záruku bez vyloučení," dodává Jason. „Opravíme jakýkoli problém!"

Produkty šité na míru

Vyrábíme pětici luků včetně naší vlajkové řady Buck Commander, která podle nás patří k tomu nejlepšímu z loveckých luků. V současné době rozšiřujeme naši řadu příslušenství Alpha a naše maskovací vzory. Snažíme se pokrýt celé spektrum lukostřeleckých zákazníků. Velmi přínosní jsou pro nás střelci na cíl a naši zakázkovou výrobu si oblíbili lidé, kteří požadují specifické vzory. Minulý rok jsme představili vzor ‚kostěných hlav‘ - ryté podobizny zvířecích lebek. Nyní nabízíme jelena, losa nebo kachnu a pracujeme na dalších. Čekáme rovněž na přidělení několika patentů, mezi něž patří například toulec Zen, který se jednoduše zavrtá do stromu, abyste si na něj mohli pověsit luk."

Poslední automobilové součásti firma vyrobila v polovině roku 2008. Její osmiletý kontrakt byl ze dne na den vypovězen a Toyota přesunula obrábění do Číny. „Byl to skutečně vražedný rok," vzpomíná Jason. „Nakoupili jsme všechno strojní vybavení pro specifické projekty, ale firmy nám pozastavily zakázky, a tak jsme museli přesedlat na výrobu luků. Naštěstí se nám díky investičnímu kapitálu podařilo rychle dostat na soběstačnou úroveň."

Dnes máme 500 provozních zástupců, kteří zásobují našimi výrobky prodejny luků po celém světě. Jen v USA existuje na 6 000 těchto prodejen, nicméně máme své zástupce i v Jižní Africe, Norsku, Španělsku (jeden z našich nejlepších prodejců), Německu a ve Francii. Lukostřelba má v Evropě obrovský potenciál! Naše luky pomáhají rovněž překonávat světové rekordy," uzavírá Jason.

V minulém roce se Joella Batesová, zkušená lovkyně z Tennessee, stala první ženou, které se podařilo lukem zastřelit „nebezpečnou pětku" - lva, leoparda, nosorožce, slona a bizona afrického. Ale nejen ledajakým lukem: lukem Athens! Jason Hudkins dokazuje, že i v odvětví obrábění můžete s pomocí víry urazit dlouhou cestu.

Matt Bailey

Autor repotáže, jenž se svojí public relations agenturou MBMC-Worldwide Technology Marketing zastupuje firmu Haas Automation, ze setkání s Jasonem Hudkinsem z firmy Athens Archem přivezl i video, které je opatřeno též českými titulky a je možné ho spustit na YouTube -  //www.youtube.com/user/haasautomationEU.

Reklama
Související články
Úspora vedlejších časů

V současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělánV současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělání a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci. í a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci.

Inovace ve srážení hran velkých ozubených kol

Chamfer Contour Milling skýtá výrobcům velkých ozubených kol pro nákladní automobily flexibilní a hospodárný proces pro jejich stále důležitější operace zkosení hran / odstraňování otřepů.

Nový pohled na moderní CAM programování v praxi

Při své dennodenní praxi se odborníci firmy Grumant u svých zákazníků opakovaně setkávají s tím, že jsou programy připravovány přímo na strojích. Důsledkem toho jsou ztráty strojní kapacity a dále dochází ke ztrátě kontroly nad výrobním procesem z hlediska použitých strategií a řezných podmínek. Ani tam, kde se již používá CAM programování, nemusí být vyhráno. O tom, jak revolučně vidí CAM programování ve firmě Grumant, pojednává tento článek.

Související články
Progres v navyšování podílu na trhu

Skupina Plansee Group dosáhla v hospodářském roce 2017/18 konsolidovaného obratu 1,3 miliardy euro, což znamenalo nárůst o 11 % ve srovnání s předchozím obdobím. V rámci bilanční tiskové konference konané v Reutte o tom informovali členové představenstva Bernhard Schretter a Karlheinz Wex.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Výsledky spolupráce akademické sféry s průmyslem

Pracovníci Ústavu výrobních strojů systémů a robotiky z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně usilují o těsné sepjetí školy s praxí, které nelze realizovat jinak než úzkou spoluprací s průmyslem. V předchozích vydáních MM Průmyslového spektra jsme avizovali, že budeme technickou veřejnost informovat o konkrétních výsledcích naší spolupráce. Zde jsou první poznatky.

Proč používat strategii trochoidního frézování?

Strategie trochoidního frézování byla na trh díky svým výhodám uvedena už před několika léty, ale přesto se často setkáváme se zákazníky, kteří používají výhradně tradiční metody obrábění. Důvodem nejsou nedostatečné možnosti strojového parku nebo absence kvalitního CAM systému pro programování. Důvodem je nejčastěji obecná neznalost této strategie frézování a konzervativní myšlení.

Zero point - efektivní způsob upínání obrobků

Soustava stroj–nástroj–obrobek předurčuje, jak přesné a kvalitní bude obrobení polotovaru obrobku. K významným, ale bezesporu velmi podceňovaným prvkům tohoto procesu patří také upínání obrobku. O trendech v upínání obrobků pomocí technologických palet pojednává tento příspěvek.

Rychlovýměnný upínací systém

Společnost v-tech v minulém roce představila modulární rychlovýměnný systém pro CNC obráběcí stroje. Slouží jako rozhraní mezi stolem CNC stroje a upínačem obrobku, který může být v podobě svěráku, univerzálního sklíčidla či přípravku.

Procesní analýza snižuje náklady

Technologie broušení hrají v moderním obrábění významnou roli. Jsou využívány při výrobě přesných nástrojů nebo lékařské techniky, v energetice, při výrobě ozubení nebo v leteckém a kosmickém průmyslu. I když může být podíl nákladů na povrchové čištění nízký, technická čistota většinou rozhoduje o možnosti dodat výrobky. V souvislosti s kvalitou povrchů zhotovených obrobků však o nákladech na čištění rozhoduje dimenzování celého výrobního procesu.

Na cestě k nulové chybě upínání

I ta nejmenší cizí tělíska (prach, třísky apod.) mezi dutinou vřetena a stopkou nástroje mohou zapříčinit nepřesnost upnutí vrtáku nebo frézy, což má za následek výrobu zmetků nebo poškození nástroje a tím přerušení výroby. Toto mohou odstranit měřicí systémy se senzory.

Komponenty pro vyšší efektivitu a produktivitu obráběcích strojů

Chcete realizovat stavbu obráběcích strojů rychleji a jednodušeji, nebo chcete stroje provozovat efektivněji a pravidelně je optimalizovat a zvyšovat jejich produktivitu? Výkonný CNC systém Sinumerik nabízí řešení pro výrobní dílny, kusovou výrobu i výroby velkých sérií, ať už se jedná o jednoduché, nebo složité obrobky. Nová softwarová verze 4.7 pro řídicí systémy Sinumerik 840D sl a 828D přinesla řadu nových funkcí, které usnadňují a rozšiřují operátorské a programátorské možnosti řídicího systému. Odpověď na otázku, jaké jsou hlavní změny a trendy v oblasti rozvoje hardwaru Siemens pro řízení obráběcích strojů, přináší tento článek.

Je zaškrabávání nezastupitelná metoda?

V minulém vydání jsme uvedli 1. díl pohledu do minulosti i současnosti řemeslné výroby obráběcích strojů. Nyní vám přinášíme pokračování tohoto článku o unikátní metodě – technologii zaškrabávání.

Unikátní metoda výroby závitů tvářením

Článek představuje originální technologii výroby vnitřních závitů, která je určená především pro velkosériovou výrobu. Přináší významné zkrácení výrobních časů a úspory energie.

Jak úspěšné soustružit tvrzené součástí

Soustružení tvrzených součástí (HPT) se v průběhu posledních 10 -15 let stalo respektovanou a cenově efektivní alternativou k broušení. Bylo prokázáno, že díky této metodě lze zkrátit dobu obrábění a snížit náklady o 70% i více. Ale vedle výhod souvisejících se zkrácením vlastního času cyklu, nabízí HPT i celou řadu dalších výhod. HPT je definováno jako soustružení ocelí s tvrdostí vyšší než 45 HRC (obvykle v rozmezí 55-68 HRC), přičemž jako typické příklady obráběných součástí lze zmínit brzdové kotouče, převodová kola, pastorky řízení, sedla ventilů, písty, vložky válců nebo tělesa spojek.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit