Témata
Reklama

Jestli jste milovníci zimních radovánek, tak si zajisté po loňském zklamání přejete, aby letos napadaly celé závěje sněhu, a vy jste mohli zase vytáhnout ze sklepů lyže a oddávat se potěšení z jízdy a kochat se výhledy do zasněžené krajiny. V hromady sněhu doufají pochopitelně i výrobci lyží, jak nám potvrdil generální ředitel výrobního podniku lyží Sporten Ján Hudák v září na tiskové konferenci v Novém Městě na Moravě. Po představení novinek pro rok 2014–15 nám otevřeli dveře i do výrobních hal podniku a seznámili nás s technologiemi výroby lyží.

Tento článek je součástí seriálu:
Jak se vyrábí
Díly
Eva Zajícová

Vystudovala Fakultu strojní na ČVUT v Praze, obor Výrobní inženýrství na Ústavu strojírenské technologie.
Od roku 2014 pracuje v MM Průmyslovém spektru nejprve na pozici editorky, poté odborné redaktorky a od roku 2019 na pozici vedoucí redakce. Technika je její prací i zálibou.

Historie výroby lyží ve firmě Sporten v Novém Městě na Moravě sahá až do roku 1896, kdy se zde vyráběly lyže v malých řemeslných dílnách, a každý pár byl nezaměnitelným originálem. Za více než sto let se toho hodně změnilo, nejen v použitých materiálech, ale zejména v technologii výroby. Stále se vyrábějí lyže dřevěné, ale také lyže polyuretanové. Rozdíl mezi nimi je zcela zásadně v ceně a výrobní technologii.

Obr. 1: Lisování slepených latí pro výrobu dřevěného jádra lyže.
Obr. 2: Dřevěná jádra čekající na další krok výroby.
Reklama
Reklama
Reklama

Staré dobré dřevo

Dřevěné lyže se vyrábějí technologií tváření lisováním, kdy se jednotlivé vrstvy lyže spojují tlakem za vysoké teploty. Samotnému skládání jednotlivých vrstev lyže a lisování předchází hned několik kroků. Nejdříve je třeba bukové, jasanové nebo topolové dřevo nechat řádně vysušit, někdy až dva roky. To probíhá nejprve přirozeným vysycháním a poté i dosoušením v sušárnách. Proschlé dřevo se řeže na úzké latě, které se zpětně slepují a lisují (obr. 1). Tento postup se provádí z důvodu dosažení vysoké pevnosti dřevěného jádra a zabránění jeho kroucení. Z takto připraveného polotovaru se řežou a frézují dřevěná jádra lyží na požadovaný tvar. Do speciálních lyží se vkládají ještě voštinová jádra. Voština se vyrábí z papíru, kevlaru (para-aramidové vlákno) a epoxidového lepidla, tvarem připomíná včelí plástev a do lyží se přidává pro jejich odlehčení (obr. 3).

Obr. 3: Voštinová jádra pro speciální odlehčené lyže.

Do spodní formy lisu se vloží nejprve skluznice vyrobená z laminátu a termoplastického polyetylenu. Epoxidovým lepidlem se k ní přilepí kovové okraje a dřevěné jádro, na které se klade další vrstva laminátu a nakonec umělá fólie s ozdobným potiskem. Na takto navrstvenou lyži se pevně připevní horní forma a vše putuje na 14 minut do lisu, kde dochází ke zpevnění epoxidového lepidla vlivem vysoké teploty (cca 85 °C). Po vyjmutí lyže z lisu je potřeba oříznout přebytečný materiál a obrousit hrany i povrch lyže.

Obr. 4: Skládání jednotlivých vrstev provádí operátor ručně.
Obr. 5: Příprava dřevěné lyže na lisování.

Lyže z polyuretanu

Druhý typ lyží se vyrábí z polyuretanu tzv. reaktivním odléváním. Do formy se vloží jedna vrstva laminátu napuštěného epoxidovou pryskyřicí, laminátová vysoce odolná výztuha a ozdobný potisk. Do špičky formy pak operátor založí vtok a takto připravenou lyži vsune do lisu, kde během vteřin dojde ke vstříknutí polyuretanu do formy mezi dvě laminátové vrstvy. Po čtyřech vteřinách začne plast reagovat a za teploty 150 °C po dobu 8 minut tuhnout. Poté je třeba nechat lyže ještě 24 hodin vytvrdit, oříznout přebytečný materiál a obrousit hrany a povrch. Na některé typy lyží se ještě mohou na skluznici vybrousit drážky, které pomáhají lyži udržet stále stejný směr nebo protismyk, který brání neovladatelnému rozjetí či umožní chůzi do kopce. Na jednom lisu ve Sportenu vyrábějí 80 párů lyží denně.

Obr. 6: Lisovací zařízení pro výrobu polyuretanových lyží.
Obr. 7: Automatické broušení hran lyží. Brousicí centrum je mj. vybaveno sítí podavačů a posuvných pasů, které eliminují nepohodlnou manipulaci s lyžemi.

Co se skrývá v halách?

Jak již výše popsané technologie napovídají, ve výrobních halách firmy Sporten kromě tisíce párů lyží objevíte také velké množství obráběcích a tvářecích strojů. Jedno z nejdůležitějších stanovišť je obráběcí centrum Maka, na kterém se vyrábějí všechny formy na výrobu lyží sjezdových, běžeckých, ale i snowboardů. Podivovali jste se někdy nad tím, jakým způsobem se dostane logo nebo ozdobný obrázek na skluznici lyže? Ve firmě Sporten na to používají vodní paprsek (obr. 8), kterým logo či obrázek do skluznice vyříznou a poté logo v jiném barevném provedení zpět vlisují. Oddělení broušení lyží zase dominuje zbrusu nová, již plně automatická bruska, vyvinutá ve spolupráci s firmou Montana. Doposud byl proces broušení rozdělen do dvou etap, nejprve se brousily hrany lyží a poté povrch. Nové brousicí centrum dělá obě operace naráz.

Potisk lyží

Barevné ozdobné potisky lyží nemají na funkčnost lyže žádný vliv, přesto je jim věnována velká pozornost. I barevný design na lyži může ovlivnit rozhodnutí zákazníka o koupi. Designéři lyží pod značkou Karhu například letos přišli s nápadem různých motivů na pravé a levé lyži. Novinkou ve firmě Sporten je zase průhledný potisk, díky němuž je vidět dřevěné jádro lyže, a celý pár tak působí velmi přírodně. Potisky se vyrábějí dvěma způsoby, a to síťováním nebo sublimováním. Síťování je starší technologie postupného nanášení jednotlivých barev na průhlednou fólii přes šablonu. Sublimování poskytuje designérům daleko větší možnosti. V grafickém editoru na počítači se vyrobí motiv a ten se pak vytiskne na plotru na sublimační papír (obr. 9). V kontinuálním lisu se potisk při teplotě 160 °C přenese na fólii. Nekonečné pásy fólie s potisky se pak řežou pomocí laseru.

Obr. 8: Vodním paprskem se vřezávají loga na skluznice lyží.
Obr. 9: Barevné potisky na snowboardy – tisk na sublimační papír.

Ekologická spalovna

Zdá se vám, že i dřevěná lyže nakonec obsahuje velké množství plastů a toxických lepidel? Jestliže jste příznivci ekologie, nemusíte kvůli tomu věšet lyžování na hřebíček. Ve výrobně lyží v Novém Městě na Moravě mají ekologickou spalovnu, kde spalují nejen odpad vzniklý při výrobě, ale i vy můžete přinést staré lyže a ve spalovně je ekologicky zlikvidovat. Naměřené emisní hodnoty spalovny vykazují okolo desetiny povolených hodnot. Teplo ze spalovny se navíc používá na vytápění výrobních hal.

Tak, a teď už jen aby pořádně nasypalo!

Eva Buzková, Nové Město na Moravě

eva.buzkova@mmspektrum.com

Foto: Autor

Reklama
Související články
TOSmeet & TOSday 2018

Zákaznický den ve firmě TOS Varnsdorf tradičně patří k vyvrcholení půlročního maratonu open houses, které pořádají téměř všechny výrobní a obchodní společnosti v komoditě obráběcích strojů pro své zákazníky a obchodní partnery. Zejména u výrobních firem je neopakovatelnou příležitostí zavítat do jejich provozů, zhlédnout zdejší technologické možnosti, být přímo od zdroje informovaný o žhavých novinkách a technologických řešeních, a v neposlední řadě pak potkat a pohovořit se známými lidmi.

Na cestě ke zrození stroje: Závěrečné ohlasy

Série 10 článků konstruktéra Michala Roseckého během celého roku popisovala proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku se autor snažil čtenáře provázet tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Rodinné podnikání v přesné strojařině

Brněnská firma VKV Horák se zabývá konstrukcí, vývojem a výrobou přístrojové mechaniky, přípravků, jednoúčelových strojů, forem pro vstřikování plastů, lití polyuretanových dílů a vakuovému tváření plastů. S jejím zakladatelem, panem Zdeňkem Horákem, jsme si povídali o aspektech podnikání v českém prostředí, o vzdělávání, kvalitě škol, průmyslu budoucnosti.

Související články
Česká trsátka rozeznívají struny na celém světě

V České republice existuje celá řada firem, které se svými produkty prosadily po celém světě. Často nejsou ani tak známé doma, jako spíš za hranicemi naší země, kde v ojedinělých případech vytvořily dokonce nový segment trhu. Seriál formou stručného příběhu představuje čtenářům cestu, po které se podnikatel se svojí firmou vydal, jaké milníky jej provázely a jakých úspěchů a uznání na světovém trhu dosáhl.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Sázejme olivovníky, ať mají naši potomci co sklízet

Profesor Stanislav Hosnedl se celý svůj odborný život věnuje oboru konstruování výrobních strojů a zařízení. Značným podílem přispěl k rozvoji konstrukční vědní disciplíny Engineering Design Science and Methodology, ve které se stal uznávaným odborníkem nejen u nás, ale i v zahraničí. K jeho pedagogické a vědecké činnosti jej přivedly kroky z výrobní praxe. Tak by tomu mělo být. Stanislav Hosnedl je Plzeňák tělem i duší s aktivními kontakty po celém světě. Bylo nám ctí, že jsme mu mohli na letošním MSV v Brně předat Zlatou medaili za celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Plast blízké budoucnosti

K rozšíření polymerů jako materiálů užívaných v různých průmyslových odvětvích a pro technické výrobky obecně došlo teprve v poměrně nedávné době. Mezi prvními takovými polymery byly například ty na bázi polyamidu, používané v USA od konce druhé světové války, nebo polymery na bázi polypropylenu, vyvinuté italským chemikem Giulio Nattou na milánské univerzitě Politecnico di Milano v roce 1954.

CIMT Peking, Část 2. Win Together

Podtitul veletrhu CIMT 2019 byl: 融合共赢 智造未来. Musíte uznat, že motto veletrhu je v této pro nás exotické podobě zahaleno značným tajemstvím. Dáte-li větu do automatického překladače, výsledná myšlenka zní: fúze a výhra. Jednoduchá slova, divný obsah - tento způsob nalezení významu věty opravdu není žádná výhra. Proto se o nápravu "ztráty v překladu" pokusíme v druhém vstupu z veletrhu, ve kterém se tentokrát podíváme i za technikou.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Formárenský veletrh se blíží

Již třetí ročník formárenského veletrhu Moulding Expo v druhé polovině května bude hostit výrobce forem a nástrojů a dodavatelé potřebných technologií ve Stuttgartu. Pořadatelé sezvali novinářskou obec do slovinské Lublaně, kde prozradili několik detailu o blížícím se veletrhu. Součástí tiskové konference byla také návštěva místních nástrojáren a výzkumného centra pro formárenství.

V nejisté době je univerzálnost řešením

Automatizace průmyslových procesů řeší problémy s nedostatkem kvalifikované pracovní síly, nahrazuje fyzicky namáhavou či zdravotně škodlivou činnost, snižuje chybovost lidského faktoru, zkracuje výrobní časy a v konečném důsledku přispívá ke zvýšení kvality a zisku. Nejen toto je pro ředitele společnosti Acam Solution Ing. Pavla Bortlíka a jeho tým motivace, ale i zábava. Za relativně krátkou dobu na trhu se firma stala, ať už napřímo, či přes své obchodní partnery, dodavatelem společností jako Volkswagen, Toyota, Olympus, Škoda Auto, Edwards, TE, BOSH, Heinze Gruppe, Woco STV či Fanuc a nyní přichází s řešením vhodným nejen pro velké výrobce, ale také pro malé a střední podniky – s univerzální robotickou buňkou HXG. Důležitým komponentem v této buňce je mimo jiné systém pro upínání nulového bodu VERO-S od společnosti Schunk.

Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Obráběcí centra pro rotační obrobky na EMO 2017

V našem poohlédnutí za přelomovým okamžikem letošní veletržní sezony v oblasti výrobních strojů se zaměříme na zajímavé exponáty z oblasti technologie obrábění rotačních dílů. Obráběcí centra pro tyto obrobky byla umístěna hlavně v hale 13, dále pak 12, 14, 26, 27 a 27. Ve východních halách 4 až 7 byly k nalezení firmy, které tyto stroje svými produkty nějakým způsobem více či méně doplňují.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit