Témata
Foto: Michal Hejduk

Nás třeba měření času. O něm se říká, že je to jediná opravdová spravedlnost, protože každému měří stejně. Je neúplatný a odpočítává nekompromisně, ať už se nám to líbí, nebo ne. Dokáže nám dát zapomenout na to, co nás hluboce zranilo, ale zároveň počítá i okamžiky té největší radosti a štěstí.

Eva Klocová

Od roku 2018 pracuje na pozici obchodního zástupce společnosti Heidenhain, v oboru Motion Control Machine Tools od roku 1997. V rámci své profese se kromě podpory výrobců a dovozců obráběcích strojů věnuje aktivně především podpoře technického vzdělávání na českých technicky orientovaných školách. Je autorem projektu Sinumerik Cup.
Od roku 2019 je ředitelkou neziskové organizace Skills Czech Republic, z.ú., která připravuje studenty strojírenských oborů pro mezinárodní soutěže WorldSkills. Věří, že díky poctivému tréninku a kvalitnímu národnímu finále o mistra ČR ve frézování a soustružení budou naši mladí lidé do 25 let připraveni zvládnout vysoké nároky strojírenských „Skills“ této prestižní mezinárodní soutěže, ne nadarmo přezdívané olympiáda řemesel.

Jakub Vacek

Obchodně technický pracovník ve společnosti Heidenhain se zaměřením na marketing, technické poradenství a provádění školení z oblasti programování CNC řídicích systémů.

Reklama

Čas ale není žádná pohádková postava, je tu s námi a je to ten nejdůležitější manažer na světě, který určuje většinu toho, co děláme. Bez pomůcek ho však nejsme schopni měřit. Historie měření času je skutečně úchvatná, ale přenecháme ji raději fyzice. Zaměříme se však na něco jiného, na výrobu moderní pomůcky pro měření času, a tou jsou náramkové hodinky. Lidé velmi rychle pochopili, jak praktické je nesledovat kvůli času například hodiny na věži, ale jednoduše se podívat na ty své, kapesní nebo náramkové. A tak jsme se za příběhem náramkových hodinek vypravili do české společnosti Elton hodinářská do Nového Města nad Metují.

Komplexní výroba

Společnost Elton hodinářská je tradičním producentem náramkových hodinek Prim. V manufaktuře ve východních Čechách hodinky nejen vyrábí, ale také konstruuje a vytváří jejich design, a to již od roku 1949. Jako jedna z mála hodinářských firem na světě své hodinky osazuje vlastními mechanickými strojky. Většina z více než 140 součástek, které jsou potřeba pro vznik mechanických hodinek, se vyrábí přímo ve vlastních prostorách společnosti v Novém Městě nad Metují. Při jejich produkci hrají klíčovou roli detaily, vždyť ty nejmenší dílky hodinkového strojku jsou sotva patrné pouhým okem. Prohlédnout si je tak můžeme jen pod lupou a detaily umožní rozpoznat pouze mikroskop. Nejmenší obráběný dílek měří v průměru 0,8 mm. V rámci České republiky je Elton hodinářská jedinou společností, která takto komplexní výrobu technologicky zvládne.

Hodinky, nebo šperk?

Raději jsem si nevzal na ruku hodinky,“ řekl mi kolega Jakub Vacek po cestě v autě. Hluboký význam této poznámky jsem pochopila v momentě, kdy se na úvod schůzky blýskly na mém zápěstí staré dobré Armani. „Ale to nic,“ zaslechla jsem při svém chabém pokusu schovat ruku kamkoliv mimo zorné pole všech. Bylo jasné, že povídání s Ladou Adámkovou, brand manažerkou společnosti, a Jakubem Bielikem, výrobně technickým manažerem, bude zcela určitě příjemně strávený čas. Prohlédli jsme si v detailu a s profesionálním výkladem hodinky Orlík a kouzlu tohoto modelu v luxusním provedení jsme propadli téměř okamžitě. Prosklené zadní víko pouzdra hodinek zde odkrývá to nejkrásnější z nich – hodinový strojek, jako miniaturní mechanické tlukoucí srdce tohoto luxusního produktu.

Výjimečné hodinky s originálním designem vznikly ve spolupráci dvou tradičních československých značek – společnosti Elton hodinářská a Škoda Auto. Inspirací pro netradiční a nápaditý design se stal legendární vůz Škoda Popular Monte Carlo, který slavil své úspěchy zejména ve druhé polovině 30. let minulého století. Prosklené zadní víko umožňuje pohled na černěný in-house strojek Prim kalibr 103 s ručním nátahem. Strojek je zdobený tzv. novoměstským brusem a symbolem Prim Popular ve zlaté barvě, červeně vykrytým technologií HyCeram. Podoba znaku vychází z detailu na přední masce vozu Škoda Popular Monte Carlo. Tato limitovaná edice obsahuje pouhých 60 kusů. (Foto: Michal Hejduk)

Na základě čerstvě získaných informací jsme tak na návštěvu výroby připraveni téměř dokonale. Dokonce poznáme i jediný pravý Prim originál. Nápovědou se nám stal piktogram, který je nově na hodinkách použit a připomíná průčelí domů na náměstí v Novém Městě nad Metují. Hodinářský svět zažil spoustu změn, některé se snad dají nazvat i revolucí. Kdo z nás například občas nesáhne po mobilním telefonu, aby se ujistil o čase? Přesto nás nostalgie po kráse a starých dobrých časech opět v současné době přivedla k řemeslnému provedení mechanických hodinek. Hodinky již dávno nejsou pouze o přesnosti, jde také o krásu, a především osobní preference. Ano, mezi šperk a hodinky můžeme směle postavit rovnítko. Spojením práce designérů a konstruktérů může vzniknout opravdu luxusní podívaná, která se pohybuje mezi klenotem a praktickým ukazatelem času. Hodinky se v Eltonu vyrábějí pro různé příležitosti a také s přihlédnutím k nejrůznějším tradicím. Jednou z nich jsou například párové svatební hodinky. Zapomeňte na klasiku. Obřad, při kterém jsou snoubenci vyzváni k výměně hodinek, je skutečně tak trochu jiný. Hodinky jasně ukazují na záliby svého majitele, a stávají se tak rovněž předmětem lidské komunikace. Pokud odhadnete, že má majitel na zápěstí právě část své hrdé sbírky, může věta „Vy máte krásné hodinky“ prolomit i velmi tuhou komunikační bariéru.

Výroba krok za krokem

Elton hodinářská je manufaktura a manuální práce je zde zastoupena ve všech částech výroby. Nenajdete tu žádnou pásovou výrobu, každé hodinky jsou originál. Okamžitě jsme zjistili, že nás zde zajímá naprosto všechno. Zajistit přesný chod hodinek vyžaduje zabezpečit také produkci dílů s absolutní přesností. K tomuto účelu je pro frézovací operace dílna vybavena třemi obráběcími centry Picomax od firmy Fehlmann s řídicími systémy Heidenhain TNC 640 a iTNC 530. Tyto stroje frézují pouzdra, základny, můstky do strojku, vložky, korunky a další součástky s maximální přesností. Převedeno do čísel, na každý z více než 100 různých otvorů v základně je tolerance standardně 5 µm. Některé otvory dokonce vyžadují pozici středu v přesnosti pouhých 2 µm. K udržení takových hodnot je třeba vysokých požadavků na velmi kvalitní nástroje, speciální kleštiny, přípravky a v neposlední řadě na udržení konstantní teploty. Klimatizace je v dílně nastavena na 24 stupňů. Vychýlení teploty, byť jen o dva stupně, by mohlo mít vliv na přesnost obráběných dílů.

Jelikož je celá výroba, technologie i konstrukce umístěna přímo v manufaktuře Eltonu, je možné individualizovat hodinky dle přání zákazníka. Pouzdra, která vlastní vzhled hodinek nejvíce charakterizují, se nejčastěji vyrábějí z nerezové oceli 1.4404 (316L). Pro základny a můstky se používá mosaz. Obrábět je ale možné i materiály, jako jsou alpaka, titan, zlato či platina. I drahé kovy se většinou zpracovávají z kruhových polotovarů. To samozřejmě znamená produkovat určité množství třísek. Pokud je obráběn drahý kov, stroj se vystele tkaninou, která špony zachytává. Obsluha pak ještě následně pinzetou sundá nachytané třísky uvnitř pracovního prostoru. Možnosti výroby unikátních hodinek jsou opravdu široké. Od změny materiálu pouzdra přes design číselníků až po téměř neomezenou individualizaci formou gravírování nebo laserování.

Přesný chod hodinek Prim zabezpečují díly vysoké rozměrové a tvarové přesnosti. K tomuto účelu je pro frézovací operace dílna výrobce Elton hodinářská vybavena třemi obráběcími centry Picomax od firmy Fehlmann s řídicími systémy Heidenhain TNC 640 a iTNC 530. Tyto stroje frézují pouzdra, základny, můstky do strojku, vložky, korunky a další součástky s maximální přesností. (Foto: Michal Hejduk)

Vedle precizního třískového obrábění na nejmodernějších CNC centrech se výroba hodinek neobejde bez šikovných rukou zkušených hodinářů, kteří „primkám“ umí vdechnout život. Jen díky kombinaci lidské zručnosti, tvůrčí imaginace a přesných technologií mohou vznikat hodinky, které zákazníky oslovují více než 70 let. Zejména sestavování strojku z miniaturních součástek nám otevírá oči v tom, co skutečně znamená pojem „hodinářská práce“. Montáž vyžaduje mimořádný klid a trpělivost. Složení mechanického strojku trvá přibližně 900 minut. V hodinářských dílnách, přesněji v brusírně, leštírně a pomocné dílně, se ručně brousí a leští zapouzdření, ručky a korunky. Ručně se provádí také tamponový tisk, který není automatizovaný a pro tuto práci je třeba opravdu zkušeného člověka, který dokáže sladit soutisk několika barev. V průběhu práce na nových hodinkách je prováděna celá řada měření, testů a zkoušek. Ve zkušebně na tzv. kolotoči se testují hodinky se samonátahem – hodinky se dotahují pohybem ruky. Kolotoč s hodinkami tyto pohyby v testovacím režimu napodobuje. Každé hodinky vyrobené v manufaktuře musí po sestavení projít 14denními zkouškami. Pak jsou definitivně připraveny na cestu ke svému majiteli.

V manufaktuře společnosti Elton hodinářská se již od roku 1949 hodinky Prim nejen vyrábějí, ale i designují a konstruují. Jako jedni z mála hodinářských firem na světě své hodinky osazují vlastními mechanickými strojky, které se skládají z více než 140 součástek vyráběných ve vlastních prostorách společnosti v Novém Městě nad Metují. (Foto: Michal Hejduk)

Cena za jedinečnost a krásu

V každých hodinkách, které opustí výrobu, je ukrytý příběh jejich výroby. Jsou to desítky a stovky doteků mistrů hodinářů, ale i konstruktérů, designérů a obsluhy CNC strojů. My jsme měli tu jedinečnou možnost být chvíli součástí příběhu. Právě proto nyní rozumíme tomu, proč se cena modelů může pohybovat od desítek až po stovky tisíc korun. Jak jsme se v textu již zmínili, můžete si pořídit i jedinečné hodinky tzv. ušité na míru. Musíte však počítat s tím, že za jedinečnost zaplatíte, což ale není v životě nic neobvyklého. Objednat si můžete v tomto duchu např. hodinky z limitované edice, která se navrhuje v počtu okolo 100 kusů. V ceně do půl milionu korun pak můžete pořídit hodinky celozlaté.

Přesnost nás spojuje

Snad alespoň jednou v životě každý z nás slyšel spojení „přesné jako hodinky“. Lepší symbol pro přesnost, než jsou samotné hodinky, bychom hledali asi těžko. Ale nejsou přesné jen tak samo sebou. I jejich výroba totiž vyžaduje absolutní preciznost, a není proto divu, že právě pro tyto vysoké nároky byla volba řídicího systému Heidenhain naprosto jasná. A právě tato vlastnost, o které často říkáme, že je výsadou králů, nás do Nového Města za reportáží přivedla. Ikonické modely s názvy Spartak, Orlík nebo Diplomat představují i dnes české výrobky, které se kvalitou zpracování a designem mohou směle rovnat tomu nejlepšímu ze světové hodinářské produkce. Na tuto tradici Elton hodinářská navazuje a dále ji rozvíjí tak, aby hodinky Prim z Nového Města nad Metují zůstaly i nadále synonymem pro kvalitu, preciznost a krásu. Je nám velkou ctí a jsme rádi, že společnost Heidenhain je toho součástí. A i v přeneseném slova smyslu zde doslovně platí, že tam, kde je třeba přesnost, Heidenhain hraje prim.


Hodinky Prim Spartak 39 inspirované prvními československými náramkovými hodinkami.
Související články
Lesk a bída českých obráběcích strojů

Česká republika, resp. tehdejší Československo, mělo bohatou historii ve výrobě obráběcích strojů. Kde v období největší slávy byli ve svých inovačních počinech současní světoví lídři, když např. kovosviťácký konstruktér Ladislav Borkovec se již v roce 1977 začal zaobírat myšlenkou multifunkčního soustružnicko-frézovacího stroje? Přes dřevěný kinematický model, který si vytvořil doma v dílně, vedla dlouhá cesta až k prototypu prezentovanému  na EMO v Paříži v roce 1980. Po vyrobení 45 strojů řady MCSY, které nenazval nikdo jinak než „Boháro“, byla z ekonomických důvodů a nedostupnosti kvalitní řídicí elektroniky bohužel výroba v tehdejším Kovosvitu ukončena. Dva bývalé kovosviťáky, srdcem i duší, Jiřího Mindla a Vladislava Čítka, jsem díky jejich letitým zkušenostem celoživotního zasvěcení oboru obráběcích strojů požádal o rozpravu nad současným stavem tuzemského oboru výrobních strojů a nad tím, jaké jsou jeho případné perspektivy.

Soumrak strojírenských bohů

Až do nedávné doby, dalo by se říci před covidem, bylo jednání některých tradičních firem vyrábějících obráběcí stroje bez pokory, a někdy hraničilo až s arogancí. Jednání bez úcty nejen vůči zákazníkům (což zní přímo drze), ale také vůči partnerům dodávajícím subdodávky, vysokým školám a také spolupracujícím partnerům. Mají za sebou přeci tradici desítek let, kdo jim bude co radit, jak mají jednat a dělat. Nikdo přeci. A nyní? Padla kosa na kámen a otupila se, možná se i pokřivilo ostří.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Související články
Na cestě ke zrození stroje: Závěrečné ohlasy

Série 10 článků konstruktéra Michala Roseckého během celého roku popisovala proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku se autor snažil čtenáře provázet tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Na cestě ke zrození stroje, část 5: Zakázka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

CIMT a Čína v roce 2023

Počínaje Velikonočním pondělím se v Pekingu, téměř tradičně v tomto čase, po pět dnů konal další ročník veletrhu výrobních strojů CIMT 2023. Pro cizince byla poslední výstava jednoduše dostupná na jaře roku 2019. Od ledna 2020 se přestalo do Číny létat a události nabraly nečekaný spád. V tomto krátkém textu se podíváme na výstavu i před brány výstaviště.

USA: Sázka na stabilní trh

Spojené státy americké se řadí mezi největší vývozce na světě. Pro naše firmy představuje nejúspěšnější exportní destinaci z mimoevropských trhů. Za poslední období dochází k postupnému nárůstu našeho exportu, v roce 2019 poprvé v historii přesáhl 100 mld. Na trh USA vyvážíme zboží s nejvyšší inovační hodnotou, jako jsou např. letecké motory, zdravotnická zařízení či mikroskopy. Tyto komodity by se nyní mohly rozšířit o další sektory, jako například výrobní stroje pro high-tech výrobu.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Na cestě ke zrození stroje, část 8. Logistika

Série 10 článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Budoucnost české výroby

Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit