Témata
Reklama

Příručka marketéra: Téma 6: Facebook - pracujte s e-mailovými kontakty, hledejte

V našem seriálu o nástrojích on-line komunikace a jejich specifikách pro využití v business-to-business (B2B) komunikaci, který je připravován v rámci exkluzivní spolupráce vydavatelství MM publishing a společnosti LCG New Media, jsme postoupili téměř do jeho závěru. V dnešní předposlední části se věnujeme fenoménu sociálních sítí.

Tento článek je součástí seriálu:
Příručka marketéra
Díly

Facebook bezesporu netřeba představovat. Jen v České republice má více jak 4,6 milionu uživatelů. Tedy násobně více než ostatní menší „kolegové“, jako jsou Twitter, Instagram nebo LinkedIn. I když Facebook vznikl primárně pro potřeby komunikace mezi přáteli a možnosti sdílení informací mezi sebou, tato síť nabízí obrovské možnosti cílení a optimalizace kampaní tak, abyste dokázali zasáhnout přesně tu danou cílovou skupinu, kterou potřebujete, a doručili jim požadovanou zprávu nebo novinku. I když se to nezdá, Facebook je jednou z nejpoužívanějších sociálních sítí pro B2B komunikaci, hned v závěsu za LinkedIn. Vynechám tak zde detailnější popis všeho, co poskytuje, a zaměřím se na ty nejzajímavější oblasti, které Facebook nabízí pro průmyslová odvětví. Facebook je stále jedním z nejlevnějších nástrojů na propagaci, proto je velmi důležité vědět, jak ho efektivně využít pro podporu firmy, značky nebo produktu. Hlavními klíčovými oblastmi, které umí velmi dobře, je podporovat značku, cílit na vlastní databáze a budovat nové.

Reklama
Reklama
Reklama

Typy reklam

Pro potřeby průmyslových firem se bavíme zejména o využívání těchto typů reklam:
a) získávání fanoušků (to se mi líbí);
b) kliknutí na web (pro získání relevantních návštěvníků webu);
c) leads ads (získávání kontaktů);
d) lokální územní cílení.

Na začátek je potřeba vybudovat relevantní publikum, které s vámi bude komunikovat – proto využijete nábor fanoušků. Pro první nábor využijte svoji databázi nebo přidání pixelu na web, přes nějž dokáže Facebook párovat uživatele dané sítě a těm nabízet reklamu. Tím získáte první fanoušky. Následně je můžete přes lookalike audience rozšiřovat.

Když budete potřebovat prodávat od prvního dne, určitě využijte reklamu kliknutí na web (nebo konverze na webu), přes něž dostanete nové lidi na web, kde mohou zkonvertovat, pokud pro ně připravíte relevantní nabídku.

Velmi zajímavou reklamou jsou potom leads ads. Jedná se ve zkratce o získávání kontaktů uživatelů Facebooku na dvě kliknutí bez nutnosti vyplňování dlouhých formulářů. Vše, co je potřeba, je nutnost vymyšlení zajímavé nabídky nebo benefitu pro cílovou skupinu výměnou za kontakt (např. získání demo videa či zkušebního období). Tím si vybudujete nové kontakty, které dále můžete množit skrze další možnosti Facebooku (primárně lookalike audience).
Lokální cílení lze dát do jakéhokoliv typu reklamy. Je však velmi důležité promyslet, co chceme od uživatele FB za aktivitu – tedy pokud mu chceme pouze doručit informaci, získat kontakt nebo ho nechat zkonvertovat na webu.

Cílení

To je na Facebooku velmi podrobné. Jak jsem uvedl výše, pokud máte dobrou návštěvnost webu, přidejte si na web pixel, který bude sbírat publikum na webu, a následně jim můžete zobrazovat segmentované nabídky. Můžete opět cílit i na základě věku, demografie, umístění nebo zájmů nebo i cílit na přátele či lidi, kteří mají stejné charakteristiky jako stávající klienti nebo odběratelé. Pro nahrání databáze potřebujete mít alespoň 100 kontaktů a stejné to je i v případě vytváření podobných publik (lookalike audience), která můžete vytvářet z návštěvníků webu, databází, fanoušků, profilů atd.

Velmi zajímavé pro podniky je lokální cílení reklam. Jelikož se průmyslové podniky často prezentují na výstavách, kde se pohybuje hodně lidí, kteří jsou pro podnik velmi dobrou cílovou skupinou, můžete na danou oblast zaměřit reklamu v rádiusu 1 km. Pokud přidáte další znaky a vlastnosti dané cílové skupiny, dostanete velmi přesné cílení a skvělé výsledky. Můžete tak nasměrovat svého potenciálního klienta nebo odběratele přímo na svůj stánek nebo výměnou za kontakt poskytnout další zajímavé informace.

I když si možná říkáte, že Facebook pro vás nemá význam, opak je pravdou. I když nebudete mít 20% konverzi jako u návštěvníka webu z LinkedIn, můžete si vystačit i s nižší mírou konverze, neboť Facebook je násobně levnější médium. Klik se může pohybovat na 15–30 % celkové ceny kliku na LinkedIn. Pokud budete postupovat, jak jsem popsal výše, a nebudete cílit na statisícová publika, ale na stovky relevantních uživatelů, Facebook může přinést opravdu zajímavé výsledky. Lidé si na dané platformě na reklamy zvykli, a pokud pro ně bude alespoň trochu zajímavá, zkonvertují. Obsah profilů a reklam je samozřejmě klíčová oblast, kterou je potřeba naplánovat a domyslet, než začnete na platformě pracovat. Není nic horšího než plnit profil nezajímavým a ošklivým obsahem. To bude mít spíše kontraproduktivní výsledek a v tom případě raději zvažte, jestli je Facebook pro vás vhodným médiem.

Něco navíc:

Samozřejmě i na téma Facebooku firma LCG New Media připravila prezentaci, kterou si můžete stáhnout zde.
Pojednává o přehledu typů reklam, možnosti cílení, demografii sociální sítě Facebook v ČR a dalším.

Mgr. Vojtěch Lambert

lambertv@lcg360.cz

Reklama
Vydání #11
Kód článku: 161172
Datum: 16. 11. 2016
Rubrika: Servis / Management a řízení
Autor:
Související články
Jak přispívají opakovaně použitelné čisticí utěrky k ochraně životního prostředí

Dne 5. června 1972, v den zahájení první světové konference o ochraně životního prostředí ve Stockholmu, inicioval program ochrany životního prostředí Spojených národů (United Nations Environment Programme, UNEP) oficiální světový den životního prostředí. Od té doby se každo-ročně 5. červen slaví jako mezinárodní den životního prostředí. Opakovaně použitelný systém čisticích utěrek MEWA k tomu každý den v dílnách a výrobních halách přispívá: Čistí stroje a zařízení a podporuje ochranu zdrojů.

Inženýrská akademie ČR podporuje mezinárodní výzkum

Inženýrská akademie České republiky, z.s. (IA ČR) je organizace sdružující odborníky, jejichž společným zájmem je podpora a rozvoj technických disciplín odrážející technické, ekonomické, sociální, environmentální a kulturní potřeby společnosti. Byla založena v roce 1995 a jedním z jejích hlavních úkolů je rozvíjet a propagovat technické vědy a sbližovat výzkumnou sféru se sférou průmyslovou. Toho dosahují mimo jiné naplňováním cílů projektů, jejichž jsou řešiteli. Jedním z těchto projektů je projekt „Podpora mezinárodní spolupráce v inženýrském výzkumu“ programu EUPRO Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, který bude ukončen koncem roku 2016.

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Související články
Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Fórum výrobních průmyslníků

Je typ vaší výroby (klíčový výrobní úsek ve firmě) vhodný k tomu, abyste integrací inteligentních automatizovaných systémů a „chytrých“ technologií on-line propojenými zvýšili její efektivitu provozu? Je to pro vás v této chvílí „na programu dne“, nebo jsou pro vás aktuálnější investice do upgrade výroby?

Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Inovátor, ktorý cestuje okolo sveta

Stretol som pred pár rokmi chalana, na ktorom sa mi páčila jeho priamosť a úprimnosť. Nemá ešte ani 40 rokov a už má za sebou pracovné skúsenosti ako starý muž. Dnes šéfuje celosvetovému vývoju vo významnej nadnárodnej korporácii. Je výborný technik, ale nie technokrat. Je veľmi vnímavý k zákazníkom aj svojim spolupracovníkom. Vždy keď s nim diskutujem o inováciách, obdivujem jeho schopnosť vidieť veci v súvislostiach a pohľad do budúcnosti. Je to manažér s dušou podnikateľa, rebel s vystupovaním diplomata, cieľavedomý a pracovitý chlap s citlivou dušou a ochotou pomáhať druhým. Vzdelaný a skúsený profesionál s čistotou malého dieťaťa. Norbert Brath, šéf celosvetového výskumu a vývoja spoločnosti Embraco.

Český podnikatel pod tíhou bruselské legislativy

Podporuje Evropská unie svoji evropskou ekonomiku, potažmo národní ekonomiky jednotlivých zemí, nebo je to moloch, který je brzdou dalšího rozvoje? Jaký je aktuální stav a co můžeme ještě od bruselské legislativy očekávat? Na názor jsme se zeptali prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR RNDr. Jiřího Hynka.

Inovace. Co to vlastně je?

Vděčné sexy téma, o kterém rádi všichni mluví, ale nikdo pořádně neví, jak je skutečně realizovat. Celá řada hvězdiček, jimž se podařilo inovovat sebevětší pitominu a s ní nějak uspět na našem malém hladovém lokálním trhu se cítí být vyvoleni rozdávat moudra. Zasvěcený člověk se pak nestačí divit.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit