Témata

Dnes již potřetí se v našem seriálu o průmyslovém designu, kterému se společně se studiem Divan design na stránkách MM Průmyslového spektra věnujeme oslovujeme nejenom komunitu konstruktérů, aby při návrzích nových produktů na ně nahlíželi kreativním pohledem, ale i obecnou veřejnost, pro něž je design tím prvním, čím je produkt osloví. Konstruktéři svými vytvořenými produkty nesdělují uživatelům pouze skutečnost, jakou technologií byly vytvořeny a k jakému účelu jsou použity, ale musí také vypovídat o určitém stylu designéra a samozřejmě i o době, ve které vznikaly. Posláním každého článku je přestavit výsledek úzké spolupráce mezi konstruktérem a designérem.

Tento článek je součástí seriálu:
Sázka na design
Díly
Reklama

Dveřní komunikátory 2N Helios představují typ produktu, při jehož navrhování dominovala vnější forma, jíž byly mechanika a konstrukce ušity na míru. Tentokrát byla estetika součástí řešení od první skici. I v tomto případě navrhování „from outside in“ bylo zapotřebí úzké spolupráce designérů a konstruktérů.

Reklama
Reklama
Reklama
Česká společnost 2N Telekomunikace v současnosti dodává pobočkové ústředny, GSM brány i dveřní či výtahové komunikátory klientům ve více než sto dvaceti zemích světa. Její roční obrat přesahuje půl miliardy. Díky spolupráci s designéry Filipem Streitem a Ivanem Dlabačem získala svou vlajkovou loď v podobě dveřních komunikátorů 2N Helios. Proč v tomto případě sehrála estetická stránka tak významnou roli?

Investice do nápadu, která se vyplatila

Okruh produktů patřících do portfolia společnosti 2N Telekomunikace neposkytuje příliš velký prostor pro práci designéra. Firma nemá žádnou výchozí designovou koncepci společnou pro všechny jejich výrobky, protože jsou určeny pro různé trhy a zákazníky, takže jejich vnější podoba se tomuto faktu přizpůsobuje. A ani zákazníci po módních výstřelcích v této oblasti netouží. Trvají na dokonalé funkčnosti, snadné obslužnosti a přehlednosti.

Snaha o nadčasový neutrální vzhled podřízený funkčnosti postupně přináší svá úskalí; konkurenční výrobky se totiž mnohdy vzhledem liší jen velmi málo. A právě v tom tkví hned dvě nevýhody. Výrobky konkurenčních firem jsou snadno zaměnitelné. A navíc – uniformní design lze snadno kopírovat a nižší cenou postupně úspěšně vytlačit z trhu. I v tomto případě tedy platí – na designu záleží.

Z toho zjištění designéři vycházeli, a proto investorovi nejprve nabídli ideový návrh vzhledu dveřního komunikátoru a toto estetické řešení také prosadili. Jejich záměrem bylo výrobek odlišit a dosáhnout absolutního souběhu ekonomické, funkční a estetické složky. Šlo o to přijít s něčím novým. Designér Filip Streit ze studia Divan Design navrhl „technologický fígl“ – ovládací panel z jednoho kusu prořezaného broušeného nerezového plechu. Designér využil pružnosti plechu i jeho estetických kvalit, aby opticky sjednotil a uhladil ovládací panel. Do té doby žádná firma takové ovládací desky nevyráběla. Tento design kromě novátorského technologického řešení zaujal i nepřehlédnutelným vysoce elegantním vzhledem.

Pro investora přijetí tohoto návrhu znamenalo změnu koncepce a pro designéry i firemní konstruktéry začátek nové etapy spolupráce. Návrhu bylo třeba ušít na míru mechaniku i konstrukci výrobku. Původně plánovaný čas vyhrazený na vývoj produktu se zdvojnásobil. Designéři museli překonat počáteční rozpaky konstruktérů a získat je na svou stranu. Konstruktéři se museli naučit pracovat s některými novými technologiemi – například světlovodem. Přes počáteční nedůvěru byli nakonec rádi, že to toho šli, protože jim taková spolupráce přinesla nové možnosti. Všichni si totiž byli vědomi, že vzniká výjimečný výrobek. A dveřní komunikátor 2N Helios jím je.
Všechny transparentní plastové části dveřního komunikátoru jsou homogenně podsvětleny. Žádné dotykové plochy – na rozdíl od konkurenčních výrobků – nebyly vyrobeny z plastických hmot, ale z vysoce kvalitní oceli. Ta odolává vnějším vlivům a zaručuje dlouhodobou životnost a stabilní vzhled i v náročném vnějším prostředí. Technologická inovace – použití prořezané ocelové desky – dodala výrobku puristický, velmi elegantní vzhled, který jej vynesl do kategorie luxusních designových kusů, a zároveň téměř znemožnil jeho kopírování.
Firma tak získala svého reprezentanta, produkt, který ji posunul o pár stupínků výš. Díky němu se liší od ostatních a je snadno rozpoznatelná a zapamatovatelná. Její výrobek s výjimečným designem se již sedmý rok hojně dodává do moderních projektů kancelářských budov po celém světě. V tomto případě atraktivní vzhled doplněný technickými kvalitami vyčlenil výrobek z běžné produkce a zajistil jemu i výrobci výlučné postavení na trhu.

Michaela Streit Kádnerová
foto: archiv Divan Design

m.streit.kadner@gmail.com

Divan design, s. r. o.
Z. Pavlíček, Managing Director
www.divan.cz
Poskytuje poradenství a služby v oblastech průmyslového, grafického a interiérového designu.

Reklama
Související články
Made in Česko: Bezpečné bezdrátové spojení pro všechny

Prognózy, které se týkají internetu věcí (IoT) a průmyslového internetu věcí (IIoT), se mění stejně rychle jako možnosti této technologie samy. Už v roce 2008 bylo na světě víc připojených zařízení než lidí a odborníci ze Světového ekonomického fóra (WEF) tvrdí, že do roku 2025 bude 41,6 miliardy zařízení zachycovat data o tom, jak žijeme, pracujeme, pohybujeme se, jak fungují naše zařízení, stroje.

Jízdní kola z vesmírného inkubátoru

V České republice existuje celá řada firem, které se svými produkty prosadily po celém světě. Často nejsou ani tak známé doma jako spíš za hranicemi naší země, kde v ojedinělých případech vytvořily dokonce nový segment trhu. Seriál formou stručného příběhu představuje čtenářům cestu, po které se podnikatel se svojí firmou vydal, jaké milníky jej provázely a jakých úspěchů a uznání na světovém trhu dosáhl.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Související články
Umělé svaly, část 3: Dielektrické elastomery, 2. díl

Náš seriál pokročil do 21. století, ve kterém se téma umělých svalů stále častěji spojuje s technologií dielektrických elastomerů. Mobilní roboti, výrobní stroje, linky, dopravníky… všude zde se nabízí jejich využití. 2. díl je pokračováním a dokončením tématu dielektrických elastomerů

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Umělé svaly; část 3. Dielektrické elastomery, část 1.

Náš seriál pokročil do 21. století, ve kterém se téma umělých svalů stále častěji spojuje s technologií dielektrických elastomerů. Mobilní roboti, výrobní stroje, linky, dopravníky… všude zde se nabízí jejich využití.

Umělé svaly, část 1. Historie a úvod do problematiky

Téma umělých svalů obecně spadá do oblasti pohonů strojů a zařízení. Jedná se o poměrně moderní typ pohonu. S jejich nasazením se v současné době počítá především u humanoidních nebo mobilních robotů, ale předpokládá se, že v budoucnu budou schopné nahradit konvenční pohony, které jsou v prvním kvartálu 21. století zastoupeny hlavně pohony se spalovacími motory nebo elektromotory.

Na cestě ke zrození stroje, část 5: Zakázka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Firmy oceňují studentskou mezioborovou spolupráci

Už po patnácté se na Západočeské univerzitě v Plzni uskutečnil ojedinělý výukový projekt DESING, v němž studenti z několika zdejších fakult pracují v multioborových týmech na tématech zadaných průmyslovými podniky. Vyvrcholením jeho, již 15. ročníku, byl jubilejní 10. mezinárodní workshop, který proběhl začátkem dubna ve Vědeckotechnickém parku Plzeň. Čtyři nejúspěšnější plzeňské a dva bavorské studentské týmy tu v anglicky vedených prezentacích představily návrhy svých technických produktů.

Budoucnost výroby tkví v inovacích, Část 3. Inovační workshop

Jsme zemí s průmyslovou tradicí, díky níž jsme se z provincie stali jednou ze předních ekonomik světa. Dnes ale nedokážeme plně využít inovační potenciál a zaostáváme za vyspělou Evropou. Co nás brzdí? Seriál, který připravují odborníci společnosti Autodesk, se na příkladech dobré praxe snaží nastínit možné cesty, jak by firmy a jedinci mohli zvýšit svůj potenciál a tížený efekt.

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Kontakt s regionálními firmami je pro mě obrovskou inspirací

V cyklu podnikatelských příběhů jsme tentokrát měli možnost vyzpovídat Ing. Jiřího Holoubka, jehož profesní kariéra byla spojena především se společnosti ELCOM. V současné době se Jiří Holoubek vrcholově věnuje problematice Průmyslu 4.0.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit