Témata
Reklama

Manažerské zásady řádného hospodáře, Díl 3.

Každé lidské konání s sebou přináší možná rizika, a to jak v osobní, tak i profesní rovině. Ti, jež jsou osvíceni, však dokážou volit takové kroky svého počínání, že je do případných problémů nepřivedou. Náš seriál, který pro vás připravuje renomovaný krizový manažer Petr Karásek, si klade za cíl formou edukace a osvěty předat zkušenosti jak začínajícím, tak i renomovaným podnikatelům, aby svůj byznys přivedli po rozbouřeném moři podnikání bezpečně do přístavu bez zásadních šrámů a újmy.

Tento článek je součástí seriálu:
Krizové řízení
Díly
Petr Karásek

Po manažerských zkušenostech v Karose a posléze v Iveco se profesní dráha Petra Karáska začala ubírat směrem krizového manažera. V ČR, na Slovensku a v Polsku vedl týmy, které stabilizovaly a připravily pro další rozvoj takové firmy, jako dnešní Škodu Transportation, Kord, Texiplast, Bonitex, DISA Industries, perspektivní závody skupiny Jablonex, Aweld, Legios Loco, Kovosvit MAS, Essa Czech a další. Dosud nejvýznamnějším projektem, který ing. Karásek jako krizový manažer se svým týmem úspěšně realizoval, byla záchrana firmy Tatra Trucks a její příprava pro další rozvoj. 

Díl 3. Co se stane, když v podniku vypukne akutní krize?

Akutní krizi podniku lze přirovnat k rozsáhlé havárii. V prvních okamžicích po ní se v jejím okolí většinou rozhostí neobvyklé ticho. Podobně i ve firmách je v této situaci jakýsi neobvyklý klid. Lidé se schovávají do svých dílen a kanceláří, naoko se věnují své běžné práci a neustále vyčkávají, co se bude dít. Zmatené vedení, pokud není na takovouto situaci dostatečně připraveno, zjišťuje, že dalším hektickým popohánění zaměstnanců a rozdáváním zmatečných a nekoordinovaných příkazů situaci už nikterak nevyřeší. Všichni jsou tak nějak zkoprnělí.

Takováto situace nastává v okamžicích, kdy dlouhodobě neřešená krize podniku přejde do fáze krize cash-flow, podnik nemá na úhradu svých závazků, a není nikdo, kdo by mu v této situaci ještě půjčil. Zaměstnanci nedostávají výplatu, každým okamžikem se očekává přerušení dodávek energií, dodavatelé už nechtějí dodávat na dluh bez vidiny zaplacení a v insolvenčním rejstříku se objevují první podané návrhy na insolvenci. Neustále zvoní telefony od věřitelů, kteří se domáhají úhrady svých pohledávek nebo hrozí sankcemi a jinými nepříjemnostmi. Nezřídka se před podnikovou bránu začínají sjíždět televizní štáby či novináři. Parník se potápí a oni chtějí tuto tragédii sledovat v přímém přenosu.

Výše popsaná situace je samozřejmě extrémním stavem, nicméně sám jsem měl možnost ji několikrát osobně prožít a věru to není nic příjemného. Ani pro tým lidí, který přichází pomoci zvenčí a na vzniklých problémech nemá žádný podíl viny.

Reklama
Reklama
Reklama

S kolegy jsme zažili případ, kdy jsme byli pozváni za účelem jakési oponentní analýzy situace podniku v problémech, a když jsme do podniku vyrábějícího obráběcí stroje přijeli, majitel odletěl neznámo kam (a nebral telefony), představenstvo se rozprchlo a naprostá většina top managementu rezignovala. Zaměstnanci několik týdnů bez výplaty, dodavatel elektřiny oznámil odpojení silového přívodu do výroby během 24 hodin a všichni čekali, co bude. Jen fontána před vchodem do budovy ředitelství tryskala, jako by se nic nedělo.

V jiném případě výrobce a dodavatele automobilových komponentů kategorie Tier1, který jeho zahraniční vlastník „dokormidloval“ do úpadku, byl podnik vystaven významným hrozbám jak od odběratelů – tedy pokud by přerušil z jakéhokoliv důvodu dodávky „just in time“ – tak i od dodavatelů surovin i služeb – pokud okamžitě neuhradí, nebo alespoň nezačne významně hradit splatné dluhy. Jedna spediční firma, která nedostala zaplaceno, dokonce svými vozy zablokovala výjezd ze závodu, aby nebylo možné expedovat ani to, co ještě bylo ve skladech. Tím si chtěla vymoci přednostní právo na úhradu svých pohledávek. Řidič i s klíčky od zamčeného kamionu odjel a majitel spediční firmy po telefonu vzkázal, že vozidlo má poruchu převodovky a jakákoliv manipulace s ním není možná, než dorazí údajně objednaný náhradní díl kdesi z tramtárie.

Tato situace podniku se nedá utajit, byť se o to řada majitelů v podobných chvílích naivně snaží. Věřitelé se snaží zachránit své pohledávky, protože už zpravidla ztratili poslední špetky víry, že dostanou zaplaceno. Banky mají pro tyto situace připravené speciální nástroje – týmy – jsou tedy v jakési relativní výhodě, oproti ostatním věřitelům z řad dodavatelů. Zejména ti menší – kooperanti a dodavatelé různých služeb – jsou situací značně zaskočeni a myslí si, že když řádně a poctivě dodávali, musí přece dostat zaplaceno, nebo alespoň vráceno dodané zboží zpět.

Odběratelé a „průmysloví“ zákazníci posílají do podniku jeden audit za druhým a začínají se starat o co nejrychlejší přesměrování odběrů k jiným dodavatelům, a to včetně překotného odvozu již vyrobeného zboží či speciálního nářadí.

Mezi zaměstnanci je panika, přičemž zpravidla velká většina z těch nejlepších už v daný okamžik v podniku není. To jsou ti, kteří cítili neřešitelné problémy podniku už dopředu, a přesto, že na ně majitele či vedení třeba opakovaně upozorňovali, nebyli dostatečně vyslyšeni. Zbývající zaměstnanci krachujícího podniku cítí, že jejich okolí, zejména na malém městě nebo na vesnici, se na ně začne dívat jinak – s lítostí, či někdy i s pohrdáním.

Své zkušenosti krizového manažera Petr Karásek velice čtivým způsobem sepsal v knize Léčení firem v krizi (2017). Knihu je možné si objednat přímo u autora na adrese

petr.karasek@ascalae.cz.

V podniku chybí informace, co bude dál. Informační vakuum zaplňují fámy a polopravdy, majitelé a management se uchylují do kanceláří či mimo podnik (většinou s výmluvou, že se musí věnovat akutně jednání s bankami) a v pozadí si „žraloci“ různých investičních skupin zpravidla brousí zuby na získání levné kořisti, která se již téměř bezbranně zmítá na suchu mělčiny.

Příště: Kdo vyřeší krizi v podniku?

Roman Dvořák

roman.dvorak@mmspektrum.com

Reklama
Související články
Jak vést firmu k prosperitě ve složité době,
Část 3. Od inovací k produktu

Pro letošní rok jsme společně s Českou asociací interim managementu připravili sérii 10 podcastů, do kterých si renomovaný krizový manažer Petr Karásek zve své hosty. V minulém dílu k diskuzi s ním usedl Jiří Vaněk, bývalý kolega z Karosy Vysoké Mýto a v současné době zastávající post technického ředitele společnosti Ammann Czech Republic, a Petr Novague, průmyslový designer světového renomé.

V čele high-tech továrny

Ivan Slimák je vedoucím závodu Škoda Auto ve Vrchlabí. člověk, který místo já většinou říká my je ve vedení závodu od roku 2011 a dá se říci, že mu dal novou tvář. Do té doby se zde montovaly Škodovky, známé jsou 1203, 105, 120, Favorit, Octavia, Roomster a další. Rozhodnutím koncernu Volkswagen se zde od roku 2011 nastartoval nový projekt a v roce 2012 sériová výroba automatických převodovek DSG (Direct Shift Gearbox).

Je třeba udělat seriózní diagnózu českého průmyslu

Český průmysl je nemocný subdodavatelstvím a pouhým montováním. Jsme nad únosnou míru pouhým subdodavatelem Evropské unie, především Německa, mnohokrát subdodavatelem subdodavatelů. Z řemeslníka kdysi světové úrovně jsme se stali nádeníkem. Je třeba to změnit, přestat být závislý na odběratelích, kteří diktují, za kolik jim můžete jejich součástku nebo jejich díl vyrobit. Chopte se příležitosti a vytvořte svůj vlastní finální výrobek s vyšší mírou lidského umu, který můžete prodat komukoliv na světovém trhu, abyste se stali nezávislými!

Související články
Ve svém životě bych nic neměnil

Tuto charakteristiku nám sdělil na závěr našeho rozhovoru Zdeněk Pelc, šéf GZ v Loděnicích, který je další osobností našeho seriálu podnikatelských příběhů. Byl dlouhá léta ředitelem Gramofonových závodů, po Sametové revoluci pak pokračoval jako ředitel společnosti GZ Media, které se roku 2007 stal většinovým vlastníkem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

Fórum výrobních průmyslníků

Pomůže vám integrace reálných prvků digitalizace a robotizace do vaší firmy zajistit vyšší produktivitu ve výrobě a dosažení vyšší efektivity všech vnitropodnikových procesů - od přijetí zakázky, přes konstrukci, výrobu, až po její expedici a v neposlední řadě nahradí tyto prvky scházející pracovní sílu?

Fórum výrobních průmyslníků

S jakými firemními předsevzetími vstupujete do nového roku? Jaký po obchodní stránce očekáváte letošní rok ve srovnání s předchozím?

Fórum výrobních průmyslníků

Je typ vaší výroby (klíčový výrobní úsek ve firmě) vhodný k tomu, abyste integrací inteligentních automatizovaných systémů a „chytrých“ technologií on-line propojenými zvýšili její efektivitu provozu? Je to pro vás v této chvílí „na programu dne“, nebo jsou pro vás aktuálnější investice do upgrade výroby?

Jak se transferuje know-how

„Pokud někde postavím pět strojů a budou z nich padat šrouby, které budu odesílat do zahraničí, tak to je samozřejmě jiná přidaná hodnota, než když vybuduji vývojové centrum, kde mám devadesát procent vysoce sofistikovaných pozic, spojené s výrobním závodem,“ říká programový ředitel GE Aviation pro Českou republiku Milan Šlapák, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra rozhovor.

E-commerce posouvá logistiku do vyšší dimenze

S rozvojem elektronického obchodování zaznamenala logistika velké změny. Dalším zlomovým okamžikem byl příchod pandemie na začátku tohoto roku, kdy e-shopy a logistické společnosti poskytující služby pro e-commerce musely prakticky den ze dne změnit své obchodní jednání, včetně logistiky. Proč se to jako jednomu z mála segmentů ekonomiky úspěšně podařilo a dále daří, jaké jsou nové trendy a jaký potenciál má umělá inteligence a další moderní technologie v logistickém byznysu? MM Průmyslové spektrum nad těmito tématy diskutovalo se zakladatelkou Zásilkovny a výraznou osobností české e- commerce Simonou Kijonkovou.

Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Moderní vědecké řízení podniku, 5. díl: Desatero šesté až deváté

Nasazení informačního systému PPROI do praxe s cílem maximálního zhodnocování kapitálu obnáší pochopení jeho základních vědeckých stavebních kamenů. To si klade za cíl toto edukační desatero, které na stránkách časopisu postupně publikujeme. Dnes vám předkládáme šestou až devátou tezi.

Montovna dlouhodobou prosperitu nezajistí - část 4.

Pokračujeme v našem seriálu o transformačním procesu montovny, tj. podniku, který nemá vlastní produkt či službu, nemá značku a nemá ani přístup ke koncovému zákazníkovi. V minulém vydání jsme se zabývali instinktem lovce a schopnostmi rychlé akce, dnes se zaměříme na eliminaci TAGA a inovační myšlení.

Montovna dlouhodobou prosperitu nezajistí, Část 2.

V minulém vydání jsme si vysvětlili pojem montovny, tj. podniku, který nemá vlastní produkt či službu, nemá značku, a nemá ani přístup ke koncovému zákazníkovi. Výroba je de facto poskytovanou službou zvanou „outsourcing“ pro globální a nadnárodní společnosti s nízkým podílem vlastního výzkumu a vývoje. Prvním důležitým krokem je přiznat si submisivní pozici v globálním dodavatelském řetězci a sebrat odvahu ke změně. Odvážní čeští manažeři to dokázali prosadit i v rámci nadnárodních koncernů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit