Témata
Vydání #9
Září 2018Téma měsíce

1. veletržní vydání

Speciální vydání zaměřené na technologii obrábění při příležitosti MSV a IMT Brno a veletrhu AMB Stuttgart

Články

Servis

Stroje rostou se zákazníkem, říká pamětník českého obrábění Miroslav Otépka

Česká republika si v letošním roce připomíná 100 let od svého vzniku. Mezinárodnímu strojírenskému veletrhu v Brně je 60 let. Redakce MM Průmyslového spektra se rozhodla také zavzpomínat a k rozhovoru pozvala Miroslava Otépku, který stál u zrodu konstrukce a výroby českých obráběcích strojů. Miroslav Otépka se z profese dělníka vypracoval na respektovaného majitele jedné z největších českých strojírenských firem. Aktivita, optimismus a dobrá nálada ho neopouštějí ani ve věku, kdy se jiní věnují odpočinku. Možná je to jeho filozofií a jak sám říká: „Práce mi nikdy nic nevzala, vše, co jsem dělal, dělal jsem rád.“

Z garáže až na vrchol v PVD technologii povlakování

Pavel Holubář je ředitelem průmyslové společnosti SHM. Tato zkratka značí Super Hard Materials, a to je přesně to, o co tu jde. Zjednodušeně řečeno jde principiálně o fyzikální metody nanášení tenkých vrstev na nástroje, kdy nanesená několikamikronová vrstva dává materiálu zcela jiné mechanické vlastnosti. Především podstatně prodlužuje jeho životnost. Jaká byla 25 let trvající cesta až na samotný vrchol, kdy technologie firmy SHM jsou v současné době rozesety ve 35 zemích světa? O tom – a nejen o tom – jsme si s Pavlem Holubářem povídali.

Fórum výrobních průmyslníků

Máte ve své výrobě stroje integrovány do sítě, monitorujete jejich provoz? Pokud ano, jaká data z jejich provozu získáváte a jaký mají pro vás význam? V opačném případě, je pro vás otázka monitoringu výrobních zařízení (výrobního procesu) v blízkém horizontu důležitá? Co od něj očekáváte?

Montovna dlouhodobou prosperitu nezajistí, Část 3.

Pokračujeme v transformačním procesu montovny, tj. podniku, který nemá vlastní produkt či službu, nemá značku, a nemá ani přístup ke koncovému zákazníkovi. V minulém čísle jsme se zabývali ustavením zcela nového týmu, nezávislého na stávajícím obchodně-výrobním týmu, s instinktem lovce, který jde cíleně po hledání vyšší přidané hodnoty.

Dodavatelská souhra

Jihočeská společnost Merulend je další příklad rodinné firmy. Již před dvaceti lety pan Merunka založil zámečnickou dílnu a postupně do svého podniku přizval ostatní členy rodiny. Byl si tak jistý svým podnikatelským záměrem, že ho neodradila ani krize v roce 2009. Naopak, začal v té době se stavbou nové výrobní haly v Blansku u Kaplice, ve které společnost sídlí a vyrábí dodnes. Od letošního roku pomáhá s výrobou přesných dílů zejména do vstřikovacích lisů s tolerancemi do 0,02 µm také nové YCM soustružnické obráběcí centrum NTC-2000LY.

Intralogistika jako jeden celek

Linde Material Handling (Linde MH) již není jen dodavatelem skladové techniky a vozíků, ale nabízí komplexní řešení pro tok materiálu. Přesvědčit se o tom mohli návštěvníci již třetího ročníku firemního intralogistického veletrhu World of Material Handling (WoMH), který proběhl v červnu v německém Mannheimu. Veletrhu se zúčastnila rovněž řada partnerských společností z oblasti plně automatizovaných řešení, energetických systémů, nástavbových zařízení, výroby pneumatik nebo vybavení pro pracoviště řidiče.

Dokonalé stroje na dosah celé Evropě

Slavnostní atmosféru zažívala od 26. do 29. června průmyslová zóna městečka Neufahrn poblíž Mnichova. Modré balonky, modré slunečníky, modré závěsy i koberec – a samozřejmě hlavně velké modré stroje. To vše znamenalo, že zde právě probíhá oficiální otevření nového Technologického centra společnosti Prima Power.

MSV v roce dvojích kulatin

Mezinárodní strojírenský veletrh, nejvýznamnější průmyslová událost ve střední Evropě, je opět přede dveřmi. Redakce MM Průmyslového spektra se proto setkala s Jiřím Kulišem, generálním ředitelem Veletrhů Brno.

Výzvy pro českou ekonomiku

Inženýrská akademie ČR je organizace sdružující lidi, jejichž společným zájmem je podpora technického rozvoje, výzkumu, vzdělávání a inovací. V jejích řadách najdeme špičkové odborníky z nejrůznějších technických oborů. V našem seriálu dáváme postupně slovo těm z nich, jejichž oblasti působnosti mohou být pro čtenáře MM Průmyslového spektra zvláště zajímavé.

Spolu (nejen) pro informační bezpečnost

Jedním z komerčních subjektů, které dlouhodobě spolupracují s českými univerzitami, je společnost Gordic. Tento tvůrce softwaru, především pro veřejnou správu a bankovnictví, se dlouhodobě zabývá dnes tak žhavou problematikou kybernetické bezpečnosti. Jedním z jeho důležitých partnerů na poli akademickém je Fakulta podnikatelská brněnského VUT. Ohledně názorů na tuto spolupráci tentokrát proběhla diskuze ve třech. Zúčastnila se doc. Ing. Zdeňka Konečná, proděkanka fakulty, Ing. Viktor Ondrák, Ph.D., pracovník Ústavu informatiky, a Ing. Jaromír Řezáč, generální ředitel společnosti Gordic.

České vize pro evropské plastikářství

Od raného mládí to šluknovského rodáka Zdeňka Rybczuka táhlo ke strojařině. Navzdory tomu je dnes vrcholovým manažerem v oblasti plastikářství – konkrétně působí ve firmě Coveris Rigid Zell Deutschland na pozici ředitele výroby a obchodu. Jaká byla jeho životní cesta a jak se stalo, že „konvertoval“ od kovů k plastům?

Chytrá řešení pro bezpečnost

Každého bezpečnostního technika a vedoucího provozu zatěžuje „papírová“ administrativa spojená s pravidelnou bezpečnostní kontrolou vázacích prostředků.

Role majitele a krizového manažera při záchraně firmy

Každé lidské konání s sebou přináší možná rizika, a to jak v osobní, tak i profesní rovině. Ti, jež jsou osvíceni, však dokážou volit takové kroky svého počínání, že je do případných problémů nepřivedou. Náš seriál, který pro vás připravuje renomovaný krizový manažer Petr Karásek, si klade za cíl formou edukace a osvěty předat zkušenosti jak začínajícím, tak i renomovaným podnikatelům, aby svůj byznys přivedli po rozbouřeném moři podnikání bezpečně do přístavu bez zásadních šrámů a újmy.

TOSmeet & TOSday 2018

Zákaznický den ve firmě TOS Varnsdorf tradičně patří k vyvrcholení půlročního maratonu open houses, které pořádají téměř všechny výrobní a obchodní společnosti v komoditě obráběcích strojů pro své zákazníky a obchodní partnery. Zejména u výrobních firem je neopakovatelnou příležitostí zavítat do jejich provozů, zhlédnout zdejší technologické možnosti, být přímo od zdroje informovaný o žhavých novinkách a technologických řešeních, a v neposlední řadě pak potkat a pohovořit se známými lidmi.

Workshop u zákazníka

Německého výrobce obráběcích strojů Hermle netřeba technické veřejnosti blíže představovat. Patří mezi světovou špičku, a pokud někdo hledá do svých výrobních provozů technologii frézování té nejvyšší přidané hodnoty co se efektivity, přesnosti a spolehlivosti provozu týče, měl by svoji pozornost na tohoto rodinného výrobce ze švábského Gosheimu zaměřit. Dvě naše reportáže zveřejněné v předchozích vydáních MM Průmyslového spektra přinesly přímé svědectví z výrobních provozů (viz www.mmspektrum.com/171213 a www.mmspektrum.com/180603).

Desatero pro export: Cenotvorba v mezinárodním obchodě

Cenová tvorba je pro trh domácí a pro zahraniční trhy odlišná. V dnešním pokračování našeho seriálu o exportu se proto zaměříme na některá specifika, která se obvykle berou v potaz při nastavování cenové politiky. Tato specifika můžeme rozdělit na náklady, které nejsou spojeny s konkrétní dodávkou, ale promítnou se do nákladů firmy, a dále náklady, jež jsou přímo spojeny s každou expedicí produktu do zahraničí.

Vyvíjí se nový solný reaktor

Ruští vědci zahajují přípravu koncepce reaktoru chlazeného tekutými solemi, který je považován za nezbytnou součást budoucnosti jaderné energetiky. Tento reaktor je totiž schopen spalovat nejrizikovější radioaktivní odpady pocházející nejen z jaderné energetiky. Dále se připravuje tendr na výstavbu reaktoru BREST-300, který také přispěje k řešení problému použitého jaderného paliva.

Nový způsob montáže nástrojových brusek

Společnost Walter uspořádala v polovině června ve svém sídle v Kuřimi den otevřených dveří aneb Open House 2018, na kterém představila zákazníkům z České republiky i sousedních zemí své nejnovější technologie pro výrobu, měření a ostření řezných nástrojů.

Automatica 2018

Velkolepou přehlídkou robotů a řešení pro chytré továrny budoucnosti se stal letošní ročník veletrhu Automatica, který ve dnech od 19. do 22. června na výstavišti v Mnichově uspořádala společnost Messe München.

Trendy

Automatizace výroby s minimálními personálními nároky

Ať už s možností frézování, nebo soustružení, 4osého, nebo 5osého obrábění, s výměnou palety, či bez ní, s kruhovým zásobníkem palet, věžovými upínacími přípravky pro vícenásobné upínání obrobků, automatizací a progresivním ovládacím panelem, univerzální 5osá obráběcí centra lze flexibilně přizpůsobit a rozšířit pro každou aplikaci.

Vysoká funkčnost na kompaktním prostoru

Nový ohraňovací lis Bystronic Xpert 80 je po všech stránkách výjimečný stroj. Co tedy nabízí? Zvýšený výkon pro univerzální ohýbání dílů, prodlouženou délku ohybu pro složité jednotlivé díly i velké série a lepší dynamiku rychlých ohybových sekvencí.

Výhody tangenciálního uložení

Nástroje řady WNT SOGX poskytují cenově výhodné a procesně bezpečné soustružení na dlouhotočných automatech. Uživatelé tak mohou profitovat z inovačního potenciálu společnosti Ceratizit Česká republika.

Maximální výkon na kuželových stopkách

Hydraulický upínač Tendo E compact firmy Schunk se simultánním kontaktem na kuželové a čelní ploše uzavírá mezeru, která vzniká mezi přírubou upínače a čelem vřetena u strojů s rozhraním BT s dvojitým kontaktem.

Vlastnosti vřeten CNC soustruhů - 1. část

Vřeteno soustruhu a jeho pohon tvoří jeden ze základních agregátů stroje. Od jeho výkonu se odvíjí výkonnost celého stroje. Pohon vřetena musí zajistit dostatečný krouticí moment nutný k vyvození řezné síly na nástroji. Současně musí být při obrábění k dispozici otáčkový rozsah odpovídající obráběnému materiálu obrobku, použitému nástroji a technologii. Toto jsou jen základní vlastnosti očekávané od každého vřetena, pokud jde o řezný proces.

Nezávislá obráběcí jednotka zvýší produktivitu výroby

Vývoj v konstrukci a výrobě obráběcích strojů se mimo jiné dlouhodobě zaměřuje na zdokonalování manipulace se součástmi i polotovary, a především na větší uplatnění robotizace a automatizace.

Zlaté české ruce pro obráběcí stroje

Významná česká strojírenská společnost Toshulin se začátkem letošního roku rozrostla o další firmy: TOS Kuřim – OS a ČKD Blansko – OS. Tato akvizice přinesla rozšíření nabídky strojů kromě horizontálních obráběcích center také o velká portálová obráběcí centra a svislé soustruhy s velkými průměry upínacích desek od čtyř metrů výše.

Jak na náročnou výrobu?

Podívejme se na dva příklady z praxe renomované české strojírenské společnosti.

Výkonné obrábění velkých obrobků

Pro těžké obrobky velkých průměrů jsou ideální víceúčelové stroje řady INTEGREX e-H společnosti Yamazaki Mazak. Umí totiž dokončit obrábění v jednom upnutí, včetně soustružení, frézování, vyvrtávání a vrtání, aniž by bylo nutné součást přemisťovat do jiného stroje.

Produktivní řešení pro výrobu automobilů

Jak je možné komplexní automobilové konstrukční díly vyrábět ještě efektivněji a jakou roli při tom hraje digitalizace výrobních prostředků? Odpovědi na tyto otázky má skupina Emag připravené pro letošní AMB, který se odehraje ve dnech od 18. do 22. září ve Stuttgartu.

Nové univerzální frézy pro srážení hran

V nedávné době rozšířila japonská společnost Tungaloy svoji produktovou řadu TungQuad o ekonomické a multifunkční srážecí frézy se širokými možnostmi srážecích operací.

Nový soustruh bude představen v Brně

Již na dubnových zákaznických dnech potvrdil management strojírenského podniku Kovosvit MAS, že letošní hlavní novinkou v produkci firmy bude zcela nový soustruh. Stroj představí společnost ze Sezimova Ústí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Novinkou hodlá navázat na úspěšný soustružnický program, který firmu proslavil již brzy po jejím založení v roce 1939.

Řešení pro digitální budoucnost

Firma Zoller Czech, představí na letošním strojírenském veletrhu v Brně nejnovější měřicí, seřizovací a kontrolní přístroje a softwarová řešení.

Revoluční technologie tváření závitů

Již na veletrhu AMB 2014 byla prezentována revoluční technologie tváření závitů nástrojem Punch Tap jako výsledek společného vývoje firem Emuge-Franken a Audi. Tento revoluční nástroj zhotoví závit otočením vřetena stroje o 180°. Od 1. ledna 2018 přestalo platit omezení vztahující se na použití tohoto nástroje pouze v koncernu VW. Nyní je tedy tato novinka dostupná všem.

Spolehlivé a efektivní obráběcí centrum s flexibilitou pěti os

Pětiosé horizontální obráběcí centrum Makino a500Z přináší vysokou efektivitu při simultánním pětiosém frézování i indexovaném obrábění. Uplatní se například při výrobě součástí a forem pro tváření a lití v automobilovém a leteckém průmyslu, výrobě průmyslových komponent i v malosériové výrobě.

Pětiosý upínač a dalších 8 000 novinek pro obráběče

Aktualizovaný katalog společnosti Hoffmann Group pro kovoobráběcí průmysl zahrnuje na 80 000 kvalitních nástrojů, zařízení provozů a produktů z oblasti osobních ochranných prostředků. Mezi téměř 8 000 novinkami je – stejně jako v předchozích letech – i mnoho výrobků prémiové značky Garant. Katalog 2018/2019 je k dispozici v 18 jazycích a platí od 1. srpna 2018. Od tohoto data jsou všechny artikly dostupné také ve firemním e-shopu.

Novinky pro frézování a soustružení

Náš svět je ve fázi prudkého technického rozvoje. Ještě nikdy jsme neměli k dispozici takové znalosti a prostředky jako právě nyní. Aby bylo možné tento trend podporovat a přizpůsobovat se mu, je třeba začít v daleko větší míře využívat automatizaci. To však s sebou nezbytně přináší potřebu systematizace a optimalizace procesů. Čas promarněný neefektivními činnostmi nelze nijak nahradit a neproduktivní čas navíc znamená ztráty financí i zdrojů. Je tedy namístě využívat i v oblasti obrábění kovů takové nástroje, vybavení a postupy, které zajistí efektivní, bezpečnou a spolehlivě opakovatelnou výrobu s možností rychlé adaptace na průběžně se měnící požadavky trhu. Nástroje Seco uváděné v rámci druhého vydání novinek roku 2018 takové možnosti přinášejí.

Komplexní servis nástrojů - cesta ke zvyšování produktivity

V oboru péče o nástroje – tool managementu – je zúročeno již 17 let zkušeností. Výdejní systémy TM byly opatřeny novým funkčním inovativním designem i se statusovou LED signalizací jednotlivých zásuvek. Komplexní paket služeb Gühring Tool Management Service (GTMS) díky své jednoduché modulové hierarchii může sloužit v každém podniku.

Systém inteligentního obrábění v Průmyslu 4.0

Společnost Iscar přijala v rámci modernizace koncepci inteligentního obrábění (IQ) pomocí mnoha logických zlepšení v oblasti vývoje svých nástrojů. Výsledkem je řada nástrojových řešení Logiq, která předpovídá a splňuje potřeby zákazníků. Logiq představuje inteligentní logický postup v sérii strategických kroků k implementaci standardů Industry 4.0 a zároveň zajišťuje kontinuitu a stabilitu.

Upínací systémy s nulovým bodem

Firma SMW-Autoblok Spannsysteme dodává upínací systémy na klíč pro mnoho různých odvětví. Uživatelé si přitom mohou vybrat z kompletního portfolia výrobků z oblasti upínacích systémů pro soustružení a broušení. Ať se jedná o sklíčidla s rychlovýměnnými čelistmi, membránová sklíčidla nebo samostředicí lunety, firma SMW-Autoblok má ve svém programu vhodný upínač pro každou aplikaci.

Nástroj pro vrtání a frézování v malých prostorech

Svislé zajetí do materiálu (jako při vrtání), frézování drážky do plna a následně dokončovací frézování, to vše v jednom kroku. S řezným nástrojem CrazyMill Cool P&S od švýcarského výrobce Mikron Tool je to možné.

Řešení pro náročné obrábění

Společnost Pama byla založena před 90 lety a evolučním vývojem se stala spolehlivým a vyhledávaným dodavatelem řešení obrábění u významných globálních strojírenských korporací. Je výrobcem velkých horizontálních vyvrtávacích a frézovacích strojů, velice kompetentní je také v horizontálních obráběcích centrech Speedmat HP, která jsou vyráběna s rozměrem pracovního stolu od 1 000 x 1 000 mm a jsou dodávána zejména v paletovém uspořádání. Před 15 lety společnost Pama rozšířila výrobní sortiment také o velká vertikální portálová obráběcí centra.

Na cestě k novým obzorům

Společnost F. Zimmermann uvádí na trh své první horizontální obráběcí centrum. Pomocí nové konstrukční řady mohou uživatelé – především z oblasti leteckého průmyslu – vysoce hospodárně obrábět sériové díly. Vsazeno bylo na dvě inovace – manipulační systém pro palety a konstrukci stroje s pojízdným stojanem.

Výroba

Progres v navyšování podílu na trhu

Skupina Plansee Group dosáhla v hospodářském roce 2017/18 konsolidovaného obratu 1,3 miliardy euro, což znamenalo nárůst o 11 % ve srovnání s předchozím obdobím. V rámci bilanční tiskové konference konané v Reutte o tom informovali členové představenstva Bernhard Schretter a Karlheinz Wex.

Propojené procesy a inteligentní výroba

Světové potravinářské společnosti se povedlo sloučením informačních a provozních technologií propojit procesy, lidi a technologie. Přineslo to zvýšení produktivity, méně papírování i úspory energií. S transformací pomohla společnost Rockwell Automation svým konceptem Connected Enterprise.

Inovace komponentů pro obráběcí stroje

Firma Coroll již od roku 1995 zastupuje na českém trhu společnost NSK. Opírá se o technické zázemí tohoto japonského výrobce, který nepřetržitě investuje do inovací a vývoje svých produktů – ložisek, kuličkových šroubů a lineárních vedení.

Nové dimenze tváření a obrábění

Věcí, bez kterých si většina z nás už neumí život vůbec představit, neustále přibývá. Počítače, telefony, televize, auta – a tak bychom mohli pokračovat téměř do nekonečna. Kdybychom se ovšem většiny laické veřejnosti dotázali, jak tyto věci vlastně vznikají, asi bychom se setkali s nechápavým pohledem.

Monitorování stavu strojů pomáhá výrobě i údržbě

„Ve zvyšování efektivity výroby hraje prim prediktivní údržba a postupná digitalizace procesů,“ říká v rozhovoru Roman Bauer.

Úspory především

Dnešní doba patří automatizaci a robotizaci. V průmyslových a výrobních podnicích se automatizace masivně rozšiřuje z výrob i do ostatních činností podniku. Obrovskou proměnou v posledních letech prošel celý obor logistiky a vnitřních procesů hospodaření s nástroji a zásobami. Současný trend velí spořit nástroje a materiál zejména s pomocí jeho dokonalé evidence a přehledu o jeho spotřebě. Je základním přikázáním skladovat pouze nejnižší bezpečný objem zásob, pokud možno v režii dodavatelských firem. Celý proces evidence a životního cyklu nástrojů, včetně objednávání, bývá svěřen softwarovým aplikacím. Samotné fyzické uskladnění nástrojů je řešeno výdejními automaty.

Automatické linky pro zpracování plechů

Automatické výrobní linky Punchpress & Bender od italské společnosti Iron Srl se již dvacet let používají v mnoha odvětvích, jako je například výroba regálů a polic pro velkoprodejce, bezpečnostních dveří, výtahů, skříní a elektrických panelů, kovového nábytku, přepážek, osvětlení, podhledů, průmyslového chlazení, domácích spotřebičů apod. V říjnu je bude možné vidět při příležitosti dnů otevřených dveří společnosti ve městě Trevisa.

Nový systém řadových skříní

Společnost Rittal uvádí na trh nový systém řadových skříní VX25. Jedná se o první systém rozváděčových skříní, který byl plně vyvinut podle požadavků na zvýšení produktivity při výrobě rozváděčů a na hodnotový řetězec podle Průmyslu 4.0. Rittal slibuje významný inovační skok, díky intenzivní analýze a dialogu se zákazníky. Výsledkem bylo mnoho nápadů, které nastavily nová měřítka v oblasti efektivní výroby řídicích a distribučních rozváděčů.

Chytré měření upínací síly

Společnost Kelch uvede ve 3. čtvrtletí 2018 na trh novou generaci přístroje Safecontrol 4.0. Osvědčený systém měření upínací síly ve vřetenu obráběcího stroje je kompletně přepracován a poskytuje nyní uživatelům prostřednictvím vlastní aplikace maximální flexibilitu. Další výhodou je vysoká spolehlivost a v neposlední řadě moderní ergonomický design a jednoduché ovládání.

Efektivní frézování drážek pro pero

Mohelnický Siemens je největším závodem na výrobu nízkonapěťových asynchronních elektromotorů v Evropě. Denně podnik vyrobí více než čtyři tisíce elektromotorů, které jsou určeny k pohonu především průmyslových zařízení, jako jsou například ventilátory, čerpadla, kompresory či obráběcí stroje.

Unikátní kombinovaná technologie PVD povlakování

Bigaan je exotický název nové řady PVD povlaků firmy SHM. Povlaky s obsahem boru vznikají při souběhu dvou principiálně odlišných technologií – obloukového napařování a magnetronového naprašování. Firma dokázala využít výhod obou technologií a připravit nanokompozitní povlak na bázi AlCrBN.

Nové perspektivy v obrábění titanových draků letounů

Rostoucí využití titanu pro aplikace v leteckém průmyslu je za poslední léta velmi dobře zdokumentováno. Stejně tak se tématem diskuze a zkoumání staly i problémy spojené s efektivním, produktivním a vysoce kvalitním obráběním tohoto oblíbeného materiálu. Každá obrobna chce samozřejmě při frézování titanu optimalizovat výkonnost použité frézy, ale bez vhodných technologií a správného know-how to nemusí být až tak snadné. Díky převratnému objevu se však v současnosti začínají v této oblasti věci měnit.

Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit