Témata
Reklama

Respondenty jsme požádali o jejich názor na podobu budoucích technologií. Současná situace přinesla mnoho omezení, mezi jinými postihla také dodavatelské řetězce, znemožnila včasné dodávky do výrobních podniků a přinesla vyšší nároky na bezpečnost zaměstnanců. Jaké nové technologie podle vás mají v současné situaci největší potenciál se prosadit?

Tento článek je součástí seriálu:
Názorové fórum odborníků
Díly
Gabriela Jedličková

V redakci MM Průmyslového spektra pracuje od roku 2006, nejprve na pozici redaktorky webového zpravodajství a tajemnice redakce, poté manažerky inzerce a od roku 2019 na pozici obchodní ředitelky a zástupkyně šéfredaktora. Vystudovala bakalářský stupeň na Fakultě ekonomické ZČU v Chebu, obor Ekonomika terciární sféry.

Lumír Biskup, manažer obchodu a marketingu, Norgren

V současné situaci se stále častěji setkáváme s rostoucími nároky na digitalizaci a inteligentní automatizaci. Na tyto požadavky jsme samozřejmě nuceni rychle reagovat, a proto přicházíme na trh s novými pneumatickými komponenty, jako jsou například úpravné jednotky vzduchu s elektronickým snímačem tlaku. Jsou vybaveny komunikačním protokolem IO-Link, který uživateli umožňuje načítat i měnit parametry bez nutnosti zastavení stroje, ukládat data z provozu zařízení a díky integrované diagnostice tyto parametry ihned vyhodnocovat a tím snížit prostoje strojního zařízení. Zkrátka zvýšila se potřeba digitálního přístupu k aktuálním, správným a přesným datům a možnost je online řídit a měnit prakticky z pohodlí a bezpečí „home office“. A tady vidíme potenciál se prosadit.

Reklama
Reklama
Reklama

Jakub Červeň, podpora digitalizace v průmyslu, Intemac Solutions

Každý podnik zasáhla současná situace jiným způsobem. V rámci programu Digimat se setkáváme s malými a středně velkými výrobními podniky – od potravinářství až po čistou strojařinu. U podniků orientovaných na automotive či aerospace došlo k výraznému poklesu výroby. Avšak většina firem, se kterými spolupracujeme, zaznamenala pouze mírně sníženou poptávku a některé naopak zažívají růst. Tyto podniky pak hledají nové možnosti zvyšování efektivity své výroby. Evidentní je především zvýšený zájem o pomoc při výběru nebo efektivnějším užívání podnikového informačního systému. Hned na druhém místě firmy řeší možnost kapacitního plánování, zeštíhlení výroby nebo vzdálené správy výroby. Domnívám se, že právě takové systémy budou malé a střední výrobní podniky řešit i v budoucnu. Po zvládnutí tohoto kroku se budou moci vydat na cestu rozsáhlejší robotizace nebo automatizace.


Josef Sláma, ředitel, Renishaw                   

Budoucnost mají všechny technologie, které snižují vliv lidského faktoru. Ve výrobním odvětví to budou nepochybně systémy vzdálené kontroly výrobních strojů, vzdálená diagnostika, virtuální stroje a podobně. Ve společnosti Renishaw používáme termín Data Driven Manufacturing Systems. Představitelem produktu, který je úzce zaměřen tímto směrem, je software Renishaw Central. Toto řešení umožňuje uživatelům ukládat na jednom místě data o stavu stroje a stavu probíhající operace, včetně naměřených dat, chybových hlášení a provedených korekcí. Informace může uživatel dále využívat prostřednictvím standardizovaných aplikací, jako je MT Connect, prostřednictvím Renishaw Central API nebo ve vizualizacích přes webové rozhraní.


Zdeněk Haumer, vedoucí technického oddělení, Festo

Vize neosobního propojení lidí z domova je do jisté míry mylná, nejsme stroje. Pro mnoho profesí je synergie bezděčně samočinného sdílení informací nenahraditelná, třeba pro techniky poskytující poradenství. Zlepšení by přineslo velkolepější spojení – například sedět s ostatními ve virtuálním prostoru, ne u obrazovky počítače. I když by to bylo technicky možné, zatím je to nepředstavitelné – potřeba silné infrastruktury, vybavení i astronomické náklady tomu brání. Každá vize je však předzvěstí změn. Jsme přece hrdi na každý nový nástroj „online“. Obory virtuální techniky – netroufám si pro ně použít název IT – právě nesměle otevírají novou sféru a ohromný potenciál pro lidstvo, opouštějící stále více a častěji reálný svět pro ten virtuální.


Jiří Kůs, předseda výkonné rady, Asociace nanotechnologického průmyslu

V současnosti jsou na vzestupu především výrobky a řešení, které působí jako účinná prevence proti virové nákaze. Vedle respirátorů, roušek a dalších respiračních prostředků s nanovlákennou filtrační membránou bych chtěl zmínit nanotechnologické samočisticí nátěry a solitérní čističky vzduchu shodně pracující na fotokatalytickém principu, které čistí vzduch od organických nečistot včetně mikroorganismů. Velmi efektivně působí ve snižování virové nálože v interiérech. Používají se v mnoha zdravotnických zařízeních, tréninkových prostorech českých olympioniků a podobně. Tyto produkty jsou dostupné pro každého. I já je ve svém domě používám.

Související články
Chceme svítit

Povědomí o bývalém vojenském prostoru Stříbro v západní části naší republiky přinášejí buď vzpomínky osobního rázu, nebo přicházejí skrze narukované, kteří zde společně, převážně s romskými spoluobčany z tehdejšího východu Československa, v tankových praporech chránili naši republiku proti vpádu západních imperialistů. Doba se naštěstí změnila. Nyní je to rozvíjející se region jak díky blízkosti k Německu a hlavní dálniční tepně, tak i zásluhou generace techniků, kteří se zde kolem plzeňské Škody zrodili a po jejím rozpadu a rozmělnění se vydali na cestu soukromého podnikání ve strojírenském oboru. Do jedné z takových firem, nacházející se v Kladrubech u Stříbra, jsem se vypravil. Důvodem byla ukázka vzniku a růstu dalšího partnerství s dodavatelem technologií obrábění, společností Mazak.

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

Jak se transferuje know-how

„Pokud někde postavím pět strojů a budou z nich padat šrouby, které budu odesílat do zahraničí, tak to je samozřejmě jiná přidaná hodnota, než když vybuduji vývojové centrum, kde mám devadesát procent vysoce sofistikovaných pozic, spojené s výrobním závodem,“ říká programový ředitel GE Aviation pro Českou republiku Milan Šlapák, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra rozhovor.

Související články
Fórum výrobních průmyslníků

Pomůže vám integrace reálných prvků digitalizace a robotizace do vaší firmy zajistit vyšší produktivitu ve výrobě a dosažení vyšší efektivity všech vnitropodnikových procesů - od přijetí zakázky, přes konstrukci, výrobu, až po její expedici a v neposlední řadě nahradí tyto prvky scházející pracovní sílu?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Fórum výrobních průmyslníků

Je typ vaší výroby (klíčový výrobní úsek ve firmě) vhodný k tomu, abyste integrací inteligentních automatizovaných systémů a „chytrých“ technologií on-line propojenými zvýšili její efektivitu provozu? Je to pro vás v této chvílí „na programu dne“, nebo jsou pro vás aktuálnější investice do upgrade výroby?

Žijeme na dluh dalších generací

Petr Novák aktuálně zastává pozici Director of Automotive Operations ve společnosti JTEKT European Operations. Je zodpovědný za devět výrobních závodů ve Francii, Belgii, ČR, Anglii a Maroku. Obrat této divize čítající 4 000 zaměstnanců představuje 1, 2 miliardy eur.

E-commerce posouvá logistiku do vyšší dimenze

S rozvojem elektronického obchodování zaznamenala logistika velké změny. Dalším zlomovým okamžikem byl příchod pandemie na začátku tohoto roku, kdy e-shopy a logistické společnosti poskytující služby pro e-commerce musely prakticky den ze dne změnit své obchodní jednání, včetně logistiky. Proč se to jako jednomu z mála segmentů ekonomiky úspěšně podařilo a dále daří, jaké jsou nové trendy a jaký potenciál má umělá inteligence a další moderní technologie v logistickém byznysu? MM Průmyslové spektrum nad těmito tématy diskutovalo se zakladatelkou Zásilkovny a výraznou osobností české e- commerce Simonou Kijonkovou.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Sběr (léčivých bylin) dat z výroby

Ano, sběr bylin sem nepatří a je to špatně (?????). Anebo ne tak docela? No, byliny se obvykle sbírají proto, aby po svém zpracování pomáhaly léčit, hojit a podobně. Co to má se sběrem výrobních dat společného? Na první pohled pramálo - ale je to tak úplně pravda?

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

V čele high-tech továrny

Ivan Slimák je vedoucím závodu Škoda Auto ve Vrchlabí. člověk, který místo já většinou říká my je ve vedení závodu od roku 2011 a dá se říci, že mu dal novou tvář. Do té doby se zde montovaly Škodovky, známé jsou 1203, 105, 120, Favorit, Octavia, Roomster a další. Rozhodnutím koncernu Volkswagen se zde od roku 2011 nastartoval nový projekt a v roce 2012 sériová výroba automatických převodovek DSG (Direct Shift Gearbox).

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit