Témata
Reklama

E-commerce posouvá logistiku do vyšší dimenze

S rozvojem elektronického obchodování zaznamenala logistika velké změny. Dalším zlomovým okamžikem byl příchod pandemie na začátku tohoto roku, kdy e-shopy a logistické společnosti poskytující služby pro e-commerce musely prakticky den ze dne změnit své obchodní jednání, včetně logistiky. Proč se to jako jednomu z mála segmentů ekonomiky úspěšně podařilo a dále daří, jaké jsou nové trendy a jaký potenciál má umělá inteligence a další moderní technologie v logistickém byznysu? MM Průmyslové spektrum nad těmito tématy diskutovalo se zakladatelkou Zásilkovny a výraznou osobností české e- commerce Simonou Kijonkovou.

Tento článek je součástí seriálu:
Otevírací rozhovory vydání
Díly
Iva Ruskovská

Stála u zrodu PR v ČR. Od 90. let se této problematice aktivně věnovala jako odborný konzultant nebo tiskový mluvčí v komerční a státní sféře. Mimo jiné vedla první tisková centra v období povodní v ČR nebo působila jako tisková mluvčí a vedoucí oddělení PR a marketingu ÚVN Praha. V současné době se věnuje copywritingu.
Vystudovala sociologii a aplikovanou psychologii na FF UP Olomouc, kde také dokončila doktorské studium. Dlouhodobě se věnuje problematice sebereflexe a efektivní komunikace. V této oblasti absolvovala studium na FF UK Praha a řadu certifikovaných kurzů v zahraničí.

MM: S rozvojem internetu, vznikem e-shopů a internetového obchodování zaznamenala logistika velké změny. V čem vidíte ty zásadní a  v čem přidanou hodnotu nových logistických postupů?

S. Kijonková: Pro rozvoj logistiky vidím největší potenciál v informačních a moderních technologiích. Na prvním místě bych zmínila umělou inteligenci (AI). Technologie AI mohou v logistických provozech využívat například vyspělé rozpoznávání obrazu při sledování stavu zásilek a zařízení, a tím zajišťovat kompletně autonomní přepravu nebo předvídat výkyvy celkového množství zásilek dřív, než k nim dojde. Účelem AI v těchto aplikacích je rozšiřovat lidské dovednosti a také eliminovat rutinní pracovní činnosti. Pracovníkům v logistice se tak uvolní ruce pro smysluplnější práci s vyšší přidanou hodnotou.

Další oblastí, v níž může logistika značně profitovat z technologií založených na AI, je zpracování a využívání obrovských objemů strukturovaných i nestrukturovaných dat. Tato data vznikají v celé délce dodavatelského řetězce a logistické společnosti je dosud využívají jen minimálně.

Reklama
Reklama
Reklama
Ing. Simona Kijonková je podnikatelkou, vizionářkou a investorkou do startupů. Je považována za první dámu e-commerce v České republice. Vystudovala management na VŠE a finance na UJEP. V roce 2010 založila společnost Zásilkovna a během 10 let z ní vybudovala mezinárodní logistickou firmu, která měla v roce 2019 obrat 1,3 miliardy Kč a letos má za cíl přesáhnout obrat 2 miliardy Kč. Aktuálně stojí v čele holdingu Packeta, což je deset firem, kam spadá i česká Zásilkovna, a řídí více než 1 500 zaměstnanců. Za svoji podnikatelskou a inovativní činnost získala řadu ocenění – titul EY Podnikatel roku 2017 Hlavního města Prahy, v roce 2019 zvítězila v žebříčku TOP Podnikatelka roku 2018 vydavatelství Economia. Již řadu let se pohybuje na předních příčkách žebříčku nejvlivnějších žen Forbes. O problematice e-commerce přednáší, vysvětluje ji v médiích i na řadě oborových akcí, z nichž mnoho také pořádá. Simona Kijonková je vdaná, má tři děti: dcery Adrianu (12) a Nikol (7) a syna Jaromíra (9). (Zdroj: archiv Simony Kijonko)

Zajímavým prvkem AI je i tzv. rozšířená inteligence (augmented intelligence). Obecně se jedná o taková řešení, která zvyšují výkonnost a efektivitu nebo snižují chybovost práce zaměstnanců. Typicky jde o kombinaci lidských dovedností a schopností, v nichž AI vyniká (například vyhledávání souvislostí ve velkých objemech dat, včetně nestrukturovaných). Jedním z případů jsou aplikace rozšířené reality. Sem patří různé typy chytrých brýlí pro pracovníky ve skladech. Existují například pilotní projekty, kde brýle s počítačem zaměstnance instruují, jaké zboží mají v jakých regálech vybrat, kontrolují správnost učiněných kroků při kompletaci objednávky atd.

Uvedu konkrétní příklad AI, který nás během pandemie posunul kupředu. V naší firmě jsme spustili voicebota a chatbota. U těchto komunikačních nástrojů je extrémně důležité porozumět tomu, co zákazník žádá. K dosažení toho se používá metodika „deep learning a natural language processing (NLP)“, kdy pomocí hlubokého učení natrénovaná neuronová síť rozpozná, co zákazník potřebuje, tedy porozumí kontextu a vyhledá, vygeneruje nebo poskytne adekvátní informaci, a tím posune dialog dál, případně rovnou vyřeší požadavek zákazníka.

Umělá inteligence se tak stává dalším logickým krokem v procesu digitalizace dodavatelských řetězců, v němž stále větší roli hrají vyspělé analýzy, zvyšování míry automatizace, robotika, využívání přenosné výpočetní techniky a mobilní komunikace. S umělou inteligencí bude možné zvyšovat efektivitu logistických sítí na úroveň, která je pouhým lidským myšlením nedosažitelná.

MM: Umělá inteligence se tedy stává velkým tahounem logistických postupů. Můžete zmínit další témata logistických řešení, ve kterých očekáváte nebo již nastal progres?

S. Kijonková: Jedním z dalších témat logistiky v segmentu AI je využívání autonomních vozidel, zejména ve skladech. Jedná se například o tzv. autonomní roboty. Jde o řešení, kdy roboti dovážejí regály se zbožím k lidským operátorům, kteří z nich následně berou objednané položky a kompletují objednávku pro zákazníka.

Pro náš segment má také velký potenciál robotizace a automatizace výdejních míst. Hlavním smyslem automatických výdejních boxů je lepší komfort pro zákazníka a snaha maximálně vyjít vstříc jeho individuálním požadavkům. Samoobslužným výdejním místem se také k němu dostaneme blíže a nabídneme mu větší časovou nezávislost při vyzvedávání zásilky. Pro zákazníka je to navíc další kanál, kdy má možnost zvolit si převzetí zásilky na výdejním místě, od řidiče při doručení na adresu nebo právě přes výdejní box.

Hudbou budoucnosti v logistických systémech je využití nových platebních metod. Dnes všichni v rámci střední a východní Evropy pracujeme s cash delivery a dobírkou. V Česku má dobírka pořád 54 %, na Slovensku je to přes 60 % a třeba v Rumunsku nebo na Ukrajině nad 80 %. Můj sen a cíl je do budoucna dobírku eliminovat a placení kartami úplně přeskočit. Ideálně budeme platit přístroji, o kterých zatím ani nevíme, že budou existovat.

MM: E-shopy, logistické společnosti poskytující služby pro e-commerce a přepravní společnosti s příchodem pandemie na začátku tohoto roku musely prakticky ze dne na den změnit obchodní jednání, zažité postupy a strategie, včetně logistiky. Jak tato krizová situace mění logistiku? Co může spotřebitel a podnikatel očekávat? Jaké zkušenosti a pozitiva mohou tento byznys posunout?

S. Kijonková:
Současný vývoj v e-commerce více podporuje bezkontaktní a automatická výdejní místa a P2P (Peer-to-peer jsou sítě založené na vzájemné komunikaci jednotlivých uživatelů, běžně se na internetu uživatelé většinou připojují k nějakému serveru, u P2P si jednotliví uživatelé vyměňují všechny informace přímo mezi sebou.) logistické platformy. Celý logistický trh, včetně Zásilkovny, se vydává tímto směrem.

Jsem člověk, který se neustále dívá do budoucnosti. Již před pandemií jsem vnímala velké množství byznysových příležitostí, na kterých jsme začali pracovat. Koronavirová krize rozvoj těchto projektů jen výrazně zrychlila. Postcovidová situace například nahrává větší míře digitalizace maloobchodu. Průběžně zaznamenáváme větší zájem o registraci do systému Zásilkovny ze strany původně kamenných obchodníků. Jedná se o registrace nově vzniklých internetových obchodů, které využívají volně dostupných open source e-shopových systémů, např. Prestashop, Magento, Opencard nebo Virtuemart. Open source je volně dostupný software pro spuštění internetového obchodu a modul Zásilkovny jsme pro tyto open source systémy naprogramovali pro zájemce sami a poskytujeme ho zdarma.

Česká republika byla vždy označována za e-shopovou velmoc a s našimi téměř 42 tisíci e-shopy máme nejvíce e-shopů na počet obyvatel v Evropě. Jen v Zásilkovně je registrováno již téměř 30 tisíc e-shopů. Jsem přesvědčena, že nejen v ČR, ale na celém světě budou vznikat další a další projekty pro podporu digitalizace maloobchodu.

V souvislosti s tím také očekávám větší zájem o specialisty z řad online marketingu, jelikož kamenným obchodníkům jsou vcelku vzdálené pojmy jako PPC (pozn. redakce: Pay per Click znamená platba za proklik, inzerenti platí pouze tehdy, pokud uživatel klikne na jejich PPC reklamu ve vyhledávačích, na Facebooku či kdekoli jinde na webu) nebo SEO (pozn. redakce: Search Engine Optimization je proces, jehož cílem je neustálé zvyšování objemu a kvality návštěvníků daného webu, pocházejících z přirozených výsledků vyhledávání ve vyhledavačích). Budou hledat cesty, kdo jim pomůže do nově vzniklého e-shopu přivést více zákazníků.

Co se týká zákazníka, tak pro něj to v konečném součtu znamená, že se na internet přesune mnoho nových obchodů a jejich produktů. Celkový komfort zákaznického nakupování se výrazně zlepší.

„Naším cílem je měnit logistický trh a přinášet do něj inovativní věci. Vodík je jedna z nich, v jeho využívání vidíme velkou budoucnost. Víme, že vodíkové technologie jsou v současné době již dostatečně zralé pro každodenní využívání. Vhodnost vodíku pro logistické účely je zřejmá – vodíkový pohon je bezemisní, vodík je možné rychle natankovat a nabízí také dostatečný dojezd. Ve spolupráci s ÚJV Řež testujeme použití vodíku na malém bateriovém vozidle, které je doplněno vodíkovým prodlužovačem dojezdu na bázi palivového článku,“ říká Simona Kijonková. (Zdroj: Zásilkovna)

MM: Česko-americký ekonom profesor Milan Zelený, který poskytl MM Průmyslovému spektru rozhovor, stejně jako další ekonomové tvrdí, že globalizace končí a ekonomiky se začínají lokalizovat. V souvislosti s pandemií budou hlasy pro rozvoj lokálních ekonomik ještě zesilovat. Jak s touto skutečností naloží logistika, která zajišťuje raketový nástup a globalizaci e-commerce?

S. Kijonková: Je zřejmé, že nakupování po internetu, tedy celý segment e-commerce, byl v době pandemie jedním z hlavních tahounů celé ekonomiky. Každým dnem, kdy byly kamenné obchody zavřené, jeho role sílila a byla často jedinou cestou, jak dostat zboží ke koncovému zákazníkovi. Zvláště v segmentu jídla, zdravotnictví nebo drogerie možnost koupit si zboží na internetu, někde ho vyzvednout nebo nechat dovézt domů, nabyla až strategického významu.

Zavírání hranic během pandemie se přepravy zboží nijak zásadně nedotklo. Stávající kapacity nestačily zboží doručovat, jelikož zájem zákazníků byl enormní. Na logistické firmy klade pandemie nároky ve smyslu udržení maximální bezpečnosti a ochrany jak svých zaměstnanců, tak i klientů. Pro segment e-commerce je to obrovská příležitost pro další rozvoj. Lze očekávat, že firmy budou investovat velké prostředky, aby vítězem byl zákazník, který dostane lepší, rychlejší, pohodlnější, levnější a bezpečnější službu.

Význam e-commerce poroste napříč celým světem tím spíše, pokud se problémy spojené s novým typem koronaviru budou v případných vlnách opakovat. Dnes je e-commerce již ve velmi pokročilém stavu a výrazně přispěla k tomu, že jsme pandemii zvládli. Zvláště jsem ráda, že dokázala pomoci lidem se zdravotními problémy, seniorům a matkám s dětmi.

Zásilkovna, jako první firma ve střední a východní Evropě, nabízí zákazníkům od května 2019 nejrychlejší robotické zařízení pro výdej zásilky Z-bot. Zákazník na klávesnici Z-botu zadá unikátní heslo přiřazené zásilce, kterou si předtím online objednal a zaplatil, a během několika vteřin drží svůj balíček v ruce. Hlavním smyslem spuštění nové služby je nabídnout zákazníkům v místech s velkou koncentrací lidí nový typ výdejního místa, kde si svoji zásilku mohou pohodlně vyzvednout během několika vteřin a ušetřit čas. Maximální kapacita zařízení Z-bot je až 315 zásilek denně. (Zdroj: Zásilkovna)

MM: V roce 2018 jste se pro idnes.cz vyjádřila, že dlouhodobým snem vašeho projektu je propojit české podnikatele a země mimo EU a podpořit český export. Můžete být prosím konkrétní, jak chcete proexportně malého a středního podnikatele podpořit v jeho pronikání na trh EU i mimo něj?

S. Kijonková: Fungující logistika je jedním ze základních pilířů pro úspěšnou expanzi českých e-shopů do zahraničí. Tuzemský trh e-commerce je stále více saturovaný, proto bude pro e-shopy byznys v zahraničí nabývat na důležitosti. Nad rámec našich logistických služeb se proto snažíme podnikatelům z oblasti e-commerce, kteří mají zahraniční ambice, předat své znalosti jednotlivých trhů, například na oborových konferencích, workshopech a seminářích.

Podpora našich podnikatelů je pro nás důležitá. Před více než rokem jsme spustili přepravu zboží pro české e-shopy do všech zemí Evropské unie a do Ruska. Vedle toho přepravujeme také na Ukrajinu a do Švýcarska. Letos jsme spustili Spojené státy americké, připravujeme další kontinenty a země. Českým e-shopům, posílající své zboží do zahraničí, tím pomáháme uspět v konkurenčním prostředí jednotlivých zemí. Se systémem Zásilkovny získávají přístup do všech zemí EU, Ruska a dalších států, včetně USA, a mohou tak oslovit více než miliardu zákazníků. Zásilky do okolních zemí doručujeme do druhého dne, do řady dalších států do tří dnů. Přes jedno napojení v Zásilkovně získá každý náš klient přístup k více než 60 logistickým partnerům, čímž se přibližujeme své vizi stát se globální logistickou platformou. Zboží dokážeme přepravit do zahraničí bez bariér a dalších nákladů. Naši partneři nemusí složitě implementovat rozhraní všech dopravců. Stačí jim jeden systém, jedno napojení a jeden štítek. Příznivá cena a vysoká kvalita našich služeb jsou samozřejmostí. V rámci našich služeb také poskytujeme proclení a zpracování celních deklarací.

MM: Před rokem jste se pro server StartupJobs.cz vyjádřila, že největší vaší osobní výzvou v budování globální logistické platformy je řídit lidi, kteří jsou lepší než vy, motivovat je a posouvat jejich myšlenky a nápady tak, aby byly realizovatelné a realizované. Je to opravdu velkorysé a zároveň pokorné tvrzení. Jak se vám to daří?

S. Kijonková:
Myslím si, že je potřeba mít v týmu diverzifikované lidi. V nejužším vedení holdingu je nás aktuálně deset a kolegové by jistě zvládli chvíli cválat tento superrychlý závod beze mne. Přesto je dobré mít ve firmě z dlouhodobého pohledu člověka, který udává směr a vizi.To je nejdůležitější. Každý, kdo ovládá leadership, se o vlastní židli nebojí a snaží se naklonovat. Takže já klonuji, klonuji a mentoruji. Snažím se vychovávat ze svých kolegyň a kolegů své náhrady. Síla celého týmu se určuje podle nejslabšího článku. Když upřednostním slabšího spolupracovníka, odnesu to já a musím pracovat za něj. Když se naklonuji, pracuji šest hodin denně a jsem v pohodě, protože vím, že mám kolem sebe šikovné a motivované lidi, kteří táhnou a baví je to.

Preferuji styl řízení, který nedává lidem úkoly, ale cíle. Trochu je nasměruji, ale když vidím, že se jim nedaří, nějaký čas je nechám. Firmu to něco stojí, ale samotného člověka posílí a posune. Všichni se neustále potřebujeme učit, což jde nejlépe na vlastních chybách. Pokud manažer udělá chybu, je to správně, a ne špatně. V konečném důsledku je posílený o novou zkušenost. Také dělám chyby, a to je dobře, poučím se a jdu dál.

MM: Děkuji vám za rozhovor.

PhDr. Iva Ruskovská

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 200929
Datum: 09. 09. 2020
Rubrika: Redakce / Rozhovor
Seriál
Firmy
Související články
Fórum výrobních průmyslníků

Je typ vaší výroby (klíčový výrobní úsek ve firmě) vhodný k tomu, abyste integrací inteligentních automatizovaných systémů a „chytrých“ technologií on-line propojenými zvýšili její efektivitu provozu? Je to pro vás v této chvílí „na programu dne“, nebo jsou pro vás aktuálnější investice do upgrade výroby?

O stavu ekonomiky a roli vůdců

V povídání s Janem Urbanem, vysokoškolským pedagogem, podnikovým poradcem, publicistou a autorem řady knih a článků, se prolíná řada myšlenek nedávno zesnulého profesora Milana Zeleného, i když se osobně nikdy nepotkali. Několik top manažerů a emeritních CEO, kterým jsme tento rozhovor poskytli před zveřejněním, doporučilo slova Jana Urbana tesat do kamene. V intencích uvažování excelentních ekonomů Zeleného i Urbana lze říci, že dosud panuje rozpor, který nastiňuje tento rozhovor: trend zaměňování popisu akce za akci samotnou se spíše prohlubuje místo toho, aby v praxi ustupoval – v politice, podnikání i ve vzdělávání.

Žijeme na dluh dalších generací

Petr Novák aktuálně zastává pozici Director of Automotive Operations ve společnosti JTEKT European Operations. Je zodpovědný za devět výrobních závodů ve Francii, Belgii, ČR, Anglii a Maroku. Obrat této divize čítající 4 000 zaměstnanců představuje 1, 2 miliardy eur.

Související články
Byznys je o přidané hodnotě

Česká ekonomika dlouhodobě vykazuje nerovnovážný stav. Budoucnost montoven, a to i úspěšných, nemá z dlouhodobého hlediska perspektivu. Pokud nezvýšíme konkurenceschopnost našich produktů, více se nezačleníme do ekonomiky eurozóny a pokud bude ČNB dále diktovat českému trhu, problémy budou podle kybernetika, podnikatele a manažera Libora Witasska přetrvávat.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
V on-line byznysu chybí lidská chemie

Online platforma se i díky pandemii koronaviru stala hitem posledních tří měsíců. Někteří podnikatelé dokonce tvrdí, že se velká část byznysu a obchodování přesune do online prostředí. Bude tento fenomén přetrvávat, změní se konečně české montovny na podniky s přidanou hodnotou, a proč by Čechům mohla i krize prospět? Na to jsme se zeptali ekonoma a člena Národní ekonomické rady vlády Lukáše Kovandy.

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

Jak se transferuje know-how

„Pokud někde postavím pět strojů a budou z nich padat šrouby, které budu odesílat do zahraničí, tak to je samozřejmě jiná přidaná hodnota, než když vybuduji vývojové centrum, kde mám devadesát procent vysoce sofistikovaných pozic, spojené s výrobním závodem,“ říká programový ředitel GE Aviation pro Českou republiku Milan Šlapák, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra rozhovor.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Fórum výrobních průmyslníků

Jakým způsobem se po 15 měsících od vypuknutí pandemie koronaviru tento stav projevuje ve vaší společnosti – jak z pohledu objemu zakázek, jejich realizace a ekonomiky jako takové (např. vlivem navýšení cen vstupních materiálů, nedostatku některých komponent)? Dokážete predikovat, jak se bude situace ve vaší komoditě vyvíjet ve druhé polovině roku, na čem bude záviset?

Ve svém životě bych nic neměnil

Tuto charakteristiku nám sdělil na závěr našeho rozhovoru Zdeněk Pelc, šéf GZ v Loděnicích, který je další osobností našeho seriálu podnikatelských příběhů. Byl dlouhá léta ředitelem Gramofonových závodů, po Sametové revoluci pak pokračoval jako ředitel společnosti GZ Media, které se roku 2007 stal většinovým vlastníkem.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Budoucnost české výroby

Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

V čele high-tech továrny

Ivan Slimák je vedoucím závodu Škoda Auto ve Vrchlabí. člověk, který místo já většinou říká my je ve vedení závodu od roku 2011 a dá se říci, že mu dal novou tvář. Do té doby se zde montovaly Škodovky, známé jsou 1203, 105, 120, Favorit, Octavia, Roomster a další. Rozhodnutím koncernu Volkswagen se zde od roku 2011 nastartoval nový projekt a v roce 2012 sériová výroba automatických převodovek DSG (Direct Shift Gearbox).

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit