Témata
Reklama

Centrum pro Evropu vybudoval Bell Helicopter v Česku

V roce 2010 se rozhodl nestor vrtulníkového letectví americký Bell Helicopter vstoupit na evropský trh. Pro svůj záměr si vybral Českou republiku a v Praze na Ruzyni otevřel Evropské centrum Bell Helicopter, které má kapacitu kompletovat a servisovat až 40 vrtulníků ročně.

Tento článek je součástí seriálu:
Otevírací rozhovory vydání
Díly
Iva Ruskovská

Stála u zrodu PR v ČR. Od 90. let se této problematice aktivně věnovala jako odborný konzultant nebo tiskový mluvčí v komerční a státní sféře. Mimo jiné vedla první tisková centra v období povodní v ČR nebo působila jako tisková mluvčí a vedoucí oddělení PR a marketingu ÚVN Praha. V současné době se věnuje copywritingu.
Vystudovala sociologii a aplikovanou psychologii na FF UP Olomouc, kde také dokončila doktorské studium. Dlouhodobě se věnuje problematice sebereflexe a efektivní komunikace. V této oblasti absolvovala studium na FF UK Praha a řadu certifikovaných kurzů v zahraničí.

Pražské centrum Bell Helicopter se dále rozvíjí. Například investovalo významný kapitál v řádu téměř 50 milionů korun do nové lakovny, která byla uvedena do provozu na začátku letošního roku právě v pražském centru na Ruzyni. Rozhovor na téma evropská centrála Bell Helicopter poskytl redakci MM Průmyslového spektra komerční ředitel Ing. Jakub Hoda.

Reklama
Reklama
Reklama
Ing. Jakub Hoda je výkonným ředitelem oddělení komerčního prodeje Bell Helicopter. Je zodpovědný za celkový marketing a prodej komerční produktové řady vrtulníků Bell v Evropě, Rusku, Turecku a Izraeli. V minulosti pracoval jako regionální manažer prodeje Bell Helicopter a byl klíčovým článkem regionálních prodejních úspěchů – např. prodej vrtulníku B 429 pro slovenskou policii a slovenskou leteckou záchrannou službu či prodej typu B 412 pro Policii ČR.Jakub Hoda získal inženýrský titul na Českém vysokém učení technickém v Praze na Fakultě dopravní. Je ženatý a má tři dcery.

MM: Bell Helicopter vstoupil do České republiky v roce 2010. Proč ČR a proč Praha?

Ing. Hoda: Rok 2010 byl pro společnost Bell Helicopter průlomový. Centra tohoto typu v Evropě ani jinde na světě doposud Bell neměl. Veškerá výroba a zákaznická podpora byla realizována z domovské firmy z Texasu ve Spojených státech. Vedení Bellu se po dlouhých diskuzích rozhodlo k zásadní změně strategie přístupu k zákazníkům v podobě vybudování dvou vrtulníkových center. Nakonec padla volba na Prahu, kde je od roku 2010 centrum Bell Helicopter pro Evropu, Rusko, Turecko a Izrael, a na Singapur pro zbytek světa.

Bell Helicopter má více než 80letou tradici v leteckém průmyslu. Rozhodnutí, kde etablovat centra, která budou zákazníkovi blíže, bylo složité. V současné době máme v Evropě přibližně 900 vrtulníků a chceme tyto počty navyšovat. Bylo tedy nutné vybudovat centrum, které nejen podpoří značku Bell v tomto geograficky významném regionu, ale především bude blíž našim zákazníkům. Do roku 2010 jsme neměli mimo logistické zázemí v Amsterdamu a v Londýně, kde seděl jeden člověk, v Evropě vůbec nic. Pro naše zákazníky to nebyla úplně komfortní situace. Sedmihodinový posun při převozu vrtulníků z Ameriky do Evropy, americká mentalita ne vždy odpovídající evropskému zákazníkovi a další faktory vedly Bell k rozhodnutí vybudovat evropské centrum – a to právě v Praze.

Důvody, proč právě Praha, byly tři. Prvním byla lokace. Česká republika je v centru Evropy. Druhým důvodem byla příležitost nákupu firmy Aviation Service, která měla solidní logistickou výbavu. Ta byla pro náš nový byznys stěžejní. Třetí důvod byl, že ČR spolu s Polskem a Rumunskem mají dobré letecké zázemí. Všechny tyto země disponují silnou leteckou tradicí, z níž se rekrutuje kvalitní letecký personál.

Přelet policejních helikoptér Bell nad řekou Hudson v New Yorku (rok 1960)

MM: Jaký byl cíl Bell Helicopteru a co konkrétně v pražském centru nabízí?

Ing. Hoda: Naším cílem bylo vybudovat špičkové zákaznické centrum a to se podařilo. Nový provoz v Praze poskytuje celkovou údržbu, opravy a komplexní servisní služby. Současně je naším oficiálním centrem pro úpravy, distribuci a zákaznický servis v rámci celé Evropy. Další velkou přidanou hodnotou je nová lakovna, kterou jsme otevřeli na začátku tohoto roku a která je ve své kategorii opravdu špička.

Pražské centrum má kapacitu až 40 vrtulníků ročně a je orientováno na komerční vrtulníky. Zde vrtulníky nevyrábíme. Ty se vyrábějí v Texasu v základní konfiguraci a převážejí se v kontejneru buď letecky, nebo lodí do Prahy. Zde dochází ke kompletaci a celkovému dovybavení podle přání zákazníka. Každý vrtulník je v podstatě originál. My jsme schopni splnit požadavky zákazníka do nejmenšího detailu. Od luxusních interiérů až po policejní nebo záchranné speciály.

MM: Jaké typy a počty vrtulníků jste schopni z pražské centrály expedovat?

Ing. Hoda: Evropské centrum Bell Helicopter montuje všechny typy vrtulníků. Mluvím o řadě Bell 206L4, Bell 407GXP, Bell 412EP, Bell 412EPI, Bell 429 a Bell 429WLG, která bude v budoucnu rozšířená o typ Bell 505 a Bell 525. V Praze jsme začínali na počtech tří vrtulníků ročně. Museli jsme se hodně učit. Vrtulníky sem nebyly dodávány v základní konfiguraci, ale v dílech určených pro kompletní sestavu. Na kompletaci jednotlivých částí jsme se učili. Dnes jsme na počtu 13 vrtulníků ročně a děláme celkové instalace a dovybavení. To je bilance za rok 2016. Poskytujeme také veškeré úpravy, které si zákazník přeje, včetně kompletního lakování strojů. Zákazník může vidět objednaný stroj v konečné podobě a tím, že jsme ve středu Evropy, si jej může převzít v lépe dostupné lokalitě. Počty se samozřejmě odvíjejí od náročnosti dovybavení vrtulníků. Některá konfigurace je jednoduchá, jiná je složitější. Mezi ty patří např. vrtulníky pro policii, záchrannou službu nebo pro monitoring rozvodů elektrického napětí. Tyto sestavy trvají velmi dlouhou dobu a jsou značně náročné. Náš cíl a kapacita je 30 až 40 vrtulníků ročně.

MM: V jakých segmentech se pohybujete a pro jakého zákazníka Bell Helicopter Praha primárně dodává? Pokud jde o exportní trhy, dodáváte pouze do Evropy?

Ing. Hoda: Centrum Praha dodává pro všechny mobilní operátory v Evropě, Rusku, Turecku a Izraeli. Dodávky se pohybují ve čtyřech segmentech. První jsou VIP klienti, kteří stroj potřebují na osobní a firemní přepravu. Druhý je letecká záchranná služba, třetí je policie nebo celní ochrana hranic a poslední jsou vrtulníky, které se používají na ropných plošinách.

Vrtulník Bell 47D1 při přistání v New Yorku (rok 1960)

MM: Jaké má pražské centrum certifikace, na co má akreditaci a k jaké činnosti ho to opravňuje, případně odlišuje od jiných zákaznických leteckých center v Evropě?

Ing. Hoda: Praze byl nedávno udělen rozšířený a aktualizovaný certifikát Design Organization Approval (DOA) od Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA). Rozšíření certifikace DOA umožňuje pražskému závodu provádět zásadní změny v primární struktuře konstrukce a interiéru kabiny na všech modelech společnosti Bell. Praha také získala doplněk, který novému provozu umožňuje práci na strojích registrovaných v Kanadě v rámci naší certifikace EASA. Řeknu to jednoduše – pokud by přiletěl do Prahy americký prezident vrtulníkem, my jsme schopni vrtulník servisovat. Stejné to je s ruskými stroji nebo v případě jakýchkoliv zemí EU a Kanady.

MM: Kolik procent zakázek tvoří dodávky pro Evropu a kolik z toho je pro ČR? Kde vidíte v Evropě největší potenciál, včetně ČR?

Ing. Hoda: Od roku 2010, kdy Centrum Bell Helicopter v Praze vzniklo, jsme dodali celkem 60 vrtulníků do Evropy a z toho například sedm vrtulníků do Švédska pro policii, ale také pro Českou republiku či Slovensko. Objem dodávek do ČR tvoří zhruba deset procent.

Trh v ČR samozřejmě vidíme ve všech výše jmenovaných segmentech. Konkrétně bych zmínil VIP klientelu, u které vrtulníková přeprava budí stále větší zájem. Dále je zde velký prostor pro dodávky v oblasti letecké záchranné služby a policie. Pokud mám být konkrétní, tak velký vrtulníkový potenciál má dnes Anglie a střední a východní Evropa, kde dochází k výměně starší, převážně ruské letecké techniky.

Výrobní linka v mateřském závodě v Texasu (rok 1960)

MM: Když už jsme u obchodní bilance, jaká je aktuální situace ve vypsaném tendru na dodávku 12 vrtulníků pro Armádu ČR? Jaké vidíte pro Bell Helicopter šance?

Ing. Hoda:
O dodávku vojenských vrtulníků pro AČR máme samozřejmě velký zájem, proto se tohoto tendru účastníme. V současné době probíhají jednání na úrovních jednotlivých vlád zemí, které se do soutěže přihlásily. Tím, že jsme americká firma, tak nás oslovila vláda Spojených států, které jsme naši nabídku předložili. V tomto okamžiku nám nepřísluší nic komentovat. Proces je otevřený, běží a uvidíme, jak bude dále postupovat. Na podporu tendru mohu jen říct, že Bell si vybral Českou republiku jako centrum pro veškerý obchod a dodávky všech typů vrtulníků pro celou Evropu. Každý vrtulník pro evropského zákazníka jde přes pražské centrum. Takže já osobně bych jisté výhody oproti konkurenci viděl. Rovněž i finance, které by případně česká strana za kontrakt zaplatila, by šly do české pokladny.

MM: V roce 2015 jste uzavřeli smlouvu s českým podnikem LOM Praha. Čeho by se měla spolupráce konkrétně týkat?

Ing. Hoda: Memorandum, které obě strany podepsaly, se týká zástavby a vybavení vojenských vrtulníků. Jak jsem již zmínil, centrum na Ruzyni je primárně určeno pro komerční vrtulníky a nemá příslušná oprávnění a licence na práce s vojenským materiálem. My jsme se rozhodli kooperovat s takovou firmou, která příslušnými oprávněními v ČR disponuje. A to je právě LOM Praha, který má profesionální zázemí a vynikající výcvikové centrum v Pardubicích. Do budoucna bychom s nimi rádi spolupracovali právě v oblasti výcviku vojenských pilotů, montáží a zástavby vojenských vrtulníků Bell.

MM: Jak řešíte logistiku, konkrétně subdodávky? Máte vlastní sklady nebo kupujete napřímo od dodavatelů? Máte nějaké české dodavatele?

Ing. Hoda: Komponenty máme na skladě nebo je napřímo kupujeme od našich dodavatelů. Nákup musí být v dostatečném předstihu. Celý proces trvá od podepsání kontraktu, výroby a transportu do Prahy přes celkovou kompletaci přibližně šest měsíců. Z toho první dva měsíce se vrtulník v základní konfiguraci vyrábí v Texasu, takže nám v Praze zbývají přibližně čtyři měsíce na celkovou zástavbu a integraci.

Když jsme začínali, tak jsme veškeré komponenty dováželi z domovské firmy v Texasu. Naším cílem bylo tento systém změnit tak, aby vrtulníky, které jdou z evropské centrály z Prahy, byly vybaveny komponenty vyrobenými v Evropě, potažmo v České republice. To se nám podařilo a my plánujeme nákupy u českých subdodavatelů dále navyšovat.

MM: Jakých tržeb a objemu zakázek jste v  loňském roce v pražské centrále Bell Helicopter dosáhli? Řešili jste z pražského centra nějakou zajímavou nebo velkou zakázku?

Ing. Hoda: Celkový objem zakázek v pražském centru činil více než 4,5 miliardy korun. K dnešnímu dni se z pražského centra od roku 2010 prodalo 60 vrtulníků značky Bell. Každý z těchto kontraktů byl důležitý a my si jich nesmírně vážíme. Pokud bych měl jmenovat některé opravdu velké a technologicky zajímavé zakázky, tak to byla například dodávka tří vrtulníků Bell 429 pro záchrannou službu Francie, sedmi vrtulníků Bell 429 pro švédskou policii, čtyř pro Slovensko, patnácti vrtulníků pro tureckou policii a dvou pro slovenskou policii.

Dodávka Bell 412EPI pro Policii ČR (červen 2015)

MM: Takový projekt, jako bylo otevření evropské centrály Bell Helicopter, si jistě vyžádal větší objem investic? V jakých řádech jste se pohybovali a jaké byly doposud největší investice?

Ing. Hoda: Počáteční investice se pohybovaly v řádu 100 milionů korun a do toho nepočítám nákup Aviation Service. Největší a zásadní investicí v ceně 48 milionů korun byla výstavba nové lakovny. Větší investici v takovém objemu do budoucna neplánujeme. Samozřejmě chceme pražský provoz dále vylepšovat a také vzdělávat a školit personál. I nadále plánujeme masivně investovat především do zaměstnanců, které budeme nabírat a školit. Investice půjdou také do nových technologií.

MM: Jak jste řekl, zásadní investicí byla realizace nové lakovny. Můžete popsat, v čem jsou její přednosti, případně v čem byl tento projekt unikátní?

Ing. Hoda: Nová lakovna je opravdu top kvalita. Mohu odpovědně říci, že je to nejlepší lakovna, kterou Bell Helicopter má a kterou nenajdete ani u jiných renomovaných vrtulníkových firem na světě. Pokud mám uvést nějaké technické specifikace, tak základním parametrem je to, že lakovna umožnuje práci na všech v současnosti vyráběných strojích – i těch, které jsou prozatím jen ve vývoji. Dále v sobě integruje několik nejnovějších požadavků, jako je bezpečnost provozu, snadná údržba, energetická udržitelnost, ochrana životního prostředí a organizace práce.

MM: S kolika zaměstnanci jste začínali? Bylo těžké sehnat kvalifikovaný personál? Jaká je aktuální situace?

Ing. Hoda: Bell Helicopter koupil Aviation Service s veškerým vybavením, tzn. hangáry, letištní plochou a administrativními budovami, včetně toho, že s námi zůstal i některý letecký personál. Portfolio činností však bylo zcela odlišné, než je naše. Aviation Service byl primárně zaměřen na avioniku a odbavovaní letadel. Z tohoto důvodu jsme přistoupili k rozsáhlé transformaci. Museli jsme implementovat úplně jinou činnost, než která se zde dělala předcházejících 20 let. Museli jsme změnit procesy ve firmě a přejít na IT systém, který je plně kompatibilní se systémy v domovské firmě v Americe. K tomu bylo nutné vyškolit a přeškolit některé zaměstnance nebo přijmout zcela nové. Nezastírám, že v některých procesech jsme také museli změnit přístup a mentalitu a s některými zaměstnanci se také rozloučit.

Na druhou stranu jsme si byli plně vědomi toho, že český letecký personál včetně mechaniků je známý svou vysokou profesionalitou, takže velká část zaměstnanců zůstala a my jsme je přeškolili na standardy Bell. To bylo naše hlavní kritérium. My musíme především respektovat, aby naši zaměstnanci měli příslušné licence. To byl asi největší problém. Ne všichni měli vyhovující oprávnění a my jsme právě do vzdělávání a školení zaměstnanců investovali nemalé finanční prostředky.

V roce 2010 jsme začínali cca s 30 zaměstnanci. Dnes jich máme okolo 65. Z toho cca 30 je v administrativě, 10 je obchodníků, kteří nás zastupují po celé Evropě, a zbytek jsou letečtí mechanici a technici.

MM: Má pražská centrála vlastní vývojové pracoviště a nabízíte případnou spolupráci českým vysokým školám?

Ing. Hoda: Nevím, zda to nazvat plnohodnotným vývojovým pracovištěm, ale máme na velmi vysoké úrovni inženýring, který zpracovává a připravuje individuální úpravy jednotlivých strojů spolu s designovým pracovištěm. My vycházíme z toho, že každý vrtulník je unikátní a každá technologie je rovněž unikát, takže každou zástavbu vymýšlíme na míru tak, aby byla co nejefektivnější, technicky správná, schválená leteckým úřadem a splňovala další parametry, které jsou součástí objednávky.

Co se týká spolupráce s vysokými školami, vedeme diskuzi s ČVUT v Praze a dalšími českými univerzitami. Nabízíme jejich studentům stáže, případně budoucí zaměstnání. Máme zájem o šikovné profesionály a nebráníme se takovým lidem nastartovat kariéru a případně růst s naší firmou. V současné době zde máme například studenta z VŠE na částečný úvazek, se kterým jsme velmi spokojeni.

Slavnostní otevření nové lakovny v pražské Ruzyni, do které Bell Helicopter investoval téměř 50 milionů korun, patří mezi nejmodernější svého druhu na světě. Zdejší centrum má kapacitu až 40 vrtulníků ročně a je orientováno na komerční vrtulníky. V letošním roce zde bude smontováno na 13 vrtulníků.

MM: Jaké typy vrtulníků jsou na trhu nejžádanější?

Ing. Hoda: Jsou to spíše menší typy vrtulníků. Jedná se o lehký dvoumotorový vrtulník typ Bell 429. Je nejprodávanější a má největší uplatnění pro svoji vysokou flexibilitu a víceúčelovost. V současné době jich v Evropě létá 70 kusů. Můžete ho použít pro všechny segmenty – od VIP přes vybavení pro policii nebo při záchraně lidí v horách. Tento typ je na trhu od roku 2010. Oblíbený je také Bell 407, kterého jsme od roku 2010 dodali do celého světa 300 kusů a z toho do Evropy 60 kusů. Oba typy vrtulníků bych určitě doporučil pro firemní přepravu.

MM: Pokud bych se rozhodovala koupit vrtulník, proč bych si měla vybrat Bell? Jaký typ byste mi doporučil a na jakou finanční částku bych se měla připravit?

Ing. Hoda: Na krátké vzdálenosti po České republice bych doporučil jednomotorový vrtulník typu Bell 407, krásný, velmi výkonný, rychlý a pohodlný. Na cestování po Evropě bych navrhoval vrtulník Bell 429. Cena prvního z nich se pohybuje okolo 3 milionů dolarů a cena druhého je přibližně stejná. Záleží na konkrétním vybavení, ale od nás byste určitě dostala slevu.

MM: Děkuji za rozhovor.

PhDr. Iva Ruskovská

iva.ruskovska@gmail.com

Historie společnosti Bell Helicopter

Vznik: Společnost založena v roce 1935

Činnost: Americký výrobce helikoptér se sídlem ve Fort Worthu ve státě Texas

Sídlo, závody (provozovny): Společnost vyrábí vojenské helikoptéry v USA a komerční vrtulníky ve městě Mirabel v provincii Quebec v Kanadě. Logistické centrum má v Amsterdamu v Holandsku.

Obchodní zastoupení: Od roku 2010 má novou pobočku v Praze a Singapuru – ty operují se sítí obchodních zástupců po celém světě.

Tržby 2015: 5,2 mld. USD

Počty dodávek 2015: Celkem 175 komerčních a 48 armádních helikoptér

Neprodávanější typ: Bell 429

Uložit

Reklama
Seriál
Firmy
Související články
Český podnikatel pod tíhou bruselské legislativy

Podporuje Evropská unie svoji evropskou ekonomiku, potažmo národní ekonomiky jednotlivých zemí, nebo je to moloch, který je brzdou dalšího rozvoje? Jaký je aktuální stav a co můžeme ještě od bruselské legislativy očekávat? Na názor jsme se zeptali prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR RNDr. Jiřího Hynka.

Moje osobní spotřeba je menší než leckterého mého zaměstnance

Kvido Štěpánek založil před 30 lety prosperující společnost. Dnes je její majetek odhadován na dvě miliardy korun. Za dobu své existence věnoval na dobročinnost více než 100 milionů korun. Tento nenápadný a skromný člověk inspiroval naši redakci, která ho požádala, aby se s ní podělil o své názory na filantropii, životní hodnoty a tradici dobročinnosti v Čechách.

Z manažera vlastníkem

V době recese koupila Olga Kupec od německého majitele slévárenský provoz a už více než 10 let jede její firma na plné obrátky. Tato přemýšlivá a empatická dáma dokázala svým přístupem ke klientům a kolegům vybudovat v českoněmeckém pohraničí prosperující firmu, která nemá nouzi, ani o zakázky, ani o zaměstnance.

Související články
Jak se transferuje know-how

„Pokud někde postavím pět strojů a budou z nich padat šrouby, které budu odesílat do zahraničí, tak to je samozřejmě jiná přidaná hodnota, než když vybuduji vývojové centrum, kde mám devadesát procent vysoce sofistikovaných pozic, spojené s výrobním závodem,“ říká programový ředitel GE Aviation pro Českou republiku Milan Šlapák, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra rozhovor.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Zapalovací svíčky z jihu Čech dobývají celý svět

V letošním roce oslaví táborský Brisk osmdesát dva let své existence. Již od svého vzniku měla firma světové ambice. Na veletrhu Automechanika 2016 ve Frankfurtu je opět potvrdila. O zapalovací svíčky z jihočeského Tábora je velký zájem. „Aktuálně vyvážíme do více než 70 zemí a každý rok nám přibývají nová teritoria. Loni to byl například Mauricius, Zimbabwe a Malajsie. Nyní očekáváme první objednávky z Indonésie a Thajska,“ říká majitel společnosti Brisk Ing. Mojmír Čapka.

České letecké firmy mají ve světě dobré renomé

„Objem české letecké výroby roste a míří hlavně do zahraničí. Především v oblasti produkce ultralightů a leteckého výcviku je naše republika opravdovou velmocí. Počátky tradice pilotního, leteckého i vrtulníkového výcviku se datují již do roku 1948. České letecké školy jsou velice vyhledávané pro své kvalitní pilotní výcviky, které poskytují za bezkonkurenční ceny,“ potvrzuje Alice Undusová.

Inovátor, ktorý cestuje okolo sveta

Stretol som pred pár rokmi chalana, na ktorom sa mi páčila jeho priamosť a úprimnosť. Nemá ešte ani 40 rokov a už má za sebou pracovné skúsenosti ako starý muž. Dnes šéfuje celosvetovému vývoju vo významnej nadnárodnej korporácii. Je výborný technik, ale nie technokrat. Je veľmi vnímavý k zákazníkom aj svojim spolupracovníkom. Vždy keď s nim diskutujem o inováciách, obdivujem jeho schopnosť vidieť veci v súvislostiach a pohľad do budúcnosti. Je to manažér s dušou podnikateľa, rebel s vystupovaním diplomata, cieľavedomý a pracovitý chlap s citlivou dušou a ochotou pomáhať druhým. Vzdelaný a skúsený profesionál s čistotou malého dieťaťa. Norbert Brath, šéf celosvetového výskumu a vývoja spoločnosti Embraco.

Krize jako cesta k žádoucí změně

Hlavním životním mottem Ing. Vlastislava Břízy, majitele a generálního ředitele společnosti Koh-i-noor, je tvrzení, že kdo je připraven, není zaskočen. Společný rozhovor probíhal v intencích této jeho celoživotní strategie.

Přínos vědců pro českou ekonomiku

Výzkumná a vědecká pracoviště jsou častými nositeli průlomových objevů a řešení. Jejich přínos pro konkurenceschopnost firem a národních ekonomik je neoddiskutovatelný. Jak si vede v této oblasti Akademie věd ČR, jak spolupracuje s průmyslovou sférou a kde vidí svou přidanou hodnotu? Na toto téma jsme diskutovali s předsedkyní AV ČR profesorkou Evou Zažímalovou.

Moderní vědecké řízení podniku, Část 2. Desatero 1+2

Nasazení informačního systému PPROI do praxe s cílem maximálního zhodnocování kapitálu, obnáší pochopení jeho základních vědeckých stavebních kamenů. To si klade za cíl toto edukační desatero, které na stránkách časopisu postupně publikujeme. Dnes předkládáme první a druhé desatero.

Cíle a píle jsou tím, co mě žene stále kupředu

Martin Šula, majitel společnosti MSR Engines, založené roku 2004, vyrábí motorizovaná surfovací prkna JetSurf. Zajímavé na tomto projektu je, že úplně všechno vzniká v Brně – Střelice, kam se firma nastěhovala před dvěma lety. Tak se podařilo zvýšit plánovanou kapacitu na 1 500 výrobků ročně. Ale hned první rok zde vyrobili 1 200 surfovacích prken. Firma už ale přistavěla další objekty a hodlá se rozšiřovat i nadále.

Pavel Sobotka: Příležitost je nutné v pravý čas chytit za pačesy

Píšeme první kapitolu knihy příběhů, v níž chceme představit úspěšné české podnikatele, kteří něco dokázali a kteří se za svou práci rozhodně nemusejí stydět. I když v České republice má slovo „podnikatel“ spíše pejorativní význam – a zasloužili se o to tzv. „rychlí podnikatelé“, kteří ostrými lokty dokázali rychle zbohatnout na úkor ostatních –, tento seriál ukazuje druhou stranu mince. Nápad, záměr, tvrdá práce, stanovení filozofie firmy, vztah k lidem. Pro mnohé to nebylo jednoduché a my chceme představit právě ty, kteří svou usilovnou prací dokázali, že Česká republika má stále na to, aby se pohybovala na špičce nejen v technologiích, ale i v managementu. Nechť vám tento seriál slouží jako příklad toho, jak nelehká cesta na samotný vrchol v určitém oboru mnohdy vede.

Češi v říši středu a snů

Česká expozice společné účasti na veletrhu CIMT je stejně jako v předchozích ročnících realizovaná specializovaným úsekem a. s. Veletrhy Brno a organizovaná pod patronací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Nutno podotknout, že letošní expozice, i když po dlouhé době beze strojů, byla po designové stránce s ohledem na její kompaktnost velmi povedená. Možná právě proto, že ji netříštily volné otevřené plochy kolem stroje.

Fórum strategického manažera v deseti zastaveních, Luboš Malý, Brück AM

V novém seriálu chceme oslovovat naše top manažery a hledat u nich tajemství jejich úspěchu, jež by mohlo být inspirací pro ostatní, kteří se na podobnou dráhu vydávají či již po ní jdou. Strategie prvního kroku často bývá přelomová – iniciuje další, následující kroky, rozhoduje a ovlivňuje činy budoucí a v žádném případě ji nelze podcenit.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit