Témata
Reklama

Český traktor s italskou elegancí

V minulém roce oslavil tradiční výrobce traktorů Zetor 70. výročí svého vzniku. Tento světoznámý český produkt prošel za dobu své existence několika vývojovými etapami. Od prvního Zetoru konstruktéra Františka Musila přes unifikované koncepce a inovace až po dokonalý design z dílny italské firmy Pininfarina.
O tom, jak šel čas s tímto legendárním českým traktorem, a že jediným kontinentem, kde Zetor nejezdí, je Antarktida, si naše redakce povídala s technickým ředitelem Zetor Tractors, a. s., Ing. Petrem Váradim.

Tento článek je součástí seriálu:
Otevírací rozhovory vydání
Díly
Iva Ruskovská

Stála u zrodu PR v ČR. Od 90. let se této problematice aktivně věnovala jako odborný konzultant nebo tiskový mluvčí v komerční a státní sféře. Mimo jiné vedla první tisková centra v období povodní v ČR nebo působila jako tisková mluvčí a vedoucí oddělení PR a marketingu ÚVN Praha. V současné době se věnuje copywritingu.
Vystudovala sociologii a aplikovanou psychologii na FF UP Olomouc, kde také dokončila doktorské studium. Dlouhodobě se věnuje problematice sebereflexe a efektivní komunikace. V této oblasti absolvovala studium na FF UK Praha a řadu certifikovaných kurzů v zahraničí.

MM: V roce 1946 byly veřejnosti v továrně brněnské Zbrojovky představeny první tři prototypy traktoru Zetor. O rok později již míří Zetor do Irska, Polska, Dánska a Belgie. V čem tkvěl úspěch Musilova traktoru, že již rok po jeho uvedení na trh byl o něj tak velký zájem?

Ing. Váradi: Poválečná doba rozvoji zemědělství vysloveně přála. Bylo to období, kdy byla Evropa zpustošena a nadechovala se k novému začátku. Obnova zemědělství a nastartování produkce potravin byly priority té doby. Proto také není náhodou, že se zvýšil zájem o zemědělské stroje. Musilův traktor Z25 byl ceněn především pro svou jednoduchou konstrukci, snadnou opravitelnost a spolehlivost. Stroje se vyráběly až do roku 1960 a za tu dobu jich z montážní linky sjelo téměř 160 tisíc kusů, z toho 97 tisíc bylo vyvezeno do zahraničí. O tom, jak vynikající stroje to byly, svědčí i fakt, že na řadě farem slouží dodnes jako nenahraditelní pomocníci.

Když se ještě vrátím k Z25, podle tehdejších standardů se jednalo o velmi moderní traktor. Motor a jeho řešení předstihly spolu s dalšími technickými vymoženostmi většinu konkurentů. Jedinečná byla také životnost stroje. Byl to dvouválcový traktor se čtyřdobým motorem 105 mm x 120 mm (vrtání x zdvih) s výkonem 25 koní a rychlostí otáčení 1 800 min-1. Také šlo o jeden z prvních traktorů s převodovkou 6+2 rychlosti rozdělenou do dvou skupin. Traktor mohl jezdit rychlostí až 32 km.h-1, což byla na tehdejší dobu vysoká rychlost.

Tehdy však nešlo jen o úspěch jednoho stroje, ale také o fakt, že se Zetor postupně stával značkou s dobrým jménem. Budoval si pevné pozice na jednotlivých trzích. S tím souvisel i postupný vývoj a rozšíření produktové nabídky. Zetor přichází s inovacemi v podobě unifikované výroby, zavedl systém Zetormatic nebo první bezpečnostní kabinu. Samozřejmě to je jen malý výčet v té době velkých změn.

Reklama
Reklama
Reklama
„Dříve byly traktory mechanické a vnímané jako nesmrtelné stroje, kdy si každý zemědělec uměl spoustu věcí opravit sám. Postupný vývoj a zvyšující se poptávka ze strany zákazníka na elektronizaci a automatizaci strojů vedly k tomu, že se proměnilo celé odvětví. Zákazník si žádá uplatnění řady moderních funkcí, které mu usnadní jeho každodenní práci a na to musíme reagovat i my, pokud chceme obstát v konkurenčním prostředí,“ říká v rozhovoru pro MM Průmyslové spektrum technický ředitel Zetor Tractors Ing. Petr Váradi.

MM: V 60. letech přichází Zetor jako první na světě s progresivní a jedinečnou koncepcí unifikovaných dílů ve výrobě traktorů. Jak zásadní měla tato koncepce vliv pro další vývoj a konstrukci modelů Zetor?

Ing. Váradi: S touto inovací přišel Zetor už ve druhé polovině padesátých let. Byl tak jedním z prvních výrobců zemědělské techniky na světě s progresivní a jedinečnou koncepcí využití unifikovaných prvků při výrobě traktorů, tzn. s možností využít shodné díly na různé modely a značně tím zjednodušit výrobu a servis. Tento krok nám umožnil a stále umožňuje rychleji vyvíjet a modernizovat stroje Zetor. Rovněž jsme mohli navýšit výrobu traktorů, která pomalu, ale jistě každým rokem rostla. Stroje vyrobené v rámci unifikace byly využívány na všech trzích, kde firma působila.

MM: Po této první unifikované řadě traktorů Zetor přichází druhá a třetí unifikovaná řada. Čeho se tyto inovace týkaly, a jestli jsem to dobře pochopila, čerpá z nich vývoj a konstrukce Zetoru dodnes?

Ing. Váradi: Výroba unifikovaných řad prostupuje nejenom výrobou zemědělské techniky, ale například automobilovým průmyslem a dalšími odvětvími. Výhodou unifikace je, jak už bylo zmíněno, využití identických komponentů, které je možné namontovat do různých typů strojů. A to byl i zásadní důvod, proč Zetor v tomto směru dál pokračoval. Dalším velmi podstatným důvodem byla poptávka zákazníků po vyšších výkonech. Model UŘ II byl do sériové výroby zaveden v roce 1968. Řada nových prvků a řešení, která v této době nebyla vůbec běžná, stavěla Zetor na přední místo mezi světovými výrobci traktorů. Model disponoval první bezpečnostní kabinou, která byla zabezpečená proti převrácení. Umístění kabiny na silentbloky napomohlo dalšímu světovému prvenství, a to snížení hladiny hluku v kabině pod 85 decibelů. Násobič krouticího momentu zase umožnil měnit převodové poměry pod zatížením a zdvojnásobit počet převodových stupňů a tím zvýšit tažný výkon traktoru. V té době šlo o jeden z prvních traktorů pro těžký provoz s tímto raným typem násobiče. Hranatý design a ergonomie obsluhy zase evokovaly masivnost a komfort. Právě tento nový design byl naprosto revoluční a velmi ceněný. UŘ II také získala prestižní ocenění na pařížské výstavě SIMA a udávala světové trendy v rámci vývoje strojů. A ještě jedno prvenství si tato unifikovaná řada připsala. V jejím rámci byly do provozu uvedeny stroje s šestiválcovým motorem s výkonem 160 koní.

U třetí unifikované řady, která přišla na svět v roce 1991, došlo k výraznému posunu ve výkonech motorů. UŘ III se od UŘ I lišila zcela zásadně. Byla vybavena výkonnějšími motory, převodovkou s násobičem, zadními nápravami pro těžký provoz a moderními masivními kabinami s širokým výhledem. Modernizací UŘ III pak na přelomu tisíciletí došlo k jejímu přejmenování a nyní se na trhu prodává pod označením Forterra. Samozřejmě jsou naše stroje i nadále modernizovány.

MM: V prvním roce výroby prodává firma 3 500 kusů traktorů, po 30 letech své existence se dostává na rekordní počet 32 670 kusů za rok. Na jakých počtech jste dnes a jaké jsou plány? Máte dostatečné výrobní kapacity?

Ing. Váradi: Za 70 let existence bylo vyrobeno a prodáno více než 1,3 milionu traktorů. Většina z nich byla určena na export. Traktory Zetor byly prodány do 136 zemí světa v šesti světadílech. Když se podíváme na nedávnou minulost, roky 2012 a 2013 byly z hlediska prodejů traktorů rekordní na téměř všech trzích v celé Evropě. Oproti tomu od roku 2014 dochází k poklesu a snížení poptávky ze strany zákazníků. Tento stav se nedotýká pouze značky Zetor, ale globálně celého traktorového segmentu a všech výrobců traktorů. Je ale důležité říci, že i přes nepříznivé externí podmínky je firma Zetor Tractors profitabilní. Společnost neomezila finanční prostředky vynakládané na budoucnost, zvláště pak v otázkách vývoje a výzkumu nebo podpory prodeje a marketingu. V letošním roce očekáváme postupnou stabilizaci trhů, tedy zastavení či zmírnění propadů prodejů ve sledovaných teritoriích.

Je třeba si také uvědomit, že dříve byly traktory mechanické a vnímané jako nesmrtelné stroje, kdy si každý zemědělec uměl spoustu věcí opravit sám. Postupný vývoj a zvyšující se poptávka ze strany zákazníka na elektronizaci a automatizaci strojů vedly k tomu, že se proměnilo celé odvětví. Traktory se staly sofistikovanější a elektronicky vybavenější. Zákazník si žádá uplatnění řady moderních funkcí, které mu usnadní jeho každodenní práci (automatické převodovky, automatické násobiče převodovky, systém Hitchtronic, plnění emisních norem apod.). Na toto musíme reagovat i my, pokud chceme obstát v konkurenčním prostředí. Je sice řada zákazníků, kteří preferují mechanický stroj, ale těch ubývá.

Podle odhadů a plánů na letošní rok by se propady prodejů na trzích Evropy měly postupně stabilizovat a druhé pololetí z pohledu požadavků na výrobu bude náročnější vzhledem ke zvyšující se poptávce o traktory Zetor i ze zemí Asie a Afriky. Na plánované zvýšení požadavků na výrobu společnost Zetor Tractors reaguje navýšením pracovních míst v rámci výrobní části závodu.

MM: Které modely v historii Zetoru považujete za průlomové a unikátní? Jak moc jsou pro konstrukci a vývoj inspirativní dnes a jak z nich bude vycházet budoucí generace vývojářů a konstruktérů?

Ing. Váradi: Nelze jednoduše porovnávat minulost se současností, jelikož v minulosti panovaly zcela odlišné podmínky. Dnes jednoznačně platí, že pokud chceme obstát v tak silném konkurenčním prostředí, jakým je segment výrobců zemědělské techniky, musíme přicházet s inovacemi a novinkami. Po praktické stránce to pro Zetor znamená, že rozšiřujeme produktové portfolio, představujeme modelové řady i produkty, investujeme do podpory vývoje a výzkumu, ale i do obchodních a marketingových aktivit nebo modernizujeme výrobu. Pozornost věnujeme i servisu a dostupnosti náhradních dílů. Všemi těmito kroky usilujeme o zvýšení komfortu péče o zákazníky, kteří jsou pro nás klíčoví a kterých si velmi vážíme. Věříme, že tak dokážeme na trhu obstát.

Pokud to vezmeme trochu konkrétněji, pak rozhodně zásadním krokem byla unifikovaná výroba, o níž jsme již hovořili. Zetor byl jedním z prvních výrobců na světě, který ji spustil. Velkým krokem bylo také zavedení bezpečnostní kabiny, systému Zetormatic (hydraulický zvedací systém s automatickou kontrolou hloubky, který umožňuje přenést část váhy taženého nářadí na zadní nápravu traktoru a tím zlepšit trakční vlastnosti, pozn. redakce), výrazné snížení hlučnosti pod 85 decibelů anebo zavedení systému Hitchtronic (traktor s tímto vybavením se sám automaticky přizpůsobuje terénu a zjednodušuje práci obsluhy). Rozhodně jedním z posledních zásadních kroků, který ukazuje, jak firma neustále hledí dopředu a snaží se těžit ze znalosti potřeb svých zákazníků, je designový koncept Zetor by Pininfarina.

První traktor Z25 konstruktéra Františka Musila byl ceněn především pro svou jednoduchou konstrukci, snadnou opravitelnost a spolehlivost. Stroje se vyráběly až do roku 1960 a za tu dobu jich z montážní linky sjelo téměř 160 tisíc kusů. Z toho 97 tisíc bylo vyvezeno do zahraničí. Podle tehdejších standardů se jednalo o velmi moderní traktor, který na některých farmách slouží dodnes.



MM: V 60. a 70. letech jsme mohli vidět český traktor značky Zetor již v Barmě, Jižní Americe, Číně, Iráku a Indii. V 80. letech vstupuje do USA. Který model/modely byl v historii Zetoru exportně nejúspěšnější, nejžádanější a proč? Když jsem se dívala na vaši exportní mapu, tak vám musím asi položit otázku, kam ještě nevyvážíte? Jsou země, kontinenty, kde traktor Zetor ještě nejezdí?

Ing. Váradi: Exportně úspěšný byl např. traktor Z25, kterého se do zahraničí prodalo 97 tisíc kusů, ale populární byly i další stroje, například Zetor Super či modely v rámci unifikované řady I. Těch bylo vyvezeno několik desítek až stovek tisíc kusů. Nicméně je potřeba brát také v úvahu všechny faktory, které ovlivňují trh s traktory v kontextu času. Zemědělství je v každé zemi jiné, má jiný trend vývoje a prochází nejrůznějšími obdobími – těmi, řekněme, plodnějšími a těmi méně plodnými. To všechno hraje pro výrobce zemědělské techniky roli. Firmě se dlouhodobě daří export držet na velmi vysoké úrovni, až 90 %. Rozhodně tedy můžeme říci, že značka Zetor se nesmazatelně zapsala do dějin.

V současné době se jedná o zastoupení v přibližně 40 zemích světa, přičemž v šesti zemích máme vlastní afilace (USA, Velká Británie, Francie, Německo, Polsko a Indie) a v dalších zemích spolupracujeme s obchodními partnery. Vedle tradičních trhů, kterými jsou ČR, Slovensko, Polsko, Velká Británie, USA a Skandinávie, se společnosti daří upevňovat své pozice také ve Švýcarsku, Belgii, Rakousku, Litvě, Německu a v dalších zemích. V roce 2016 došlo k otevření nové pobočky v Německu. Velkým krokem je vstup na asijský a africký trh, kdy se značce podařilo proniknout do Myanmaru (Barma), Keni, Izraele, Zambie a dalších zemí. Nedílnou součástí rozvoje obchodních příležitostí se staly trhy v Jižní Americe, např. v Brazílii. Prioritou společnosti však i nadále zůstává posilování pozice na západních trzích. Jediným kontinentem, kde Zetor nenajdete, je Antarktida.

MM: S příchodem nového majitele v roce 2000 přichází i záchrana a revitalizace značky Zetor. V jakém duchu se tato revitalizace nesla a jaké jsou téměř po 20 letech návratu značky na trh konstrukční a vývojové plány? Kolik modelů a v jakém objemu dnes vyrábíte, který z nich je nejperspektivnější a nejúspěšnější, který bude zásadní pro další vývoj, a proč?

Ing. Váradi: Změn bylo skutečně velké množství a některé byly vysloveně zásadní, avšak potřebné. Rozhodujícím krokem bylo efektivní využití výrobního areálu a přenastavení interních výrobních procesů a systémů, což vedlo ke zvýšení efektivity a pružnosti celého závodu. Původně měl areál 1,4 milionu m2 (fakt?), dnes má 250 tisíc m2. Stejně tak důležitým krokem byly investice v řádu desítek milionů korun do stabilizace a rozvoje společnosti. Na přelomu tisíciletí se totiž výroba téměř zastavila a Zetor stál na pokraji bankrotu. Velký důraz začal být kladen na nábor odborníků a technicky vzdělaných profesionálů. Postupně docházelo k posilování pozic na trzích západní Evropy a klíčovou otázkou se stal rozvoj dealerské sítě. Změny se dotkly také modelových řad. Jen od roku 2011 jsme zdvojnásobili produktovou nabídku a na dalším vývoji strojů dále pracujeme. Naším cílem je nabídnout zákazníkům další dvě modelové řady, tedy mít celkem šest řad s traktory o výkonech od 50 do 200 koní.

Aktuálně vyrábíme a prodáváme čtyři modelové řady – Major, Proxima, Forterra a Crystal. Každý stroj se využívá při jiné činnosti a práci. Nejvíce prodávanými typy jsou modely Proxima a Forterra. Zetor si však také sám vyvíjí a vyrábí vlastní motory a převodovky. Čtyřválcové motory splňují i nejpřísnější emisní standardy, tedy STAGE IV. Aktuálně pracujeme na vývoji tříválcového motoru. Budoucnost vidíme ve vývoji směrovaném nejen k rozšíření produktové nabídky, ale také k implementaci prvků tzv. precizního farmaření, a samozřejmě nesmím zapomenout na náš designový koncept Zetor by Pininfarina, který se chystáme zavést postupně do sériové výroby u všech našich řad.

Aktuálně společnost Zetor vyrábí a prodává čtyři modelové řady. Nejvíce prodávanými typy jsou modely Proxima a Forterra.

MM: Jak jste zmínil, společnost od roku 2000 masivně investuje do modernizace a rozvoje firmy?

Ing. Váradi: Firma investovala za poslední tři roky 388 milionů korun do podpory výzkumu a vývoje. Díky tomu mohla být úspěšně dokončena modernizace prostor a vybavení oddělení vývoje. Vývojoví pracovníci mají po modernizaci dílny a zkušebny k dispozici např. mrazicí komoru pro testování traktorů v extrémních teplotních podmínkách. K dispozici je rovněž pracoviště vybavené 3D tiskárnou a technologiemi umožňujícími rapid prototyping. Potřebám vývoje slouží i zkušební stanoviště pro vývoj a testování motorů, včetně analyzátorů na měření emisí. Byly vybudovány speciálně odhlučněné boxy, v nichž je nainstalováno vybavení na diagnostiku míry hluku a vibrací působících na obsluhu traktoru. Jako součást vývoje jsou traktory testovány také na zkušebních drahách a testovacím polygonu. Změn je tedy velké množství, avšak všechny vycházejí z naší snahy jít neustále s dobou a uspokojovat potřeby zákazníků.

Na počátku roku 2016 jsme také zprovoznili novou logistickou a expediční halu. V tuto chvíli máme k dispozici modernizovaný sklad náhradních dílů o rozloze 6 000 metrů čtverečních. Jeho dispozice a uspořádání lépe vyhovují účelu skladování a distribuci náhradních dílů, umožňují jednoduše navýšit kapacitu a zvýšit dostupnost dílů.

Samozřejmě se snažíme posilovat své postavení a rozšiřovat síť dealerů na tradičních trzích západní Evropy, ale daří se nám expandovat i na nové trhy, kde vidíme velký potenciál pro naši značku. V poslední době se pro nás staly klíčovou oblastí trhy v Asii a Africe. V této souvislosti vznikla nová afilace Zetor India ve městě Chandigarh na severu Indie. Tato oblast byla vybrána s přihlédnutím ke skutečnosti, že tento stát má velmi dobré vazby a propracované logistické kanály na asijské státy a státy Afriky. Díky tomu se společnosti daří pronikat do dané oblasti. Uzavřeny byly kontrakty na dodávku traktorů v Myanmaru, Íránu, Izraeli, v Zambii a aktuálně v Rusku, což považujeme za významný milník v dějinách Zetoru.

V roce 2015 společnost představila průlomový designový model Zetor by Pininfarina, který bourá mýty o klasické zemědělské technice. Kromě technických parametrů upřednostňuje ergonomii, design a celkovou atraktivitu stroje.

MM: V roce oslav 70. výročí značky Zetor jste nadělili vašim zákazníkům zcela nové pojetí vašich produktů. Kde se zrodila myšlenka spojit představu zabláceného traktoru s ladným designem světoznámé návrhářské firmy Pininfarina?

Ing. Váradi: Ta myšlenka měla vcelku pragmatický základ. Dnes už traktor není pouhý pracovní stroj, při jeho koupi rozhodují i emoce a estetika. Bylo nasnadě, že se musíme snažit své výrobky nějak zatraktivnit. Už jednoduše nestačí pouze kvalitní technické parametry, ale významnou roli hraje také ergonomie, design a celková atraktivita stroje. To všechno má vliv při rozhodování zákazníků, jakou značku, jaký stroj zvolí. Musí cítit, že je to ten pravý a ztotožnit se s ním.

Vzhledem k tomu, že si to moc dobře uvědomujeme, je Zetor by Pininfarina ztělesněním budoucnosti značky. Jedná se o designovou studii exteriérů našich produktů, která si klade za cíl zatraktivnit produkty a značku směrem k zákazníkům. Celý koncept byl představen již v roce 2015 a prototyp je k vidění v naší Zetor Gallery. První produkty v designu by Pininfarina plánujeme představit na přelomu roku 2017 a 2018. Změna se dotkne postupně všech modelových řad.

MM: Děkuji vám za rozhovor.

PhDr. Iva Ruskovská

iva.ruskovska@gmail.com

Reklama
Vydání #7,8
Seriál
Související články
Jak se transferuje know-how

„Pokud někde postavím pět strojů a budou z nich padat šrouby, které budu odesílat do zahraničí, tak to je samozřejmě jiná přidaná hodnota, než když vybuduji vývojové centrum, kde mám devadesát procent vysoce sofistikovaných pozic, spojené s výrobním závodem,“ říká programový ředitel GE Aviation pro Českou republiku Milan Šlapák, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra rozhovor.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Související články
Je třeba udělat seriózní diagnózu českého průmyslu

Český průmysl je nemocný subdodavatelstvím a pouhým montováním. Jsme nad únosnou míru pouhým subdodavatelem Evropské unie, především Německa, mnohokrát subdodavatelem subdodavatelů. Z řemeslníka kdysi světové úrovně jsme se stali nádeníkem. Je třeba to změnit, přestat být závislý na odběratelích, kteří diktují, za kolik jim můžete jejich součástku nebo jejich díl vyrobit. Chopte se příležitosti a vytvořte svůj vlastní finální výrobek s vyšší mírou lidského umu, který můžete prodat komukoliv na světovém trhu, abyste se stali nezávislými!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

Výzkum rozděluji pouze na dobrý a špatný, říká Libor Kraus

Prezident Asociace výzkumných organizací Libor Kraus se pohybuje v oblasti výzkumu a vývoje 30 let. Jaká vidí pozitiva, úskalí a rezervy v této důležité součásti našeho ekonomického růstu? Na to jsme se ho zeptali v rozhoru, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra.

Stroje rostou se zákazníkem, říká pamětník českého obrábění Miroslav Otépka

Česká republika si v letošním roce připomíná 100 let od svého vzniku. Mezinárodnímu strojírenskému veletrhu v Brně je 60 let. Redakce MM Průmyslového spektra se rozhodla také zavzpomínat a k rozhovoru pozvala Miroslava Otépku, který stál u zrodu konstrukce a výroby českých obráběcích strojů. Miroslav Otépka se z profese dělníka vypracoval na respektovaného majitele jedné z největších českých strojírenských firem. Aktivita, optimismus a dobrá nálada ho neopouštějí ani ve věku, kdy se jiní věnují odpočinku. Možná je to jeho filozofií a jak sám říká: „Práce mi nikdy nic nevzala, vše, co jsem dělal, dělal jsem rád.“

Štěstí musíte jít naproti, negativní zkušenost vás nesmí zlomit

Když většina českých studentů po roce 1989 odcházela studovat do Ameriky nebo na Západ, Kateřina Haring byla v té době jediná studentka, která se rozhodla studovat v Rusku. Na znalosti ruského prostředí a mentality si postavila byznys. Dnes její společnost Dynamic Group staví expozice po celém světě. V roce 2016 byla zvolena prezidentkou nejstarší asociace podnikatelek v České republice.

„Kdo neumí řídit sám sebe, neumí obvykle řídit ani druhé,“ říká prezident České manažerské asociace Pavel Kafka

Pavel Kafka je jedním z nejzkušenějších českých manažerů, který mimo jiné v 90. letech vybudoval skupinu Siemens v ČR. O své znalosti z oblasti řízení, kompetenci českých manažerů a připravenosti české ekonomiky měřit se s konkurencí v zahraničí, jsme si povídali v redakci MM Průmyslového spektra.

Revoluce v designu zdravotnického zařízení

Linet, český výrobce zdravotnického vybavení, slaví v letošním roce 20 let od vzniku svého průlomového vynálezu, kterým radikálně změnil pohled na design a užitné vlastnosti zdravotnického lůžka. Sloupová jednotka dokázala velmi nevzhledné a složité mechanismy zakomponovat do jediného tubusu. „Sloup je typickým příkladem toho, jak obrovskou má design hodnotu. Podařilo se nám vytvořit ergonomicky a designérsky čistý produkt, který nemá na světě obdoby. Zásadní pro tento výrobek bylo revoluční myšlení a odvaha vyzkoušet si to,“ říká o zkušenostech spolupráce s designéry generální ředitel Linetu Ing. Tomáš Kolář.

O budoucnost českého průmyslu strach nemám říká prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák

Při příležitosti konání MSV v Brně oslovila redakce MM Průmyslového spektra výraznou osobnost českého byznysu – prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka.Povídali jsme si s ním o tom, žese našemu průmyslu mimořádně daří, jaká jsou největší rizika pro další růst tuzemské ekonomiky, jak vnímá státní podporu v oblasti podnikání a proč fandí Evropské unii, přestože si myslí, že je to byrokratický moloch.

Dvacet let ve výrobě ocelových konstrukcí

Moravská firma Motor Lučina je předním exportérem ocelových konstrukcí ve střední Evropě. Svůj úspěch majitelé postavili na zkušenostech z krize. „Rok 2010 byl pro nás nejhorší v historii firmy. V době celosvětové krize, kdy jsme bojovali o zachování firmy, jsme zjistili, že nás okrádá náš vlastní generální ředitel. Ztráty byly ohromné. Dnes, po letech, nám to paradoxně několik desítek milionů zase přineslo, jelikož jsme se poučili. Pro firmu není nic horšího, než když se ji dvacet let daří. Dokud nepoznáte dno, tak se od něho nemůžete odrazit,“ říká jeden z majitelů společnosti Motor Lučina Tomáš Polach, který se s redakcí MM Průmyslového spektra podělil o své zkušenosti s podnikáním.

Těžká váha z Plzně v první třetině zápasu

Historie strojírenské výroby na Plzeňsku se datuje do poloviny 18. století, kdy byly položeny základy společnosti Škoda. Výroba prvních unikátních obráběcích strojů pro vlastní potřebu byla zahájena v roce 1911. Po první světové válce se pak začaly obráběcí stroje vyrábět pro tuzemské zákazníky i do zahraničí. V novodobé historii prošla firma celou řadou změn ve vlastnické struktuře, které bezesporu ovlivnily její současnou podobu. Škoda Machine Tool patří k lídrům trhu v oblasti výroby horizontek a horizontálních vyvrtávaček, aktuálně prochází významnými změnami k udržení si této pozice.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit